Winchester SXP Defender
(10-09-2024, 20:32)turkmenoglu yazdı: Sn Blacksea;

İnanın 870 i sadece bir kaç nedenden dolayı seviyorum;

Rakiplerine göre 6+1 slug modelleri oldukça konforlu bir atış keyfi sunuyor. Yivsizde hele pompalıda orta ve biraz sert dolu atmak eziyet oluyor biliyorsunuz.
Ağır olmasına karşın dengeli, bileği yormuyor.
Çelikten imal bu sebeple sağlamlık hissi veriyor.
Kompakt denilebilecek bir uzunlukta.
Gez arpacıklı modelleri hedef atışına uygun.
Dipçik açısı mesafesi neredeyse silah severlerin tamamına uyuyor.
Klasik tarzda sade bir tüfek.
Sağlam mı evet (hele mim parçalar kullanılmayan seriler daha da sağlamdı. Mim parçalı üretimlerde bile sadece bir tırnak kırımı duydum, tüfeğini ağır fişeklerle kullanmaktan zevk alan bir arkadaştı).

870 alınacak ise; ya eski express serilerinden (mümkünse eski wingmaster) kullanılmamış bir tüfek alınır, işçiliğinin ve iyi üretimin klasik tüfek sahibi olmanın keyfi çıkarılır.. yada police veya marine serisi alınır kalitenin ve kaliteli üretimin keyfi çıkarılır. Günümüzde üretilen 870 express leri alsam kendimi 870 almış hissetmem muhtemelen.

870 güvenilir mi, pek sayılmaz, en azından sert fişeklerde güvenilir değil (yerli ürünler ile kıyaslanmayacak güvenilirlikteydi en azından 2010-2015 arasında orası ayrı). Tek tüfek tercihim olsa alır mıyım, kesinlikle almam. Tek pompalı tüfek olacaksa alır mıyım, yine kesinlikle almam. Atış yapmayı ve klasik görünüşlü tüfekleri sevdiğim için benim için bu şartlarda 870 tek tercih olur hala. Hem çok güvenilir olsun hem atış keyfim olsun dersem de  benelli süpernova alırdım ama tipi fecaat benim için.

Mekanik sıhhat konusunda ise orijinal 1300 defender ile remington 870 kıyaslanmaz emin olun. Winchester 1300 defender eski abd üretimi (maverick, mossberg, ithaca, 870) tüfeklerden hepsinden daha sağlıklı bir mekanizmaya sahiptir. Daha derli toplu, daha hafif, yine kompakt üstelik 7+1 iken,  kuş gibi hafif (2.700 gr larda idi ağırlığı) olduğu için tek kurşunla 15-20 atımdan daha fazla atım yapasım gelmiyordu omuz ağrısından dolayı. Remington ile on katı atış yapıp aynı acıya ancak ulaşıp, atış keyfine doyduğunuzdan dolayı güle oynaya eve dönebilirsiniz. Remington 32 gr ve üstü sert yerli fişeklerde sıklıkla tutukluk sorun çıkaran bir tüfektir.  Sn Blacksea, 3-5 forumdaş bir araya gelip tüfeği yoğun şekilde kullanarak kendimizce mekanizmayı inceleyip, test edebiliyor, değerlendirebiliyor, ortak bir fikir beyan edebiliyorduk. İncelemelerimizi hiç bir zaman tek başıma yapmadım. İleride yine yaparız diye umuyorum.

Ben zamanında bire bir karşılaştırabildiğim için deneyimlerimi paylaşıyorum. 2 sxp kullanabildim şimdiye kadar, ikisinin de güvenilirliği ve yumuşak (speed pump) kurulma özelliği orijinalinin çok gerisinde idi. Bu arada 90 lı yıllarda üretilen tüfekler ile kendisinden 20-25 yıl sonra üretilen yepyeni tüfekleri karşılaştırıyorduk onu da belirtmek lazım.

Ha siz evde ne tutuyorsunuz diyorsanız hem süpernova, hem 870 marine var.
Sn Konuk'un bir pompalı tüfek güvenilirlik test prosedürü de vardı eskiden forumda. Tek geçen tüfek 1300 defender idi (o zamanlar süpernova üretime geçmemişti).

Saygılarımla

Yivsiz tüfeklerle ilgili teknik, ergonomi, atış konforu çok kapsamlı güzel değerlendirmeleriniz var. Bilmeyenler veya modellere ulaşamayanlar için çok değerli. Şahsen ben çok faydalandım, faydalanıyorum.

Yivsiz tüfekler özelinde; yivli tüfeğe ulaşım malum sebeplerden çok zor. Dolayısı ile yivsiz tüfeklere maalesef ülkedeki maddi ve manevi sorunlardan dolayı mecburen amacı ötesinde anlam yüklemek zorunda kalıyoruz. 12 ga bir yivsizi küçümsemek tabii ki abes olur, yakın mesafede dünyanın en öldürücü silahlarından biri şüphesiz. Ancak neticede yivsiz tüfek attığı fişeğin gücü kadar etkili bir silah. Gönül ister bizlerde insanca şartlarda yivli tüfek alıp, burada karşılaştırmalarını tartışsak...

SXP özelinde; ülkemizde şartlar gereği bence iyi bir alternatif, alınabilir bir silah, daha iyileri tabii ki var ama bu fiyat bareminde (şimdi baktım 21 lira Smile  olmuş gerçi, ben 3-4 sene önce alırken 3,5 liraydı) alanın işini görür, diye düşünüyorum. Alan kişin iyice bir denemeli, sorunlu çıktıysa fabrikası değiştirir. Çok fazla bir şey beklememeli ama kullanıcı. Sorunsuz çalışsın, mermiyi veya saçmayı alakasız göndermesin. Neticede bu tüfek USA'da 350 dolar, indirim zamanı Wallmart'ta falan 300'e satıyorlardır. Amerikonyalı sıradan bir vatandaşın 2 veya 3 günlük yevmiyesi.

Mevzu sadece maddi de değil, 870 veya Nova almak isteseniz, piyasada sıfır tüfek bazen bulunur, bazen bulunmaz. Şimdi yeni satınalmaya da yeni sağlık raporu istiyorlarmış vs.

2008 veya 2009'du. 11-87 mi satın alırken 870 Wingmaster vardı, hiç unutmuyorum parıl parıl parlıyordu. O zamanlar pompalı konseptine ilgim olmadığından almamıştım. Sonradan almadığıma pişman olduğum iki yivsizden biri o Wingmaster, biri de Winchester 9410 .410 lever tüfeği.

Sn Konuk'un yazısını hatırlıyorum. Benim SXP'ye uygulamıştım ve testi geçmişti, diye hatırlıyorum. Bolt kapanmadan tetik düşmüyor, tüfeği yan tutarken besleme yapıyor. Üçüncü bir madde daha var mıydı, onu hatırlayamadım. Keşke yazıyı kaydetseydim.

Saygılar.
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Blacksea;

Yerli bir pompalı tüfek misafir edecek olsaydım öncelikli tercihim sxp olurdu. Sn Konuk un 3-5 maddelik bir testi vardıi kendimce bir kaç madde de ben eklemiştim vakti zamanında, silah alacak forumdaşlarımıza şahsen sorulduğunda aktarıyordum.

Sn Konuk'un testini sahip olduğum 3 adet 1300 defenderin 3 ü de geçmiş idi (6-7 adet remington 870, 3-5 adet maverick-mossberg, ithaca m87 arasından hiçbir pompalı tüfeğim o testleri geçememiştir), benim eleştirim sxp nin kötü bir tüfek olduğu yönünde değil, öyle bir iddiam da yok. Orijinaline göre mekanizma akıcılığı ve güvenilirlik konularında çok geride kaldığını ifade ettim. Orijinalinde (küçük bir miktar) üst vurma problemi her 3-4 tüfekte bir denk gelinen bir kusurdur mesela. 1300 defender çelik kasa ve mil-spec'e uygun yapılsa harika bir tüfek olurdu benim için.

300 dolar ortalama ücretli çalışanın 2 günlük kazancı bile değildir herhalde. Burada 40 günlük kazancı.. Harç ve rapor için 5 gün daha çalışsa 45 günlük gelirine denk bir masraf.. Yazık bize gerçekten.

Saygılarımla
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul
Açıkçası bende kendime bir yivsiz tüfek arayışındayım. Boru tip yarı otomatiklerden bir tane düşünüyorum ancak malum kararsızlık zor. Bir yandan da pompalılar da aklımda tabi ki. Neden bilmiyorum Winchester SXP ler çok hoşuma gidiyor ve güvenilir olduğu hissi uyandırıyor.
Bul
Herkese selam,
Mevcutta evimde Benelli M4 var, pompalı bir tüfek arayışındaydım ve hem tip olarak hem de güvenilir olduğunu düşündüğüm marka olduğu için Remington model 870 tactical pompalı aldım. Bir defa deneme şansım oldu şimdilik 30 adet tek kurşun attım herhangi bir sıkışma veya aksi bir durum olmadı. İş temizlik aşamasına gelince M4 o kadar sök-tak basit ki, Remington biraz eziyet oldu.

Yorumları okudum şimdi acaba doğru seçim mi yaptım Remington almakla?
Bul
1300 ve sxp hakkında nutfancy'nin bir videosu

[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için nutkey'e teşekkür ederiz.
Bul
(05-02-2025, 10:27)Muratttt29 yazdı: Herkese selam,
Mevcutta evimde Benelli M4 var, pompalı bir tüfek arayışındaydım ve hem tip olarak hem de güvenilir olduğunu düşündüğüm marka olduğu için Remington model 870 tactical pompalı aldım. Bir defa deneme şansım oldu şimdilik 30 adet tek kurşun attım herhangi bir sıkışma veya aksi bir durum olmadı. İş temizlik aşamasına gelince M4 o kadar sök-tak basit ki, Remington biraz eziyet oldu.

Yorumları okudum şimdi acaba doğru seçim mi yaptım Remington almakla?

870 söküp takılması zor bir tüfek değil. Misal Mossberg 500 çok daha zor. Birkaç sök taktan sonra, eliniz alıştıktan sonra çok basit geleceğini tahmin ediyorum.

Yeni tarihli üretim olanlarda her ne kadar kalite kontrol seviyesinin düştüğünü okuyor olsak ta, 870 halen alınabilecek en iyi pompalı tüfeklerden biri. Neticede dünyanın en çok satılmış olan yivsiz tüfeği. İçiniz rahat olsun.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Winchester SXP Ultimate defender sahibiyim. Tufegimi arastirarak ancak cok buyuk bir beklenti ile almadim F/P mantikli gorundugu icin tercih ettim fakat yanilmisim. 2 ay once aldigim ve henuz 50 fisek bile yakmadigim tufegimin atis esnasinda arpacigi kaynak yerinden uctu. Bilmeyenler icin belirteyim ultimate defender modelindeki arpacik pirinc ya da fiber degil. Eski usul bildiginiz bir arpacik.Tamirat icin uretici olan İstanbul silahin yetkili servisine ulasamiyorum, sanayide kaynak yaptirmak istedim ancak ustalar boyanin zarar gorecegini belirtti ve yaptirmaktan vazgectim. Benzeri olaylari Sar9C Gen3 model tabancamda da yasiyorum maalesef onun da ates ettikce reddot yuvasi vidalari dusup duruyor. Benim tecrubelerime gore yerli markalarimizin isciliginde ciddi sorunlar var. En azindan TR’de uretilenlerde. Bir sonraki tercihimi herhangi bir yerli silahtan yana kullanacagimi hic sanmiyorum.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için barisbati'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn barisbati,

Öncelikle geçmiş olsun. Tüfek sağlıklı çalışıyorsa ve de tuttuğunuz yeri vuruyorsa böyle sorunlar aşılır diyeceğim ama sinek te küçük olmakla beraber mide bulandırıyor.

Telefon ile firmaya ulaşmaya çalışın. Ben de bir süre ulaşmakta zorluk çekmiştim. Ancak ulaştıktan sonra firmada sorunum kısa sürede giderilmişti. Sizinkisi de giderilir. Üretici için çok küçük mevzular bunlar. Şayet İstanbul'daysanız direk fabrikaya da gidebilirsiniz, kapıdan geri çevirmezler, diye düşünüyorum.

Naçizane önerim kesinlikle dışarıda kaynak vs yaptırtmayın. İşlem yapılmış namluyu kabul etmezler.

Gelişmeleri buradan da yazarsanız, son kullanıcıya fikir vermiş oluruz.

Saygılar.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Herkese merhabalar, bugün itibariyle winchester sxp extreme defender modelini aldım. Bildiğiniz üzere bu tüfek 5+1 kapasiteye sahip, namluda alev gizleyen de olunca namlu şarjör borusuna göre gereksiz uzun duruyor.
Piyasada bir çok +2 yada +3 şarjör borusu uzatıcıları mevcut ama hangisinin bu tüfeğe tam olarak uyacağından emin değilim, tahminleri olan ve bilenler aydınlatırsa şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Saygılar.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi