Yorumları: 176
Konuları: 14
Teşekkür Alındı: 135 mesajda 390
Teşekkür Verildi: 458
17-10-2024, 23:21
(Son Düzenleme: 17-10-2024, 23:44, Düzenleyen: Shepherd.)
Bu sıralar yoğun çalışmanın içinde mecburiyetten(domuz ve azılı  ) ötürü yivsizi cantadan cikartmak zorunda kaldım. Uzun zamandır tüfek kutusunda bekledigi icin deneme amaçlı doldurduğum boş kovanı bile
k.kolunu bir kac kez kuvvet uygularak çekmeme rağmen çıkartmadı. Neyse ufak bir yağ sonrası kolayca çıktı. Sonrasi temizlik tüfek çalışır hale geldi.
Neyse lafi fazla uzatmadan asıl konuya geleyim. Uzun zamandır atis yapmadığım için eldeki eski 2017 fişekleri de buldum. Iclerinde kovanlarında paslanma ve plastiklerinde sararmalar vardı.
Aklıma iki soru geldi.
Bir yivsiz tüfeğin kullanım ömrünü ne kadardır neye göre belirlenir.
Bir yivsiz fisegin faydalı kullanım ömrü nedir ve neye göre belirlenir.
Faydalı kullanım ömürleri hakkında ufak bir araştırma yaptım ve sonuçlara ulaştım. Bunu forumda sorma sebebim ülkemizde düzgün silah ve fiseklere ulaşım oldukça kısıtlı ve buna bağlı olarak kalite yönüyle düşük yivsiz tufek ve fisekleri kullanmak zorunda kalıyoruz. Forumda tecrübeli üyelerimizin bu konuda yorum yaparak faydali bilgiler ortaya çıkacağına inanıyorum.
Saygılar.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,363
Teşekkür Verildi: 1,074
(17-10-2024, 23:21)Shepherd yazdı: Bir yivsiz tüfeğin kullanım ömrünü ne kadardır neye göre belirlenir.
Bir yivsiz fisegin faydalı kullanım ömrü nedir ve neye göre belirlenir.
Bir yivsiz tüfeğin kullanım ömrü, iyi bakım yapılmak, bazı parçaları aşındığında değiştirmek koşuluyla ömür boyudur (Elbette kalite standartları çerçevesinde üretilenler için). Arkadaşlarım arasında dedesinden kalmış 100 yıllık çifteyi kullanan var.
Shotgun World sitesinde yapılmış bir anket var. Türkçeye çevirdim:
Soru şu:
YİVSİZ TÜFEĞİNİZİ NE KADAR SÜRE KULLANMAYI DÜŞÜNÜRSÜNÜZ?
Kullanıcıların yarısı ömür boyu kullanabileceğini düşünüyor.
Mühimmat çok uygun koşullarda saklanırsa 30-40 yıl süre içinde kullanılabilir. Bunun da uygun örnekleri vardır.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Yorumları: 176
Konuları: 14
Teşekkür Alındı: 135 mesajda 390
Teşekkür Verildi: 458
18-10-2024, 00:08
(Son Düzenleme: 18-10-2024, 00:11, Düzenleyen: Shepherd.)
Elimdek 2017 de alınıp oda sıcaklığında saklanmış RC4 special fisekler sararmaya başladı. Vakti zamaninda paraya kıyıp epeyce almıştım ama atmaya pek kıyamıyordum. Atışı cok iyiydi. Simdide faydalı kullanım ömrü bitmesin diye mecburiyetten atmak zorunda hissediyorum. Bakalim hangi azılıya nasip olacak penetre gücünü forumda paylaşırım.
Türkiye de bir yivsize yedek parça bulunabileceğini pek düşünmüyorum. Modellerin ömrü kısa oluyor genelde. Duyduğum kadarıyla namlu kalitesi düştüğü için yeni model tufek çıkartmaya başlamışlar.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
• 1905sss (18-10-2024)
Yorumları: 14
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 4 mesajda 13
Teşekkür Verildi: 57
18-10-2024, 10:28
(Son Düzenleme: 18-10-2024, 11:11, Düzenleyen: Sabri.)
Silahların ömrü konuda Sn. Sabri bey gibi düşünüyorum. Yağında bir ömrü var, uzun sürelerde donma, takılma yapabilmesi çok normal.
silahı güzelce bakım yapıp, bıraktıktan sonra tekrar bir söküp silip yağlayıp kullanmak gerek.
Yada kullanmasak bile daha kısa sürelerde silip tekrar yağlayıp hareketli parçaları kontrol etmek gerektiğini sayenizde idrak etmiş oldum.
15-20 sene önce alıp bir kenarda unuttuğum saçma fişekleri bu yıl denedim şaşırtıcı şekilde sorunsuz çalıştılar.
tabi ben artık işimi şansa bırakmıyorum, uzun süre atmayacağım fişeklerimi şu şekilde cephane kutularında saklıyorum.
resmi açmadı galiba linkini bırakayım;
https://ibb.co/rshqfv5
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için emre16'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için emre16'e teşekkür ederiz.
• 1905sss (18-10-2024), Shepherd (18-10-2024), yaaslanturk (20-10-2024)
Yorumları: 99
Konuları: 5
Teşekkür Alındı: 90 mesajda 439
Teşekkür Verildi: 114
2. Uygun koşullarda saklanmış 30 yıldan uzun ömürlü fişekleri hiç bir sıkıntı yaşamadan kullandığım olmuştur. Hatta karton kovanlı fişekleri bile çiftede kullandım hiç sorun yaşamadan.
Yaşanılan şehir ve saklama koşulları burada asıl etken. Antalya, İzmir vb nemli bölgelerde mutlaka nem alıcı torbalarla kutu içerisinde saklamak gerekiyor.
Ankara gibi illerde yaşayan bizler daha şanslıyız. 10-15 yıl gibi süreler için dolapta kutusunda bekletmemiz yeterli ilave bir önlem lamamıza gerek yok. 2012 de aldığım fişekleri bile dün bayiden almış gibi problemsiz kullanıyorum. Muhtemelen 5-10 yıl daha da problemsiz kullanabilirim. Daha uzun süreli saklamam gerektiğini öngördüğüm (kötü gün senaryoları için 30-40 yıl saklamam gerektiğini düşündüğüm) fişekleri yine bir kutu içinde nem alıcılarla muhafaza ediyorum.
Birde kutusunu açıp elinizi değdiğiniz fişeklerde (yivli veya yivsiz olsun) elimiz üzerindeki minimal ter ve yağ bile metal yüzeylerde renk değişikliklerine ve oksitlenmeye sebep olabilir. Bu durum sizi tereddüte düşürecek ise, el değmeden aldığımız gibi saklamakta fayda var.
1. İyi bir yivsiz tüfeğin ömrü insana ömrü boyunca hizmet etmeye yeterlidir. Winchester 1300 defender tüfeği ile her tür iklim koşullarında 300 binden fazla atım yapmış bir kullanıcının yazısını okumuştum ki, bu atım adetleri remington vb çelik tüfekler için de problem oluşturmaz.
Sürekli atım yapmıyorsak (yılda bir iki kez çıkartıp 10-20 atım yapıp kaldırıyorsak) güvenlik amaçlı saklıyorsak (şarjör yayı gevşemediği sürece) herhangi bir yay vb parça değişimine de gerek yok.
Yorumları: 31
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 23 mesajda 81
Teşekkür Verildi: 30
18-10-2024, 19:29
(Son Düzenleme: 18-10-2024, 19:35, Düzenleyen: Sabri.)
Öncelikle herkese selam . Burda olmayı özlemişim.
Elimden onlarca yivsiz tüfek geçti ve bir çoğunu baya ağır doğa şartlarında zorladım . Bu süre zarfında gördüğüm işleyen demir ışıldıyor . Nem seviyesi fazla olam iillerde ( İzmir de yaşıyorum ) tüfeğinizi üç dört ayda bir namlu içi ve genel bakımını yaparsanız tüfeğiniz her ne marka ve model olursa olsun torunlarınıza kalır .
Saygılar.
Aşağıdaki 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Xlll'e teşekkür ederiz:5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Xlll'e teşekkür ederiz.
• 1905sss (18-10-2024), ceycey (18-10-2024), emre16 (18-10-2024), Sabri (18-10-2024), yaaslanturk (20-10-2024)
Yorumları: 41
Teşekkür Alındı: 35 mesajda 152
Teşekkür Verildi: 84
Av tüfeği Aşırı atıştan dolayı metal yorgunluğu ve kırılmalar, çatlamalar yoksa, bakımı düzgün yapıldığı için korozyon da oluşmamışsa, geçen zamanın pek bir önemi yoktur, fişek konusunda ise uygun koşullarda saklanıp nem almamadığı müddetce, yüzyıldan fazla süre kullanılabilir, Osmanlı döneminden kalma dışı oldukça deforme olmasına rağmen patlayan ve isabetli atışlar yapan çok mauser (7.9x57) mermisi gördüm.
Yorumları: 9
Teşekkür Alındı: 3 mesajda 10
Teşekkür Verildi: 0
Dedemden kalma browning a5 var.ne zaman alındığını bilmiyorum ama dedemin o tüfekle 1955 de çekilmiş fotoğrafı bulunuyor.işin uzmanı belki seri numarasından üretim tarihini anlayabilir dedem de babam da her sezon ava giden insanlardı tüfek epey kullanıldı yani. Şuan ben bazen keyfi 8 10 fişek atar bakımını yapar kaldırırım manevi değerinden dolayı pek kullanasım yok ama tüfeğin maşallahı var saat gibi çalışır vaziyette.demem o ki kaliteli bir marka kıymet bilen ellerdeyse çok uzun ömürlü olabiliyor
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ÖFT'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ÖFT'e teşekkür ederiz.
• alpSaral (21-07-2025), ibrahimo (22-07-2025), jfmrk (22-07-2025), Sabri (21-07-2025)
Yorumları: 254
Konuları: 36
Teşekkür Alındı: 220 mesajda 893
Teşekkür Verildi: 470
(21-07-2025, 16:16)ÖFT yazdı: Dedemden kalma browning a5 var.ne zaman alındığını bilmiyorum ama dedemin o tüfekle 1955 de çekilmiş fotoğrafı bulunuyor.işin uzmanı belki seri numarasından üretim tarihini anlayabilir dedem de babam da her sezon ava giden insanlardı tüfek epey kullanıldı yani. Şuan ben bazen keyfi 8 10 fişek atar bakımını yapar kaldırırım manevi değerinden dolayı pek kullanasım yok ama tüfeğin maşallahı var saat gibi çalışır vaziyette.demem o ki kaliteli bir marka kıymet bilen ellerdeyse çok uzun ömürlü olabiliyor
Sn.ÖFT
Tüfeğin seri numarasını aşağıdaki sayfadaki tablodan kontrol edebilirsiniz.
Sonucu paylaşırsanız sevinirim bende merak ettim.
Auto-5 Semi-Automatic Shotgun - Browning
Saygılarımla.
75BΩ - G43X - 686/3 - USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
• ibrahimo (22-07-2025)
Yorumları: 9
Teşekkür Alındı: 3 mesajda 10
Teşekkür Verildi: 0
1954 -1955 e denk geliyor.Fotoğrafı tüfeği aldığı sene çektirmiş demek
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ÖFT'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ÖFT'e teşekkür ederiz.
• alpSaral (21-08-2025), ibrahimo (22-07-2025)
|