Tabancanızdaki Red-dot kaç MOA olmalı?
Shocked 
Değerli forumdaşlarım,

Geçenlerde forumdan Sn. XIII beni aradı. "Tabancadaki red-dot kaç MOA'dır?" diye sordu. Ben de arkadaşlarımın kullandığım tabancalarındakini düşünerek "3-3,5 MOA olmalı" dedim. "Olmaz, yivlide 1-2 MOA, Yivsizde 4-5 MOA olduğuna göre menzile göre tabanca 7 MOA falan olmalı" dedi. "Ben hiç 7-8 MOA dot görmedim, hedefi çok kapatır dedim" o da "Sen bir araştır" dedi, konu öyle kaldı.

Kafama takıldı ya, ben de araştırmaya başladım.
[Resim: Ekran-Resmi-2025-05-07-17-26-52.png]

Noktanın (dot) gerçek boyutu üreticiden üreticiye değişir ve çoğu uzun namlulu silahlar için tasarlanan modellerde genellikle iki ile dört MOA (minute of angle) arasında seçenekler sunulur. Üç MOA’lık bir nokta, 100 yard (yaklaşık 91 metre) mesafede üç inçlik bir alanı kaplar. Bu, hem belirgin hem de rahat görülebilecek kadar büyüktür.

Kavram olarak, red dot nişangahındaki nokta, metal nişangahlardaki arpacık gibidir. Nokta ya da ön nişangah (arpacık) ne kadar küçükse, hedefin o kadar az kısmını kaplar ve nişan alma noktası daha hassas olur. Nokta ya da ön nişangah ne kadar büyükse, hedefin daha fazla kısmını kapatır; bu da daha az hassas nişan anlamına gelir ama hedefe daha hızlı yönelmeyi sağlar.

Bana göre, insan gözü doğal olarak dairesel noktayı hedefin merkezine yerleştiriyor. Bu nedenle, hassas bir tüfekle atış yapıldığında, fiili grupmanlar çoğu zaman teorik olarak noktanın kapladığı alandan daha küçük oluyor.

Tek namlulu tüfeklerde genellikle iki MOA’lık noktaya sahip refleks nişangahlar kullandım. Bunlar av için yeterince belirgin ve hızlı. Ancak, daha geniş hayati bölgelere sahip av hayvanları ve birçok avcılık uygulaması için daha büyük bir nokta da düşünülebilir.

Yakın Menzil

Çoğumuz için üç, 3.5 ya da dört MOA’lık bir nokta yeterlidir. Arkadaşımın çift namlulu tüfeği üzerinde çalışırken, Aimpoint’in yeni çıkardığı S1 model av tüfeği nişangahında büyük bir 6 MOA’lık nokta vardı. Bu kulağa oldukça büyük geliyor—ve öyle. Ancak biz o tüfeği yalnızca domuz gibi iri avlar için kullanıyoruz. 100 yard (yaklaşık 91 metre) mesafede nokta altı inçlik bir alanı kaplıyor olsa da, bu bizim bu tüfekle avlayacağımız hiçbir iri hayvanın hayati bölgesinin dışında değil.

RED DOT BOYUTLARI – FARKLI MOA BOYLARI NEDEN VAR?

Red dot optiklerdeki nokta boyutu, “MOA” (Minute of Angle – Açı Dakikası) cinsinden ölçülür. MOA, bir çemberin açısal ölçü birimidir.
Bu ölçü, noktanın büyüklüğünü ve belirli bir mesafede hedefin ne kadarını kapladığını ifade eder.
Küçük bir nokta, hedefin daha azını kaplar ve daha hassas nişan sağlar. Ancak, büyük bir nokta, hareketli hedefler için avantaj sağlayabilir.
1 MOA = 1/60 derece’dir.
[Resim: Reddot-boyutu.png]
Yukarıdaki tabloda gördüğünüz gibi Ret Dot MOA arttıkça hedefte daha geniş alan kapsar. Büyük dot hemen gözümüzün önüne gelir, daha hızlı hedefe odaklanılır ancak mesafe arttıkça atış hassasiyeti düşer. Bunu aşağıdaki resimde 3 ve 6 MOA kırmızı noktaların hangi mesafede ne kadar alan kapsadığını IPSC hedeflerinde izleyebiliriz:

[Resim: IPSC.png]

Bu red dotların silah üstündeki görüntüsü şöyle:

[Resim: reddot-MOA.png]

Piyasada mevcut tabanca red-dotları

[Resim: Commercial-REDDOT.png]
Gördüğünüz gibi piyasadaki tabanca için üretilmiş reddotlar çok çeşitli boylarda. Herkesin tercihine göre birini bulmak mümkün. Çoğunluk 3-4 MOA arasında olmakla beraber kullanım amacına göre farklı boyutlar mevcut. (1 ile 10 MOA arası)

Genel bilgileri aktardım. Sizin tercihiniz hangisi ve neden?  Yazarsanız hepimiz yararlanırız

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Çok faydalı bir konuyu çok güzel bir şekilde ele almışsınız, teşekkür ederim. Benim tabancamdaki aimpoint acro 3.5 moa. Benim için hassasiyet açısından fazla bile olduğunu düşünüyorum. Yakın mesafe hızlı avlar gibi özel kullanım amaçları hedeflenmiyorsa genel olarak 3 ile 6 moa arası dotlar tabancalarda, 1 ile 3 moa arası dotlar uzun namlulu silahlarda rahatlıkla kullanılabilir. 3 moa tabanca veya tüfek için tam orta karar bir seçenek gibi görünüyor.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Çeşitli markalarda bir çok red dot kullanıyorum,genelde 20 metre üzeri atışlar yaptığım için benim açımdan ne kadar küçük moa olursa o kadar yararlı oluyor,6 moa bir red dot 20 metrede kedi büyüklüğünde bir hedefi tamamen kapatıyor,yakın mesafe atışlarında ise moa nın büyük olmasının faydalı olduğu inancındayım,holosun nun ürettiği multi moa larda hem uzak hem yakın atış yapanlar için bir çözüm olabilir,bence red dot larda camın ne kadar büyük olduğuda önemli.
Saygılar.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi