Sig P210 Legend Tanıtımı
2013 Yılı başında yaptığım eski usul bir paylaşım.

Sig P210 Legend Tanıtımı:

2005 yılından beri aradığım tabancaya sonunda kavuştum. İsviçre’de yapılmış klasik bir Sig P210 için çok para istendiğinden, fiyatı uygun olanların ise yıpranmış olmaları nedeniyle bugüne kadar alamamıştım.

Sig P210’un  Almanya’da “Sig P210 Legend” adıyla tekrar üretime başlamasından sonra, bu tabancalar permi ile ülkemizde de satılmaya başladılar. Fiyatları 7.500-10.000 Dolar arasında değişiyor. Ayarlı gezli versiyonu ayarsızından 1.000 Dolar daha pahalıya satılıyor.

Forum arkadaşımız Bekçihurşit’in tabancasını almak bana kısmetmiş. Kendisi 2011 Temmuz ayında almış ve tabancaya çok iyi bakmış.100 Civarında atış yapılmış. Hiç kullanılmamış gibi.

Resimlerde görüleceği üzere, tabanca büyük değil. BHP’den biraz daha uzun ve biraz daha yüksek.

[Resim: l7ew259.jpg]

[Resim: ebwn0mq.jpg]

Tabancanın sağ tarafında iki kez seri numarası yazılı. Bunlar gövde ve kapakta aynı hizada. Yine gövde ve kapakta aynı hizaya fabrika onay kodu basılmış. Yazılar çok küçük, gösterişli değil. Seri numarası namlunun kovan penceresinden görülen kısmına da yazılmış

[Resim: 7efe7gc.jpg]

Sol tarafta sürgünün namlu ucuna yakın kısmına P210 yazılmış. Baskı kaliteli ve lazerle yazılmamış. En büyük yazı bu.
Tetik korkuluğunun üst tarafına denk gelen sürgü kısmına küçük bir “Sig Sauer” markası basılmış.

[Resim: mgap697.jpg]

Sürgünün  sol arka kısmında çok küçük italik bir “Made İn Germany” yazısı var .Emniyet mandalı klasik yerinde.

[Resim: g265ocq.jpg]

Tabanca ayarsız gezli. Taşıma amacıyla aldığımdan özellikle ayarsız gez istedim. Sürgü tutma çentikleri bence yeterli.

[Resim: 47h81ak.jpg]

Kunduz kuyruğu tabancanın klasikliğini azaltan etkenlerden biri. Ama bence çok gerekli bir parça.
Horoz ısırıklarını ortadan kaldıran yerinde bir değişiklik.

[Resim: rwi5gl5.jpg]

Tetik ve sürgü yakalama-bırakma manivelası beyaz renkte ve klasik şekildeler.

[Resim: cvy48b7.jpg]

Yine horoz da beyaz renkte ve klasik şekilde. Şarjör mandalı tetik korkuluğunun hemen yanında ve emniyet mandalının altında.
Klasik şeklinden farklı bir yerde. Bence yine yerinde ve pratik bir değişiklik olmuş.

[Resim: 9stl0vn.jpg]

Nill Griffe ahşap kabza kapakları takılmış. Tabancanın hatlarına son derecede uyumlu ve mükemmel yapılmış.
Kabzanın arka taraftaki birleşme yerinde en ufak bir seviye farkı yok.

[Resim: iubg4oq.jpg]

Ahşabın rengi ne çok koyu ne çok açık. İtiraf etmeliyim ki çok beğendim.

[Resim: s190srd.jpg]

[Resim: elrbvgj.jpg]

Kovan tahliye penceresi gördüğüm kadarıyla(emin değilim) biraz genişletilmiş gibi. Pencereye denk gelen namlu
kısmında “9mm Para” yazılı ve altında seri numarası basılı.

[Resim: 80mzg8l.jpg]

Sürgü arkası ve horoz bölümünün arkadan görünüşü. Sürgü BHP’nin aksine gövdenin içine giriyor.

[Resim: 4aeop10.jpg]
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Namluda kaliteli bir çelik kullanılmış. Bugüne kadar gördüğüm en mükemmel namlu diyebilirim.
Tam bir mühendislik harikası. En ufak bir iz yok.Namlu kilitleri mükemmel açılmış.

[Resim: h0bc2pt.jpg]

[Resim: ak1el30.jpg]

[Resim: sg6e4xi.jpg]

Fişek rampası

[Resim: taq6y3t.jpg]

Namlu içi, yiv ve setler pırıl pırıl

[Resim: pgsytq0.jpg]

Sürgü içi arka kısım ve iğne bloğunun olduğu bölüm.

[Resim: kkh7ee8.jpg]

Sürgü içi ön bölüm. En ufak bir tesviye izi veya artefakt yok. Boya kaliteli olduğundan, herhangi bir boya açılması da  mevcut değil.

[Resim: s747zpj.jpg]

Sürgü önü. Kanallar o kadar güzel açılmış ki sürgü, gövde üzerinde son derece sessiz ve deyim yerindeyse yağ gibi kayıyor.

[Resim: fpe0365.jpg]

Gövdenin sürgü ile birleştiği yer. Boyanın kalitesini ve tesviyeyi görüyorsunuz. 
Parça sayısının azlığı dikkatimi çekti.

[Resim: czntesw.jpg]

[Resim: bb95cqb.jpg]

İcra(irca) yayı ve mili. Tek sarmallı.

[Resim: jwzw8pv.jpg]

Tabancanın sahra sökümü yapılmış hali.

[Resim: aq8xjpa.jpg]
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Şarjör 8 kapasiteli ve tek sıralı. Bu da tabancanın çok rahatça kavranmasına imkan veriyor.

[Resim: 14x7fo7.jpg]

[Resim: 4fzqhsw.jpg]

Şarjörün içine girdiği bölüm.

[Resim: gumpmfm.jpg]

Şarjör tek sıralı olunca, tabanca kısa parmaklı insanlarca bile rahatlıkla kavranabiliyor.
Tetik erişim mesafesini görüyorsunuz; neredeyse BHP, HK Compact veya P99 gibi çok kısa.

[Resim: p8zq2hj.jpg]

[Resim: cfpbp6y.jpg]

Namlunun önden görünüşü: (İşçiliğe bakar mısınız?)

[Resim: h408b6s.jpg]

Sürgü kilitlendiğinde, namlu ve icra milinin görünüşü

[Resim: 5d16q9d.jpg]

Tabanca 3 seneden fazla bir süre bende kaldı. Yarı-otomatiklerin amiral gemisi olan bu tabancayı, bir forumdaşımıza devrettim,
tabanca halen onda. Sattığıma pişman olduğum 3 tabancadan birisi. Tabanca hakkındaki diğer izlenimlerimi sonra anlatacağım.
[+] 9 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Genel Olarak:

Bildiğiniz üzere Sig P10'un asıl kökeni İsviçre olup, üretimini durdurduktan sonra aynı isim altında  2010 yılında
ancak "Sig Sauer P210 Legend" adıyla Almanya tarafından imal edilmeye başlandı. Önceleri ülkemize permi ile gelmeye başladı.
Sonra MKE belirli sayıda P210 getirerek sattı.

Sig Sauer firmasının P210 üreteceğini duyunca, aynı kalitenin yakalanacağı konusunda şüphelerim vardı. Ancak, tabancayı inceledikten
ve atış yaptıktan sonra şüphelerim boşa çıktı. Gerçekten mükemmel bir işçilik mevcut. Gövde, sürgü, namlu vb kusursuz yapılmış.
Nill Griffe kabza kapakları kullanılması, pastanın çileği olmuş.

Boyutlar-Ağırlık:

Tabancanın uzunluğu 21,6 cm, yüksekliği 14,2 cm,kabza kapakları takılı halde genişliği 3,3 cm'dir.
Namlu uzunluğu 11,9 cm,gez-arpacık aralığı 17 cm'dir.
Boş şarjörlü ağırlığı 942 gram, 8 mermiyle ağırlığı 1.152 gram'dır.

Tabanca yukarıdaki verilere göre çok uzun ve ağır bir tabanca değil.İyi bir kılıfla taşınabilir. Ama, ben uzunluğu
nedeniyle çok rahat taşıyamadım.

Tetik-Atış:

Tabanca tek hareketli bir tetiğe sahip olup son derece hafiftir. Tetik ağırlığının1,5 kg'nin altında olduğunu düşünüyorum.
Neredeyse revolverin tek hareketli tetiği kadar hafif.
8 kapasiteli tek sıra şarjörü nedeniyle gövde son derece ince olduğundan, tetik erişim mesafesi de çok kısa.
Küçük elli ve kısa parmaklı atıcılar için sorunsuzdur.

Sürgü gövdenin içinde uzun raylar arasında hareket ettiğinden, namlusu da mükemmel olduğundan vb. nedenlerden,
kullandığım tabancalar arasında atışı en iyi tabanca diyebilirim.15-20 mt mesafeden ağacın ince dallarını vurabilirsiniz.

Sürgü-Gövde:

P210’un sürgüsü ve gövdesinde paslanmaz çelik üzerine nitron düzey kaplaması kullanılmıştır. Yine, işçilik mükemmeldir.
Yukarıdaki mesajlarda ayrıntılı olarak belirttiğim üzere, üzerinde göze batmayan küçük yazılar mevcuttur.
Emniyet mandalı, sürgü yakalama-bırakma manivelası, horoz ve tetik paslanmaz çeliktir. Eski modelde bunlar siyahtı.

Sürgünün tam boy raylar üzerinde gövde çerisinde hareket ettiğini yazmıştım. Sürgüyü söktükten sonra takarken sadece
ilk hareketi yapmanız yeterli, hafif eğdiğinizde hemen kayarak yerine oturmakta. İnanılmaz! Bu duruma hiç bir tabancada
rastlamadım.

Sonuç:

Sig Sauer firması "Legend" ile adı üstünde bir efsaneyi canlandırmış. Şarjör kapasitesinin düşüklüğü dışında(Bu da kusur sayılır mı
bilemiyorum.) mükemmel bir atış tabancası.

Ben 3 yıl civarında kullandım ve çok memnundum. Taşımaya kıyamıyor, çoğu zaman sadece poligon için kutusundan çıkartıyordum.
"O halde niye devrettiniz." diye sorarsanız, bazen maddi yönden çok sıkışırsınız. Öyle bir dönemdi.

Tabanca halen bir forum arkadaşımda. İsmini veremeyeceğim arkadaşımızdaki bu tabancayı, Osman Ortaç Üstat ondan 
emanet alarak videosunu çekerek tanıttı ve atış yaptı. Aynı tabancadır:

Saygılarımla.
[+] 9 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
P210 albümünü zenginleştirelim.

[Resim: lng9vkj.jpg]

[Resim: eaqq9me.jpg]

[Resim: a3h5op9.jpg]

[Resim: i3s349h.jpg]

[Resim: 3zfo2yx.jpg]

[Resim: nssdjci.jpg]

[Resim: tvhk10g.jpg]

[Resim: cfjke1a.jpg]

[Resim: 1a3b7iw.jpg]

[Resim: bkjp186.jpg]

[Resim: b5pcqhf.jpg]

[Resim: 832gx4m.jpg]
[+] 9 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Mando'e teşekkür ederiz.
Bul
(21-03-2024, 02:18)ceycey yazdı: 2013 Yılı başında yaptığım eski usul bir paylaşım.

Sig P210 Legend Tanıtımı:

2005 yılından beri aradığım tabancaya sonunda kavuştum. İsviçre’de yapılmış klasik bir Sig P210 için çok para istendiğinden, fiyatı uygun olanların ise yıpranmış olmaları nedeniyle bugüne kadar alamamıştım.

Sig P210’un  Almanya’da “Sig P210 Legend” adıyla tekrar üretime başlamasından sonra, bu tabancalar permi ile ülkemizde de satılmaya başladılar. Fiyatları 7.500-10.000 Dolar arasında değişiyor. Ayarlı gezli versiyonu ayarsızından 1.000 Dolar daha pahalıya satılıyor.

Forum arkadaşımız Bekçihurşit’in tabancasını almak bana kısmetmiş. Kendisi 2011 Temmuz ayında almış ve tabancaya çok iyi bakmış.100 Civarında atış yapılmış. Hiç kullanılmamış gibi.

Tabanca değil, adeta sanat eseri...
Elinize sağlık, bu tabancaya yakışır çok güzel inceleme. 

Hafızam yanıltmıyorsa Bekçihurşit forumdaşımızın bir de TTC logolu güzel bir t-shirt çalışması olmuştu.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Genelde silahları bir iş görme aracı ve el aleti olarak gördüğümden tasarımı estetik açıdan değerlendirmem. Benim için bu konuda tek bir istisna var o da P210 modelidir. Neden bilmiyorum eski yeni fark etmez gözüme çok güzel görünüyor. Tam bir arzu nesnesi.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi