Topluda İdeal Namlu Boyu:
Topluda İdeal Namlu Boyu:
Eski forumda 16.2.2009’da başlamış konu

.357 :

Selamlar,
Toplu tabanca ile sabit hedefe tek tek atış yapmak, her attığını istediğin şekilde vurabilmek çok keyifli.  S&W'un resmi bir bildirimini, toplu almayı düşünen arkadaşların dikkatine sunarım.

Smith & Wesson Corp. hereby certifies average accuracy test results for all new handguns with a barrel shorter than 3” as follows:

7 yards: 1.7” (6,4 metrede: 4,3 cm.)
14 yards: 3.9” (12,8 metrede: 9,9 cm.)
21 yards: 6.3” (19,2 metrede: 16 cm)

Namlu boyu 3 inçten kısa olan toplularda, istediğiniz şekilde hedefi vurma ihtimaliniz yok gibi.  Saygılar.

Lupus:

Sn.357 güzel bir paylaşım, ellerinize sağlık. 3'' altı modellerde dağılım özelliklerinin yanında, balistik performans özellikleri de zaafa uğramaktadır. Ancak bunun 5-7 m arasındaki hedeflere, etkili kütle vuruşları yapmayı engelleyecek düzeyde olduğunu sanmıyorum.

Kişisel olarak uzun süreli tecrübem olan tek kısa namlulu toplu tabanca 2.5'' namlulu bir SW Model 66 idi. Bu silahla 5 m de merkezi kütle vuruşları yapmakta hiç zorlanmıyordum. Silaha alıştıktan sonra ise, nişangahları kullanmadan dahi merkez kütleyi rahatlıkla bulabiliyordum. Refleks mükerrer atışlarda, vuruşların arası 10-15 cm kadar olabiliyordu, ancak yine de merkez kütledeydi.

Aynı tabanca ile, gününüzde olursanız, 10 m de rahatlıkla bir yonca yaprağı yapılabiliyordu. 15 m de ise dikkatli olunduğunda 10 dairesi dışına hiç çıkılmadan, yine gününüzde olursanız oldukça toplu vuruşlar yapılabiliyordu. Bu silahı 15 m üzerindeki mesafelerde hiç denemediğim bu mesafedeki vuruş dağılımı ile ilgili olarak bir fikir beyan edemiyorum.

Fabrikanın garanti ettiği değerlerin, en kötü mühimmatı ve en kötü dağılımı olan modelleri göz önünde bulundurarak verdiğini düşünüyorum. Aynı namlu uzunluğundaki alüminyum gövdeli ve top-namlu toleransları buna göre olan J gövdeli bir revolver ile, bu toleransları daha büyük gövdeli silahlar ile aynı olup, sadece boyutları daha küçük olan komple çelik gövdeli K serisi bir revolverin dağılım özelliklerinin aynı olmayacağı aşikardır. Sanırım fabrika bizim memleketteki gibi elde edilebilen en hassas sonuçları değil, en kötü sonuçları referans alarak garanti veriyor.

Diğer yandan, en fazla 7 m, ortalama 3-5 m gibi mesafelerde, gerektiğinde cep içerisinden bile ateşlenen bug olarak görevlendirilecek bir 1.8'' kısa namlulu topludan da, daha fazlasını beklemeye gerek olamadığını düşünüyorum. Kişisel olarak ''Snub Nose'' tabir edilen çok kısa namlulu toplu tabancalarda, atış hassasiyeti konusundaki asıl sorunun mekanikten ziyade, pratikte ilgili olduğunu düşünüyorum. Kısa nişangah hatları, küçük kabzalar, nispeten düşük ağırlıkların, bu silahlarla isabetli atış yapmayı etkileyen çok daha önemli faktörler olduğunu düşünüyorum.

Yukarıdaki uyarınızın, toplu tabancayı özellikle sportif amaçlı olarak ve hassas hedef atıcılığı için almayı düşünen arkadaşlar açısından çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Gerek balistik performans, gerekse de atış hassasiyeti için en az 3'', mümkünse de 4'' ve üzeri namlu boylarını tercih etmekte fayda var. Diğer yandan atıcılığa yabancı ya da yeni olan veya silahları ile çok aşırı eğitim yapmayı sevmeyen silah severlerin de, silaha hakimiyet ve kontrol açısından, mümkün olduğu kadar çok kısa namlulu toplu, hatta yarı otomatiklerden de kaçınmasında fayda olacağını düşünüyorum.

Melihağa:

Arkadaşlar, konu eski ama yinede bende fikrimi belirteyim. Üstadın dediği bug silahlar dışında revolver kesinlikle en az 4" ve .357 mag. kalibrede olmalı, hatta tek silah değilse ve sürekli taşınmayacaksa kesinlikle en az 6" olmalı. Hem mühimmat hem silahın kendini gösterebilmesi için bence bu kesinlikle olmazsa olmaz bir şarttır...
Ama, az kıl payı kaçırdığım 12" SW 500 ün tadını ve etkisini verebilecek bırakın topluyu tabanca sınıfına girecek hiçbir alet yoktur...
Hem attığını vurursun hem vurduğunu dağıtırsın...

Tabancalar:

Bende yorumumu paylasmak istedim.
Ola ki silah sabit bir yerde duracaksa 6 inch, tasimaksa 4 inch ne asagisi ne yukarisi.
357 Magnum kalibre var ama, güç performans denilirse 44 Magnum bulamayanlara 41 Magnum var.
Hatta Sw nin 22 LR 10 lu toplusu var.Taurus un 7-8 lisi var.22 LR Modeli Topluda olması bence daha kibar ve ince gösterir hoş olur.
Lastmohikan:
Açıkçası ben yüksek kalibre tabancaları sevmem pek. Ancak toplu alacak olduktan sonra 357 den aşağısı kurtarmaz ve de bence savunma yada atış için de yeterli olmaz.Saygılar...

Silverking:

Topluda kişisel savunma için ideal çap bence 2,5 inç.Eğer isabetli atışlar yapmak amaçsa 4-6 inç namlular daha iyi.Menzile baktığımızda da durum aynı.
SW Model 66-2,5 inç (66-3) kullanıyorum. Poligonda 5-6 metrelerde grupman tatmin edici.Yani kendinizi savunursunuz. Fakat hedef kağıdını 15-20 metrelere aldığınızda işiniz zor.

Fuat61:

Hedef atıcılığında, 25 metre mesafede, 6"namlu boyunun sağladığı performansı eğer 4"namlu boyu sağlayabiliyorsa, ağırlık bakımından atıcıya sağlayacağı dezavantajı göz önünde bulundurursak, 4" namlu boyunun daha ideal olduğunu düşünüyorum.
Saygılar...

cz75bluger:

Bence de en iyi namlu boyu 4 inç ve 44 magnum...
357 olacaksa hiç olmasın, 9mm aynı atış zevkini veriyor zaten...

Sekman:

cz75bluger demiş ki:Bence de en iyi namlu boyu 4 inç ve 44 magnum...
357 olacaksa hiç olmasın, 9mm aynı atış zevkini veriyor zaten...
.44 magnum konusunda sizlere katılıyorum, ancak .357 konusunda tam tersini düşünüyorum, 9 mm ile .357 mag arasında her konuda abartılı bir fark var, en azından birkaç abuk subuk silah dışında .357 mag silahlar revolver 9 mm'ler ise genelde şarjörlüdür, bu zaten başlı başına çok ciddi bir fark. .357 mag ile 9 mm kalibreyi aynı anda kullanırsanız arasındaki abartılı farkı rahatlıkla müşahede edebilirsiniz.

Fuat61:

Sn.sekman, size kesinlikle katılıyorum. 357 magnumun 9 mm ye karşı olan bariz üstünlüğünü tartışmaya bile gerek yok sanırım, bizzat denedim ve şahit oldum. Savunma ayrı bir şey, iyi ve eğitimli bir atıcı 7,65 mm tabancası ile, 357 magnum kalibre kullanan eğitimsiz bir atıcıdan her açıdan daha başarılı ve daha iyi işler çıkaracağını biliyorum. Ancak, mevzu delicilik, darbe , güç söz konusu olduğunda, magnumun ezici bir üstünlüğü görülmektedir. Saygılarımla...

Avcı41:

Sürekli yaz kış 7/24 taşınacaksa 2" J frame 38 sp mühimmat ile. ( Genelde savunma için cok yakın savunma diye denilmiş lakin 15 metreden mükerrer su şişesini vurabiliyorum. Mke üretimi fişeklere aynı yere nişan alsam da kafasına göre gidiyor. Mkek deki blazerler gayet güzel ve etkili istihkak kullanılacaklara duyurulur.)
Genel maksat revolveri atış ve taşıma maksatlı 4" K/L frame 38/357 tercihen mühimmat ile.
Poligon, ve avda yedek silah birazda fantazi düşünülürse 6" üzeri tercihen 7.5" veya 10.5" N frame 44magnum mühimmatı ile.

Mark3ruger:

İlk silahı ve tek silahı revolver olacak tecrübesiz bir atıcı olarak hangi kalibrede ve boyda bir revolver almak gerektiğini merak ediyorum. Daha kolay nişan alınması bakımından .22 lik bir revolver almak makul bir seçenek midir? .357 kalibresi atıcıyı yoruyorsa .22 lik almak başlangıç için daha makul olabilir mi? Rimfire mühimmat hem ateşleme hem de tedarik açısından sıkıntı çıkarır mı? .22 lik yerine tek sıra şarjörlü küçük 7.65 veya 6.35 almak mühimmat açısından daha mı iyi olur ? Sayın Ortaç videosunda küçük elli kullanıcılar için revolver daha iyi ele oturur diyor ama başlıkta 3 inch altı revolver tavsiye edilmiyor gibi anladım. Ayrıca ikinci el revolver almak yerine küçük kalibreli ve kabzalı yeni bir tabanca mı alınmalı. Benim için kapasite durduruculuk önemli değil. Zira hedef kağıdına nişan almayı planlıyorum ama mekanik güvenilirlik önemli. Yeni bir silah alırsam da hiç değişiklik yapmadan direk kullanmak istiyorum.

Dr.kara:

Sn mark3ruger, tecrübesizliğinizi bir yana bırakırsak, ilk ve tek silahı revolver olacak kişinin tercihi hem 357 magnum hem 38'lik mermileri atabilen bir (tercihe göre değişmekle birlikte) SW olmalıdır.(Lupus Üstad'dan yararlanılmıştır)
Acizane kanaatimce tek tabancası olacak birinin tercihi 9 mm lik bir şarjörlü olmalıdır.
22 lr başlangıç için daha makul olabilir mi? Ben 22 LR ile atıştan çok zevk alamadım, havalı tabanca hissi uyandırdı. Büyük kalibreleri tercih ederim. (Bu durum da kişiden kişiye değişir)
Sadece hedef kağıdına isabetli atış yapmak için alacaksanız, 22 lr sizin için makul bir seçenek olabilir. (Ayrıca mermilerin fiyatı diğer kalibrelere göre bedava sayılır, hoş en fazla alacağınız yıllık 200 tane, o da ayrı konu) Selam ve saygılar.

Mark3ruger:

Sn. Dr. Kara öncelikle mesajıma cevap verme nezaketi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Fiyat performans açısından ilk defa tabanca sahibi olacak biri olarak ithal ikinci el bir revolver sahibi olmakla yeni ve yerli bir revolver sahibi olma fikri arasında kalmış bulunuyorum.

Sayın Ortaç'ın hangi silah seçilmeli videosunu izledim. Atıcılığa yeni başlayan biri olarak tabi ki isteğim yüksek kalibreli tam boy tamamı metal 1911 tipi bir silah almak yalnız şu var ben o silahla hiç bir şey vuramam biliyorum.

. 22 lik sizin de ifade ettiğiniz gibi ucuz bir kalibre . Bu nedenle başlangıç için mühimmata çok para vereceğimi düşünerek bu kalibreyi tercih etmek istedim. Forumda okuduğum kadarıyla hem ateşleme sorunu açısından rimfire tipi mühimmat güvenilmez hem de mke bakımından tedariki zor olan bir mühimmat tipi olarak ifade edilmiş.

Ayrıca .22 lik tabancaların bir süre sonra elden çıkarılması ve alınan fiyata alıcı bulunmasının da zorluğu ifade edilmiş. Bu nedenle bende .22 lik mühimmat kullanan bir tabanca almak yerine revolver almaya karar verdim.

Yalnız burada da ithal ikinci el vs yeni yerli sorusu gündeme geliyor. Ayrıca revolver konusunda bilgi sahibi değilim. Hangi boyda ve kalibrede bir revolver almak başlangıç için idealdir bilemiyorum.

Ayrıca poligonda her seferinde horozu kaldırıp Ateş etme fikri de beni düşündürüyor . Horozu kaldırmadan tetiği çekmek silahın duruşunu bozmadan bana pek mümkün gelmiyor. Bu nedenle acaba revolver yerine tek sıra şarjörlü küçük kabzalı bir 9 mm mi almak daha mantıklı olabilir bunu düşünüyorum.

Eski silahlar revolver gibi sıkıntısız gelmiyor. Yeni ithal 9 mm likler de pahalı. Kararsızım.

Bir sor bin ah işit gibi oldu ama affınıza sığınıyorum sayın Dr. Kara.

Madenci08:

Maalesef .22 kalibre silahlar ülkemizde hak ettiği ilgiyi göremiyor.Bunun en büyük nedeni Trabzon-Kars yani 6136.O kadar sevimsiz geliyor ki kendimi güldürmem lazım yoksa 6136 yazamıyorum.

Pek çok dünya ülkesinde .22 kalibre ateşli silah olarak bile sayılmıyor. Havalı silahlarla bir tutuluyor. Sadece atıcılık maksatlı kullanıldığından (Evet tavşan avlayan bir güruh da var ) çocuklar dahi edinebiliyor. Kuzey ülkelerinde 10 yaşına gelen bir çocuğun yaş günü hediyesinin .22 kalibre tüfek olduğu söylenilir.

Mermisi zaten çerez parasıdır.Bu nedenle atıcılığa sıfırdan başlayacak insanlar talimlerini bu kalibre ile yaparlar.

Ülkemizde yarı otomatik .22 kalibre alternatifi çok değil.Zamanında kaptırılmaya çalışılan sivrisinek sig sauer ile walther'dan başkası gelmiyor.45/.22 set şeklinde 1911 ler arada denk gelebilir ama onlarda maalesef iki namlu nedeni ile çift silah muamelesi görüyormuş.(Öyle Hatırlıyorum.)

İmkan olsa .22 kalibre 1911 sahibi bende olmak isterdim.Yivli ve yivsiz tüfek diye iki ayrı ruhsat olması ayrı bir akıl ermezlik lakin .22 kalibre tüfekleri bence yivsiz tüfek ruhsatnamesi ile alabilmeliyiz.

.22 kalibre toplu tabancalar ise nadir denk gelen silahlar.Bu tarz silahlara da yok antika yok şu diyerek haddinden yüksek meblağlar istiyorlar diye biliyorum.

türkmenoğlu:

1. 22 kalibrelik revolver ile daha kolay nişan alınır düşüncesi hatalıdır. Gövde içerisine kanal şeklinde açılan gez ile üretilen modellerde nişan almak zor, ayarlanabilir gezlerle üretilen revolverlerde ise nişan almak kolaydır. Dolayısı ile nişan alma kolaylığı kalibre ile değil, nişangahla ilgili bir durumdur.

2. 357 kalibre, 4 inç ve üzeri namlulu boylarında kullanıcısını yormaz. .38 Special fişek kullanarak ise her namlu boyunda bu sorunu aşmış olursunuz.

3. Revolver kullanın. Bir kez olsun bir poligona gidip revolver kullanın, kendiniz hissedin ve görün.

4. Poligona gidince diğer kalibreleri ve yarı otomatikleri de deneyin.

5. Sadece atıcılık amaçlı revolver alacaksınız en az 4 inç namlulu bir model tercih edin.

6. 22' lik, hele 6.35 fişekleri memlekette bulmanız zordur. Hatta çok zordur.

7. İlla 22' lik diyorsanız, atıcılık için CZ' nin 22' likleri çok idealdir.

8. Biraz daha formu okuyup araştırın. Poligona gidip deneyin.

Son olarak, sorduğunuz sorunun cevabı sizde. Poligona gidip deneyin. Kalibre kısmına gelince yorum yaparız. 9mm memlekette en rahat bulunan kalibre. Atım miktarını düşünürken göz önünde bulundurursunuz bu konuyu.
Saygılarımla…

Karabasan:

İlk ve son tabancam, 4" 686-4 S&W du. Son diyorum çünkü, uzunca bir süre daha silah alamayacak olduğumdan. Kalibre olarak 357 magnum güçlü ve geri tepmesi fazla olan bir seçenek. Ama gel gör ki 4" beni fazla yormadı (bir defasında, yaklaşık 150 adet magtech attım) Bu durum; sizin kavrama, güç, el boyu ve sükunetinizle de alakalı. Ben profesyonel bir silah sever değilim! fakat tabancam çalınana kadar, oldukça fazla mermi ve mesai harcadığım için yazıyorum. Başka tabancalarda kullandım. Ama hem isabet hem de güç olarak, beni fazlaca tatmin eden bir tabanca oldu S&W. İlk silahı revolver olan ve sizi iyi anlayan biri olarak tavsiyem; sayın turkmenoğlunun da belirttiği gibi, bir kaç el ateş ettiğiniz an konu neticelenecektir.
Saygılarımla.

Kivop:

Merhaba tüm kıymetli üyelere.

Hala toplu tabancalar ile ilgili kafamda soru işaretleri mevcut.
Hal böyleyken, bu başlık altında aklıma takılan soruları sormak istedim.
Yardımcı olursanız memnun olurum.

Toplu tabanca sahibi olmak istiyorum. Gerek taşıması sıkıntı yaratmayacak, gerekse belirli bir mesafede atışları yakın mesafeye toplayabileceğim bir namlu ölçüsüne sahip tabanca arayışım devam etmekte. Toplu tabanca dendiğinde, ilk akla gelen marka pek tabii Smith Wesson.
Herhangi bir modeliyle atış yapmadığım gibi, elime daha önce almışlığım, incelemişliğim yoktur.

Şahsıma ait Sarsılmaz tabancam var.
Toplu tabanca' ya sahip olma arzum; verdiği güven, güç, sorunsuzluk, şık tasarım vb. birçok etkene dayanıyor.

Forumda okuduğum kadarı ile, üretim maliyetlerini düşürmek adına S&W firması, eskisi kadar dayanımı yüksek ve uzun ömürlü tabancalar üretmemekteymiş.

Satılık ilanlarında 38 cal ve .357 magnum revolverler' e ara sıra rastlamaktayım.
Fakat gönlümde yatan aslan .44 magnum fişek atabilen, 4'' namlu uzunluğuna sahip bir model. Maalesef çok nadir ilanlarda görünüyor ve hızlı biçimde el değiştiriyor.

Sağlıklı karar vermek adına, .357 ve .44 magnum fişek atabilen modelleri yan yana kıyaslamak lazım ama öyle bir fırsat yakalamak çok güç.
Daha güç olanı, temiz bir .44 magnum toplu tabancaya sahip olmak zaten.

Bugün Asp atış poligonuna gittim. Gerek fiyatlar konusunda bilgi almak, gerek bir S&W' a rastlayıp belki atış yapabilmek umuduyla...
Maalesef Pazartesi günü bu poligon kapatılacakmış. Bir daha açılmamak üzere.
Ellerinde ise yerli tabancalar vardı. Toplu olarak ise Sarsılmaz' ın olduğunu belirtti yetkili kişi.Üzülerek oradan ayrıldım.Belki İsav atış poligonunu ziyaret ederim bu noktada.

Kısaca düşüncelerimi paylaşmak istedim.Saygılar.

Dr.kara:

Sayın kivop, istediğiniz toplu tabancaların hiçbiri gerek boyut gerek ağırlık olarak taşımaya uygun değil. 44 Magnum ise taşımayı bırakın atış yapmaya da uygun değil ) Tek bir toplu tabancanız olacaksa, (ekonomik durumuzu bilmemekle birlikte) yerinizde olsam SW 686-3 veya 686-4 model bir revolver bulmaya çalışırdım. Mümkünse 4' olanını, olmazsa 2.5' de işinizi görür. Selam ve saygılar.
Bul
ceyceyTopluda İdeal Namlu Boyu:
Eski forumda 16.2.2009’da başlamış konu

Fakat gönlümde yatan aslan .44 magnum fişek atabilen, 4'' namlu uzunluğuna sahip bir model. Maalesef çok nadir ilanlarda görünüyor ve hızlı biçimde el değiştiriyor.

Sağlıklı karar vermek adına, .357 ve .44 magnum fişek atabilen modelleri yan yana kıyaslamak lazım ama öyle bir fırsat yakalamak çok güç.
Daha güç olanı, temiz bir .44 magnum toplu tabancaya sahip olmak zaten.

Dr.kara:

Sayın kivop, istediğiniz toplu tabancaların hiçbiri gerek boyut gerek ağırlık olarak taşımaya uygun değil. 44 Magnum ise taşımayı bırakın atış yapmaya da uygun değil ) Tek bir toplu tabancanız olacaksa, (ekonomik durumuzu bilmemekle birlikte) yerinizde olsam SW 686-3 veya 686-4 model bir revolver bulmaya çalışırdım. Mümkünse 4' olanını, olmazsa 2.5' de işinizi görür. Selam ve saygılar.

Aynı anda sahip olduğum ve kullandığım S&W 629 Classic ile 686 magnum arasında biri 5” diğeri 4” olmasına rağmen aralarında abartılı bir boyut farkı yok, ancak 44 magnumda bulabildiğimiz tek çekirdek ağırlığı var ki o da 240 grain. 158 grain ağırlığında .357 mag ile kıyaslandığında hatırı sayılır bir tepme, ses ve blast farkı oluşacaktır. Yurtdışında alternatifler olsa da ülkemizde tek tip mühimmata mecburuz, ancak .357 mag tabancalarda ülkemizde de en az 3 çeşit mühimmat rahatlıkla bulunabilmektedir. .357 mag., .38 special ve .38 wadcutter fişekler MKEK hazretlerinde hemen hemen her zaman bulunabilmektedir. .357 mag. Bir revolveri ülkemizde eşşiz kılan en büyük özelliği bence bu husustur.

.44 mag. ise benim çok sevdiğim çok güçlü ama abartılı olmayacak kadar kullanışlı bir makinedir. İlk fırsatta ikisini aynı karede fotoğraflayıp paylaşırım.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için melihaga'e teşekkür ederiz.
Bul
38 SPCL hafif taşıma ve savunma için 5 kapasite 2.5 namluda bence klasik doğrudur. Hiçbir kısa yarı otomatik  o hızı ve aynı anda o güvenliği veremez. Hizmet boyda ise 4 inç üstü 38 SPCL boşa iştigaldir. Zaten pek de yok. 

44 Magnum'da neden 2.5 alınır, hiç bir zaman anlayamayacağım, top zaten yeterince şişkinse belinize inen fazla 1.5 inç neye ağır gelir, neden üzer, ayı saldırısı için bile alsan 4 inç al, arada cidden ağırlık farkı olan bir model yok. 38 gibi değil. 5 ve 6 inç uzun menzil de verir. Estetik olarak bence 5 inç rakipsizdir. 

357 Magnum her boyda alınsa yeridir, 2.5 al yakında kendini koru, 4 al her şeyi yapan standart bir tabancan olsun,  6 inç al uzağa at. 8 redneck işi, gereksiz. Yine de şehir ortamında insana karşı fazla kalibre. 38 SPCL koymayı tercih ederim 

Amaç dışında ise tüm kısa namlular daha kötü nişan hattı verir, tüm hafifler ise daha çok teper. Tepme, kişisel konforunuz dışında müteakip atışınızın hızını ve stabilitesini de kötü etkiler. Tüfekler dahil kural budur.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için nurikilligil'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi