Avcının Elinde Kırıma Uğrayan ve Yaralanmaya Sebep Olan Tüfek
Merhaba değerli forum üyeleri,

İHA tarafından yapılan haberde bir avcı arkadaşın elinde patlayan tüfek ile birlikte elinin yaralanması ve tüfeğin de kırıma uğramış olduğu görülüyor. Bu konun nasıl gerçekleşmiş olabileceği hakkında görüşlerinizi merak ediyorum. Haberin video linki ektedir.

[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Themis'e teşekkür ederiz.
Bul
(21-02-2026, 19:25)Themis yazdı: İHA tarafından yapılan haberde bir avcı arkadaşın elinde patlayan tüfek ile birlikte elinin yaralanması ve tüfeğin de kırıma uğramış olduğu görülüyor. Bu konun nasıl gerçekleşmiş olabileceği hakkında görüşlerinizi merak ediyorum. 

Huğlu Veyron ile gerçekleşmiş bir kaza. Atışta koruyucu ekipmanın ne kadar önemli olduğunu ihtar ediyor. Kazazedenin kendisinin de söylediği gibi yüzü hatta gözü bile hasar alabilirdi. Kendisine geçmiş olsun

Böyle bir kazada tek bir ihtimal yoktur; ancak tarif ettiğiniz belirtiler (el kundağının parçalanması, boltun geride olması, kaşığın aşağı doğru eğilmesi) bazı senaryoları diğerlerinden daha olası kılar. Teknik olarak en olası ihtimalleri sıralayalım:

Namlu tıkanması + atış (Squip Load)

En sık görülen sebeplerden biridir.

Önceki fişek zayıf yanar ve tapayı veya kurşunu namluda bırakır. Ya da Çamur/kar/toprak namlu ağzına girer. Yani namlu içinde yabancı cisim vardır. Ardından ikinci fişek ateşlenir.
Ne olur? Basınç ani şekilde yükselir. Gaz en zayıf noktadan dışarı kaçar. Yarı otomatik sistemde genelde el kundağı bölgesi zarar görür (gaz pistonu çevresi).
? El kundağının parçalanması bu ihtimalle uyumlu.

Aşırı basınç (overpressure) fişek (sanki videoda namlu açık gibi bir laf geçti, o zaman bu olasılık yüksek)
  • Yanlış dolum
  • Aşırı barut
  • Yanlış barut tipi
  • Eski/bozulmuş mühimmat
  • Magnum fişeğin uygun olmayan fişek yatağında kullanımı
Aşırı basınçta: Bolt geriye şiddetli hızla çarpar. Taşıyıcı ve kaşık eğilebilir. El kundağı, özellikle gazlı sistemlerde, basınç tahliyesinden etkilenebilir.
Boltun geride kalması, sistemin zorla geriye itildiğini düşündürür.

Out-of-battery ateşleme (kilit tam kapanmadan ateş)
Bu daha nadirdir ama ciddi sonuç verir.

Eğer sürgü tam kilitlenmeden iğne kapsüle vurursa, Fişek yatağı tam desteklenmez, Basınç arkaya kaçar.
Sonuç:  Taşıyıcı sistemi hasar görür. Kaşık eğilebilir. Bolt arkada kalabilir.
Ancak modern av tüfeklerinde emniyet mekanizmaları bunu genelde engeller.

Gaz sistemli tüfeklerde piston patlaması:

Eğer tüfek yarı otomatik ve gazlıysa (ki Huğlu Veyron öyle) Gaz tahliye kanalı tıkalıysa, Piston sıkışmışsa, O-ring erimişse,
Basınç el kundağı içinde birikir. Bu durumda: El kundağı parçalanır. Avcının elinin yaralanması tipiktir.
Bolt geriye zorlanabilir. Bu senaryo da tarif ile oldukça uyumlu.

Double feed / iki fişeğin aynı anda beslenmesi

Çok nadirdir ama: Kaşık eğilmişse, Taşıyıcı sistemi hasar görmüşse, Bu tür bir kilitlenme sonrası patlama olabilir.

Tarifinizden çıkarım: belirtilen üç bulgu birlikte değerlendirildiğinde:
El kundağı parçalanmış
Bolt geride
Kaşık aşağı eğilmiş

En olası senaryo: Gazlı yarı otomatik bir tüfekte aşırı basınç veya namlu tıkanması sonucu gaz sisteminin patlaması. Pekiyi, tüfeğin kabahati mi? Bence fişeğin kabahati....
  • El yaralanması → gaz tahliyesi el kundağı bölgesinden
  • Bolt geride → aşırı geri tepme kuvveti
  • Kaşık eğilmesi → taşıyıcı sistemine ani yük binmesi

Verilen bulgularla aklıma gelen olasılıklar bunlar.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın Sabri,

Detaylı açıklamalarınız için teşekkür ederim. Açıkcası videoda namlunun açık olduğu ifade edildiği için benimde aklıma ilk gelen Out-of-battery ateşleme (kilit tam kapanmadan ateş). Ancak yizsiz tüfeklerde mekanizma tam kapanmadan tetiğin kapsülü patlatmasını önleyen bir güvenlik sistemi yok mu ?
Bul
(22-02-2026, 21:58)Themis yazdı: Detaylı açıklamalarınız için teşekkür ederim. Açıkcası videoda namlunun açık olduğu ifade edildiği için benimde aklıma ilk gelen Out-of-battery ateşleme (kilit tam kapanmadan ateş). Ancak yizsiz tüfeklerde mekanizma tam kapanmadan tetiğin kapsülü patlatmasını önleyen bir güvenlik sistemi yok mu ?

Sayın Themis,

Normal şartlar altında hiç bir yarı-otomatik yivsiz tüfek; hele döner başlık kilit sistemine sahipse (Huğlu veyron dahil) sürgü tam kilitlenmeden ateş etmez.

ANCAK: 
  • Kilit başı pimi kırılmışsa, ateşleme iğnesi stoperi hasarlıysa, Sürgü (carrier) ciddi hasarlıysa
  • Tetik grubuna müdahale, iğne yayının değiştirilmesi gibi yanlış modifikasyon yapıldıysa veya yan sanayi parça tolerans problemi
    varsa
  • Kapsül aşırı hassas (ince kapsüllü fişek) veya  aşırı ileri çıkıntı yapan ateşleme iğnesi varsa sizin dediğiniz out-of-battery olur.

Ben bu olayın sürgü kapanmama olayından çok; aşırı basınçlı bir fişek kazası olduğunu düşünüyorum.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayin Sabri, sayin Themis

Satin alacagim Huglu Veyron IPSC tufegimi Aksa Crossfire S4 IPSC modelinden sahsen daha kaliteli olacagi icin tercih ettim gerek gorunumunden gerek fiyat farkindan ama hata mi ettim diye kara kara dusunuyorum ve sizin degerli fikirlerinizi duymak isterim. Tufegi alma amacim Double ve Quad load pratikleri ve kisa-orta menzil IPSC poligonlarinda seri atis icin sectim.

Sifir alacagim Huglu Veyron IPSC tufegimde cogunlukla Fiocchi 28 gram ve zamandan zamana Mesco 32 gram slug atmayi planliyorum, sizce nasil bir yol izlemeliyim; tufegin mekanizmasinda yapmam gereken bir islem veya guclendirmem gereken bir parca mumkun mudur? Bu kazaya sebebiyet veren ana unsur kanaatinizce nedir merak ediyorum

Saygilar
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi