İLK SERİ CZ 75 (SHORT RAIL)
Video 
Arkadaşlar tekrar merhaba. Bugün sizlere dünyada ve ülkemizde az bilinen ilk seri CZ 75 ten bahsedeceğim.1974 te prototipleri başlayan 1975 te seri üretime geçen efsane yakında 50.yılını kutlayacak.

[Resim: czub_09.jpg]
Kaynak:Google (CZ Müzesi) Sürgü-Gövde tipine ve horoza dikkatinizi çekerim.

Short-Rail tabir edilen bu modele ben uygun Türkçe karşılık bulamadım fakat 80 öncesi anarşi döneminde kaçakçılar ve sağ/sol militanlar tarafından bu tabancanın lakabı Çek 14 lüsü idi , on beş mermi kapasitesi olmasına rağmen bu takma adı BHP ye benzemesi ve o zamanlar her yiğidin gönlünde bir BHP yatmasından dolayı aldığını düşünüyorum .Bu sebeple  ülkemize ilk giriş yaptığı yıllarda BHP den ucuz olması sebebiyle BHP den daha kalitesiz bir tabanca diye düşünülmüş, hak ettiği değeri daha sonraki yıllarda görmüştür.

[Resim: 6b9c3496a919ab9ceab3198bdeb2e3e859a82e43_hq.jpg]
Kaynak: aminoapps.com 

[Resim: 124725b48f891d7b0b06190a0fe4f246.jpg]
Kaynak : CZ Forum / yukarıda 2 adet 1980 üretimi 75 görüyorsunuz modifikasyon öncesi ve sonrası yan yana 

1975-1980 arası üretilen bu model sürgü ve gövdede yaşanan kırım vakaları neticesinden modifikasyona  girerek 1980 yılından itibaren bugün pre-b tabir edilen formuna kavuştu gövde- sürgü et kalınlığı artırıldı ve raylar uzatıldı .Bahse konu modelden 16000 adet üretildi , ülkemizde ve dünyada az bulunması nedeniyle koleksiyon değeri taşıdığını düşünüyorum .Okuduğunuz için teşekkürler
[+] 10 kullanıcılar diyor Bu gönderi için NOK53'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi