VP70-İlk Polimer Tabanca
Herkes ilk polimer gövdeli tabancanın Glock  17 olduğunu zanneder. Oysa Glock 17’den 12
sene önce, ilk polimer gövdeli tabanca H&K firması tarafından 1970 yılında üretilmiştir. 
Modelin ismi HK VP70 olup; VK Volkspistole-“Halkın Tabancası” anlamına gelmekte,70 ise
üretim yılını belirtmektedir. Tabancanın Soğuk Savaş sırasında Batı Almanya'ya varsayımsal
bir Sovyet saldırısı için bir savunma silahı olarak geliştirildiği söylenir.

[Resim: 1khu4p1.jpg]

Tabanca 17+1 kapasiteli 9X19 çapında üretilmiş, çok az sayıda  9X21 çapında imalat 
yapılmıştır.Yalnızca çift hareketli(DAO)  ve basit geri tepmeli olarak üretilen tabancanın 
boş ağırlığı 820 gramdır.

[Resim: a6atbb8.jpg]

Yalnızca çift hareketli  olduğundan tetik çekişi nispeten ağırdır.Tetik şekli de ilginç olup
yarım ay şeklindedir.Tetiğin altında emniyet düğmesi var.

[Resim: 6f7wh2a.jpg]
Askeri modelinin dipçiği mevcut olup;Mauser C96 ve Lahti L35'te olduğu gibi dipçik,
monte edilmediğinde kılıf olarak kullanılmak üzere tasarlanmış.

[Resim: tneledb.jpg]

İki versiyonu vardır. VP70 Z “Zivilversion” sivillere yönelik olup, yarı otomatiktir.1989 Yılına
kadar üretilmeye devam etmiştir.

[Resim: ky3ezfg.jpg]

VP70 M “Militar” ise askeri amaçlarla yapılmıştır.Bu versiyonun birkaç yıl sonra üretimi 
durdurulmuştur.

[Resim: 3z7f9z9.jpg]

Militar modelinin en dikkat çekici özelliği, kabzaya takılan bir dipçikteki selektörün değiştirdiği
mekaniklerle, 3'lü burst / darbeli atış yapabilmesiydi. Yalnızca dipçik takılıyken seri modda
ateşlenebiliyordu. Bu darbeli atıştaki modda atış hızı 2200 atım / dakika oluyordu.
Sivil versiyonda ise bu özellik yoktu.( İtalya'ya satılan tüm VP70Z tabancalar, dipçiği monte
etme olanağına sahipti, ancak yine de üç mermili atış kabiliyetinden yoksundu.)

[Resim: 6m53jq3.jpg]

Tabancanın uzunluğu 20,4 cm,namlu boyu 11,6 cm,genişliği 3,2 cm ve yüksekliği 14,2 cm’dir.
Şarjörü çift sıralıdır. VP70, en az 30.000 mermilik hizmet ömrüne sahip olacak şekilde tasarlandı.
Tabanca aynı zamanda horozlu olmayıp iğne vuruşludur.

[Resim: qmj7cqr.jpg]

Klasik bir arpacığı yoktur.Krom renginde parlak iki rampa vardır.Bu rampaların arasındaki
gölge arpacığını oluşturur.Gez yandan takmadır.

[Resim: pgylb76.jpg]

Namlu çok derin bir şekilde kesilmiş yivlere sahiptir; bu, VP70'in doğrudan geri tepme 
fonksiyonunun kritik bir parçası olan, sürgüye daha az gaz basıncı uygulayarak, merminin
içinden gazı kasıtlı olarak çıkarmak için yapıldı.

Çekme kertikleri sadece sürgünün arka tarafında var.Sürgüde sökme düğmesi dışında
ele gelecek hiç bir şey yok.Sökme düğmesi aşağı indirilip kızak geriye çekip kaldırıldığında
sahra sökümü tamamlanmış olur.

[Resim: 9ocj2ai.jpg]

Yukarıdaki resimde görüleceği üzere,namlu PP-PPK’lara benzer şekilde gövdeyle yekpareydi.
(Gövdeye sabitlenmiş) Şarjör çıkartma mandalı kabzanın altındadır.

ABD'de satılan VP70'lerin neredeyse tamamı yarı otomatik tabanca versiyonuydu ve kısa sürede
korkunç DA çekişiyle ün kazandı. Glock'tan on yıldan fazla bir süre önce piyasaya sürüldüğü 
için polimer çerçevesine oldukça fazla direnç vardı, ancak en azından bir kısım kullanıcı 18 
mermilik şarjör kapasitesini beğendi.

VP70, polimer gövdesi ve yüksek kapasitesi açısından son teknoloji ürünüydü. O dönemde 
polimer çoğunlukla ateşli silah aksesuarlarında kullanılıyordu. Bu malzemeden yapılan gövde
geleceğin teknolojisiydi. VP70, ilk polimer tabanca olması,hafifliği,askeri versiyonunun 3  darbeli
atış yapabilme özelliği ,ilginç tetiği gibi yenilikçi veya en azından kendi zamanına göre alışılmadık
bir dizi tasarım özelliğini birleştirdi. 
Zamanın çok ilerisinde bir tabancadır. Glock 17 üretildikten sonra gözden düştü ve 1989 
yılında üretimi durdu.
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Daha önce silahı deneyimleme şansım oldu. Tetik kötülükten ziyade çok ağır bir tetiği var. Böyle olunca ilk şarjörde parmağınız inanılmaz ağrıyor. Hatta 2. şarrjörde ben devam edemeyip, bu tabanca ile atışı yarıda bıraktım. Ama bu kötü tetiğe göre tahminimden daha isabetliydi.

Silah sahibi arkadaş ruhsat süresi dolmaya yakın bana da sana satayım mı diye sormuştu. Ama ben teklifine olumsuz cevap vermiştim. Oda zaten daha sonra koleksiyoner birine satmıştı.

Aşağıda da SiLaHtAr kanalının Türkçe videosu vardır.

[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ombra'e teşekkür ederiz.
Bul
Bu başlığa eski forumda yazmıştım. Neler yazdığımı tam hatırlamıyorum.

Elbette Sn.ombra kullanmış bir kişi olarak öyle sanıyorum onun yorumları çok değerli. Bende naçizane 25 seneyi aşkın bu silah hakkında bir şeyler okudum inceledim.

Ben bu tabancayı 1998 yılında playstation'da Resident Evil 2 oyununda görmüştüm. En detaylı incelemesini Forgetten Weapons'dan Ian McCollum yapmıştı videoyu en alta koyacağım.

Çok fazla handikapı olan bir tabanca. Tetik yukarıda söylenmiş bu herkesin hemfikir olduğu bir konu ancak silahın en başarısız tarafı blow-back operasyonlu oluşudur. 9x19 gibi çok güçlü bir fişeği gecikmeli mekanizma olmadan namludan çıkarabilmek, bunuda silaha zarar vermeden yapabilmek için mühendisleri şöyle bir hinlik düşünüyorlar.

Namluda daha derin yiv-set açıyorlar ve gazın fazlası yiv'lerden çekirdekle hatta onun önünde gidecek bir şekilde kaçıp gidiyor. Bu durumda doğal olarak silahın menzilinde ve vuruş etkisinde mühimmatın katalog değerlerinde ciddi düşüşlere yol açıyor.

Şarjörü yivli tüfek şarjörleri gibi üstten bastırma yöntemiyle doluyor en çok sevdiğim ve niye günümüzde uygulanmadığını düşündüğüm yanı.

Bu arada tabancanın 1969 üretimi olduğunu hatırlıyorum. Patent yılı 70 olabilir veya bir pazarlama ifadesi olarak 70 konmuştur tam emin değilim.

Silahı gerçekten merak edenlere aşağıdaki 3 videoyu şiddetle öneriyorum.

Ek Not: Yukarıda sn.ceycey'in paylaşımında fotoğraftaki kır saçlı gözlüklü abimiz Browning özelinde Amerikalı bir silah duayeni olan Leroy Thompson'dur. Bu silahla mesaisini mutlaka araştıracağım Smile

Saygılarımla.

75BΩ - G43X - 686/3 -  USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn.Alpsaral ve Sn.Ombra değerl katkılarınız için teşekkür ederim.Eklediğiniz Türkçe ve
İngilizce videolarla konu tamamlandı.Eski forumda bir başlık var,onun da bazı sayfaları
silinmiş.

Beni bu tabanca için konu açmaya iten neden, sadece ilk polimer gövdeli
tabanca olması değildi. Tasarımın ilginç şekilde  zıtlıklar içermesiydi.

-O döneme kadar silah sektöründe aksesuar malzemesi olarak kullanılan
polimerden silah yapmayı düşünerek adeta devrim yaparken; bir yandan da
kullanışsız şarjör mandalının yine kabza altına konulması,

-Sürgü arkası ile kabza arasındaki(kunduz kuyruğu bölümü) kısma ve tetik
korkuluğunun arkasındaki kısımlara oyuk açarak tabancanın rahat kavranmasını
ve tetik erişim mesafesinin daraltılması düşünülürken, bir yandan da inanılmaz
ağır bir tetik yapılması,(Bu oyuklar bugün bir çok modern tabancada aynen muhafaza
ediliyor.)

[Resim: h8s93we.jpg]

-Bir yandan askeri versiyonu için aynı zamanda kılıf olarak da kullanılabilen polimer dipçik üzerine
 sellektör koyarak 3 darbeli otomatik atış seçeneği düşünülürken, bir yandan da sabit namludan
 vazgeçilememesi,

-Bir yandan sökme mandalı dışında sürgü üzerinde ele gelebilecek hiç bir şeyin olmaması düşünül-
 müşken, bir yandan da zaten ağır olan tetik varken tetik altına gereksiz emniyet konulması,

-Bir yandan gazın fazlasını çıkartabilmek için namluda derin yiv-set açmayı düşünen bir kafanın,
 bunun tabancanın atış hızını düşüreceğini düşünememesi...

Çok ilginç bir tabanca. Yıllarca hemen hemen  her hafta silahçıları gezen biri olarak bu tabancaya
rastlamadığımı için kendimi şansız hissediyorum.En azından 5-6 dakika inceleyip, sahra sökümü 
yapmak ve 1-2 şarjör atış yapmak isterdim.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi