Yorumları: 41
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 32 mesajda 52
Teşekkür Verildi: 82
30-10-2024, 12:32
(Son Düzenleme: 10-11-2024, 21:47, Düzenleyen: ceycey.)
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için barış06'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için barış06'e teşekkür ederiz.
• alpSaral (10-11-2024), blacksea (12-11-2024), Shepherd (30-10-2024)
Yorumları: 176
Konuları: 14
Teşekkür Alındı: 135 mesajda 390
Teşekkür Verildi: 458
30-10-2024, 15:51
(Son Düzenleme: 30-10-2024, 15:52, Düzenleyen: Shepherd.)
Kolluk kuvvetlerinin ateşli silahlar ile ilgilenen personelleri bana soğuk ve ilgisiz gelmiştir. Silah bakım atölyesinden rapor alıp ardından kriminale başvurulması oldukça mantıklı bir yöntem olmuş. Olası bir red kararı ardından ilgili daire ile yazisma ve telefon trafiğinin önüne geçmişiniz.
Tabancayı sağlıklı kazasız ve belasız kullanmanız dileğiyle.
Saygılar
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
• barış06 (30-10-2024)
30-10-2024, 16:49
(Son Düzenleme: 30-10-2024, 16:51, Düzenleyen: barış06.)
Genel anlamda masa başındaki kolluk görevlileri sahada olanların aksine hemen hemen her konuda ilgisiz ve zorla iş yapar bir halleri var.Sürecin uzun olması ve ilgi alakayı bildiğimiz için süreci hızlandırmak adına önce arıza tespitini kendimiz yapıp ardından bu süreci başlatıık.5 yıllık ruhsatlı tabancanın balitstik parçası zarar gördüğü zaman hallolması nerdeyse 1 seneyi buluyor.Buda ayrı bir handikap.
Yorumları: 86
Teşekkür Alındı: 56 mesajda 175
Teşekkür Verildi: 346
Sayın barış 06 cz 75 modelde tırnağın kırıma ugrması çok sıkça görülen bir durummudur? açıkçası tırnak kırımının sebebini merak ettim
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,361
Teşekkür Verildi: 1,074
(10-11-2024, 21:09)Köstenceli35 yazdı: Sayın barış 06 cz 75 modelde tırnağın kırıma ugrması çok sıkça görülen bir durummudur? açıkçası tırnak kırımının sebebini merak ettim
Sayın Köstencel35,
Soru her ne kadar barış06 ya sorulmuşsa da, izninizle ben de genel bilgiler ışığında cevaplamak isterim. Google'da "CZ extractor break" diye arama yaparsanız, bu konuda epeyce yakınma bulabilirsiniz. CZ'nin bazı modellerinde çıkartma hatasının kronik bir sorun olduğunu ve nasıl düzeltileceğini anlatan bolca da yazı var.
Genel hatlarıyla tabancalarda tırnağın kırılması, genellikle mekanik stres, yetersiz bakım veya mühimmat sorunlarından kaynaklanabilir. İşte yaygın nedenler:
- Bakım ve Temizlik Eksikliği: Tırnağın etrafında kir, barut kalıntısı ve pislik birikebilir, bu da sürtünmeyi ve stresi artırır. Düzenli temizlik, bu birikimi önlemeye ve düzgün çalışmayı sağlamaya yardımcı olur.
- Yanlış Mühimmat Kullanımı: Yanlış veya aşırı basınçlı mühimmat kullanımı, tırnağa fazladan stres yükleyerek, erken aşınmasına neden olabilir. Bazı tabancalar belirli mermi ağırlıkları ve yüklerine duyarlıdır; önerilen spesifikasyonların dışındaki mühimmat kullanımı aşınmayı hızlandırabilir. Özellikle çelik kovanlı mermi kullanımında tırnak kırılması çokça bildirilmiştir
- Yanlış Çekme Zamanlaması: Sürgü çok hızlı veya çok yavaş hareket ettiğinde, tırnağa fazladan güç yüklenerek kırılmasına yol açabilir. Geri tepme yayı veya sürgü zamanlamasındaki sorunlar da tırnağın performansını etkileyebilir.
- Metal Yorgunluğu: Zamanla, tırnağın tekrar tekrar çalışması metali yorabilir, özellikle sıkça kullanılan silahlarda. Bu yavaş zayıflama, sonunda kırılmaya yol açabilir.
- Yanlış Ayar veya Uyum: Tırnağın doğru şekilde gerginleştirilmesi ve tabancanın sürgüsüne uygun şekilde takılması gerekir. Çok sıkı veya gevşek olmaları ya da yanlış takılmaları durumunda aşırı stres veya kırılma yaşanabilir.
- Üretim Hataları: Bazen tırnaklarda mikroskobik kusurlar veya düşük kaliteli metal olabilir; bu da normal kullanımda bile kırılmalarına daha yatkın hale getirebilir. 50 atımda bile kırılmış tırnak öyküleri
Yabancı ülkelerde sorun değil, parçayı internetten alıp takabilirsiniz. Ama bizde balistik parça sayılması, ağır bürokrasi uygulamaları, işi çok can sıkıcı boyutlara getiriyor. Barış06 nın da yazdığı gibi bir tırnak değişimi bir yılı bulabiliyor.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Yorumları: 254
Konuları: 36
Teşekkür Alındı: 220 mesajda 893
Teşekkür Verildi: 470
(10-11-2024, 22:30)Sabri yazdı: (10-11-2024, 21:09)Köstenceli35 yazdı: Sayın barış 06 cz 75 modelde tırnağın kırıma ugrması çok sıkça görülen bir durummudur? açıkçası tırnak kırımının sebebini merak ettim
Sayın Köstencel35,
Soru her ne kadar barış06 ya sorulmuşsa da, izninizle ben de genel bilgiler ışığında cevaplamak isterim. Google'da "CZ extractor break" diye arama yaparsanız, bu konuda epeyce yakınma bulabilirsiniz. CZ'nin bazı modellerinde çıkartma hatasının kronik bir sorun olduğunu ve nasıl düzeltileceğini anlatan bolca da yazı var.
Genel hatlarıyla tabancalarda tırnağın kırılması, genellikle mekanik stres, yetersiz bakım veya mühimmat sorunlarından kaynaklanabilir. İşte yaygın nedenler:
- Bakım ve Temizlik Eksikliği: Tırnağın etrafında kir, barut kalıntısı ve pislik birikebilir, bu da sürtünmeyi ve stresi artırır. Düzenli temizlik, bu birikimi önlemeye ve düzgün çalışmayı sağlamaya yardımcı olur.
- Yanlış Mühimmat Kullanımı: Yanlış veya aşırı basınçlı mühimmat kullanımı, tırnağa fazladan stres yükleyerek, erken aşınmasına neden olabilir. Bazı tabancalar belirli mermi ağırlıkları ve yüklerine duyarlıdır; önerilen spesifikasyonların dışındaki mühimmat kullanımı aşınmayı hızlandırabilir. Özellikle çelik kovanlı mermi kullanımında tırnak kırılması çokça bildirilmiştir
- Yanlış Çekme Zamanlaması: Sürgü çok hızlı veya çok yavaş hareket ettiğinde, tırnağa fazladan güç yüklenerek kırılmasına yol açabilir. Geri tepme yayı veya sürgü zamanlamasındaki sorunlar da tırnağın performansını etkileyebilir.
- Metal Yorgunluğu: Zamanla, tırnağın tekrar tekrar çalışması metali yorabilir, özellikle sıkça kullanılan silahlarda. Bu yavaş zayıflama, sonunda kırılmaya yol açabilir.
- Yanlış Ayar veya Uyum: Tırnağın doğru şekilde gerginleştirilmesi ve tabancanın sürgüsüne uygun şekilde takılması gerekir. Çok sıkı veya gevşek olmaları ya da yanlış takılmaları durumunda aşırı stres veya kırılma yaşanabilir.
- Üretim Hataları: Bazen tırnaklarda mikroskobik kusurlar veya düşük kaliteli metal olabilir; bu da normal kullanımda bile kırılmalarına daha yatkın hale getirebilir. 50 atımda bile kırılmış tırnak öyküleri
Yabancı ülkelerde sorun değil, parçayı internetten alıp takabilirsiniz. Ama bizde balistik parça sayılması, ağır bürokrasi uygulamaları, işi çok can sıkıcı boyutlara getiriyor. Barış06 nın da yazdığı gibi bir tırnak değişimi bir yılı bulabiliyor.
Saygılar
Aynı şekilde soru bana da değil ancak arşivlenmesi bakımından listenin en başına şu maddenin eklenmesini talep ediyorum.
1a - Hatalı sürgü salma: Hazneye fişek yerleştirildikten sonra sürgünün bu fişeğin üzerine sertçe bırakılması.
Bu tip tırnak kırımlarının neredeyse tamamı bu şekilde hatalı sürgü kullanımının sonucudur.
Saygılarımla.
75BΩ - G43X - 686/3 - USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
Yorumları: 40
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 37 mesajda 207
Teşekkür Verildi: 35
(10-11-2024, 23:32)alpSaral yazdı: (10-11-2024, 22:30)Sabri yazdı: (10-11-2024, 21:09)Köstenceli35 yazdı: Sayın barış 06 cz 75 modelde tırnağın kırıma ugrması çok sıkça görülen bir durummudur? açıkçası tırnak kırımının sebebini merak ettim
Sayın Köstencel35,
Saygılar
Aynı şekilde soru bana da değil ancak arşivlenmesi bakımından listenin en başına şu maddenin eklenmesini talep ediyorum.
1a - Hatalı sürgü salma: Hazneye fişek yerleştirildikten sonra sürgünün bu fişeğin üzerine sertçe bırakılması.
Bu tip tırnak kırımlarının neredeyse tamamı bu şekilde hatalı sürgü kullanımının sonucudur.
Saygılarımla.
Özellikle içten tırnaklı eski BHP ve 1911 serisi tabancalarda kesinlikle yapılmaması gereken bir hatadır.
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Pinus'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Pinus'e teşekkür ederiz.
• alpago (22-03-2025), alpSaral (21-08-2025)
11-11-2024, 11:35
(Son Düzenleme: 11-11-2024, 15:12, Düzenleyen: Sabri.)
Sn.Sabri,Sn.AlpSaral ve Sn.Pinus cevaplarıınz için teşekkür ederim.Sn.Köstenceli35 daha öncesinde böyle bir kırım görmedim deneyimim de olmadı. Silahla 15 adet özkursan poligon mermisi attıktan sonra ikinci şarjörde 4.yada 5.ci mermide kovanı tahliye etmedi.
Kovanı çıkartıp tekrar denediğimizde yine ayın hatayı verince atışı bıraktık.Eve geçip kontrol ettiğimizde tırnağın çıkartmadığından emin olduk.Tırnağı söktüğümde parçada aşınma olduğunu gördüm ama kırılan parça yoktu.
Daha sonra şarjörü söktüğümde içinde olduğunu fark ettim.Sonra malum süreç başladı.Cz 75b ile yanlış hatırlamıyorsam kırım kaynaklı duyduğum sürgü salma manivelasının kırıldığıydı.Resim ekleme işini hala beceremiyorum. Sn.ceycey'e diğer resimleri düzenlediği için teşekkür ederim.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için barış06'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için barış06'e teşekkür ederiz.
• Köstenceli35 (14-12-2024)
Yorumları: 363
Konuları: 37
Teşekkür Alındı: 334 mesajda 1,355
Teşekkür Verildi: 1,167
12-11-2024, 01:48
(Son Düzenleme: 12-11-2024, 01:58, Düzenleyen: blacksea.)
(10-11-2024, 23:32)alpSaral yazdı: (10-11-2024, 22:30)Sabri yazdı: (10-11-2024, 21:09)Köstenceli35 yazdı: Sayın barış 06 cz 75 modelde tırnağın kırıma ugrması çok sıkça görülen bir durummudur? açıkçası tırnak kırımının sebebini merak ettim
Sayın Köstencel35,
Saygılar
Saygılarımla.
Kontollü besleme prensibi ile çalışan ve miktarı giderek azalan bold action yivlilerde ve hemen tamamı bu şekilde çalışan tabancalarda asla yapılmaması gereken uygulama. Eskiden çok sık gittiğim kapalı poligonlarda, insanlara silah eğitimi verme iddiasındaki bazı kişilerin yaptığını gördüm bunu, zira havalı iş  .
Bir bu yarı oto tabancada hatalı sürgü salma, bir de toplu tabancada topu fır fır çevirip silkeleyip kapatma. İki sakıncalı hareket.
(11-11-2024, 11:35)barış06 yazdı: Sn.Sabri,Sn.AlpSaral ve Sn.Pinus cevaplarıınz için teşekkür ederim.Sn.Köstenceli35 daha öncesinde böyle bir kırım görmedim deneyimim de olmadı. Silahla 15 adet özkursan poligon mermisi attıktan sonra ikinci şarjörde 4.yada 5.ci mermide kovanı tahliye etmedi.
Kovanı çıkartıp tekrar denediğimizde yine ayın hatayı verince atışı bıraktık.Eve geçip kontrol ettiğimizde tırnağın çıkartmadığından emin olduk.Tırnağı söktüğümde parçada aşınma olduğunu gördüm ama kırılan parça yoktu.
Daha sonra şarjörü söktüğümde içinde olduğunu fark ettim.Sonra malum süreç başladı.Cz 75b ile yanlış hatırlamıyorsam kırım kaynaklı duyduğum sürgü salma manivelasının kırıldığıydı.Resim ekleme işini hala beceremiyorum. Sn.ceycey'e diğer resimleri düzenlediği için teşekkür ederim.
Geçmiş olsun. Özkursan poligon mermisi bildiğim kadarıyla çelik.
Sürgü salma manivelası bazı üretim partilerindeki hatalı üretim olanlarda kırılmış. CZ 75 in en bilinen kırımı iğne piminin kırılması. Bu sebeple CZ pimi modifiye edip iç içe 2 adet kıvırma pim kullanmaya başlıyor ki benim CZ 75 2008 imali idi ve çift pimliydi. Sonradan içi dolu pim de kullanıldı diye hatırlıyorum. Bu nedenle pim ne şekilde olursa olsun CZ 75 lerde snap cap olmadan tetik düşürülmemeli.
Yorumları: 86
Teşekkür Alındı: 56 mesajda 175
Teşekkür Verildi: 346
Sayın baris 06 Geçmiş olsun en önemlisi mala gelsin cana değil paylaşımı ilk gördüğüm de atım yatağı elle doldurup üzerine salınan Sürgü den kaynaklı olabileceğini düşünmüştüm bazı tabancalar ne kadar güvenilir ve şöhretli olsada bu tarz kırımlar yaşanabilir demek ki benimde sahibi olduğum Stoeger cougar tabancanın İstanbul'da bir poligonda 200 bin atım üzerinde 3 /4 defa sökme mandalı kırdığını biliyorum en başında soylesigim gibi CANA DEĞİL MALA GELSİN.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Köstenceli35'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Köstenceli35'e teşekkür ederiz.
• barış06 (03-03-2025)
|