CZ 97 B
CZ 97 B:

CZ 75 B’nin ağabeyi olarak bilinen 45’lik tabanca hakkında eski forumda sadece bir konu var. Silinmemiş mesajları bu bölümde toplayacağım. Önce bu tabanca hakkında genel bilgilerimizi tazeleyelim:

[Resim: 8dctnac.jpg]

Ceska Zbrojovka firması tarafından 1997 yılında piyasaya sürülen tabancanın üretimine 2022 
yılında son verildi.MKE tarafından ithal edilip satılan tabanca 10 kapasitelidir.ABD pazarında 
yüksek kapasitesi nedeniyle tutulacağı düşünülen tabanca, klasik 1911 ve Glock karşısında 
beklenen satışları gerçekleştirememiştir.
Uzunluğu 211 mm,namlu uzunluğu 122 mm,genişliği 35 mm ve yüksekliği 150 mm’dir.
10 Adet 45’lik mermisi ve çelik gövdesiyle ağır bir tabanca olup boş ağırlığı 1.150 gramdır.

[Resim: n6u0xzb.jpg]

CZ 75 B’nin büyütülmüşü olarak tarif edebileceğimiz 97 B, tek/çift hareketli tetiğe sahip olup,
yine 75 B gibi sürgüsü gövde içinde hareket eder.

[Resim: t0oal6s.jpg]

Altair demiş ki: ( 05.2.2011)

Öncelikle tüm üstad ve arkadaşlara selamlar.Foruma yeni üye oldum fakat uzun bir süredir takip ediyorum.Forumdaki bilgili ve deneyimli üstadlar sayesinde kafamdaki soru işaretleri sizlerin sayesinde siliniyor. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Bulundurma amaçlı, zaman zaman araziye çıkıp atış yapabileceğim görünüş ve teknik olarak albenili bir yarı otomatik düşünüyorum. Kalibre olarak ise 9mm veya 45ACP düşünüyorum. 45 likler içinde ise MKEK de 2.786.62$ fiyatla satışa sunulan CZ 97 B görüş zevkimi tam olarak tatmin etmese de beni cezbetti diyebilirim. Bu silah hakkında ayrıntılı bilgi edinmek istiyorum. Sizlerin arasına yeni katıldım ukalalık olmasın ama bu yeni başlığı açmak zorundaydım. Çünkü CZ 97 B’nin başlığı yoktu ve bu silahla ilgili herhangi bir bilgiye rastlamadım forum içinde. Bu silahı kullanan ve silahla ilgili bilgisi olan varsa yorumlarınızı bekliyorum...

Blackcolt demiş ki:
Cz 97 b, ağırlığı,külçe yapısı ve cz nin tek hareketli tetiğinin istikrarlılığı sayesinde oldukça isabetli atışlar yapabileceğiniz gerçekten "sağlam"
Ve güvenilir bir tabancadır,pek yakışıklı olmasada 45 acp'de pek çok 1911 modelinden daha isabetli atışlar yapabilirsiniz.

Şarjörleri "Fmj" tipi mermi atmak için tasarlanmıştır amerikan marketinde bulunan bazı "Jhp" tipi mermilerin çekirdek yapısı şarjörden çıkış sırasında şarjöre takılarak tutukluğa sebebiyet verebilir, ama bu durum tabancanın mekanik güvenilirliğine ait bir problemden ziyade şarjör yapısıyla alakalıdır.45 acp'lik Tanfoglio şarjörü kullanılarak bu durumun önüne geçiliyor.

Ülkemiz içerisinde sadece fmj tip mermi bulunduğundan bu durum sizin için hiçbir handikap oluşturmaz.

Dediğim gibi oldukça isabetli, güvenilir ve evladiyelik bir tabanca, aşağıdaki linklerden detaylı incelemelerine bakabilirsiniz;

http://averagejoeshandgunreviews.blogspo...oy_31.html

http://www.dayattherange.com/?p=323

Not:Eğer bütçe önemli değilse ülkemizdeki 45 acp lik mermi teminatı göz önünde bulundurulduğunda,gene atış yapmak için tasarlanmış Cz ye ait 3400$ fiyat etiketiyle 9mm'relik Shadow modelini almanızı tavsiye ederim.
Bu modelde şuanda IPSC'de en yaygın olarak kullanılan tabancalardan biridir.
Saygılar.

Yörük ibraam demiş ki:

CZ 97 B çok büyük bir tabanca, şerif silahı gibi aynı dolu şarjör ile 1300 gr küsürleri göreceğinden hem ağırlığından hem çekirdek temini konusundaki zorluklardan dolayı biraz daha düşünülmesi gerekir sanırım. Üstelik uzay mekiği gibi fiyatı hak ettiğine elbette Siz karar vereceksiniz Sn Altair. Bulundurma ruhsatlı tabanca ile bulundurma ruhsatlı av tüfeği arasındaki farkı bulmalıyız. Meskun mahaller dışında av tüfeği ile yaban hayatının olmadığı alanda ateş edebiliyoruz ama tabanca için tarlada ateş etmek üzere izin var mı bilmiyorum. Araştıralım soralım beraber öğrenelim.

Altair demiş ki:

Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler. Verdiğiniz linklerden tercüme edebildiğim kadar ettim. Fakat silahın etkili menzili, mermi çıkış hızını göremedim. Mermi çıkış hızları 45 ACP kalibre için bildiğim kadarıyla 9 mm kalibre kadar hızlı değil. 265/m/s diyorlar bu silah için ve tüm 45 liklerde hemen hemen bu değerdeymiş.
Bu silahın atıcısına kazandırdığı artılar ve eksiler nelerdir acaba? Merakımı mazur görün, Bu silahla ilgili tüm detayları öğrenmek istiyorum...

Berkeley demiş ki:

Her kullanıcıda etkileri değişmek üzere taşıma ve saklama zorluğu, ergonomi sorunu, düşük şarjör kapasitesi, yüksek ağırlık negatif etkileri, 45 acp nin durdurucu gücü, cz75 modellerine özgü vuruş kabiliyeti pozitif etkileri diyebiliriz, tekrarlıyorum bu etkiler her kullanıcıya göre değişir.

Melihağa demiş ki:

Sn Altair, boşu bin yüz küsür gram gelen ve kaba saba bir tabanca, bu silahı kullanmadığım ve inceleme şansım olmadığından teknik konuda bir şey diyemem. Ama şu anda MKEK'de bulunan .45'likler içinde bence tercih edilecek en iyi tabanca P220 veya PC 945 tabi 945 2 tabanca fiyatına olunca elenebilir, P220 ise kendini kanıtlamış ve kült olmuş bir silahtır, herhangi bir modifiyeye gerek duymadan sıkı toleransları ve harika tetiğiyle size atış zevki ve konforu sunacaktır, ayrıca taşıma konusunda da CZ ile kıyaslanmayacak kadar rahattır...

Blackcolt demiş ki:

Dediğim gibi bu tabancanın en önemli avantajı gövde dahil tamamıyla çelik oluşu, ağırlığı, ağırlığına bağlı olarak atış sırasında kolay kontrol edilebilirliği, tetik çekişi ve nişan hattı vasıtasıyla da oldukça isabetli atışlar yapabilmesidir.

Günlük taşıma için hem ebat hem de ağırlık bakımından uygun değildir.
Bulundurma ruhsatlı almakta kararlıysanız sizin için en iyi adres bu.

Altair demiş ki:

Sn. melihaga bende P220-228 ve CZ 97B arasında seçim yapmakta zorlanıyorum aslında.Sig Sauer P228 compact yapısıyla ve isabet oranıyla dikkatimi çekmişti.45 likler içindeyse S&W PC945, P220 ve CZ 97 B vardı aklımda. PC 945 bir araba fiyatına olunca kafadan elenmişti zaten.97 B sanki 100-150 atımdan sonra dağılacakmış gibi bir his uyandırırken, P220 yekpare gibi olup, çok sağlam bir görüntüsü var. Herhalde tercihim Bir Sig Sauer dan yana olacak.MKEK de p 228 olsaydı hiç düşünmeden alırdım ama maalesef yok. 2.el ise düşünmüyorum silahımın ilk sahibi ben olmak istiyorum..

Blackcolt demiş ki:

CZ 97'nin 90.000 atımı var.
Güncel üretim p220 bu rakamı göremez.
Ne alırsanız şimdiden hayırlı olsun.

Melihağa demiş ki:

CZ yapı itibariyle en sağlam silahlardan CZ 97 tecrübem yok ama CZ 75 sınıfının en sağlam tabancalarından biridir, ülkemizdeki mühimmat durumunu göz önüne alırsak o silahı dağıtmak imkansıza yakın bir şeydir....
Sn FMJ yine takışacaz amaBig Grin yüksek atımdan dolayı ciddi kırımlara uğramış çok P220 görmedim, üstelik yay, pim vs konularında P220 daha başarılı diye düşünüyorum, P220'nin gövde vuruntuları CZ'ye oranla elbette çok fazla olacaktır, ancak gövde ergonomisi, ağırlığı, toleransları ve tetiğiyle ayrıca CZ'nin mermi seçme vu tutukluk durumu göz önüne alındığında daha tercihli olduğu kanısındayım, ama dediğim gibi bu benim düşüncem ve CZ 97 ile ciddi bir tecrüben yok...

Actionman demiş ki:

Bir tarafta P 220'nin tek sıra şarjörlü incecik kabzası, P 226'dan bildiğim mükemmel tetiği ki bir SW revolver sahibi oluğum halde S.S. tetiği bana daha güzel gelmiştir...
Diğer yanda CZ'nin dayanıklılığı, fiyat avantajı, gövdenin alüminyum değil çelikten olması ve bence en önemlisi bu silahın kurulu+kilitli taşınabilmesi...
Sn. Altair,
Gerçekten zor bir karar, şimdiden kolay gelsin ve hayırlı uğurlu olsun.

Sphinx3000 demiş ki:

Sayın FMJ , CZ 97 B 90,000 atım demişsiniz ve de Standart üretim bir P 220'nin bu atımı yakalayamıyacağını vurgulamışsınız standart üretimden kasıt eğer alüminyum alaşımlı gövde ise bu doğru olabilir ama eğer Amerikada üretimde olan bir Sig P 220 Elite SS veya Alman üretimi bir P 220-1 SL SO ile de CZ 97 kıyas mukayese kabul etmez bence CZ 9 mm belkide 40 SW da Sig Sauer larla kıyaslanabilir...

Blackcolt demiş ki:

Sig Sauer dejenerasyona uğramadan evvel üretilen p220'ler ile alakalı parça değişimi ve vuruntu izleri olmaksızın 100.000 atışın üzerine çıkmış olup halen sorunsuzca kullanılacak biçimde olduğu netlikle görülen birkaç kullanıcı saha raporu internette mevcuttur.

Yeni jenerasyon ve özellikle Amerikada üretilen bir dönem,2500 atım civarında tırnak kıran yada gene benzeri atım rakamlarında gövde kilit bloğu kıran p220'lerin ise bu rakamları göreceğini kesinlikle zannetmiyorum.

Ortaç demiş ki:

Sayın Altair,
Forum sayfalarında defalarca değinilen bir konu var.
Sadece tecrübelerin tavsiyesi ile silah alınmaz.
Silahın sizin elinize uyması, yani silahla sizin bütünleşmeniz en önemli husustur.
Tavsiye ile tabanca almak, görücü usulüyle, ama görmeden kız almaya benzer.
CZ97B her açıdan çok iyi bir silah olsa dahi, benim elime uyan tek sıra şarjörlü SS P220 yi kozmetik hatalarına rağmen daima tercih ederim.
Ancak büyük elli bir atıcı için bunun tersi doğru olabilir.
İyisi mi siz, forumdan ulaşabileceğiniz bir 97B sahibine rica edip poligonda biraz mermi yaktıktan sonra karar veriniz.
Saygılar
Osman

Borz demiş ki:

Yerli-yabancı 45 cal. değerlendirmelerini incelerken CZ 97'nin biraz dış kapıda tutulduğunu fark ettim.
Tersi bir durum olarakta 9mm'de CZ 75'in referans listelerinin en başında yer aldığını.
Sanırım ülkemizde 97 sahiplik oranıda çok yüksek bir seviyede değil.
MKE envanterine yakın zamanda katılacak olması bilgisine istinaden ilgili tabancayı ve niteliklerini öğrenmek için araştırıp duruyorum.
Vardığım kanı; aslında çoğu değerlendirmede tabancanın işleyişi ve mekanik aksamına dair yorumlamalar son derece olumlu.CZ 75'in sunduğu atış konforuna sahip olduğu,hedef atıcılığındaki performansı.
Olumsuzluklara dair ise özellikle fiziki yapısı,boyut,ağırlık fazlasıyla vurgulanıyor.Taşıma için uygun olmadığı genelleme olarak ortaya çıkıyor.
Tabancanın gücüne istinaden izlediğim tüm videolarda atış sırasındaki namlunun hareketi-şahlanışı aynı niteliklerdeki diğer 45 cal. göz önüne alındığında kabul edilebilir düzeyde diye düşünüyorum.
Tüm bunları bir araya getirdiğimde 97'nin neden 45 cal. tercihlerinde biraz saf dışı kaldığını sorguluyorum.
Acaba mevcut tecrübelerde 97'nin kendine has handikaplarımı söz konusudur?

Lupus demiş ki:

CZ 97 B' yi bir kaç kez elime almak nasip oldu, ancak atış yapma fırsatım olmadı...Aklımda kalan ilk ayrıntı, kapasitesine oranla kabzasının kabul edilebilir bir hacimde olması idi. Diğer ayrıntı da tetik yollarının CZ 75 B ile benzer özellikler göstermesiydi...Silahın ayrıntı işçiliği ve atış performansını değerlendirme fırsatım olmadığı için maalesef silah hakkında daha ayrıntılı fikir beyan edemiyorum...

Osman Ortaç üstadın bu tabancayla ilgili hazırladığı video aşağıda:

[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi