Edc Çakınızı En Son Ne İş İçin Kullandınız?
Değerli forumdaşlar merhaba, eski bir konumuzu tekrar açmak istedim. Edc çakınızı en son ne için kullandığınızı yazacağımız güzel bir konu. Hem de diğer forumdaşlar kimin ne taşıdığını ve kullanışlı olup olmadığını görmüş olur. Mesajlar fotoğrafla desteklenirse çok daha hoş olur tabii  Smile

Leatherman New Wave ile aracımın sileceklerini değiştirdim

[Resim: 1l17fya.jpg]

Leatherman wave ı genelde çantada taşıyorum. Fakat leatherman skeletool um hafifliği ve cep klipsi sayesinde her zaman yanımda. Tornavidasıyla dolap kurmama yardımcı oldu(şarjlı vidalama da kullandım tabii  Smile ) 

[Resim: 6b1pe3z.jpg]
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Alonewolf'e teşekkür ederiz.
Bul
Photo 
[Resim: benchade-osborne-magnacut-review-3-1536x1024.jpg]
Benchmade Osborne 940 Magnacut çakımla camii çıkışı ayakkabılıkta kulp vidası içeri düştüğü için kapağını açamayan iki kişinin ayakkabılarını alması için bıçağımı kullandım. Kapakları açtım. Hayır işi de yapmadık demeyiz  Smile İşin şakası bir yana kastırma gibi bir eylemde ne kadar dayanıklı olduğunu da görme fırsatım oldu. Fazlasıyla memnunum. 

[Resim: C10PSFG_Both.jpg?v=1745533407&width=1800]

Bir diğer EDC çakım Spyderco Endura 4 grey  CombinationEdge modeli. Henüz bir yerde kullanma şansım olmadı ama Kalitesi tartışılmaz bir çakı. 

[Resim: arc3.webp?revision=1766225352]

Son olarak olmazsa olmaz Leatherman Arc Talos ( set ) modelini taşıyorum. Kendi ihtiyacınıza göre hangi modeli seçerseniz seçin ama mutlaka bir Leatherman sahibi olun diyorum. Bu modeli evde , kampta , piknikte her şekilde kullanıyorum. 
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ERABEK'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. ERABEK

Çakılarınız çok güzel. Kazasız belasız kullanın.

Ama çakılarda bence çok mecbur durumda değilseniz "kanırtma" tabir edilen işi yapmayın. Mesela aynı kütük kesmek için batonlama yapmayı da çakılarda tavsiye etmem. Zarar görebileceğinden endişe ederim. Full tang bıçakların görevidir bence onlar. Nazar değmesin bir şey olmamış.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için 1905sss'e teşekkür ederiz.
Bul
(23-01-2026, 20:33)1905sss yazdı: Sn. ERABEK

Ama çakılarda bence çok mecbur durumda değilseniz "kanırtma" tabir edilen işi yapmayın. Mesela aynı kütük kesmek için batonlama yapmayı da çakılarda tavsiye etmem. Zarar görebileceğinden endişe ederim. Full tang bıçakların görevidir bence onlar. Nazar değmesin bir şey olmamış.

Değerli cevabınız için çok teşekkür ederim. Kanırtma olarak ifade ettim ama aslında basit bir işlem diyebilirim. Çakıyı zorlayıp namlu kırımı ya da çakı ağzını bozacak bir işlem olmadığı için sıkıntılı bir işlem değil. Sözlerim geneli kapsayıp şahsınızla ilgili olmamakla birlikte şunu da eklemeden geçmeyeyim dediğiniz gibi amacı dahilinde kullanmak şartıyla çakı ya da bıçakların gereksiz sakınılmasına da karşıyım. koleksiyon olmadıktan sonra çakı ya da bıçaklarını aman bir şey olmasın dercesine sakınarak kullananlara bir anlam veremiyorum. Bu çakı ya da bıçaklar süs eşyası değil. Zaten kullanılsın diye yapılan araçlar. gittiği yere kadar gider. ihtiyaç olursa yenisi alınır. Tabi ülkemizde ithal modeller için fiyatlar malum o nedenle bütün bütün haksız görmüyorum böyle kimseleri. Buna da şahsi fikrim bir adet gözden çıkarılabilir ama iş yapacak çakı / bıçak 1 adet de  sevilen ve daha basit işlerde kullanıp çok da zarar görmesini istemediğiniz bir modeli alabilmek olur.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ERABEK'e teşekkür ederiz.
Bul
(25-01-2026, 09:31)ERABEK yazdı:
(23-01-2026, 20:33)1905sss yazdı: Sn. ERABEK

Değerli cevabınız için çok teşekkür ederim. Kanırtma olarak ifade ettim ama aslında basit bir işlem diyebilirim. Çakıyı zorlayıp namlu kırımı ya da çakı ağzını bozacak bir işlem olmadığı için sıkıntılı bir işlem değil. Sözlerim geneli kapsayıp şahsınızla ilgili olmamakla birlikte şunu da eklemeden geçmeyeyim dediğiniz gibi amacı dahilinde kullanmak şartıyla çakı ya da bıçakların gereksiz sakınılmasına da karşıyım. koleksiyon olmadıktan sonra çakı ya da bıçaklarını aman bir şey olmasın dercesine sakınarak kullananlara bir anlam veremiyorum. Bu çakı ya da bıçaklar süs eşyası değil. Zaten kullanılsın diye yapılan araçlar. gittiği yere kadar gider. ihtiyaç olursa yenisi alınır. Tabi ülkemizde ithal modeller için fiyatlar malum o nedenle bütün bütün haksız görmüyorum böyle kimseleri. Buna da şahsi fikrim bir adet gözden çıkarılabilir ama iş yapacak çakı / bıçak 1 adet de  sevilen ve daha basit işlerde kullanıp çok da zarar görmesini istemediğiniz bir modeli alabilmek olur.

Bende teşekkür ederim. EDC çakınızı kullanmak kadar mantıklı bir şey yok haklısınız. Yoksa niye taşıyasınız Smile

Belki sohbetimizi okuyan birisi çakınızı kullanmayın dediğimi sanar diye küçük bir ekleme yapayım. Hem bu hobiye yeni başlayıp okuyan olursa işine yarayabilir.

Çakı ve Sabit bıçaklar arasında yapısal bir fark vardır. Ve bu fark kullanım sınırlarını belirler. Çakılar tabii ki kullanılmalı. Ama kesmek, doğramak, ince işler, vs gibi kullanılmalı.

Bazı ağır işlerde; kanırtma, batonlama vs. sabit bıçaklar kadar dayanıklı değilllerdir. Çakılardaki birleşim noktası, pivot vidası, emniyet kilidi vs. özellikle yana doğru gelen baskıda zayıf kalabilir. Gevşeme, bollaşma, kilit kayması olabilir.

Yazdıklarım yalnızca şahsi düşüncem değil, dünya genelinde bıçak severler arasında kabul gören yaygın bir görüştür.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için 1905sss'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi