Federal Flitecontrol şevrotin dağılımı
Federal Flitecontrol tapalı şevrotin (9’lu dirhem):

Sayın 1905sss forumdaşımdan konu mühimmatı devir alınca bir fırsatta testini yaptım.
Testte piyasada bolca bulunan normal - bior tapalı yerli bir şevrotin ile mukayese ettim.

Piyasada yaygın şekilde bulunan normal tapalı bir şevrotin ve Federal Flitecontrol tapalı şevrotin:

[Resim: 54892408056_e352f32982_b.jpg]
 Tapaların atıldıktan sonraki resmi:

[Resim: 54892627468_32af1e455f_c.jpg]

Federalin konu şevrotinin iddiası normal tapalı bir şevrotinden daha uzak mesafede toplu grupman sağladığı yönünde ki benim denemem de bu sonucu doğruladı.

Testte kullanılan tüfek Remington 11-87, şoklu slug namlulu. Kullanılan şok improved cylinder (4 no).
10 - 20 - 30 metre test sonuçları (hedef kağıdı boyutu A2):

[Resim: 54892654394_c4f140045f_b.jpg]

Federal Flitecontrol tapalı şevrotinin özellikleri:
-Bakır kaplı saçmalar.
-Flitecontrol tapa: Bu tapa nedeniyle (power tapalarda olduğu gibi) saçma namlu iç cidarına sürtünmüyor. Ancak tapa normal bir power tapadan farklı mantıkla çalışıyor.

Power tapanın önündeki yarıklar, namluyu terk ettikten sonra havanın direnci ile açılarak kanat şeklini alır. Yavaşlayan tapa saçmalardan ayrılır. Saçmalar yoluna devam eder.

[Resim: 54892627463_ef490504e6_b.jpg]

Flitecontrol tapada ise önde bilinen manada açılan kanatlar yok (hafif açılıp, tapayı yavaşlatmaya yarayan yardımcı kanatçıklar önde mevcut). Esas tapayı yavaşlatan unsur; tapanın arkasında dizayn edilen ve gaz basıncı ile açılan arka kanatlar. Bu şekildeki tapa dizaynı ile saçma daha uzun süre ve mesafe tapa ile yoluna devam ediyor, bu nedenle de hedefte daha toplu grupman elde ediliyor. Enteresan ve ince bir mühendislik.

Okyanus ötesinde Federal’in yukarıda bahsedilen ve bize de ithal edilmiş olan 9’lu şevrotininden başka aynı tapayı ihtiva eden bir de 8’li şevrotini varmış. 8’li de düşük basınçlı barut kullanılmış veya barut hakkı az yani geri tepmesi daha düşük. Ayrıca şaçmalar arasına birbirlerine çarpıp, grupmanı bozmaması için tampon malzemesi konulmuş.

[Resim: 54892627478_101847410f_c.jpg]

Bir not: 9’lu şevrotinde çoğu zaman 1 saçmanın kaçak yaptığı, bu nedenle 8’linin daha toplu grupmanı olduğu gibi bir görüş var Amerikonyada. Bizde 8’li şevrotin pek mevcut olmadığından deneme imkanımız yok. Sn Sabri Hocamın aşağıdaki konu başlığında bu konuda daha ayrıntılı bilgi var:

https://www.tabancatufek.com.tr/showthre...%B1s%C4%B1

Federal (Flitecontrol tapa) ve rakibi Hornady (Versa-Tite tapa) bu tip ürününde aynı tapayı farklı isimle kullanıyormuş. Tahmin edilen; ya tapayı aynı üreticiden aldıkları ya da her iki üreticiye birisinin patentli ürününü üretme izni verdiği. Minimal farklarla aynı tapalar. Bu husus şunun için önemli; yerli bir muadilini görme şansımız pek yok.

Aşağıdaki resimde Hornady tapaları siyah ve solda. Federal tapaları sağda.

[Resim: img_5221.jpg?w=1440]

Yerli üreticilerden Sterling’in Long Range adlı bir şevrotini var. Saçmalar (resimden görebildiğim kadarıyla) power tapa içinde olduğundan hem namluya sürtünmez hem de tapa ile daha uzak mesafeye toplu gidebilir ama neticede tapası Flitecontrol değil. Bu mühimmatı alışveriş yaptığım bayilerde bulamadım, yoksa onu da teste götürmeyi planlıyordum

[Resim: sterling-long-range-nikel-sevrotin.jpg?r...1697143329]
Saygılar
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
(31-10-2025, 20:30)blacksea yazdı: Yerli üreticilerden Sterling’in Long Range adlı bir şevrotini var. Saçmalar (resimden görebildiğim kadarıyla) power tapa içinde olduğundan hem namluya sürtünmez hem de tapa ile daha uzak mesafeye toplu gidebilir ama neticede tapası Flitecontrol değil. Bu mühimmatı alışveriş yaptığım bayilerde bulamadım, yoksa onu da teste götürmeyi planlıyordum

Sayın blacksea,

Sn. Kanuni ile 5-6 sene önce bazı şevrotinleri teste tabi tutmuştuk. Bunlar içinde 2 çeşit Sterling Long Range vardı:

[Resim: Bucshot-e-it.png]

[Resim: Ekran-Resmi-2025-10-31-22-41-50.png]

[Resim: varians-1.jpg]

Bu testlerde değişik şevrotinlerin Beretta 1301 slug namlu, Benelli M4 ün 3 ve 5 numara şoklarla 7 metrede dağılımı incelemiştik. Sterling Long Range nikel 7 metre mesafede ortalama 9 cm lik hepsinden iyi bir grupman yapmış, Namlu çıkış hızlarının standart sapmasına da bakılınca B&P ve Remington 00 Buckshotlardan çok daha iyi sonuç vermişti. Bulursanız denemenizi öneririm

(Diğer bir ilginç sonuç da Beretta 1301 slug namlusunun, Benelli M4 ün şoklu atışlarından daha iyi grupman vermesiydi)

Saygılar.
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Sabri,

Yukarıdaki testte kullanılan tüfek Remington 11-87, şoklu slug namlulu. 
Kullanılan şok Improved Cylinder (4 no). Remington'un şok seti Full, Mod, I. Cyl. şeklinde. 

Yankiler flitecontrol tapalı şevrotini Cyl. vey I. Cyl. şokla kullanmayı öneriyorlar, mod ile kullanılırsa tapa saçmadan olması gerekenden daha erken ayrılıp, grupmanı bozuyormuş. Düz şevrotin ise mod şok ile denenebilir, ben denemedim.

Federal'in 8'lisinin 9'lusundan daha iyi grupman yapmasının bir diğer sebebinin; tampon malzemesi varlığı, 1 dirhem ayrılma durumu gibi etkenlerin yanı sıra hız farkı olduğu söyleniyor. Bu teoriye göre tapa içi atılan şevrotinde hız arttıkça grupman bozulmakta. 8'lisi USA da bile zor bulunuyormuş ki bizim memlekete uğramaz. Uğrasa da muhtemelen talep görmez, diye tahmin ediyorum.

Saygılar.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi