9x19 ve 38 special sw karşılaştırması
Sayın ceycey'in söylediği gibi, bu kalibre savaşları bitmez tükenmez...

Öyle hissediyorum ki... Falanca demişti ki... gibi açıklamalarla da bir sonuca varamayız. Burada gerçek veriler durumu ortaya koyabilir. 

Durduruculukta merminin taşıdığı kinetik enerji önemliyse buyurun aşağıda değişik kalibrelerin kinetik enerjileri tablosuna bakalım:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-09-02-08-47-52.png]
Kinetik Enerji = mermi çekirdeğinin ağırlığı X namlu çıkış hızının karesi olarak hesaplandığında, daha ağır daha hızlı merminin kinetik enerjisi daha yüksek olacaktır. Bu durumda .40, .44, .45 kalibreler taşıdıkları kinetik enerji açısından .357 nin üzerine çıkar. Yukarıdaki tablo bunu gösteriyor.

FBI ın balistik Jel çalışmalarında öngördüğü en az 12-18 inç balistik jele işleme söz konusu ise, bu konuda şimdiye kadar yapılmış en detaylı çalışma Lucky Gunner sitesinde:

Tabanca Mühimmatları balistik jel Testi

Burada küçük kalibreler dışında hemen hemen tüm tabanca kalibrelerinin bu şartı sağladığı görülüyor.

O zaman tabanca kalibresinin durduruculuğunda başka bir şey aramak gerekiyor. Saha tecrübelerine önem vermek lazım. Bu konuda daha önce FBI ın niye .357 yi bırakıp 9 mm ye geçtiğini anlatmıştım:

FBI 1986 Miami çatışması

Sayın Osman Ortaç'ın bu sayfada yazdığı gibi mermi çekirdeğinin yapısı, mantarlaşması durduruculukta sonucu ciddi etkiler.

Beğenmeyebilirsiniz ama benim kişisel görüşlerim şudur:
  • En iyi kalibre üzerinde taşıdığın kalibredir ve şarjöründeki mermi sayısıdır
  • İsabet ve vuruş noktası durduruculukta en önemli noktadır
  • Geri tepmesi fazla kalibreler, ardışık atışta hedeften uzaklaşmaya, isabeti düşürmeye neden olur
  • Her silahlı çatışma; farklı ortam ve senaryolarda gelişir, poligondaki gibi kaldır, nişan al, tetiği ez vs.. stres ortamında pek çalışmaz

Sn. Lupus'un kulakları çınlasın onun sözü ile bitireyim:

"Bir silahın yapması gereken en önemli üç şey: iyi çalışmasıdır, iyi çalışmasıdır, iyi çalışmasıdır. Bir kullanıcının yapması gereken üç önemli şey: silahını iyi çalıştırmasıdır, silahını iyi çalıştırmasıdır, silahını iyi çalıştırmasıdır..."

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi