Sarsılmaz SR 38
Arkadaşlar, biliyorsunuz ülkemizde şu an yerli üretim revolver sadece Sarsılmaz'ın 
SR-38'i var.Daha önce Gümüşay vardı.Kötü bir deneyim oldu.Sonunda fabrika kapandı.
Bu konuyla ilgili eski forumda 2012 yılının 7.ayında tabancanın satışa başlandığıyla
ilgili bir haber var.Sonra Sn.Voguefalcon 2015'de bu tabancayı aldığını,deneyimlerini
paylaşacağını söylemiş. Daha sonra Osman Ortaç Üstat bir tanıtım videosu paylaşmış.
Bir sürü tartışma, laf atma, suçlama vs. birbirini takip etmiş. Sn.Voguefalcon'un
deneyimlerini paylaştığı sayfalar arşivden silinmiş.Başka bir kullanıcı inceleme
açıklaması görmedim.Youtube'daki bazı videolar sadece tabancaları görsel olarak
tanıtmış.Bazı videolarda da sadece atışların çekimi yapılmış. Ben deneyimli bir 
silahsever olarak bu tabancalar hakkında bilgi edinemedim. Başta bazı aksaklıklar
mutlaka vardı. Zamanla bunlar giderildi mi? Şu an ne durumdalar? Güvenilebilir mi?
Bilemiyorum.

Malum,eski forumda yerli tabancalara ve yerli firmalara karşı bir ön yargı vardı.
O dönemde haksız da sayılmazdık. Özellikle Sarsılmaz firması ön yargıların tepesinde
bulunuyordu.SR 38 çıkınca, gördüğüm kadarıyla daha resminden eleştirilmeye 
başlanmış. Kimse eline alıp incelemeye, deneyimlerini anlatmaya fırsat bulamadan,
revolver tu-kaka yapılmış.Biraz iyi şey söylemeye çalışana,"acele etmeyelim" diyenlere
saldırılmış. Bence bu ön yargı da forumun eksik yönlerinden biriydi.

Günümüzde,yerli üretim tabancalar 2008-2009 yıllarındaki gibi değiller. Firmalar kendilerini 
ve tabancalarını geliştirdiler. Artık,bir çok yerli marka tabanca ihraç ediliyor. Eskisi gibi
ithal tabancalarla aralarında olan fark azaldı. Hatta rekabet edebilir hale gelindi.Forumdaki
bu ön yargının ortadan kalkacağına ya da kalktığına inanıyorum.

Sarsılmaz SR 38 üç namlu boyunda revolver imal ediyor.Bilindiği üzere tabancalar
Smith Wesson klonu.Fiyatları da yüksek değil.Forumda deneyimi olan arkadaşlardan
paylaşım bekliyorum.Tabancalar ne durumda?Alınabilr mi? Fiyat/fayda oranı nedir?
Benim gibi forum üyesi arkadaşlar da öğrenmiş olurlar.Saygılar.
[Resim: rj61np7.jpg]

[Resim: lkr54bs.jpg]

[Resim: 590auwc.jpg]
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın ceycey' in de belirttiği gibi SR38 lerle ilgili genelde önyargı temelli birçok eleştiri yapılmıştı.
Aslını söylemek gerekirse benim de illk fuar izlenimlerim pek de olumlu değildi, özellikle top namlu aralığı aşırı fazla idi, kabza gönünüşünü ve arpacığı da pek sevmemiştim
(hala da pek sevmiyorum)
Ancak fabrikada üretimini görüp, kullanılılam malzemeler konusunda bilgi alıp bir de her modeli ile atış yapınca görüşlerim değişti.
Hatta atışlarımdan sonra gördüğüm performansı hiç beklemediğimi de itiraf etmiştim.
Sayın vogelfalcon' un 6'' namlulu tabancasını alırken biraz daha dikkatli üretilmesini yetkililere rica etmiştim, dostum da atış sonuçlarından oldukça mutlu olmuştu.
Marmaris Target Atış poligonunu ziyaret ettiğimde çift hareketlide patlamama sorunları yaşadıklarını belirtmişlerdi, horoz yay vidası ile ilgisi olabileceğini söyleyip yarım tur sıkınca sorun düzeldi. vidayı müşterilerin çift harekette zorlanmaları üzerine kendilerinin gevşettiği de anlaşıldı. Konu ile ilgili bir açıklama da ekteki videoda var.
Sonuç olarak bir Smith & Wesson klonu olması nedeni ile bir karşılaştıma yapmam istendiğinde Sarsılmaz ilgililerine verdiğim yanıt
Sarsılmaz Sarsılmazdır, Smith & Weson ise Smith & Wesson dur. benim  bir S&W Model 13 üm var olmuştu.
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Osman Ortaç'e teşekkür ederiz.
Bul
Toplu tabancalar hepimizin olduğu gibi benim de her zaman gönlümün bir köşesinde tahtında durmaya devam edecek tabancalardandır.

Sarsılmaz SR38 tabancalarını şahsi olarak denemedim. Ancak deneyenlerin yorumlarına baktığımda en azından günümüz şartlarını ele alırsak bir S&W olmasa dahi belli bir kaliteye ulaştığını söylüyorlar. Benim şahsi görüşüm de şu ki yerli firmalarımızı  özellikle yıllarını bir silah türüne vermiş firmalarla kıyaslarken çok acımasız olmamak gerek. Çünkü atıyorum 55 senedir sektörde olan bir firma ile 5 yıldır sektörde olan firma aynı deneyim , tecrübe , saha verisi ve  arge altyapısına sahip olamaz. Bu noktada firmalarımız çağa uygun olarak günceli takip edip kaliteyi yukarı nasıl çekeceklerine öncelikli olarak odaklanmalılar. Bugün bunu yapan firmalarımızın iyi yerlere emin adımlarla ilerlediğini görüyoruz. 

Toplu tabanca hastası birisi olarak imkanlar dahilinde yerli bir tabanca almayı düşündüm açıkçası. Lakin günümüzde gerek fişek kapasitesi gerek kullanım koşulları eskiye nazaran farklılaştığı için dezavantaj ve avantajları konusunda ayrıca tartışılan bir konu haline geldi. 
Bu noktada gelişim süreçlerine baktığımızda farklı markaların toplu tabancalarda yenilikler yapmaya başladığını görüyoruz. 
Bunlara örnek vermek gerekirse ; 

Örnekleri çoğaltabiliriz. Evet Türkiye şartlarında Sarsılmaz firmamız tek toplu tabanca üreticisi olarak devam ediyor. Lakin bu konuyu bizden başka üreten yok nasılsa aynı ürünleri yıllarca geliştirmeden devam  edelim gitsin düşüncesi varsa bu alanda gelişim sağlamaları imkansız. 
Umarım yerli firmalarımız toplu tabanca alanında da atılım yaparlar. 8 fişek kapasiteli 357 mag / 38 sp / 9 mm hatta 10 kapasite 22Lr atan çeşitlere sahip oluruz. Gözlerimizin pası silinsin diye Jerry Miculek abimizin atışlarıyla sizleri başbaşa bırakayım. 

[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ERABEK'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Ceycey;

"Malum,eski forumda yerli tabancalara ve yerli firmalara karşı bir ön yargı vardı. O dönemde haksız da sayılmazdık. Özellikle Sarsılmaz firması ön yargıların tepesinde bulunuyordu."

O zamanın şartlarında bizi rahatsız eden çok fazla husus vardı. Aslında hepsini siz bizden çok daha iyi biliyorsunuz.

1. Fiyatlandırma politikası..
Yurtdışında yanında av tüfeği ile 100 usd ye satılan yerli tabancayı biz burada 6-7 yüz usd ye alıyorduk.

2. Mekanik güvenilirlik..
Silahlarda bir türlü güvenilirliği yakalayamıyorduk. Av tüfeği nişangahın gösterdiği yeri vurmazdı. Tek bir yerli tüfek firmasının tek bir model ürünlerinde bile tutarlılık yoktu.
Tabancalarda şükür ki hafif alt / üst vurmalar ile karşılaşırdık. Ancak mekanik sıhhat konusu fecaatti. Birimizin tabancası 500 atıma sıkıntısız ulaşırdı. Bir diğerimizin silahı ilk 100 atımı tamamlayamazdı. 4 kişi birlikte gidip peş peşe sıfır tabanca alsalar hepsi başka sıkıntı ile karşılaşırdı eninde sonunda.

3. Sarsılmazın yaklaşımı..
Sarsılmaz bir türlü silahlarının problemlerini kabul etmez, "kullanıcı kaynaklı sorun" cevabını arkasına saklanırdı. Karşınızda muhatap bulamazdınız. "Titremez" diye lakap takılmıştı o aralar. Ama gerçekten bilinçsiz bir kullanıcı kitlesi vardı, adamlar kim bilir nelerle karşılaşıyorlardı. O yıllarda sadece kendi penceremizden bakabiliyorduk.

Hatta bu meşhur firmamız kendi adını temize çıkarmak ve istediği reklamları yapabilmek için forumu bir ara almaya niyetlenmişti, bunun için pazarlıklar yapılıyordu diye biliyorum.

4. Önyargılar..
Hoş diğer firmalar da video çekip sosyal medyada paylaşmadığınız sürece çok ilgili değillerdi ürünlerine karşı. Silah değil dert alıyorduk kısacası. Silah sahibi olmak bugünkü kadar zor değildi ama zordu. Kimse o emeği, o bütçeyi ve zamanı ayırıp üzerine bir de dolandırılmak istemiyordu.

Şu an canik gerçekten çok güzel silahlar yapıyor, çalışmadığı zaman eleştirildi ama şimdi kimse firmayı eleştirmiyor. Mesela bir arkadaşımız iki canik aldı, birisi çok iyi çıktı, diğeri biraz netameli.. Yarışmalarda birini kullanmıyor, diğeri kasada bekliyor. Ancak genel olarak baktığımızda uygun fiyat uygun kalite diyebiliyoruz ülkemizdeki şartlar dahilinde. Kimsenin de eleştirdiğini görmedim. Hele mevcut forumda (sizin öncülüğünüz, emeğiniz ve desteğinizle) ve mevcut yönetim anlayışında bu zaten olmaz. Sadece olanı olduğu kadarı ile paylaşmaya gayret ediyoruz.

Sn Erabek;

"Benim şahsi görüşüm de şu ki yerli firmalarımızı  özellikle yıllarını bir silah türüne vermiş firmalarla kıyaslarken çok acımasız olmamak gerek. Çünkü atıyorum 55 senedir sektörde olan bir firma ile 5 yıldır sektörde olan firma aynı deneyim , tecrübe , saha verisi ve  arge altyapısına sahip olamaz. "

Doğru söylüyorsunuz ama mevzu kot pantolon, outdoor ayakkabı değil Smile
Konu silah Smile Tabi ki gerekli özen gösterilecek Smile ve tabi ki tökezlemeler olabilir, iyi niyetli olarak yaklaşıp müşteri problemleri çözüldüğü sürece kimse kendi kendine "çamur" atma gayretine girmeyecektir de. En azından bu forumda değil.

HS nin kaç senelik geçmişi var ki..  Ciddi anlamda sağlam ve güvenilir silahlar üretiyorlar yine de. Hatta pazarı bu denli sallayabilecek ürünleri ürün skobuna ekleyebiliyorlar. Yıllanmak değil de, biraz bakış açısı ile ilgili bir durum bu.
Ülkemizde gerçekten üretici olmak çok zor, hele silah gibi komplike bir mekanik malzemenin yapımı da hiç kolay değil. Hangi pencereden bakarsak bakalım ılımlı ama net bir doğruluk çerçevesi içinde olmalıyız.

SR38,
Kendim revolver aşığı olduğumdan ilk çıktığında koşa koşa bakmaya gittiğim bir modeldi. Ama tam anlamıyla sükut u hayale uğramıştım. Silindir ve namlu arasındaki açıklık, nişangah, genel işçilik kalitesi ile gerçekten düş kırıklığı yaşatan "hiç umut vadetmeyen" bir revolverdi". Zaman içerisinde değişikliğe uğradı mı bilmem.

Bir de şu silahları gerçekten silahtan anlayan insanlar tasarlasın Allah aşkına. Hani sosyal medyadaki uzmanlardan? bahsetmiyorum. Gerçekten silah kullanım gereksinimlerini bilen veya mekaniğinden anlayan insanlara danışılıp hareket edilsin. (Silah kültürü olan toplum fertlerinden bahsediyorum, iyi silah kullanan eski asker polis emeklilerinden değil).

Eskiden benelli m1 in taklitini yapan vursan markası vardı, A92 idi sanırım modelin ismi. hatta kinetik / kinetik-pompalı modelleri vardı sanıyorum. Ülkemizde o modelden daha iyi bir kopya görmek nasip olmadı halen.

Canik fabrikasından "gunsmith"  liğimi tescil ederken, bir çok kişiye ilk ağızdan sorma imkanı buldum. Silahın esinlendildği model zaten handikapları olan bir tasarımdı, geldiğiniz nokta iyi, ama neden bu tasarım? Bu silahın gerçekten tutuş açısı çok kötü, kopyalayabilecek çok daha mantıklı marka modeller vardı.. Temel olarak şarjör öyle seçildi öyle de devam ediyoruz cevabını aldım her seferinde.

Biliyorsunuz silah tasarımına şarjör seçimi ile başlanır. Yani işin en başından öyle başladın öyle gittin anladık. Zaman içerisinde farklı bir model geliştirmedin, bilek tutuş açısı uygun bir modele de geçemedin (bence muhtemelen) pazar stratejisi ile..

Yukarıdaki  son 4 paragraf şunun için yazıldı.

Revolverde ideal namlu boyutunu yakala bari sr38 modeli ile piyasaya çıkarken..
Örneğin savunma amaçlı veya taşıma amaçlı boyun 3" olsun.  2 1/2" fecaat bir boy, atış keyfi yaşatmıyor. Zaten 2 1/2" sw-colt alanların %90 ı bu sebeple silahını satıyor.

Taşıma amaçlı olarak; 5 kapasiteli gizli horozlu 1,5"-2" namlulu bir model yap ta yurdumun silahtan anlayan tüm revolver severleri kapında kuyruk olsun. 2" veya 2.25" namlulu .357 sini yap bir de.. İkisi ile memleketteki revolver piyasasına nokta koy. Hem de yurtdışına çıkabilecek bir kapı arala kendine.

Atış için mi uygun bir namlu boyu.. 4" den bir tık uzun yap şu silahı.. bla bla..
Ama Allah aşkına kabzasından nişangahına kadar mantıklı tasarım aklı kokan bir şekilde yap.. (memleketimizin hırt tasarımcıları gibi sağını solunu delmeden üret tabancaları)
Sarsılmaz Silah Sanayii'nin ülkemizde çok iyi bir ismi var. Yani reklama bile ihtiyacı yok aslında. Belki çeyreği olan Canik onu çoktan yakaladı çoktan geçti benim gözümde.

Saygılarımla
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi