Gen 4 ve Gen 5 Farkları
Tahminimce çıkış hızı ve dolayısıyla isabet ve ayrıca namlu ömrüne etkisi olacağını düşünüyorum. En yakın zamanda diğer silahlar ile çekirdek kıyaslaması yapmayı düşünüyorum.(Kütüğe atılan çekirdekler üzerinde)

(01-03-2025, 12:46)blacksea yazdı: Poligondan namludan Marksman namlu olarak adlandırılan ve gene bir poligon namlu çeşidi olan yeni namluya geçişin sebebinin USA da kullanılan kurşun çekirdeklere uyumlu olması amacıyla olduğunu okuduğumu hatırlıyorum. Bizde bu tip mühimmat olmadığından çok aslını araştırmamıştım. 

Şahsi düşüncem aradaki varsa atış hassasiyeti farkını kullanıcının fark etmesinin zor olacağı.

Mermi dolumunun yasak olduğu, kurşun çekirdeğin olmadığı hatta FMJ den başka mühimmatın olmadığı olmadığı bizim ülkemizde benim tercihim mümkünse poligonal olurdu. Temizliği çok kolay.

Sn P. Guard'a ayrıca teşekkürler. Yivi gözle görmek kolay resmini çekmek zordur normalde, gördüğüm en net resimlerden biri.
Makro çekim yapmak suretiyle yakaladım.
Birde eski jenerasyona göre ekstra olarak ateşleme iğnesinin değiştirilmiş olduğunu , biraz daha sivri bir şekle bürünmüş olduğunu gözlemledim.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için P.Guard'e teşekkür ederiz.
Bul
(01-03-2025, 12:46)blacksea yazdı: Poligon namludan Marksman namlu olarak adlandırılan ve gene bir poligon namlu çeşidi olan yeni namluya geçişin sebebinin USA da kullanılan kurşun çekirdeklere uyumlu olması amacıyla olduğunu okuduğumu hatırlıyorum. Bizde bu tip mühimmat olmadığından çok aslını araştırmamıştım. Marksman isminden anlaşılacağı gibi hamlenin ticari olması ve doyuma ulaşan USA pazarını hareketlendirmek için yapılmış olma ihtimali az değil.

Şahsi düşüncem aradaki varsa atış hassasiyeti farkını kullanıcının fark etmesinin zor olacağı. Bilimsel olarak inceleyenler tabancayı sehpaya alıp, belirli şartları sağlayıp atış yapıyorlardır o ayrı, ama normal bir kullanıcının poligon atışında arada hissedilir fark yoktur. 

Mermi dolumunun yasak olduğu, kurşun çekirdeğin olmadığı hatta FMJ den başka mühimmatın olmadığı bizim ülkemizde benim tercihim mümkünse poligonal olurdu. Temizliği çok kolay.

Sn P. Guard'a ayrıca teşekkürler. Yivi gözle görmek kolay resmini çekmek zordur normalde, gördüğüm en net resimlerden biri.
Resimdeki namludan yaklaşık kaç mermi geçtiğini ve temizliğinde ne kullanıldığını merak ediyorum. Sıfır gibi görünüyor. Şayet bakır çözücü vb ile bu şekilde temizlenebiliyorsa benim Marksman namlu temizliği ile ilgili şüphelerim yersiz olabilir.

Teşekkür ederim Sn blacksea sıfır değil ama yeni sayılır.  Yaklaşık 400 veya 500 atış görmüş bir namlu içi. Namlu içi temizliğini yaparken genellikle daha dikkatli davranırım diğer silahlarımın namlusu da aşağı yukarı bu temizliğini korumaktadır. Bakır,  kurşun vb. inatçı kir temizliğine gelince eğer namlu içinde ve yiv aralarında böyle bir kir görürsem , harbi ucuna , hırdavat malzeme satan dükkanlarda keçe veya bulaşık süngerinin sert kısmına benzeyen bir malzemeyi ince bir şekilde kesmek suretiyle namlu içinde kir geçene kadar yumuşak bir şekilde temizliğini yapıyorum , ardından temiz bir beyaz bez parçası ile tekrardan harbi geçerek namlu temizliğini tamamlıyorum. Keçe parçası görece yumuşak olduğu için de yiv setlere zarar verdiğini görmedim.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için P.Guard'e teşekkür ederiz.
Bul
(04-03-2025, 10:28)P.Guard yazdı:
(01-03-2025, 12:46)blacksea yazdı: Sn P. Guard'a ayrıca teşekkürler. Yivi gözle görmek kolay resmini çekmek zordur normalde, gördüğüm en net resimlerden biri.
Resimdeki namludan yaklaşık kaç mermi geçtiğini ve temizliğinde ne kullanıldığını merak ediyorum. Sıfır gibi görünüyor. Şayet bakır çözücü vb ile bu şekilde temizlenebiliyorsa benim Marksman namlu temizliği ile ilgili şüphelerim yersiz olabilir.

Teşekkür ederim Sn blacksea sıfır değil ama yeni sayılır.  Yaklaşık 400 veya 500 atış görmüş bir namlu içi. Namlu içi temizliğini yaparken genellikle daha dikkatli davranırım diğer silahlarımın namlusu da aşağı yukarı bu temizliğini korumaktadır. Bakır,  kurşun vb. inatçı kir temizliğine gelince eğer namlu içinde ve yiv aralarında böyle bir kir görürsem , harbi ucuna , hırdavat malzeme satan dükkanlarda keçe veya bulaşık süngerinin sert kısmına benzeyen bir malzemeyi ince bir şekilde kesmek suretiyle namlu içinde kir geçene kadar yumuşak bir şekilde temizliğini yapıyorum , ardından temiz bir beyaz bez parçası ile tekrardan harbi geçerek namlu temizliğini tamamlıyorum. Keçe parçası görece yumuşak olduğu için de yiv setlere zarar verdiğini görmedim.

[Resim: 23-1.png]
Ben de silah ve de özellikle namlu temizliği konusunda takıntı derecesinde titizim. Benim favorim yivsiz tüfekte ince bulaşık teli. Gen 4 poligon namlu olması sebebiyle bulaşık teline bile hiç ihtiyacım olmadı.

Nalburdan alıp, kesip kullandığınız ürün resimdeki gibi bir şey midir Sn P.Guard? Skoç dediğimiz bu malzemeyi biz makina parçalarının temizliğinde sıklıkla kullandık, karbon vs temizliğinde etkili olmakla beraber parlak yüzeyde hafif bir matlaşmaya sebep olur (namluda bu durumun yaşanması zor, sertlik derecesinden dolayı). Eğer tecrübe ettiğiniz malzeme buysa, bununla beraber bakır çözücü kimyasal vb kullanıyor musunuz? Marksman namludaki setin kenarındaki ince kanallar bakırla dolup temizliği sıkıntı olabilir düşüncesindeydim, sizin namlu resmini görene kadar.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
(05-03-2025, 01:03)blacksea yazdı:
(04-03-2025, 10:28)P.Guard yazdı:
(01-03-2025, 12:46)blacksea yazdı: Sn P. Guard'a ayrıca teşekkürler. Yivi gözle görmek kolay resmini çekmek zordur normalde, gördüğüm en net resimlerden biri.

[Resim: 23-1.png]
Ben de silah ve de özellikle namlu temizliği konusunda takıntı derecesinde titizim. Benim favorim yivsiz tüfekte ince bulaşık teli. Gen 4 poligon namlu olması sebebiyle bulaşık teline bile hiç ihtiyacım olmadı.

Nalburdan alıp, kesip kullandığınız ürün resimdeki gibi bir şey midir Sn P.Guard? Skoç dediğimiz bu malzemeyi biz makina parçalarının temizliğinde sıklıkla kullandık, karbon vs temizliğinde etkili olmakla beraber parlak yüzeyde hafif bir matlaşmaya sebep olur (namluda bu durumun yaşanması zor, sertlik derecesinden dolayı). Eğer tecrübe ettiğiniz malzeme buysa, bununla beraber bakır çözücü kimyasal vb kullanıyor musunuz? Marksman namludaki setin kenarındaki ince kanallar bakırla dolup temizliği sıkıntı olabilir düşüncesindeydim, sizin namlu resmini görene kadar.

Aynı dediğiniz şekilde temizliğini yapıyorum fakat görece olarak daha yumuşak olanını temin ediyorum, bakır çözücü vb. kimyasallar kullanmıyorum .Peşinden temiz ve görece nemli sayılabilecek bir bez ile temizliğini tamamlıyorum. Hatta diger silahların namlularımın iç resmini de atabilirim.
Bul
Eski bir Glock 19 Gen4 kullanıcısı olarak sürgü kaplamasındaki farkın çizilmeye karşı olan etkisini merak etmekteyim. Bilindiği üzere Gen 4'ler önceki jenerasyona göre çizilmeye daha yatkın fakat paslanmaya karşı daha dirençliydi. Gen 5'lerde çizilmeye dayanıklılık durumu nasıldır ?
Bul
Gen 5 te ki farklılıklar 4. Nesle göre gözle görülür olmasa bile bazı farklılıkları bulunmaktadır. Önceki yorumlardaki gmb namlu başta olmak üzere , ateşleme iğnesinin uç kısmının yapısının değişmesi,  iğne blok emniyetinin yapısal olarak değişmesi , tetik grubunda yapılan ufak çalışmalar dolayısıyla önceki nesline nispeten daha hafif tetik , ayrıca kaplamasının farklı bir metot ile yapılmış olmasından dolayı daha koyu bir renge sahip olduğu aşikardır. Günlük taşımada iç kaplaması yumuşak bir kılıf ile taşındığı sürece,  ömür boyu kaplamada sorun yaşanacağını düşünmüyorum. Yakın sayılabilecek bir zamanda almış olduğumdan dolayı uzun metrajlı kullanımda henüz net olarak ortaya çıkan bir sorun söz konusu değil.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi