Bireysel Silah Edinme Hakkı ve Diğer Ülkeler
Bireysel Silah Edinme Hakkı ve Diğer Ülkeler:

Köhneleşmiş, yamalı bohçaya dönmüş, toplumun beklentilerini karşılamayan silah yasalarımızdan 
haklı olarak sıkça şikayet ediyoruz. Acaba diğer ülkelerdeki yasalar ve uygulamalar nasıl? 
Onlara kısaca bakalım:

Rusya :
Ruhsat için en az 18 yaşında olmak gerekiyor.
Herkes ruhsat alamıyor. Can güvenliği,spor,avcılık,miras ya da hediye gibi yasada sayılan sebeplerden
birini kanıtlamak lazım.
Eğitim almak ve bazı testleri tamamlamak gerekiyor. Yine Rusya vatandaşı ve sabit ikametgah sahibi
olmak ve sabıkası olmamak şart.

Kanada:
Asgari 18 yaşında olmak gerekiyor.
Tabancalarda kanunda sayılan meslekler için kullanım gereğinin ispatı gerekli.Av tüfekleri için böyle
bir gereklilik yok.
Suç ve aile içi şiddet geçmişi kontrol edilir.Bağımlı olmamak ve silah tipine göre psikolojik-güvenlik
testlerinden geçmek gerekiyor.

İsrail:
Asker ve polisler için 21,diğer vatandaşlar yönünden 27 yaşında olmak gerekiyor.
Kullanım yeri(konut, iş),kullanım amacı ve lisans başvurusunun yasal dayanağını belirtmek gerekiyor.
Şiddet içerikli bir suçtan mahkum olmamış olmak ve lisans iptalini gerektirecek bir yargılaması devam
etmemek gerekiyor.
Heyetten sağlık raporu alınması ve poligon eğitiminin tamamlanması gerekiyor.
Ayrıca en az 3 yıllık sabit ikametgahın olması lazım.

Avusturalya:
Spor,avcılık,can güvenliği gibi geçerli bir sebep aranıyor.
Son 5 yıl içerisinde şiddet içerikli bir suçtan mahkum olmamak gerekiyor.
Güvenlik kursunu tamamlamak, fiziksel ve psikolojik yeterlilik gerekiyor.

Çin:
Genel bir yaş belirlenmemiş .Ancak yerel idareler genelde 18 yaşın bitirilmesini arıyor.
Tabanca için kanunda yazılı  bazı spor dalları,vahşi hayatı koruma,hayvan yetiştirme vs alanlardan 
birinde çalışmak gerekiyor.Av tüfeği için avcı veya çoban olmak gerekiyor.
Ulusal düzenlemelerde sabıkayla ilgili hüküm yok.Yerel düzenlemelerde sabıka kaydı bulunmamak
şartı aranabiliyor.
Yerel düzenlemelerde psikolojik açıdan yeterlilik şartı aranıyor.
Ruhsat için özel eğitimleri tamamlamak gerekiyor.

Almanya:
Asgari 18 yaşında,nişancılar için 21 yaşında olmak gerekiyor.
Ruhsat avcılara,nişancılara(yarışmacı),atıcılık derneği üyelerine, koleksiyonculara, uzmanlara,
üreticilere, özel güvenlik elemanlarına veriliyor.
Sabıka kaydı, suç veya terör örgütü üyesi olmamak gerekiyor.
Silah teknolojisi ve hukuku bilgisi olmak ya da silah kullanımında uzman olma şartları var.
Beş yıllık sabit ikametgah sahibi olmak ve sorumluluk sigortası yaptırmak gerekiyor.

Japonya:
Asgari 18,sporcular için 14 ve avcılar için 20 yaş sınırı aranıyor.
Özel ihtiyaç(av,atıcılık,spor,satıcı,üretici,koleksiyon vb) sahibi olmak gerekiyor.
Cezanın infazı üzerinden en az 5 yıl geçmesi lazım.Aile içi şiddet için yasaklama kararı 
alınmamış olmak.
Bağımlı olmamak ve sağlık sorunları(bunama,zeka geriliği,akıl hastalığı) olmamak gerekiyor.
Ateşli silahlar hukukuna ilişkin eğitim almak, yetenek ve atış testlerini tamamlamak gerekiyor.
Sabit ikametgah sahibi olmak ve kaza sigortası yaptırmak diğer aranan şartlar.

Norveç:
Tabanca için asgari 21,diğerleri için asgari 18 yaşında olmak gerekiyor.
Ruhsat için makul gerekçeler isteniyor.
Alkolik olmamak ve güvenilir olmak şartları aranıyor. Tüfek almak isteyen 16-18 yaş adaylar için
atış kulübüne üye olmak ve sınavda başarılı olmak gerekiyor.
Ayrıca polisten onay almak ve silah güvenli bir şekilde saklamak şartları aranıyor.

İspanya:
Asgari 18 yaşında ,avcı ve atıcılar(sporcular) için asgari 14 yaşında olmak şart.
Avlanmak,atıcılık,koleksiyonerlik gibi meslek sahibi olmak ya da meşru savunma,güvenlik 
sebeplerini ispat etmiş olmak lazım.
Sabıkasızlık ve iyi davranış sertifikası sahibi olmak gerekiyor.
Psikososyal testlerden geçmek ve teorik-pratik eğitimleri bitirmek gerekiyor.

İsviçre:
Taşıma ruhsatı alabilmek için mevcut tehlikelere karşı kendini, başkalarını veya mallarını 
korumak gerekiyor.
Şiddet içeren bir suçtan veya özel nitelikli suçlardan mahkum olmamak gerekiyor.
Vesayet altında olmamak ve kendisine veya başkalarına zarar verme tehlikesinin olmaması gerekiyor.
Teorik ve pratik sınavlarda başarılı olmak şartı aranıyor.

İngiltere:
Sahiplik için iyi bir neden göstermek lazım.Meslek,spor,av gibi.Meşru müdafaa geçerli bir sebep kabul edilmiyor.
Üç yıldan fazla hapis cezası almamış olmak gerekiyor.
Akıl sağlığı, aile hayatı ve ve silahlara karşı tutumu ilgili referansı olmak ve saklama dolabının olması gerekiyor.

Singapur:
Asgari 18 yaşında olmak,kendini savunmak için asgari 21 yaşında olmak gerekiyor.
Silah kulübü üyesi olmak,yaşama yönelik ciddi bir tehdit olması geçerli sebep kabul ediliyor.
Atış yeterlilik ve eğitim testinden geçmek gerekiyor.

Kaynak:Uğur Ersoy,Silah Hukuku,Adalet Yayınevi,2023

Silah sahibi olmanın neredeyse imkansız olduğu Kuzey Kore ve çok az sınırlamanın olduğu 
silah cenneti Amerika gibi uç örnekler dışındaki ülkelerde durum böyle. Çekya’da da tabanca
almanın kolay olduğunu ve ülkede nüfusa oranla çok tabanca olduğunu biliyorum. Rusya'da
yaş sınırı 2021’de 21 yaşa yükseltilmiş ve 5 yıl yivsiz tüfek ruhsatı olan kişiler tabanca ruhsatı
alabiliyorlar. Yine Çin’de silah ruhsatı(lisansı) almanın zorlaştırıldığını okumuştum. Ayrıca İsviçre’de
bir silah kulübüne üye olmadan silah ruhsatı alınmasının istisnai durum olduğunu duydum ya da okudum.

(Not: Kaynaktan özet yaparak aktardım, Yanlışlık ve eksiklik  varsa kaynaktadır. 
Ellerinde bu konuda başka bilgi bulunan arkadaşların konuya katkıda bulunmalarını
rica ediyorum.)

Yapay zekaya en kolay silah ruhsatı veren ülkeler sıralaması sorulmuş, alınan cevaplar aşağıda:

1)ABD 2)Çekya 3)Pakistan 4)Yemen 5) S.Arabistan 6)Irak
Bu ülkelerde bireysel silah sahipliği çok yaygın ve yasaldır. Taşıma ruhsatı almak oldukça kolaydır.

7)Suriye 8) Afganistan 9)Somali 10) Sudan
Bu ülkelerde bireysel silah sahipliği yaygın ve silah ruhsatı almak kolaydır.Bazı kontrol dışı bölgelerde
herkes silah taşıyabilir.

11)Türkiye 12)Ürdün
Bu iki ülkede silah bulundurma ruhsatı almak mümkündür.Taşıma ruhsatı almak zordur.

13)Mısır 14)Fas
Bu ülkelerde sıkı bir süreçten sonra silah edinilebilir. Taşıma için özel izin gerekir.

Liste benzer şekilde devam ediyor.

Bu verilerden hareketle bazı sonuçlara varabiliriz:

1)Bireysel silah edinme, ülkelerin gelişmişlik seviyesine, silah kültürüne, tarihine, geleneklerine,
demokratik yapısına, coğrafi durumuna gibi bir çok etkene göre ülkeden ülkeye değişiyor.
2)Aile içi şiddet ve bağımlılık, Avrupa ülkelerinde silah ruhsatı için en önemli engeller.
Avrupa’da birkaç istisna dışında silah ruhsatı verilmesi şartları sıkılaştırılıyor.
3)Çoğu gelişmiş ülkede teorik ve pratik eğitimden geçmeyenlere(silah ehliyeti) ruhsat verilmiyor.
4)Avcılık bir çok ülkede silah alabilmek için hala geçerli bir sebep olarak görülüyor.
5)Bir çok ülkede silah ruhsatı alabilmek için atıcılık kulüplerine üye olmak gerekiyor.
6)Genelde 18 yaş ruhsat için sınır kabul ediliyor. vs vs vs

Ülkemizdeki duruma dışarıdan bakıldığında, bulundurma ruhsatının yasal şartları taşıyan 
herkes tarafından alınabildiği( iligili konu linki    https://www.tabancatufek.com.tr/showthread.php?tid=144  ),
taşıma ruhsatı hakkının belirli meslek guruplarına (avukat,noter, hakim, savcı,gardiyan,sarı kart
sahibi gazeteci,kuyumcu  vb) ve yasada yazılı sınırlı özellikteki insanlara (belirli bir hakedişi
olan müteahhit,belirlenen miktarda g.menkulü olanlara,50’den fazla işçi çalıştıranlara,cirosu her
yıl belirlenen rakamı aşan iş adamlarına vb.) verildiği görülüyor.
(ilgili konu linki https://www.tabancatufek.com.tr/showthread.php?tid=199 )

Ülkemizde vatandaşlarımız için silah ruhsatı alabilme şartlarına tekrar bakalım:

1)Yasada sayılan suçlardan dolayı sabıkası olmamak, kısıtlı bulunmamak
2) Tabanca ve yivli tüfek için 21, yivsiz tüfek için 18 yaşını bitirmiş olmak
3) Vergi borcunun olmaması
4) Ruhsat almaya engel fiziki, psikolojik ve nörolojik bir rahatsızlığın bulunmaması

Bu şartlar bir çok insan tarafından rahatlıkla karşılanıyor.Ancak,ruhsat  için en büyük engel fahiş
ruhsat harçları. MKE’den bir tabancayı 9-10.000,00 TL bedele alabiliyorsunuz. Ancak , bulundurma
için bu bedelin 2,5 katı(25.200),taşıma için 8 katı(79.500) harç ödüyorsunuz.Garip ve anlaşılması
mümkün olmayan bir uygulama.(İktidarın tercihi de denilebilir.) Bu konuda yakınacağız, şikayetlerimizi
her yerde dile getireceğiz, ancak yasalar değişene kadar da mevcut yasalara uyacağız.

Sadede geleyim: Fahiş ruhsat harçlarını dikkate almadan, silah edinebilme hakkı açısından
diğer ülkelerdeki durumu gördükten sonra halimize şükretmemiz gerekir mi?
Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
[+] 15 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın ceycey,

Uğur Ersoy bir şeyler yazmış ama çok iyi bildiğim üç ülke ile ilgili yazdıkları gerçeği yansıtmıyor.

Çok Japon arkadaşım var. Hal hatır soracak kadar, çok az derecede Japonca'yı arkadaşlarımdan öğrendim.  Japonya'da ateşli silah sahibi olmak oldukça zor. Dünyadaki en katı silah yasalarından birine sahipler ve bireysel silah sahipliği son derece kısıtlı.  Japonya'da sivil halkın tabanca edinmesi neredeyse imkansızdır. Sadece av tüfekleri ve hedef atıcılığı için kullanılan yivli tüfeklere sınırlı izin verilir. 

Japonya'da Silah sahibi olmak isteyenler önce bir ateşli silah güvenliği kursuna katılmalı ve yazılı bir sınavdan geçmelidir. Başvuranın fiziksel ve zihinsel sağlığının uygun olup olmadığını belirlemek için tıbbi ve psikolojik testler yapılır. Polis, başvuranın sabıka kaydını, aile geçmişini, arkadaşlarını ve hatta iş arkadaşlarını inceler. Şüpheli bir geçmişi olan kişilere izin verilmez.Başvuru onaylandıktan sonra kişi silah satın alabilir ancak polis, silahın nerede ve nasıl saklandığını denetler. Silah ve mermiler ayrı yerlerde, kilitli şekilde saklanmalıdır. Silah ruhsatı birkaç yılda bir yenilenmelidir ve sahipler düzenli olarak eğitim ve testlere girmek zorundadır. Ayrıca, polis herhangi bir şüphe durumunda evinizi ziyaret edebilir.

O nedenle Japon'lar silah hobilerini AirSoft ürünlerle giderir. En güzel aslına benzer AirSoft ürünü silahlar Japonyada imal edilmektedir. Bunların kullanımıda bazı sınırlamalara sahiptir. Bunların 0,98 Jülden az enerjiye sahip olması koşuldur. Gerçeğinden ayırd edilebilir olmalıdır. Optik nişangah ve susturucu takılması yasaktır. Ortalıkta bunlarla dolaşmak suçtur, ancak evde ve airsoft yarışma alanında kullanılabilirler.

Gelelim Singapur'a...

Kızım, büyük torunum orada yaşıyorlar. Yurtdışında en çok gittiğim ülke. Çok Katı yasaları ile bilinir.

Singapur'da ateşli silah sahibi olmak Japonya'dan bile daha zor ve katı yasalarla düzenlenmiştir. Singapur'un Silah Yasası (Arms Offences Act) dünyanın en sert silah yasalarından biridir ve yasa dışı silah bulundurmanın cezası ömür boyu hapis hatta  idam cezasına kadar varabilir. Bir suç sırasında ateşli silah kullanımı, herhangi bir ölüm meydana gelmese bile idam cezası gerektirir.

Sivillerin ateşli silah edinmesi neredeyse imkansızdır. Sadece güvenlik güçleri, belirli devlet görevlileri ve çok sınırlı sayıda spor atıcısı veya koleksiyoncu izin alabilir. Avcılık Singapur'da yaygın olmadığı için av tüfeği ruhsatı da verilmez. Sonuç olarak Singapur’da sivil silah sahipliği neredeyse yoktur. Spor atıcılığı bile çok sıkı denetim altındadır. Silah bulundurmanın ağır cezalarla sonuçlanması nedeniyle ülkede silahlı suç oranı çok düşüktür. Eğer Singapur’da spor amaçlı silah kullanmak istiyorsanız, yalnızca lisanslı atış poligonlarında, denetimli ortamda atış yapabilirsiniz.

Oğlum da İngiltere'de çalışıyor. Geçen yaz torunlarımı ziyaretimde bir silah mağazasını ziyaret etmiş ve edindiğim bilgileri forumda yazmıştım, aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz:

İngiltere'de Silah sahibi olabilmek

A.B.D., Sırbistan, Yemen gibi silahın yasal olarak çok kolay edinildiği ülkelere göre, bizim ülkemiz koşulları biraz daha zor olsa da pek çok ülkeye göre yine de fena durumda değiliz. Bizim belimizi en çok büken, yasalara saygılı silah sahibi olmanın ülkemizde paraya indeksli olması. Yabancı kökenli silahları başka ülkelerin 3-4 katı fiyata alıyoruz, aldığımızı silahı sanki kiralıyor gibi abartılı harçlar ödüyoruz. Bulundurma ruhsatlı silahla dışarıda yakalanmanın cezasının, ruhsatsız silahla yakalanmaktan daha ağır cezası olması komik ama gerçek... 
Silahtan, yasal bireysel silahlanmadan bihaber insanların yaptığı yasalarla, adeta yasa dışı silaha insanları yönlendirmeleri, biz yasal silah sahiplerinin canını sıkıyor.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Bende Sn.Sabri gibi düşünüyorum. Her ne kadar silah ruhsat harçları fahiş ve yabancı silahlar yüksek fiyata satılsa da, diğer ülkelere nazaran kötü durumda değiliz.
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için barisdogan'e teşekkür ederiz.
Bul
-Japonyadaki sınırlamarın 2. dünya savaşı sonrası Amerika tarafından konulmuştu diye hatırlıyorum.

-Avrupada (avrupanın amerikası,çek cumhuriyeti dışında) silah taşıma kavramı diye birşey yok,bulundurma ruhsatlı tabancalarınızı poligona götürürken herhangi bir başvuru yapmanız belge almanıza gerek yok.

-İngilterede 12 inch namlu boyu  ve 24 inch toplam boyu geçen tabancaları çok zor olsada alabiliyorsunuz.

-Ab birliği içindeki ülkeler arası silahınızı transfer edebilmek için ayrı bir lisans almanız gerekiyor,atıcılık yarışmalarına bu şekilde kendi silahınızla katılabiliyorsunuz,avcılık içinde benzer bir sistem var diye düşünüyorum.

-Malta da 100 kişiden 28 inde ateşli silah var,2013 te son yasa düzenlendi diye biliyorum,öncesinde yasaktı ateşli silahlar,1946 öncesi üretim otomatik silahlar dahil her türlü tabanca tüfeği(ar paltformları,vector,vs...) alabiliyorsunuz,10 adet ile sınırlandırılmış,poligona götürürkende en fazla 3 adet silah götürebiliyorsunuz.Silah almak içinde bir kursu tamamlamanız isteniyor,sonrasında polisler sınav yapıyor ama sınavda sadece silahın boş olduğunu göstermenizi istiyorlar,herhangi bir sağlık raporu vs yok

- Avrupada ülkeden ülkeye poligona silah götürme mevzuatı değişsede genelde boş şekilde kutusunda ulaşamayacağınız yerde nakil etmeniz gerekiyor.

- Bazı Avrupa ülkelerinde polis evinize gelip silahları nerede saklayacaksınız(kasa isteniyor genelde)yeterli güvenlik sağlanmışmı kontrol ediyorlar.

- Çek cumhuriyetinde sadece silah taşımak istiyorum dediğinizde gerekli sağlık raporunu(bizdeki gibi,psikatrik,noroloji...değerlendirmelerinle)alınca,silah taşıyabiliyorsunuz,Ab birliği sürekli Çek cumhuriyetine bu kanunu değiştirmesi için baskı yapıyor davalar açıyor,yakın gelecekte bence değişecektir.

Saygılarımla.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
Bul
Ben de gözlemlerimden bahsedeyim Sn ceycey.

Sn Sabri kadar ayrıntılı bilmiyorum ama Japonlarda ateşli silah yok. Bu nedenle meraklısı airsofta yönleniyor. Kılıç, okçuluk vs etkinlikler de yaygın. Misal bize eğitim veren müdür kılıç ustasıydı, adam bir ömür hobi olarak kılıç ile ilgilenmiş. 
Japonlarda bir de şöyle bir durum da var, USA bir ülkeye ambargo koysa Japonlar o ambargoyu Amerikalılardan daha sıkı uyguluyor. Bunu eleştiri olarak söylemiyorum. Ben Nagazaki'de bulunmuştum, atom bombası müzesine gitmiştim. Aradan 80 sene de geçse atom bombası yemiş olmanın travması kolay kolay geçmez, diye düşünüyorum.

Singapur'da saatlerle ölçülen sürede bulundum. Sakız çiğnemenin yasak olduğu, yere tükürmenin para cezası olduğu (ki bu çok doğru) memlekette silah sahibi olmak sıralamada çok geride kalır, diye tahmin ediyorum.

Yemen'de prosedürü bilmiyorum ama silah çok yaygındı. Adına iş yaptığımız firmanın sahibi meraklıyız diye AK 74 ve markasını hatırlamadığım bir yivli ile köyündeki evin bahçesinde atış yaptırtmıştı. Yemen, erkeklerin gat denen uyuşturucu bir otu çiğneyip yasal olarak uyuştuğu çok garip bir memleket. 

Bizde ise, bence sorun ilgili yasaların tamamen para ve para sahibi kişiler odağında yapılması ve uygulanması. Bulundurma ruhsatı örneğindeki gibi tamamen ruhsatsız silah ile aynı (ve hatta daha fazla) şekilde cezalandırılması akıl alır gibi değil.

Harç, ruhsat ücreti, yasal ithal silahların ücreti konuları zaten yorumsuz. Dünyada eşi benzeri yok.
[+] 8 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Ülkemizde, 21 yaşını doldurmuş her birey, sağlık sorunu, vergi borcu yoksa, adli sicil kaydı temiz ise, çok rahat bir şekilde bulundurma ruhsatı alabiliyor, diğer ülkelere göre bence bu konuda çok ilerdeyiz.. Hatta adli sicil ve sağlık raporu konusunda daha da katılaşabilir. Benim anlamadığım şu, Bulundurma/Taşıma arasında, bireyin karakterini/güvenirliğini yansıtacak prosedürler aynı olmasına rağmen, neden sadece parası çok olana taşıma veriliyor.? neticede her iki kişi içinde sağlık raporunda "silah bulundurmasında/taşımasında sakınca yoktur yazıyor" yani söz konusu can güvenliğin oluğu yerde insan kendine şunu soruyor " Onlarınki canda bizim ki patlıcan mı ?!"
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için mustafanar'e teşekkür ederiz.
Bul
Irak Yemen Somali gibi kanunsuzluğun kanun olduğu ülkeleri saymazsak en mantıksız ve zor silah alınan ülke maalesef biziz. Bir ton para harcayıp üstüne gereksiz sayılabilecek bürokratik uğraşlarla yivli silahı ruhsatla alıyoruz ama ruhsat sadece bürokratik bir belgede kalıyor. Ne bir güvenlik, ne mekanik ne de hukuki eğitimimiz yok.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi