KENDİ YAPTIĞIM SİLAH DOLABIM
Bu konuyu daha önce forumda yazmıştım. Ancak kaybolan bir çok ileti gibi bu da gitmiş. Silah dolabı bir ihtiyaç olduğunda hazır dolap satın alma yolu seçilebilir. Ya da benim gibi ekonomik bir çözüm düşünülebilir. Yazıyı o günkü haliyle paylaşıyorum.

Artan silah sayım, değişik çekmeceleri dolduran aksesuvar ve mühimmat, hanımla da ortalıktaki kalabalık ve yer işgalleri nedeniyle zaman zaman ters düşmem, derli toplu bir silah dolabına ihtiyaç duyurdu. Pandemi yasaklarını değerlendirerek evdeki depo gibi kullandığım bir saç dosya dolabını  ısmarladığım malzemelerle silah dolabına çevirmeğe karar verdim. Önce kabataslak kağıda çizdiğim şekli ölçeklendirdim:

[Resim: Ekran-Resmi-2021-05-04-17-12-29.png]

Sonra ısmarladığım malzemelerle dosya dolabının tadilat işlerine giriştim

[Resim: Ekran-Resmi-2021-04-10-14-27-38.png]

Havanın da güneşli olmasından istifade, dolabın kapaklarını sökerek,  arka planı antrasit renkte sprey akrilik boya ile güzelce boyayıp kurumaya bıraktım. İç kısımlarda dolabın katmanlarını 1,6 cm kalınlıkta Suntalam plakaları hafta içinde ölçülere göre kestirmiştim. Önce raf ayağı olarak kullanacağım köşebentleri ölçüp vidalayarak işe başladım:

[Resim: Ekran-Resmi-2021-04-10-14-39-28.png]

Dolabı yere yatırarak montaj ve tesbit işlemlerini yaptım. Sonunda dolabın kaba hali ortaya çıktı:

[Resim: Ekran-Resmi-2021-05-04-16-40-24.png]

[Resim: Ekran-Resmi-2021-04-10-14-26-36.png]

Kapaklardan birini taktım, dolap içinde 71 cm namlu uzunluğundaki tüfeğimin kapladığı alan sağda görünüyor.

Ev içine koyacağım için, mobilya renginde yapışkan folyo ile dolabı kapladım:

[Resim: Ekran-Resmi-2021-04-14-16-45-01.png]

Ön kapağa şifreli kilidi monte ettim, kapaklarını taktım ve odaya yerleştirdim. Her ne kadar içerideki mobilya rengini tutturamasam da sonuçta yakın bir renk oldu

[Resim: Ekran-Resmi-2021-04-14-16-44-44.png]

Hazır odaya taşımışken, kısmen yerleştirmeye çalıştım:

[Resim: Ekran-Resmi-2021-04-14-16-43-47.png]

Şu ana kadar suntalam plakalar için 430 TL,  sprey boya için 50 TL, vida ve köşebentler için 30 TL,  Kaplama kağıdı ve şifreli kilitler de 600 TL harcadım. Tepeye led lambayı da ekleyince  Yaklaşık 1210 civarına mal olmuş olacak. (Not: BU RAKAMLAR 2021 deki MEBLAĞLAR, Şu andaki durumu hesaplamadfım)

En son ışık şiddeti ayarlanabilir, pilli LED lambayı da monte ettim  Ayar düğmesi sonuna kadar açıldığında, projektör gibi oldukça güçlü bir aydınlatma sağlıyor:

[Resim: Ekran-Resmi-2021-04-15-20-05-04.png]

Anlaşılan, dışarıda kalan fişek dolum malzemelerim ve alet edevat için bir dolaba daha ihtiyacım var. Ama az maliyetle işe yarar bir dolap kazandığımı söyleyebilirim.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 21 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn.Sabri, elinize sağlık. Gayet kullanışlı bir silah dolabı olmuş. Böyle bir dolap bana da lazım.
Led lamba, şifreli kilit ve nem alıcı ile eksiksiz olmuş.Fiyatı da uygun.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Elinize sağlık Sn. Sabri.
Sn.Ceycey 3 yıl önce benzer bir projede ben hayata geçirdim, keyifle kullanmaya devam ediyorum.
Ne yazık ki üretim aşaması fotografları kaybettim. Finalize halini yakın zamanda paylaşırım belki işinize yarar. Fiyat performans olarak benim için çok tatminkar oldu.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Kut4'e teşekkür ederiz.
Bul
Ben dışını kaplamak yerine içini halı ile kaplamayı tercih ettim. Aydınlatma içinde 3 metrelik şerit led kullandım. Tekrar kullanılabilir nem alıcıyı sol üst köşede, ısı ve nem ölçeride sol kapak üzerinde görebilirsiniz.

[Resim: iagxie9.jpeg]

[Resim: sj4q52h.jpeg]
[+] 10 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Kut4'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın Sabri Bey elinize, emeğinize sağlık. Çok güzel olmuş. Uzun yıllardır aynı sistemde bir dolap yapmak istiyorum fakat işlerimin yoğunluğundan ve kendi ihmalkarlığımdan dolayı projemi hayata geçiremedim. Bu şekilde 2 adet dolap işimi görecektir. Sizden öğrenmek istediğim tüfeklerinizi sabitlemek için kullandığınız parçayı ve şifreli kilidi nereden aldınız? Ve şifreli kilidi dolaba uyumlu bir şekilde nasıl montaj yaptınız? Cevap yazma zahmetine girip size zahmet bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Selam ve saygılarımla.
Nereden Bilsin ki Silah Sevgisini? 
Kulakları Sesten Çınlayıp Burnuna Barut Kokusu Gitmemiş ki...

Yasal, Eğitimli Ve Bilinçli Bireysel Silahlanmaya Evet...
Bul
(27-03-2025, 16:17)Hyuksek yazdı: Sizden öğrenmek istediğim tüfeklerinizi sabitlemek için kullandığınız parçayı ve şifreli kilidi nereden aldınız? Ve şifreli kilidi dolaba uyumlu bir şekilde nasıl montaj yaptınız? Cevap yazma zahmetine girip size zahmet bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Selam ve saygılarımla.

Sn.Hyuksek,

Tüfekleri sabitlemek için kullandığım parçayı, ahşaptan oyarak kendim yaptım:
[Resim: Ekran-Resmi-2025-03-27-15-31-24.png]
Ancak ahşap biraz sert, esnekliği yok. Aralıklar bazı eklentisi olan namlulara dar, bazısına bol geldi. Şimdi yapsam esnek sert sünger malzeme kullanabilirdim.

Elektronik tuşlu Dolap kilidini internetten aldım. Envai çeşidi var. dolabın orijinal kilidini söktükten sonra onun deliğine oturtup arkadan vidaladım.
[Resim: Ekran-Resmi-2025-03-27-15-28-50.png]

Benim dolabımın kilit sistemi alta ve üste ilerleyen çubuk şeklinde olduğu için kilidin arkasındaki (Okla işaretli) parçayı söküp, dolabın kendi kilit dilini yerine monte ettim. Böylece kilit çevrilince çubuklar da aşağı-yukarı hareketle dolabı kilitler hale geldi. 

Biraz düşününce çeşit çeşit çözümler akla geliyor. Benim için keyifli bir uğraş oldu. Ayrıca hazır silah dolabı kadar olmasa da bence fonksiyonel oldu. Rutubet konusu için dolap kapak kenarlarını fitilleyip hava girişini kısıtlamaya çalıştım. İçeriye nem ve ısı ölçer koydum. Rutubet alıcı silikajel koyup zaman zaman yeniliyorum. Elbette nem alıcı başka çözümler de var...

Niyetlenirseniz, size kolaylıklar diliyorum...
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(27-03-2025, 16:47)Sabri yazdı:
(27-03-2025, 16:17)Hyuksek yazdı: Sizden öğrenmek istediğim tüfeklerinizi sabitlemek için kullandığınız parçayı ve şifreli kilidi nereden aldınız? Ve şifreli kilidi dolaba uyumlu bir şekilde nasıl montaj yaptınız? Cevap yazma zahmetine girip size zahmet bilgi verebilirseniz çok memnun olurum. Selam ve saygılarımla.

Sn.Hyuksek,

Tüfekleri sabitlemek için kullandığım parçayı, ahşaptan oyarak kendim yaptım:
[Resim: Ekran-Resmi-2025-03-27-15-31-24.png]
Ancak ahşap biraz sert, esnekliği yok. Aralıklar bazı eklentisi olan namlulara dar, bazısına bol geldi. Şimdi yapsam esnek sert sünger malzeme kullanabilirdim.

Elektronik tuşlu Dolap kilidini internetten aldım. Envai çeşidi var. dolabın orijinal kilidini söktükten sonra onun deliğine oturtup arkadan vidaladım.
[Resim: Ekran-Resmi-2025-03-27-15-28-50.png]

Benim dolabımın kilit sistemi alta ve üste ilerleyen çubuk şeklinde olduğu için kilidin arkasındaki (Okla işaretli) parçayı söküp, dolabın kendi kilit dilini yerine monte ettim. Böylece kilit çevrilince çubuklar da aşağı-yukarı hareketle dolabı kilitler hale geldi. 

Biraz düşününce çeşit çeşit çözümler akla geliyor. Benim için keyifli bir uğraş oldu. Ayrıca hazır silah dolabı kadar olmasa da bence fonksiyonel oldu. Rutubet konusu için dolap kapak kenarlarını fitilleyip hava girişini kısıtlamaya çalıştım. İçeriye nem ve ısı ölçer koydum. Rutubet alıcı silikajel koyup zaman zaman yeniliyorum. Elbette nem alıcı başka çözümler de var...

Niyetlenirseniz, size kolaylıklar diliyorum...

Sayın Sabri Bey verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim. Tekrar elinize emeğinize sağlık. Güle güle kullanın dolabınızı. Sizin projenizin aynısı uzun zamandır aklımda. Mütevazi bir envantere sahibim, aksesuarlar bir tarafta, temizleme ürünlerim bir tarafta vs vs olmuyor. Higrometre ve nem, rutubet alıcı bu tip dolaplarda benimde olmazsa olmazımdır. Selam ve saygılarımla.
Nereden Bilsin ki Silah Sevgisini? 
Kulakları Sesten Çınlayıp Burnuna Barut Kokusu Gitmemiş ki...

Yasal, Eğitimli Ve Bilinçli Bireysel Silahlanmaya Evet...
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Hyuksek'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi