BHP Tarihçesi
ğı her şeyi ile orijinal bir tabanca idi

(28-08-2024, 22:18)mahmut altundiken yazdı:
(28-08-2024, 14:09)alpSaral yazdı:
(28-08-2024, 11:48)mahmut altundiken yazdı:
(28-08-2024, 02:36)alpSaral yazdı:
(28-08-2024, 01:10)mahmut altundiken yazdı: malesef resim yok sayın alpsaral. uzun yıllar önce görmüştüm. lakin hafızamda kalmış seri numarası T162 ile başlıyordu namlusu diğer bhp ler gibi parlak metal deşildi mat siyah renkliydi gezin önünde üçgene benzer bir arma vardı. internet ortamındaki görsellerden bulabilirsem foruma fotoğraf atacağım. saygı bizden.

Üçgen dediğiniz görsel şunları andırıyor muydu?

[Resim: IQAF2.jpg]
[Resim: iraq-109.jpg]
andırıyor lakin bunlar değil.

Gez önünde başka üçgen işaret şahsen bilmiyorum. Fotoğrafı gönderebilirseniz bende görmek isterim.

Sonradan yapılmış önemsiz bir işarette olabilir.
sonradan yapılma ihtimali çok düşük. gördüğüm ve anladığım kadarı ile tabanca 
baştan aşağı her şeyi ile orijinal bir tabanca idi

resmi buldum uzun uğraşlar sonucunda lakin buradan atamıyorum nasıl yapabilirim

(29-08-2024, 16:44)mahmut altundiken yazdı: ğı her şeyi ile orijinal bir tabanca idi

(28-08-2024, 02:36)alpSaral yazdı: Üçgen dediğiniz görsel şunları andırıyor muydu?

Gez önünde başka üçgen işaret şahsen bilmiyorum. Fotoğrafı gönderebilirseniz bende görmek isterim.

https://images.app.goo.gl/R9AwTV83hDxVQdKW7
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için mahmut altundiken'e teşekkür ederiz.
Bul
(29-08-2024, 16:44)mahmut altundiken yazdı: ğı her şeyi ile orijinal bir tabanca idi

(28-08-2024, 02:36)alpSaral yazdı: Üçgen dediğiniz görsel şunları andırıyor muydu?

(28-08-2024, 11:48)mahmut altundiken yazdı: andırıyor lakin bunlar değil.

Evet doğru tahmin ettim.

Haklı olarak çok benzetemediniz ancak yukarıda paylaştığım resimler doğrudur.

Yeşil zemin üzerinde gördüğünüz 2003 öncesinin Irak Hava Kuvvetlerinin roundel'idir (roundel nedir? https://eksisozluk.com/entry/3951539)

Üçgen, roundel şeklini (genelde daire formundadırlar ancak ülkelere göre kare veya üçgende olabilir) içindeki çizgiler ise Arap elifbasında ki Cim harfini (dikkat ederseniz bir noktada var) gösteriyor.

Arapça "ordu" kelimesi cim ile başlar. Irak hava kuvvetleride bu sembolü kullanır.

Kesin olmamakla birlikte bu ve bu sembole sahip silahlar Irak Hava Kuvvetlerine, net bir bilgi olarak bu sembole sahip silahlar Irak Ordusuna aittirler. Malum baas kartalı 1965 yılından sonra resmiyet kazandı. Özetle bu simgenin olduğu silahların 1965 öncesi olduğunu varsayabiliriz.

Bu sembol Model 1951 beretta tabancalarda veya lee enfield piyade tüfeklerinde (gördüğüm örnek 1917'ye aitti) de bulunuyor. Yani Irak'lular kendileri bu şekilde markalama yapabiliyorlar.

Gelelim Browning'lerin durumuna. Şahsen ben fabrikadan bu markla çıktıklarını düşünmüyorum, zira Vanderlindenin kitabında FN'in bu işareti işlediğine dair bir emare yok. (Oysa ki haşimi krallığına yaptıkları markalamalar vs. var)

Bu da beni şu sonuca götürüyor, ya fason üretim (FEG) yapıldılar, bu yüzden resmi Browning tarihlerinde izleri yok ya da orijinal olan bu tabancalara Irak'lılar işareti kendileri vurdular.

Benim bilgim bu kadar. Geçen yıl bir facebook grubunda bayağı tartışma çıkmıştı ancak orada herkes bilirkişi olduğu için ben yorum yapmak istememiştim.

Saygılar.
75BΩ - G43X - 686/3USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
Bul
(29-08-2024, 23:03)alpSaral yazdı:

(28-08-2024, 11:48)mahmut altundiken yazdı: andırıyor lakin bunlar değil.

Evet doğru tahmin ettim.

Haklı olarak çok benzetemediniz ancak yukarıda paylaştığım resimler doğrudur.

Yeşil zemin üzerinde gördüğünüz 2003 öncesinin Irak Hava Kuvvetlerinin roundel'idir (roundel nedir? https://eksisozluk.com/entry/3951539)

Üçgen, roundel şeklini (genelde daire formundadırlar ancak ülkelere göre kare veya üçgende olabilir) içindeki çizgiler ise Arap elifbasında ki Cim harfini (dikkat ederseniz bir noktada var) gösteriyor.

Arapça "ordu" kelimesi cim ile başlar. Irak hava kuvvetleride bu sembolü kullanır.

Kesin olmamakla birlikte bu ve bu sembole sahip silahlar Irak Hava Kuvvetlerine, net bir bilgi olarak bu sembole sahip silahlar Irak Ordusuna aittirler. Malum baas kartalı 1965 yılından sonra resmiyet kazandı. Özetle bu simgenin olduğu silahların 1965 öncesi olduğunu varsayabiliriz.

Bu sembol Model 1951 beretta tabancalarda veya lee enfield piyade tüfeklerinde (gördüğüm örnek 1917'ye aitti) de bulunuyor. Yani Irak'lular kendileri bu şekilde markalama yapabiliyorlar.

Gelelim Browning'lerin durumuna. Şahsen ben fabrikadan bu markla çıktıklarını düşünmüyorum, zira Vanderlindenin kitabında FN'in bu işareti işlediğine dair bir emare yok. (Oysa ki haşimi krallığına yaptıkları markalamalar vs. var)

Bu da beni şu sonuca götürüyor, ya fason üretim (FEG) yapıldılar, bu yüzden resmi Browning tarihlerinde izleri yok ya da orijinal olan bu tabancalara Irak'lılar işareti kendileri vurdular.

Benim bilgim bu kadar. Geçen yıl bir facebook grubunda bayağı tartışma çıkmıştı ancak orada herkes bilirkişi olduğu için ben yorum yapmak istememiştim.

Saygılar.
[Özetle bu simgenin olduğu silahların 1965 öncesi olduğunu varsayabiliz]
seri numarasından 1965 sonrası çıkıyor daha önceki forumda okumuştum
birde mısır piramitlerine benzetildiğinden dolayı mısır ordusuna yapılmış olabilir diyenler oldu 
lakin sizin açıklamanızı daha doğru buldum.
üzüldüğüm bir konu oldu ki:  [Gelelim Browning'lerin durumuna. Şahsen ben fabrikadan bu markla çıktıklarını düşünmüyorum, zira Vanderlindenin kitabında FN'in bu işareti işlediğine dair bir emare yok. (Oysa ki haşimi krallığına yaptıkları markalamalar vs. var)

Bu da beni şu sonuca götürüyor, ya fason üretim (FEG) yapıldılar, bu yüzden resmi Browning tarihlerinde izleri yok ya da orijinal olan bu tabancalara Irak'lılar işareti kendileri vurdular.] bu beni çok üzdü
Bul
Mesajda T162 ile başlıyor diyorsunuz bu 1966 yılına karşılık gelir.

Takdir edersiniz ki alınan her karar anında uygulamaya geçemiyor belirli süreler alabilir veya karar 1965 yılının Kasım ayında alındıysa yetişmemiştir bu silahlara Smile

https://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Iraq

Mısır piramidine benzetmek üçgene benzetmekten daha mı kolay bilmiyorum, ama bu mantığın, yatay formdaki Liege armasını balığa benzettiği için "balıklı ondörtlü" denmesinden farkı yok. Yıllar geçsede zihniyet değişmiyor. Bir şeye benziyorsa bu o dur çok kolaycı ve izafi bir yaklaşım.

Niye üzüldüğünüzü anlayamadım? Bir ticaretiniz olduysa silahı uzmanı inceleyerek orijinal olup olmadığını anlayabilir muhtemelen orijinaldir T1 serisinde FEG bulmak biraz zor ancak yinede fiziki inceleme ile anlaşılabilir.

Tüm bu konuşmada geçen Irak ordusuna ait BHP (mahmut beyin gönderdiği google resminden, türkiyede bir ilan sitesinden)
[Resim: 836202-scaled-1.jpg]
75BΩ - G43X - 686/3USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
Bul
(30-08-2024, 00:40)alpSaral yazdı: Mesajda T162 ile başlıyor diyorsunuz bu 1966 yılına karşılık gelir.

Takdir edersiniz ki alınan her karar anında uygulamaya geçemiyor belirli süreler alabilir veya karar 1965 yılının Kasım ayında alındıysa yetişmemiştir bu silahlara Smile

https://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Iraq

Mısır piramidine benzetmek üçgene benzetmekten daha mı kolay bilmiyorum, ama bu mantığın, yatay formdaki Liege armasını balığa benzettiği için "balıklı ondörtlü" denmesinden farkı yok. Yıllar geçsede zihniyet değişmiyor. Bir şeye benziyorsa bu o dur çok kolaycı ve izafi bir yaklaşım.

Niye üzüldüğünüzü anlayamadım? Bir ticaretiniz olduysa silahı uzmanı inceleyerek orijinal olup olmadığını anlayabilir muhtemelen orijinaldir T1 serisinde FEG bulmak biraz zor ancak yinede fiziki inceleme ile anlaşılabilir.

Tüm bu konuşmada geçen Irak ordusuna ait BHP (mahmut beyin gönderdiği google resminden, türkiyede bir ilan sitesinden)
[Resim: 836202-scaled-1.jpg]

T 162 ile başlayan BHP dediğim gibi yıllar önce görmüş olduğum BHP idi görsele attığım ise T166 ile başlıyor

Mısır piramidine benzetilme konusu bizim insanımız kolayına geleni konuşmasına alıştırıldı Irak hava kuvvetleri roundel ini kim ne kadar bilebilir ki. velhasılı liege armasını balığa benzetip balıklı ondörtlü teranesini uyduran millet piramit uydurmasını niye yapmasın ki bırakalım öyle mutlu olsunlar.

Üzüldüğüm konu böylesine güzel tasarlanıp biz insanların hizmetine sunulmuş tasarım harikası bir BHP niin FEG olabilme olasılığı beni üzdü diyebiliriz.

Sayın Alpsaral vermiş olduğunuz bilgilerden ötürü ben size sonsuz minnettarım çok teşekkür ederim hoşçakalın saygılar
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için mahmut altundiken'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi