Tabancada Taşıma Durumları (Condition)
Tabancada Taşıma Durumları (Condition):

Jeff Cooper (10 Mayıs 1920 - 25 Eylül 2006) bir ABD Deniz Piyadeleri subayı ve ateşli silah eğitmeniydi. Tabanca atışı " modern tekniğinin " yaratıcısı ve küçük silahların kullanımı ve tarihi konusunda uzmandır . Silah tarihinin en önemli şahsiyetlerinden birisidir. Bu konuda kitaplar yazmıştır.

[Resim: 54495337274_005e449d31_z.jpg]

Modern tabanca tekniğinin yaratıcısı olduğu gibi, emniyet kuralları ve tabanca taşıma durumlarının de belirleyicisi olmuştur. 
Konumuz, bir tabancada taşıma durumları olduğundan, Jeff Cooper’in sadece bu konudaki sınıflandırmasını tartışmak istiyorum.

[Resim: 54495152071_89f1355bb0_z.jpg]

Jeff Cooper daha çok 1911 ve 45 ACP üzerinde çalışmalar yapmış ve bu sırada,1911’in taşınması konusunda bir sınıflandırma yaparak, durum veya koşulları (İngilizce condition) belirlemiştir. Onun 1911 gibi tek hareketli, manuel ve kabza emniyetli , horoz ateşlemeli bir tabanca için belirlediği taşıma koşulları, ileride diğer horoz ateşlemeli tabancalar, iğne ateşlemeli tabancalar ve revolverler için de ana 
kıstas olmuş, tabancaya göre değiştirilerek kullanılmıştır.

[Resim: 6xpy7k3.jpg]

Albay Cooper'ın ortaya koyduğu dört taşıma durumu/koşulu şunlardır;

Durum 4: Tabancanın namlusu boş,  şarjör çıkartılmış ve  horoz kurulu değil.
Durum 4'te taşıma, silahın ateşlenmeye hazır hale gelmesi için tamamlanması gereken çok fazla adım vardır.Silahı çek, şarjörü 
yerleştir, sürgüyü çek, mermiyi doldur, nişan al ve tetiğe bas.

Durum 3: Tabancanın namlusu boş, dolu şarjör takılı, emniyet kapalı.
Durum 3, 1911'in standart silah olduğu askeri taşıma koşuluydu. İkinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrası soğuk savaş döneminde 
kullanılan  eski bir taşıma yöntemidir. İsrail Tekniği olarak ün kazanmıştır.

Durum 2: Mermi namluda, dolu şarjör yerinde, horoz kurulu değil, emniyet kapalı.
1911 gibi tek etkili bir tabancada, kullanıcı silahı ateşe hazırlamak için horozu kurmalıdır. Bu, tetiği çekmeyi ve namluda bir mermi varken horozu indirmeyi içerir. Başparmağın bir hareketi ve silah ateşlenebilir.

Durum 1: Mermi namluda, dolu şarjör yerinde, horoz kurulu, emniyet açık.
"Kurulmuş ve kilitli" olarak da anılır. Bu, 1911 tabancasını taşımanın popüler bir yoludur. Tek gereken emniyeti çekip devre dışı bırakmaktır.

Durum 0: Mermi namluda, dolu şarjör yerinde, horoz kurulmuş, emniyet kapalı.(Bu durum sonradan eklenmiştir.)
Durum 0 "ateşe hazır" olarak kabul edilir. Ateşlemek için gereken tek şeyin tetiğin çekilmesi olduğu tam hazır olma durumudur.

Şimdi bu durumların biraz üzerinde  duralım:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Durum 3 : (namlu boş, horoz indirilmiş, şarjör takılı)
Tabanca taşıma konusunda yıllardır süregelen tartışmalardan biri de bu durumun pratikte ne kadar etkili olduğu meselesidir. Kimi kullanıcılar için bu sistem fazla temkinli, hatta yavaş kabul edilse de  aslında doğru alışkanlıklar ve sistematik antrenmanla oldukça işlevsel bir hale gelir. Condition 3, yani namluda fişek olmayan, şarjörü takılı, horozu indirilmiş taşıma şekli; özellikle günlük yaşamın içinde, taşıdığı silahı her an çekme ihtimali düşük olan ama yine de hazırlıksız yakalanmak istemeyen biri için ciddi avantajlar sunar. Bu yöntemle taşıyan kişi silahın hem fiziksel hem zihinsel baskısını azaltır. “Silahım hazır mı, emniyet açık mı, horoz kurulu mu?” gibi sorular bu taşıma şeklinde gündemden düşer. Aynı zamanda silahın kazara ateş alması ihtimali tamamen ortadan kalkar, bu da özellikle araç içi taşımada ya da ev ortamında rahat bir kullanım sağlar.
Durum 3, aynı zamanda bir çatışma sırasında her iki kolunuzun da olmasını beklediğiniz anlamına gelir.Bir şey taşıyorsanız, çocuğunuzu koruyorsanız, bir saldırganı tek elinizle savuşturuyorsanız, vs. İki eliniz de yoksa, mermiyi namluya yerleştirmeniz ve ateş etmeniz yavaş olacaktır.
Elbette bu sistemin hakkını verebilmek, silahı çekip tek hareketle fişek basma becerisinin adeta refleks hâline gelmiş olmasını gerektirir. 
Bu da yalnızca kağıt üzerinde değil, stres altında, dar alanda, tek elle ve hatta gece karanlığında da defalarca denenmiş olmalıdır. 
Bu noktada kullanıcı şunu bilmelidir: Condition 3 taşıyan biri olarak ilk atışı yapmak için gereken o bir saniyelik fark, eğer eğitimle karşılanmamışsa hayatî sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle Condition 3 bir “kolaylık” değil, aksine sorumluluk isteyen bir sistemdir. Herkesin tercih edeceği bir yöntem değildir, çünkü taşıyan kişiden sürekli zihinsel disiplin, durum farkındalığı ve pratik talep eder. Ama bu yöntemi hakkıyla uygulayan biri için silah taşımak; tetikte bekleyen bir tehlike değil, kontrollü bir güvenlik tedbiri haline gelir. Sessiz, ama hazır. Rahat ama bilinçli ve en önemlisi: kontrol her zaman taşıyandadır.

Durum 1: (namluda mermi, horoz kurulu, emniyet açık)  
Taktiksel açıdan en avantajlı durumdur. Pratik yaparak, bir tehdide karşı savunma için etkili bir yöntemdir. Silahı çekip emniyeti kapatmak, anında atışa geçmeyi sağlar. Özellikle SA tetik avantajı sayesinde ilk atışta hem hız hem isabet yüksek olur. Fakat bu yöntemin uzun süreli kullanımında horoz yayı sürekli baskı altında kaldığı için, kısa vadede esneme veya zayıflama gibi mekanik yorgunluk ihtimalleri gündeme gelir.
Jeff Cooper'ın tanımladığı Durum 1, birçok bakımdan sadece yarı otomatiklere uygulanır. Revolverler,Glock serisi gibi modern tabancalar 
veya iğne ateşlemeli polimer gövdeli silahların çoğu için geçerli değildir; çünkü bunların emniyeti yoktur.
Sadece horoz düşürme özelliği(deckocker) olan DA/SA silahlar da en katı yoruma göre teknik olarak Durum 1 kapsamında olamaz.(Sig Sauer P serisi gibi)
CZ-75B veya Beretta 92FS gibi emniyetli bir DA/SA silahıyla 1. Koşulda sorunsuz bir şekilde taşıyabilirsiniz.1911 ise Koşul 1'i mükemmel bir şekilde yerine getirebilen bir silahın mükemmel bir örneğidir.

Durum 2: (mermi namluda, dolu şarjör yerinde, horoz kurulu değil, emniyet kapalı)
Durumların en ilginç olanıdır. Genellikle  horoz kısmı açıkta olan  DA/SA  yarı otomatik tabancalar (Beretta F92, CZ 75 B vs) ve ya 1911 gibi  tek hareketli tabancalar için uygundur. 
Durum 2,iğne ateşlemeli (horozsuz) tabancalardan özelikle Glock gibi Safe Action sistemli olanlarıyla özdeleşmiştir. Namlu dolu,iğne ayrı kurulu ,tetik uzun ve serttir.
Ancak, tetik ağırlığı hafif olan iğne ateşlemeli tam kurulu tabancalar için uygulanması son derece risklidir.(Walther PDP,Canik TP9)
1911'i daha çok  kilitli ve kurulu halde taşımak daha mantıklıdır. Filmler dışında, horozun dramatik etki için kullanıldığı bu durumu kullanan çok az taşıyıcı vardır.Zira horozu manuel indirirken kazara patlama ihtimali vardır.
Çift hareketli revolverlerde de horoz kurulu olmadan mermiler silindirdeyken taşınması, Durum 2’yi gösterir.

Durum 4: (namlusu boş,  şarjör çıkartılmış ve  horoz kurulu değil)
Durum 4, silahın ateşlenmeye hazır hale gelmesi için tamamlanması gereken çok fazla adım olduğu için kendini savunma durumunda önerilmez.
Tabanca çıkartılır, ayrı yerdeki şarjörün yerleştirilir, sürgü çekilerek  mermi doldurulur, nişan alınır ve tetiğe basılır.
Uygulaması pek olmayan bir durumdur. Atış poligonunda veya eğitim sırasında ve komutları dinlerken uygulanır. Yine, silahın saklanması için en güvenli yoldur. Daha çok bulundurma ruhsatlı tabancalar için uygundur.
Revolverlerdeki karşılığa silindirin tamamen açık olmasıdır.

Durum 0: (mermi namluda, dolu şarjör yerinde, horoz kurulmuş, emniyet kapalı)
Sıfır Durumu, atış anında veya ateş etmeden hemen öncedir. Emniyet kapalı ,silah hedefte ve parmak tetikte.Sadece tetiğe basmak yeterli.
Ancak, aynı zamanda kazayla bir ateşlemenin en olası olduğu durumdur ve bu da bazı taşıyıcıları çok rahatsız eder. Pek sık rastlanılan bir durum değildir.

Durumları gösteren bir Türkçe video bulamadım. Ama, İngilizce olsa da anlaşılır bir video ekliyorum:

Durumlar (condition) kısaca yukarıda anlatıldı.Tabancanın hangi durumda taşınacağı konusunda kesin bir doğru yoktur. Bu, şahsın soğukkanlı olup olmamasına,fiziki durumuna, mesleğine, amacına ve tehdit olup olmadığı gibi çeşitli etkenlere bağlıdır. Önemli olan en yüksek hızda ve çok basit şekilde atış yapabilecek hale gelmektir. Bunu sağlamak için bol bol pratik yapılmalı, bir tehlike anında nasıl davranılacağı yönünde bir kas hafızası oluşturulmalıdır.
Bazıları “kafam rahat olsun,namluda mermi olan bir tabancayı taşıdığımı düşünmeyeyim” düşüncesiyle Condition 3’ü tercih eder.Ancak,yukarıda yazdığım gibi bu durumda tehlike anında nasıl davranılacağı konusunda kas hafızasını oluşturmuş olması gerekir. Yoksa,tabancayı taşımış olmaz, sadece gezdirmiş olur.
Bazıları da “mermi namluda olsun,bir tehdit anında hemen emniyeti kapatır, tetiği çekerim” düşüncesiyle Condition 1’i tercih eder.Bu durumda da tabancanın hemen çekilerek emniyetin kapatılması yönünde pratik yapılması ve kas hafızası oluşturulması gereklidir.
Ben bulundurma ruhsatlı tabancam olması nedeniyle evde Condition 3’ü tercih ediyorum.
Sizin için en iyi seçeneği bulmanız dileğiyle. Saygılar.
[+] 10 kullanıcılar diyor Bu gönderi için barisdogan'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn barisdogan,

Teşekkürler, bilgilendirici güzel bir konu.

Bence namlusu dolu, horozu kurulu bir 1911'i emniyeti devrede olarak (kurulu-kilitli) taşımak gayet güvenli. Yeterli eğitim ve bilinç durumuna ulaştıktan sonra tabi ki. Manuel emniyete ilave kabza emniyeti var, yenilerinde iğne emniyet bloğu da var. 

Ancak şöyle bir durum var; biz okyanus ötesinde değiliz, bizdeki silah kültürü bu şekilde tabanca taşımaya veya bulundurmaya pek müsait değil. Bu şekilde tabancayı gören 100 kişiden belki de 99'u dehşete düşüp, 'kendini mi vuracaksın' diyebilir. 
Bizde pek çok silah sahibi tabancayı namlu boş ve varsa manuel emniyeti devrede kullanıyor. 
Toplu tabancada ilk hazneyi boş bırakmak gibi bir teamül var. Amerikalı topluda dahili emniyetler icat olunduktan sonra bırakmış bu işleri, yaklaşık 100 sene önce.

Gene kendi düşüncem kurulu-kilitli 1911'i veya CZ 75 B yi taşımak, namlusu dolu Canik taşımaktan daha güvenli. Ne var ki bu konuda tek bir doğru yok. Kişiden kişiye değişir. Herkesin güvenlik algısı veya bakış açısı farklı.

Saygılar.
[+] 8 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Konu spesifik ve çok yönlü bir konu.
Can güvenliği için tabanca taşısam durum 1 tercih ederim, durum 1 de bile insiyatifi elinde bulunduran akıllı bir düşman sizi büyük olasılıkla gafil avlayabilir.

Konunun çok yönlülüğü tercih edilen silah ve bu silahı taşıyacak kişinin profili ile alakalı.
Ben durum 1 diyorum, heyecanlı bir aceminin elinde durum 3 bile kendisi ve çevresi için tehlikeli olabilir.
Tercih edilen silah ise; kalite ile ve çalışma prensipi ile alakalı. Bir Sig Sauer’i durum1 istesen de olmaz bu sistem en fazla durum 2 ile taşımaya uygun.
Kalite konusu da önemli, her marka modele güvenilip atım yatağı dolu da taşınmaz. Hala iğne blok emniyeti olmayan tabancalar var piyasada veya var olan güvenlik tertibatlarının ne derece güvenilir olduğu tartışılır.
Atım yatağı dolu horozsuz tabancaları acaba Albay Cooper nereye konumlandırırdı?
İlave bir hareket yapmadan tabanca patlamaya hazır ancak hedefe doğultulduğunda tetik parmağının önünde daha zorlu bir yol var.
Kişinin tercihleri ile ve kendi durumu ve koşulları ve hatta bütçesi ile alakalı bir konu.
si vis pacem, para bellum
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
Bul
Öncelikle güzel bir konuya dolu dolu bir içerikle paylaşım yaptığınız için teşekkür ederim. Yazıyı baştan sona okudum ve en temelde anladığım şey bu meselenin çok öznel olduğu. Bazen tek bir doğrunun olmaması olumsuz değil tam tersine olumlu bir şey. 

Kişisel fikrim tabancanın namluda fişek kurulu kilitli taşınması yönünde. Ancak diğer yöntemleri tercih edenler de kendi tercihlerinde kendi ihtiyaçlarına göre haklılar. Burada dikkatimi çeken en önemli konu silah taşıma tercihimizin alacağımız tabancada önemli bir kriter oluşu. Bu es geçilecek bir durum değil. Çünkü taşıma amacınıza hizmet etmeyecek silah gün sonunda size fayda değil zarar olarak geri dönebilir. 

Örneğin tam kurulu ve emniyeti olmayan bir tabancayı ne kadar uzman olursanız olun kolay kolay namluda fişek taşımayı düşünmezsiniz. Bunun yerine çek kur at yöntemi ile taşıma yapmanız gerekir. Çalışmalarınızı da bu minvalde yapmak durumunda olursunuz. 

Ya taşıma amacınıza göre silah seçecek ya da silahınıza göre en uygun taşıma yöntemini tercih edeceksiniz. Bu noktada ben namluda fişek taşınmasını savunduğum için horozlu , çift hareketli , emniyetli tabancaları tercih ediyorum.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ERABEK'e teşekkür ederiz.
Bul
Ben tabancamı şarjör takılı icra yayı kurulu, horozu tam kurulu atım yatağı boş muhafaza ediyorum. Bir kaç kez olası tehlikeye karşı sürgüyü manipule edip kullanma durumuna geçtim. Silahla ilgili tehlike yaratabilecek bir durumla karşılaşmadım. Zaman bulup profesyonel bir eğitim alırsam atım yatağı dolu olarak muhafaza etmek istiyorum.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi