Anket Sizce idal ev savunma silahı hangisi?
Bu ankette oy kullanma yetkiniz yok.
Pompalı tüfek
15.22%
28 15.22%
Yarı-otomatik tüfek
21.20%
39 21.20%
Revolver (Emniyetsiz)
9.24%
17 9.24%
Polimer tabanca
23.37%
43 23.37%
Çelik veya alaşım tabanca
21.74%
40 21.74%
Bıçak,av bıçağı,sağlam bir çakı
1.63%
3 1.63%
Sopa ya da beyzbol sopası
0.54%
1 0.54%
Kırma Çifte
5.98%
11 5.98%
Diğer
1.09%
2 1.09%
Toplam: 184 100%
* Siz bu anket için oy kullanmışsınız. [Anket Sonuçlarını Göster]

İdeal Ev Savunma Silahı Nedir?
Eve giren kişiyle yüzyüze gelindiğinde birçok kişinin pompalı tüfek kurma hareketini bile sağlıklı yapamayacak kadar heyecanlanacağını düşünüyorum.
O yüzden hiç bir kurma hareketi gerektirmeyen ve tutukluk şansı da sıfıra yakın olan çifte, süperpoze, ve revolver tüfekler bana göre doğru seçim.
Başkasına göre yarı otomatikler de bu sınıfa girebilir, ama kullanmadığım tüfeğin tutukluk ihtimalini falan hiç bilmeden bu sınıfa sokmam doğru olmaz.
Öte yandan kauçuk fişek kullanacaksak zaten yarı otomatikler iptal.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Ziyaretçi'e teşekkür ederiz.
(12-05-2024, 15:32)Sabri yazdı:
  • Ev savunması kavramı bize ABD den ithal bir kavramdır.

Tamamen katılıyorum. Bizde daha çok hırsızlık amaçlı haneye tecavüz oluyor. Hırsızların amacı evdekine zarar vermekten ziyade daha çok evden değerli birşeyler alıp götürmek.

• Yıllar önce öğrenci olan arkadaşımın evinde toplanıp orada gecelemiştik. 7-8 tane erkeğin olduğu eve balkondan hırsız girmişti. Arkadaşlardan biri başta hırsızı evde kalanlardan biri sanmıştı. Telefonun ışığını tutmuş. O zaman şimdiki akıllı telefonlar çok yaygın değildi. Tuşlu telefonun ekranın ışığıda yetersiz kalınca başta anlayamamış. 3-5 saniyelik gecikmeyle de olsa hırsız diye bağırınca biz uyanıp ne olduğunu anlayana kadar hırsız balkondan geri topuklamıştı.

• 2-3 ay öncede yan binaya hırsız girmişti. Sadece 1 daireye hırsız girmiş. O dairenin de kapıları kilitli değilmiş. Hatta apartmandaki kamera görüntülerinin bir kısmını izledim. 3-4 kişi giriyor. Kapıları yokluyorlar büyük ihtimalle kilitli olmayanı tespit edip öyle giriyorlar. Zaten apartmanın içinden koşarak çıkıyorlar.

Bence öncelikle sıcak temasa girmeden öncelikle güvenlik önlemlerine dikkat etmek lazım. Çelik kapı, sağlam kilitler ve en önemlisi her gün kapıyı kitlemeyi disiplin haline getirmek.

Aslında önceden hep olurda hırsızla karşılaşırsam hırsızların kaçacağını düşünürdüm. Ancak Sn. turkmenoglu belirtiği gibi ülkemizde çok fazla kayıtsız ne olduğu bilinmeyenler var. Bunların hiç bir şekilde sistemde kayıtları olmadıkları için yakalanmaları daha zor. Bu da onları daha da cesaretlendiriyor. Diğer taraftan 8.000-10.000 TL'ye CNC ve kuru sıkıdan dönme silahlar çok yaygınlaştı. O yüzden her türlü eve giren hırsızda bunlardan birine sahip olduğunu varsaymak lazım.

Bütün bu engelleri aştıktan sonra artık 3. kişi yada kişiler eve girmesine karşı benim öncelikli tercihim tabancadır. Çünkü yivsiz tüfek daha ağır ve boyutları dolayısıyla odadan odaya geçerken hareket kabiliyetini çok fazla kısıtlıyor. Bir kaç denemeden sonra ev içinde bana göre tabanca tüfekten kesinlikle daha işlevsel. Ayrıca yivsiz tüfeklerde yüksek tepme ve sesten; slug kurşunun fazla güçlü olmasından dolayı duvarı delme ihtimali ve şavrotin-saçmanın duvarlarda kontrolsüz sekme ihtimalinden dolayı yine 2. tercihim.

Ancak yüksek harçtan dolayı tabancaya ulaşamayacak olsaydım. Tercihm pompalıdan ziyade kesinlikle otomatik bir tüfek olurdu. Tabi herkes çalıştığı alışık olduğu disiplini tercih eder. Ancak panik halinde adrenalin ve korku ile beraber tabiri caizse insanın eli ayağı titriyor. Belki o heyecanla tek bir manevra yapabileceksin. Avlarda özellikle domuzu görüp eli ayağı karışan ava bir el ateş edip özellikle ıska olunca ikinci doldur boşalt yapamayanları gördüm.

Asla kaucuk öldürücü olmayan mühimmat kullanmayı aklımın ucundan geçirmem. Mümkün oldukça karşı tarafla temastan kaçınırım. Ancak iş son nokta geldiğinde kullanmak zorunda kalırsam o zamanda kullandığım silahın işini %100 yapmasını beklerim.

Aslında benim için diğer hendikapta acil durumda silaha ulaşmak. Önceden tabancamı hemen yanıbaşımdaki komodinde tutardım. Ancak bizim ufaklık biraz büyüyünce çekmeceleri açmaya başladı. Çocuk kilidi taktım. Artık yakında o da etki etmeyecek. O yüzden tabancayı biraz daha zor ulaşılabilecek yerde tutuyorum.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ombra'e teşekkür ederiz.
Bul
Bir ara forumca coach gun yaptırma projesi vardı, bu tip savunma durumları için. O proje ne oldu?
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Septia'e teşekkür ederiz.
Bul
Eski forumda da tartıştığımız, dünyada da hep tartışılan güzel bir konu.

Amerika'da Teksas'ta 100 dönüm çiftlik içinde yaşayan ile Miami'de müstakil villada yaşayanın veya New York'ta apartman dairesinde yaşayan kişinin ev savunma konsepti nasıl farklı ise bizde de farklı. 
İstanbul'da apartman dairesinde yaşayan biri olarak benim düşüncem tabanca. Polimer mi çelik mi, otomatik mi revolver mi bu tartışılır ama bence en doğru seçenek tabanca. Saçma sapan prosedür veya haraçlar nedeniyle tabancaya ulaşım sorun ise seçenek bence yivsiz tüfek. Ancak pompalı değil, çifte veya kendini ispatlamış bir yarım oto, tercihen de mümkün olan en kompakt boyutlu olanı.

Önceki arkadaşların da yazdığı gibi, silahtan önce diğer önlemlerin alınması bence de silahtan daha önemli. Kapı-kilit güvenliği, alarm, gibi. Azmettikten sonra girilmeyecek ev yok belki ama  kapı-kilit güvenliği ve alarm gerçekten caydırıcı. 

8-10 sene önce alt katlardan birindeki komşumuzun evine hırsız girince, kapı-kilit güvenliği konusunda ciddi bir araştırma yapmıştım. Bu aşamada öğrendiğim ve aslında çok basit uygulamalardan oluşan bilgileri derleyip, eski forumda yazmıştım. Ancak kapanan forumda kurtarmak maalesef mümkün olmadı.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Evin yapısı ve konumu ile ev halkı gibi konular hep birlikte değerlendirilip optimum bir seçenek bulunmalıdır. Evde yaşayanların rahatlıkla kullanabileceği, antre koridor gibi yerlerde rahatlıkla döndürülüp kullanılabilecek, sütre arkasından çıkmadan atış yapılabilecek bir silah seçilmelidir.

Tüfekler çok etkili olmakla beraber mühimmat çeşitliliği açısından birçok seçenek sunsa da Özellikle apartman dairelerinde çok fazla iş görmeyecektir, şevrotin gibi Mühimmatlarla hedef gözetmeksizin atış yapılabilir ancak sütre arkasından nişan almadan ve omuza yaslamadan atış yapmak alışkın bir insan için sorun olmasa da Evdeki her birey için kolay olmayabilir, özellikle kalabalık evlerde bu şekilde atış yapmak tehlikeli olabilir. Ancak bahçeli evlerde yüksek kapasiteli bir pompalı tüfek açık alanda çok iyi iş görecektir.

Her evin ve herkesin durumu farklı olduğundan kendine göre bir seçim yapabilir, fakat herkesin rahatlıkla kullanabileceği kısa bir eğitimle tüm ev ahalisinin zorlanmadan kullanabileceği herhangi bir emniyet mandalı ve tutukluk sorunu olmayan bir revolver en ideal seçenek gibi görünmektedir. Kapalı alanda kullanılacağından dolayı ses açısından magnum kalibrelerden ziyade 38 special kalibre soft point mühimmatla kullanılması bence en mantıklı seçenektir. Soft point çekirdek hem durdurma bakımından hemde sekme bakımından çok daha kullanışlı olacaktır.

Ev içindeki kullanımda en fazla birkaç metre mesafede kullanılacağı için tutukluk durumunda hayati tehlike kaçınılmazdır, o yüzden revolver en güvenilir seçenektir.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için melihaga'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Septia;

O projeyi bir şekilde başlattık.
Lakin 47 namlu slug çifte özel üretim olur bedeli ayrı olur cevabı ile karşılaşınca şaşırıp, 3-5 üretici ile görüştük. Neredeyse tamamı kısa namlu çifte talebimize "bu özel üretim" olur şeklinde karşılık verdiler.
Bununla birlikte 15-20 mt mesafede bir çay tabağını vurabilecek kadar düzgün namlusu olsun dediğimizde bunu hiç bir üretici kabul etmedi.
Kısa namlu çifte yaparız ama namlular nereyi vurur bilemeyiz, ona garanti veremeyiz dediler kibarca.

Dilerseniz tekrar başlatalım Smile

Kalibre önerilerim 12 veya 28 olur (ya standart olarak 12 gauge üzerinden gidelim veya kolay kullanılsın (hafif olsun - az tepsin) halen de etkili olsun diyerek 28 üzerinden ilerleyelim Smile Hatta dilerseniz yanyana çifte yerine mammut için görüşelim.

Ancak nişan aldığın yeri vurabilsin dediğimizde korkarım ki yine ortada üretici kalmayacak.
Yani yurdumda çok fazla silah üreticisi var, lakin yaptığım tüfek hedef 15 mt mesafede vurabilir diyebileni yok. Tüfeği doğrulttuğumuz tarafa doğru ateş edebiliyor olmak ile yetinmemiz gerekiyor.

Saygılarımla
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul
Ben Huğludan 12ga 47cm çifte yaptırmıştım. Ejektörsüz, selektörsüz, manuel emniyetli ve çift tetikli yaptırmıştım.

Ama taktik özellikleri yoktu. ( picatinny ray ) Ahşap kabzalı güzel bir tüfekti.

Benim esas hayalim Stoeger Double Defense idi. Çok bekledim belki bir gün gelir memlekete diye. Harun abi bir aralar sanki bir gelişme olabilir demişti ama olmadı.

https://stoegerindustries.com/shotguns/d...nse-series

Ben firmaya mail attım seneler önce. Talep pek yok, o yüzden getirmeyeceğiz dediler. Bu sene başı bir kere daha sordum. Aynı cevabı aldım, getirmeyi düşünmüyorlarmış.

Akkar firmasının benzer bir tüfeği var. Ama sanki seneler önce olumsuz yorumlar okumuştum eski forumda. O yüzden hiç cesaret edemedim.

https://www.akkar.com.tr/churchill-512-hd-1-596
Bul
Sn Türkmenoğlu gelin şunu 20 ga yapalım ve yeniden başlayalım
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Bozkurt59'e teşekkür ederiz.
Bul
(28-09-2024, 01:21)turkmenoglu yazdı: Sn Septia;
O projeyi bir şekilde başlattık.
Lakin 47 namlu slug çifte özel üretim olur bedeli ayrı olur cevabı ile karşılaşınca şaşırıp, 3-5 üretici ile görüştük. Neredeyse tamamı kısa namlu çifte talebimize "bu özel üretim" olur şeklinde karşılık verdiler.
Bununla birlikte 15-20 mt mesafede bir çay tabağını vurabilecek kadar düzgün namlusu olsun dediğimizde bunu hiç bir üretici kabul etmedi.
Kısa namlu çifte yaparız ama namlular nereyi vurur bilemeyiz, ona garanti veremeyiz dediler kibarca.
Dilerseniz tekrar başlatalım Smile
Kalibre önerilerim 12 veya 28 olur (ya standart olarak 12 gauge üzerinden gidelim veya kolay kullanılsın (hafif olsun - az tepsin) halen de etkili olsun diyerek 28 üzerinden ilerleyelim Smile Hatta dilerseniz yanyana çifte yerine mammut için görüşelim.
Ancak nişan aldığın yeri vurabilsin dediğimizde korkarım ki yine ortada üretici kalmayacak. Yani yurdumda çok fazla silah üreticisi var, lakin yaptığım tüfek hedef 15 mt mesafede vurabilir diyebileni yok. Tüfeği doğrulttuğumuz tarafa doğru ateş edebiliyor olmak ile yetinmemiz gerekiyor.
Saygılarımla

Hatsan’ın yan kuruluşu Lazer silah yapımı, 15 yıldır kullanıyorum, henüz bir sorun çıkarmadı, öyle özel üretim falan değil, standart üretim ve namlu boyu fabrika çıkışı 47 cm. Çok fazla saçma atmadım ama uzak mesafe kurşun atışlarında oldukça isabetli. Defalarca domuz avında da kullanıldı. Tek dezavantajı ağırlığı, o da ağır fişeklerde avantaja dönüşüyor.
[Resim: qoT5eA.jpg]
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için melihaga'e teşekkür ederiz.
Bul
Kral arms Tundra tac var, kısa süperpoze.
Kısa olsun, basit olsun, acil durumda tutukluk yapmasın diye almıştım.
Bahsettiğiniz kısa çiftenin yerini tutar mı bilmem, yanlışsam acemiliğime verin. 
Çay bardağını vurur mu vurmaz mı onu da denemedim ama en azından "özel üretim" bahanesiyle fiyatı şişirilmemiş olur. 
[Resim: 500X-500X-LOUDSLWKUW911202316355_Screenshot_780.jpg]
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Ziyaretçi'e teşekkür ederiz.

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi