Namluda Bakır Artığı Temizliği
Üstat xclod3r 18.12.2018 tarihli yazısı:

Beyler,

FMJ tip fişek kullanan arkadaşlar atışlardan sonra mutlaka temizlik yapıyorlardır. Ancak bu yapılan temizlik genelde karbon artıkları için yapılmaktadır. Klasikleşmiş bu temizlik ameliyesinden başka namlu için çok tehlikeli olan bakır yığıntısı temizliği de yapılması gerekir. Piyasada bakır temizleme mayisi bulamadığımdan kendi hazırladığım solüsyonu kullanıyorum.

15 cc. su + 5 cc. amonyak.
Bu '' cc '' birimlerini, eczaneden alacağınız '' 5 cc '' lik şırınga ile kolayca ayarlayabilirsiniz.

Ayrıca elinizin altında PERHİDROL de bulundurmalısınız.
Bulamazsanız, bayan kuaförlerinden saç ağartıcı hidrojen peroksit karışımını temin edebilirsiniz.
Ancak kesinlikle PERHİDROL ve HİROJEN PEROKSİTİ saf halde kullanmaya kalkmayın. % 35- 40 oranında seyreltilmiş olmalı.

İlk olarak silahımızı karbon artıkları için iyice temizleyip kurulamalıyız.
Sonra amonyaklı solüsyona batırdığımız bir bezi fişek yatağından namlu ucuna doğru bir kez itmeliyiz.
3 dakika kadar bekledikten sonra, temiz bez yardımı ile namlu kurulanmaya başlanır.
İlk çıkan bezler mavimsi renkte çıkacaktır. Bu da namludaki bakır artıklarının temizlendiğine işarettir.
Değiştirerek uyguladığımız bezler artık temiz olarak çıkmaya başlayınca ki (en az 10 sefer gıcır gıcır ötecek şekilde sıkı olarak çekilmelidir) perhidrol ile ıslatılmış bez, harbi yardımı ile namluya bir kez uygulanır. Bu aşamada da 3 dakika kadar beklenir.
Namlu iyice kurulanır. 7-8 kez kuru bez ile harbilenir.
Kuru namluya en son iyi kalite bol koruyucu yağ tatbik edilip, silinerek hafif yağlı olarak bırakılır.

Atışa gitmeden kurulamayı unutmamak şarttır.

ÖNEMLİ:
Silah temizliği yaparken ileri itilen harbi asla geri çekilmez.
Bez çıkarılıp fişek yatağından tekrar hazırlanarak ileri itilir.

Bakır temizliği için her atıştan sonra uygulamak zaman kaybı olur diye düşünüyorum. Belli bir atım adedini takip ederek uygulamak daha doğru olur. Lupus üstadım sayı olarak ne önerir bilemiyorum, ancak 150 fişekten sonra yapmak faydalı olur. Tabii bu bir atışta 200-250 fişek attıktan sonrada uygulanabilir. Şunu belirtmekte fayda var, bu temizliği önemsemezsek belli bir orana geldikten sonra bu tür uygulamalarla namluyu kurtarmakta mümkün olmuyor.
[+] 14 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. xclod3r'in yazısından öğrendiğim tarihten beri bu yöntemi yılda en az bir kere uyguluyorum. Sizin vesilenizle forumda tekrar paylaşılması iyi olmuş, elinize sağlık.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
Bul
Hidrojen peroksit H2O2 hakkında biraz açıklama yapmak isterim. Mediikalcilerden Litre bazıonda alıp, dezenfektan ve pest kontrol amacıyla kullanıyorum. Çok güçlü oksitleyici ve yakıcı bir maddedir. Bu yüzden medikal pazarda litre bazında en fazla %50 konsantrasyonda satılır. Kıyaslama açısından Alkol-Etanol'un % 99.5 saflıkta bulunabildiğini belirteyim. Eczanelerde satılan küçük şişeler genelde %6-7 civarındadır ve ancak yara temizliğinde işe yarar. %10-15 ten yüksek konsantrasyonlar çıplak deriyi beyazlaştırır ve tahriş eder. Namlu temizliği için %30-35 gibi bir konsantrasyonun yeterli olacağını düşünüyorum. Olmadı arttırılabilir. Bunu %50 den saf suyla seyrelterek hazırlamak gerek, ve hazırlarken çıplak deriye temas etmesini önlemek gerek.
Ahmet Özalp
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ahmetozalp'e teşekkür ederiz.
Bul
Öncelikle değerli bilgilendirmeniz için teşekkürler ceycey. Konuya ek olarak sormak isteğim bu işlem namlu boyasına bir zararı olurmu?
Bul
(20-01-2025, 09:24)Özcan Çakır yazdı: Öncelikle değerli bilgilendirmeniz için teşekkürler ceycey. Konuya ek olarak sormak isteğim bu işlem namlu boyasına bir zararı olur mu?

Namlu içinde boya olmayacağı için anladığım kadarıyla namlu dışı boyasından bahsediyorsunuz.
Bu solüsyon namlu içi bakır artıkları için etkili. Namlu dışına sürülmemesine dikkat etmek lazım.
Zarar verebilir.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Herkese merhaba,
Üstada Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Ben de konuyu okuyup temizliğin ne kadar elzem olduğunun farkına varınca piyasadan şöyle bir ürün bulup online olarak sipariş verdim. Maalesef kullanırken köpüğün büyük bir kısmı çubuğa  değil üst kısma gelerek ziyan oldu ve beni üzdü ancak az bir kısmı da olsa namlunun içine gitti. Pek fayda edeceğini ve temizleyeceğini de düşünmüyordum. 30 dakika kadar bekledikten sonra namluyu temizledim, işlemin başarılı olduğunu görmek beni şaşırttı. 

[Resim: jqb7ahx.jpg]

[Resim: 92qlce7.jpg]

[Resim: 8a18sob.jpg]
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
Bul
Bugün görseldeki Forte Arma marka ürünü tecrübe ettim. Poligonda özkursan plinking ve str çelik kovan uygun maliyetli mühimmatları 600adet civarında attığım namluyu çok iyi temizledi.Ufak bir fıs yetiyor.iki sefer 15 dk yaptım.neredeyse sıfır kalıntı diyebilirim. Namlu siyah kaplı boyayada bi zararı olmadı.Silahım Canik Mete SFT. Paylaşmak istedim. Herkese kazasız kırımsız günler dilerim.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Özcan Çakır'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi