YİVSİZ TÜFEK FİŞEK SEÇİMİ REHBERİ
Değerli Forumdaşlarım,

Yivsiz tüfek (av tüfeği) çok yönlü, çok amaçlı, farklı türde mühimmatlar kullanabilen bir silahtır. Özellikle yeni tüfek alanların, kullanım amacını belirlemeden, ne tür mühimmatı ne amaçla kullanacağını bilmeden atışlar yaptığını, kullanım amaçları dışında, hiç kullanmayacakları tür ve gramajda fişekler attığını görüyoruz. Aynı hataları acemilik döneminde ben de yaptım. Bilmeden şu anda kenarda köşede durup, atamadığım, satamadığım tüfekler edindim. Hiç kullanmayacağım fişekler denedim.

Özellikle yivsiz tüfek (av tüfeği) ile tanışanlar için rehber niteliğinde olabilecek bazı bilgileri derledim.

Yivsiz tüfeğin temel amacı saçma atmaktır. Saçma kullanırken şok kullanımı da önemli bir konudur. Burada o konuya girmeyeceğim.

Genel olarak kullanılan saçmaları hangi avlarda kullanıldığını aşağıda özetledim:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-06-28-09-19-18.png]
Bizim ülkemizde Hindi gibi iri kuşlar, geyik gibi büyük avlar elbette yok.

Yukarıdaki tabloya bakarsak genelde uçar avlar için (uzak mesafe ve büyücek kuşlar hariç) küçük boy saçmalar, düşük namlu hızları ile kullanıldığını görüyoruz. Hız saçmanın düşmanıdır. Yüksek hızlardaki saçmalar setback (geriye yaslanma) olayı nedeniyle ezilerek, fazla dağılmaya sebep olacağı için pek tercih edilmez. Ancak iri su kuşları (ördek, Kaz) için, iri saçma ve yüksek hız gerekebilir.

Avcılıkta tecrübe ve kullandığınız tüfek önemlidir. Her tüfeğin kendine göre patern özellikleri vardır. Keçe tapa, bior tapa, power piston tapa dağılımı etkiler. Yaz-kış barutun türüne göre sıkının barut miktarı, namlu çıkış hızları farklılık gösterir. Eğer uçar avcılığı merakınız varsa, tecrübeli bir av arkadaşınızdan, hangi ava, ne zaman, ne tür fişek kullanacağınızı onun tecrübelerinden de öğrenebilirsiniz.

Saçmanın en çok kullanıldığı yarışma alanları trap, skeet, çayır trapı gibi disiplinlerdir. Burada kullanılan sıkıları aşağıda özetlemeye çalıştım:
[Resim: Ekran-Resmi-2024-06-28-09-19-34.png]
Ülkemizde hem çok çoğaldıkları için nüfus kontrolu, bostan, tarlalara zarar ziyan verdikleri, hem de ekonomik amaçlı en yaygın yapılan büyük av domuz avıdır. Domuz avı tehlikeli avlar sınıfındadır. Yaralandığı zaman 
inanılmaz derecede tehlikeli, öldürücü olabilir. Her ne kadar domuz avı için bazı firmaların ağır magnum sıkıları da olsa en yaygın kullanılan mesafe ve hayvanın cüssesine göre 28-32 gram yivsiz tek kurşunlardır:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-06-28-09-19-03.png]Bu avda hayvana eziyet çektirmeden avlamak esastır. Bu nedenle vuruş yeri önemlidir. Çok hızlı hareket eden bu hayvanı avlamak tecrübe ve ustalık ister. Merminin sadece delmesi değil aynı zamanda mantarlaşmasının da, hemen ölüm ve  temiz av için önemi vardır. 

Yivsiz tüfeğin diğer bir kullanım alanı, savunmadır. Açık alanda 25-100 metre içinde yivsiz tek kurşun kullanılabilir. Ancak  ev içi ve yakın mesafelerde tavsiye edilen şevrotindir. Şevrotinin dağılımı tüfeğe göre değişir. Hangi mesafelerde kullanmayı planlıyorsanız, kendi tüfeğinizle o mesafelerde kullanacağını şevrotinleri ve dağılımını mutlaka test etmenizi öneririm.
[Resim: Ekran-Resmi-2024-06-28-09-19-47.png]
Ev savunmasında ne kullanılacağı epeyce tartışılan bir konudur.

Sorular ve katkılarınız olursa, yarından itibaren 15 gün kadar yurtdışında olacağım, fırsat buldukça yanıtlamaya çalışırım

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 24 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Üstadım 1998 yılında av fişeği dolduran ben kendimi hala çok yetersiz görüyorum yivsiz dünyası dipsiz bir kuyu.

Konu çok kıymetli tam bir başvuru metni olmuş. Merak ettiğim şu çok sevdiğim 16 gauge için bir yarı oto.tüfek alma niyetim var. Senelerdir etrafımdaki herkes genel av için 16'nın çok uygun olmadığını söyler ancak benim zaten avcılığım/av sevdam yok.

Ama merak ettim özellikle domuz avında 28 gr.için orta boy domuzda kullanılabilir yazmışsınız. Bildiğim 16'nın tek kurşunları 28 gr.oluyor yani 16 domuz avında kullanılabilir diyebilir miyiz?

Saygılar.
75BΩ - G43X - 686/3USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
Bul
(28-06-2024, 14:49)alpSaral yazdı: Üstadım 
Senelerdir etrafımdaki herkes genel av için 16'nın çok uygun olmadığını söyler 
16 Ga'yı domuz avında kullanılabilir diyebilir miyiz?

Sn. alpSaral,

İltifatınıza mazhar olmak çok güzel ama bendenizin üstad olabilmesi için daha kırk fırın ekmek yemesi lazım. 

12 Ga gücüne ve 20 Ga zerafetine sahip, her türlü uçar ve karasal avın yapılabildiği 16 Ga nasıl ortadan kayboldu? Daha önce yazmıştım:

GÜZELİM 16'yı KİM ÖLDÜRDÜ?

Elbette 16 Ga. bence, eskilerin kullandığı gibi, domuz avında da kullanılabilir.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın Sabri uğraşıp bu konuda tablo yaptığınız için ayrıca teşekkürler. Biz acemiler içinde gayet güzel bilgilendirici olmuş teşekkürler.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Mirzabey'e teşekkür ederiz.
Bul
Avda şevrotin kullanımını bir türlü anlayamıyorum. 9 pellet bile domuz için zayıf, geyik için menzilsiz ve bence yine zayıf kalır gibi geliyor. Kurt saldırısı gibi durumlarda savunma için ideal olurdu. Hatta ülkesine göre muhtemel dağ aslanı veya leopar saldırılarında.

Slug kullanımlarında ise naçizane tavsiyem düşük basınçlı fişekler olacaktır. 12 gauge gerçekten çok güçlü bir kalibre ve genelde yivsiz av tüfeklerimiz güçlü fişekler hele magnum fişekler için fazla hafif. En iyi silah ve mühimmat acil tehlike anında en iyi yönetebildiğimizdir.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için nurikilligil'e teşekkür ederiz.
Bul
Çok ortalama bilgiler bile olsa özellikle yurdumuz için söylüyorum,geçmişten gelen alaylı tabir edeceğimiz avcı büyüklerimiz saçma numaları ve ağırlıklarını aşağı yukarı şöyle belirlemişler(tamamen sahada öğrendiklerim)

Bıldırcın 24 28 gr 9 10 no saçma
üveyik 28 30 gr 7 8 no saçma
Keklik 32 33 34 gr 6 7no saçma
Sülün 32 33 34 gr 5 6 7 no saçma
Tahtalı 32 34 36 gr 5 no saçma
Küçük ördek 32 33 34 gr 5 6 7 no saçma
Büyük ördek 34 35 36 gr 4 5 no saçma
Tavşan 32 34 36 gr 1 2 3 no saçma
Kaz 36 gr ve üstü 1 0 0.1 0.2 no saçma
Domuz 28 gr ve üstü tek kurşun

saygılarımla
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Bozkurt59'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi