Asker / polis silah atışlarında gözlük ve kulaklık kullanımı
Selamlar,
Başlığı açmaktaki temel gerekçem farkındalık oluşturmak. Google aramalarında bu sayfa çıkarsa, bu konuda araştırma yapanlar da forumdaki değerli kullanıcıların kıymetli bilgilerine ulaşabilir.

Yakın geçmişte bir astsubay kardeşim, "abi atışlarda patlama seslerinden ben rahatsız olmuyorum" demişti, devresi ise "duymuyorsun da ondan,, çoğu zaman sana seslendiğimizde bile duymadığın oluyor" demişti. O kadar üzüldüm ki buna anlatamam. Canım kardeşlerim atışlardaki tedbirsizlikler veya bireysel önlem almayışları yüzünden ömür boyu bir daha telafisi olmayan kayıplar yaşayabiliyor. Bu polis kardeşlerimiz için de böyle. 

O nedenle balistik gözlük (Eylül 2024 itibari ile 3 bin lira civarı) ve dış kulağı kapatan (en azından kulakiçi) bir kulaklık  (Eylül 2024 itibari ile 4 bin lira civarı) takmadan SAKIN atışlar yapmayın lütfen.

1 - GÖZLÜK KULLANIMI

Tabanca kırımı, hatalı fişekler, barut vb atış esnasında göz için çok büyük riskler oluşturur. Gözlüksüz atışlarda görme kaybına kadar giden kazalar yaşayan çok sayıda insan olmuştur. Atış sırasında göz sağlığınızı koruma noktasında tabancanıza, mühimmatınıza veya hocanıza güvenmekten ÖNCE alacağınız TEDBİR'e odaklanın. Sabri beyin çok kıymetli yazısını BURADA paylaşıyorum, lütfen okuyunuz. 

2 - KULAKLIK KULLANIMI

Atışlarda kulaklık olmazsa olmazdır zira her atış işitme kaybına neden olur. Bu, bir kar tanesinin yuvarlanırken, birike birike koca bir çığa dönüşmesi gibi. Buna dair Sabri beyin gerçekten eşsiz bir yazısı var, BUYURUN BURADAN okuyunuz.    

Değerli fikirlerinizi, deneyimlerinizi bekliyorum.
İnsanlar ikiye ayrılır: ONURLULAR ve onursuzlar
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için AliGalip'e teşekkür ederiz.
Bul
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIŞ YÖNETMELİĞİ (polis akademisine ait bağlantı adresi içermektedir)

KURS ESNASINDA ALINACAK EMNİYET TEDBİRLERİ

EK-1

1. Eğitim sırasında komutsuz hiçbir hareket yapılmaz.
2. Silahlara komut verilmediği sürece şarjör takılmaz.
3. Silahlar komut olmadığı sürece kalftan çıkmaz ve kılıfinda olsa bile silahla oynanmaz, yerli yersiz fişek yatağına fişek sürülmez.
4. Atış poligonunda her ne sebeple olursa olsun güvenli duruş pozısyonu bozulmaz.
5. Atış poligonunda yere düşen malzeme alınmaz,
6. Atış alanında silah arızası meydana gelirse silah emniyetli pozisyona getirilir. Silahsız el havaya kadar kaldıılır. Eğitmenin gelmesi beklenir.
7. Atışı biten personel güvenli pozisyona gelir ve komut bekler.
8. Atış alanına silah ve şarjörler bos olarak getirilir.
9. Silahlar sadece atış hattinda doldurulur-boşaltılır ve silahlar her zaman hedefi gösterir.
10. Kapalı ve açık olan yerlerde talimat verilmedikçe doldurma ve boşaltma yapılmaz.
11. Silah boş veya dolu olsun devamlı atış istikametinde tutulur.
12. Atış alanında yere düşen ve görülen malzemeler hiçbir şekilde komutsuz alınmaz.
13. Atış hariç silah bos veya dolu olsun parmak tetik korkuluğunun içine asla sokulmaz, silah asla bir canlıya doğrultulmaz.
14. Atış esnasında personel arasında silah değiştirilmesi gerekiyorsa silahın dolu veya boş olmadığını kontrol etmesi için ikaz edilir.
15. Kullanılmayan silahlar kesinlikle boş olarak bulundurulur.
16. Herhangi bir atıcıdan silah alınacağı zaman namludan tutularak alınmaz, elde silah varken başkalarıyla konuşulmaz, başka işle ilgilenilmez.
17. Atış eğitimlerinde kursiyerler çelik yelek, atış gözlüğü ve kulaklık takmak zorundadır.
18. Bütün atıs eğitimlerinde bu Yönetmelik hükümlerine göre hareket edip, azami dikkat gösterilecek ve hiçbir aksaklığa mahal verilmeyecektir.

Uygulamada görülebilecek eksik ve aksaklıklarla ilgili uyarı ve önlemlerin alınmasına dayanak olması için yönetmeliği paylaştım. 

Bir de milli sporcumuz Yusuf beyin başarısı ile mutlu olup gururlandık ama peşine insanlarda donanım ve teçhizat kullanmamanın iyi ve övünülecek bir şey olduğu gibi düşünce ortaya çıkmaya başladı. Profesyonel bir sporcu neyi nasıl yapması kullanması gerektiğini bilecek seviyededir. O seviyede olmayan aynı silahı, tekniği kullanmayan kişilerin birebir öykünmeleri doğru olmaz. Bu konuda insanlarda farkındalık yaratmak gerekiyor.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Selamlar
Yıllardır meslektaşlarıma kulaklık  ve gözlük kullanımının önemini anlatmaya çalışırım ama ulaşabildiğimiz arkadaş sayısı sınırlı . Bu sebeple bu başlığın çok önemli olduğunu düşünüyorum . Eskiden bu kulaklık veya gözlük konusuna hiç dikkat edilmiyordu hatta çoğu poligonda bile mevcut değildi .Eğitimlerde hocalarımız  atış sesine  alışalım diye (!) bize bırakın kulaklık kullanmayı, basit tıkaç kullanmayı bile yasaklamışlardı . Maalesef atış sesine alışma dediklerinin duyma kaybı olduğunu söylememe rağmen hocalarıma  etki edememiştim ve bunun bedelini kulak çınlaması ve duyu kaybı yaşayarak ödüyorum.

Bu foruma denk gelen asker ve polis üyelere binden  daha ısrarcı olmalarını ; buna rağmen kulaklık temin edilmezse  yukarıda paylaşılan atış yönetmeliğini atış eğitmenlerine göstermeleri önerisinde bulunabilirim . Eğer yine de sonuç alamazlarsa atış hattı hizasına (özellikle tüfek atışlarında ) dikkat etmeleri ve hizanın önünde olmadıklarından emin olsunlar .
Saygılar .
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Onyedi-Cetinkol'e teşekkür ederiz.
Bul
Geçmişin tecrübelerinden ders alan, günümüzde bir çok ülkenin ordusu askerlerine kulaklık ve gözlük kullandırıyor. Sadece eğitimde değil,  çatışma ortamında da...

Biz de elimizden geldiği kadar konuyu anlatmaya, aydınlatmaya çalışıyoruz (Daha önce forumda yazmıştım)

ATICILARIN GÖZ ARDI ETTİĞİ BİR KONU KULAK SAĞLIĞI ve AKUSTİK TRAVMA

ATIŞLARDA GÖZ KORUMASININ ÖNEMİ

Başına gelmedikçe insanları ikna etmek zor oluyor. Ama, göz ve kulak hasarlarının geriye dönüşü yok...

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi