Yorumları: 7
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 4 mesajda 15
Teşekkür Verildi: 9
Merhabalar.
Süperpoze tüfeklerde alt ve üst namlunun 36.5 metre mesafede aynı yeri vurması beklenir.
Ancak maalesef yerli tüfeklerimizim hiç biri alt ve üst namluları tek kurşunda aynı noktayı vurmuyor.Aralarında 30 cm.yi bulan aralık oluyor.Bu aralık özellikle çok sayıda ve farklı marka tek kurşunlarda yapılan testlerde de aynı.Gurupman ortada yogunlaşmıyor.
Hatta yabancı tüfek kulanıcıları da üst namluların üst vurduğunu belirtiyorlar.
Bu konuda you tube kanalında detaylı testler yapan bir avcı var.
Onun bir videosunun linkini paylaşıyorum.
Bu incelediği tüfekle ilgili 4. videosu. Başka tüfeklerle de incelemeleri var.
Birçok yerli üretici süperpozelerde tek kurşun testi diye bir test yok.Sadece saçma gurupmanına baklır diyorlar.Ki onlarda da üst vurma gurupmanın alt yada üstte toplanması gibi sorunlar var.
Bu konuda avrupa tüfekler nasıl acaba? Bu şekilde test yapan forum üyemiz var mı?
Konu ile ilgili Beretta'ya yazdım.Verdikleri cevabı buraya yazıyorum.
Avcılarımıza ve yerli üreticilerimize faydalı olmasını umarım.
Beretta'nın her iki namlusu da aynı genel bölgeye isabet etmelidir. Üst namlu hedef tahtasının üst yarısına, alt namlu ise alt yarısına isabet etmelidir.
Eğer bu sonuçları alamıyorsanız, silahınızı doğru değerlendirme ve onarım için bize göndermenizi öneririz.
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Falconx'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Falconx'e teşekkür ederiz.
• alpSaral (12-01-2026), jfmrk (08-01-2026)
Yorumları: 4
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 3 mesajda 4
Teşekkür Verildi: 4
(08-01-2026, 18:11)Falconx yazdı: Konu ile ilgili Beretta'ya yazdım.Verdikleri cevabı buraya yazıyorum.
Beretta'nın her iki namlusu da aynı genel bölgeye isabet etmelidir. Üst namlu hedef tahtasının üst yarısına, alt namlu ise alt yarısına isabet etmelidir.
Eğer bu sonuçları alamıyorsanız, silahınızı doğru değerlendirme ve onarım için bize göndermenizi öneririz.
sanırım çeviri hatası var.(her iki namlu ayni genel bölgeye isabet etmedilir)cümlesi mantıklı, olması gereken.
üst namlu üste,alt namlu alta olurmu?
(09-01-2026, 01:14)efeb yazdı: (08-01-2026, 18:11)Falconx yazdı: Konu ile ilgili Beretta'ya yazdım.Verdikleri cevabı buraya yazıyorum.
sanırım çeviri hatası var.(her iki namlu ayni genel bölgeye isabet etmedilir)cümlesi mantıklı, olması gereken.
üst namlu üste,alt namlu alta olurmu?
Ceviri hatasi yok.Atisin alt ve ust namlu icin ortda genel bir bolgede toplanmasi gerekir,diger taraftanda sacma gurupmanının ust namlu icin ustte alt namlu icin altta agirlikli olmasini kast ediyorlar.Sonucta her iki namlu icin 20 yada 30 cm aralik olmamali.
Avcımızın testinde hem kursun hem sacma atışlarında bariz açıklık var.
Testı yapan avcımızın o tüfekle ilgili 4 bölüm test videosu var.ben sadece tüfegin fabrika donusu testinin son videosunu paylastim.Youtube de hepsini bulabilirsiniz.Bu kadar uzun ve ayrintili hem emek hem maddi çaba sarf edilen bir teste rast gelmedim.
Yorumları: 541
Konuları: 138
Teşekkür Alındı: 519 mesajda 3,263
Teşekkür Verildi: 1,037
Üstad Saim Alper Erdem, bu konu ile ilgili, kendi Linkedin sayfasında yazdı:
ÇİFT NAMLULU YİVSİZLE NOKTA ATIŞI
Ülkemizde yivli tabanca tüfek sahibi olabilmek neredeyse zengin işi...
Eh... Her yerde olduğu gibi bu memlekette de silah meraklısı var...
Son tarifelerden ardından bu kişilerin çoğu... Daha ucuz olan yivsiz alıp kullanma derdine düştü...
Yivsizlerin hepsi de tüfek...
Tüfeklerin bi kısmı tek namlulu mükerrer atışlı... Bi kısmı da çift namlulu... Yan yana... Yahut... Bindirme nizamında...
Hepsi de tek nişangahlı... Tümü topu... En önde bi arpacık...
Şimdi...
Bu çift namluları alıp da atış yapabilenler...
İstiyorlar ki...
Her iki namlu da... Her uzaklıkta... Tek kurşunla... Aynı noktayı vursun... Sanki yivli mübarek...
Heyhat!..
Bu işin mümkünatı yok muhteremler...
Her uzaklıkta... Tek nişangah... Tek kurşunla aynı noktayı vuracak çift namlulu... Hiç bi yerde mevcut değil...
Neden?..
Tek nişangahla... İki namlu... İyimser olarak... Her tüfeğe has... Tek bi mesafede aynı noktadan kurşun geçirir... O noktayı bulmak şans işi... Kiminde on metre olur... Kiminde elli...
Neden iyimser olarak?..
İki namlunun atış yörüngeleri yatay ve düşeyde farklılık gösterebilir de ondan... Hiç kesişmeyebilir de...
Öyle her akıllının düşündüğü gibi...
Namlu uzun eksenlerinin kesiştiği nokta... Gerçek atış yörüngesi değildir...
Ateş edildiğinde...
Atılan... Namludan çıkıp gidene kadar... Ağırlığı... Barut cinsi... Silahın ağırlık merkezi... Özellikleriyle dayama noktası... Kavrama gücü... Kavrayanın ağırlığıyla bağımlı olarak... Tüfeği kıpraştırıp... Namluyu doğrusal eksen hattından saptırır...
Kurşun... Namlu eksenin ilk atış öncesi halinden farklı yerden vurur...
Bu nedenle...
Üreticiler... Belli bi dolunun... Belli mesafede... Aşağı yukarı aynı saha içinde kaldığı binlerce atışlarının neticesini imalat hattına bağlayarak iki namluyu birleştirir... Her tüfeği buna yakın hassasiyette çıkarırlar... Atıcının kavraması... Ağırlığı... Giysisi bile bunu etkiler...
İtalya'nın en büyük yivsiz üreticisinin bindirme namlulu çiftelerde verebildiği... Otuzbeş metrede... İki atışta... Yirmi santim çaplı bi alanın içidir... Üreticilere göre bu değişebilir... Mesela meşhur Belçikalı... On santimlik... İtalya'nın ikinci büyük yivsizcisi... Beş santimlik değerlerden dem vurur... Bunların hepsi de otuzbeş metre içindir... Önü... Arkası... Mevlam kayıra...
Hiç bi seri üretici... Çift namlulu yivsiz için her silaha özel vuruş düzenlemesi yapmaz... Denemelerle bulunmuş yörünge birleşim değerlerini silahlarına taşır...
O nedenle...
Ülkemiz mamulü... Yahut dışarılık iki namlulu yivsiz alıp da her atışta aynı noktayı vuramayanlar... Tabii çok havada neticeler olmadıkça... Boş yere kendilerini üzmesinler...
Nokta atışları... Yivli tüfekler içindir...
Futbol sahasında basket oynanmaz...
Bu böyle...
Saygılar.
Fortis Fortuna Adiuvat
Sabri bey Alper Erdem beyin konu ile ilgili paylaşımını yeniden paylaşmanız çok isabetli olmuş.
Zaten Beretta firmasının cevabından da aynı neticeye varılıyor.
Sorun şu ki yerli üreticilerimizin standart saçma dağılım mesafesinde dahi alt ve üst namluar için belli bir standardı sağlamamaları.
Tabiki burada kullanılan fişek kalitesi de önemli.Ülkemizde bir sezon bir fişekten aldığınız performası diğer sezonda alamayabiliyorsunuz.