Yorumları: 86
Konuları: 14
Teşekkür Alındı: 56 mesajda 175
Teşekkür Verildi: 346
13-01-2025, 20:55
(Son Düzenleme: 14-01-2025, 02:42, Düzenleyen: turkmenoglu.)
Sayın Türkmenoğlu, Sayın Sabri paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Yivsiz konusundaki görüşlerinizi az çok tahmin ediyordum aslında. Eskiden Sn DEMİRCİ57 mahlası ile yazan, zannedersem fizik mühendisi olan bir forumdaşımızın e bir yerlerde sakladigim ama şu an bulamadığım yerli sanayi ile ilgili yazısıyla başlamak isterdim. Fakat henüz bulamadım.
Yerli silahlarla ilgili yazdıklarınızın tamamına katılıyorum. ABD de kötü tüfek yapmakla ilgili bir şöhrete de ulaşmışız. Acı ama gerçek bu. Hala kalite ve kontrol sorunumuz devam ediyor, malzeme seçimi ve mühendislik konusuna zaten hiç girmiyorum.
Can emanet edilecek iyi bir yivsiz yari otomatik için hala ithal bir kaç markaya mahkumuz elbette, bu markalara günümüz ekonomik şartlarında ulaşmak bir çoğumuz icin zor olsa da, sorunlu bir yerli yarı otomatik yerine ulaşılabilirlik anlamında ithal sorunsuz bir pompalı tüfeğe bütün kullanıma yönelik tüm handikaplarina rağmen can emanet etmek bana çok daha mantıklı geliyor.
Yorumları: 99
Konuları: 5
Teşekkür Alındı: 90 mesajda 439
Teşekkür Verildi: 114
Sn Köstenceli,
Biraz da birbirimize destek olacağız. Daha iyi anlayan forumdaşların kontrolü ile (veya önerileri ile) hatta mümkünse gidip birlikte silah bakacağız. Bir şekilde mevcut imkanlar doğrultusunda en iyi hamleleri yapmaya gayret edeceğiz.
Saygılarımla
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
• Köstenceli35 (14-01-2025)
Yorumları: 51
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 33 mesajda 91
Teşekkür Verildi: 253
Sn. Türkmenoğlu; kendi adıma konuşmak gerekirse yasal ve doğru bir şekilde bireysel silahlanma adına bilgi almak ve soru sormak için buraya geldim ve eminim ki birçok kişi de benim gibidir. Silahlarıyla hava atmak veya ticaret yapmak isteyenlerin olmadığını ayrıca teknik bilgi ve tecrübe paylaşımının olduğunu görmek sevindirici.
İlk silah olarak tabancadaki bilgi eksikliğim ve sıfır atış tecrübem yüzünden yivsiz av tüfeği almaya karar verdim. Aklımda Derya Lion xt 401 serisi tüfeklerden var. Tüfeğin konu başlığında her ne kadar olumlu ve olumsuz yorumların bir arada olmasına rağmen genel olarak hakkında en fazla yorum bulunan tüfeklerden biri olduğu için seçimim bu yönde oldu.
Eski mesajlarda buluşma gibi organizasyon olduğunu gördüm. Eğer senede 1 2 kere en çok kullanıcının yaşadığı şehirlerde organizasyon düznlenirse kullanıcılar bilgilerin paylaşabilir ve kendi silahlarının iyi kötü yanlarını anlatır. hatta bunu belki bir üretici veya poligonda düzenleyerek modelleri görme, inceleme, yetkili ağızdan bilgi alma ve hatta atış tecrübesi edinerek deneme imkanı bile bulabilir.
Ailesini korumak isteyen biri. Canik METE SFT - Aksa Crossfire
Yorumları: 10
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 3 mesajda 4
Teşekkür Verildi: 1
Öncelikle hepinize merhabalar. Yerli yivsiz taktik tüfeklerin fiyatları artık 25-35 bin TL aralığında değişmekte. Sayın forum üyeleri ikinci el ithal yivsiz tüfekler konusunda ne düşünüyor acaba? 30 Bin TL yerli yivsiz alınacağına üzerine biraz daha para konulup ithal kendini her açıdan kanıtlamış markaların tüfekleri alınabilir mi sizce? Bu konularda bilgim yok, ikinci el bir tüfeğin alınması sakıncalı mıdır kullanım olarak vs o konuda da bilgim yok. O yüzden sorma ihtiyacı hissettim
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,363
Teşekkür Verildi: 1,074
(01-03-2025, 01:33)Mirzabey yazdı: Sayın forum üyeleri ikinci el ithal yivsiz tüfekler konusunda ne düşünüyor acaba? ikinci el bir tüfeğin alınması sakıncalı mıdır kullanım olarak vs o konuda da bilgim yok.
Sn. Mirzabey,
Eğer tüfek kaliteli bir markaya aitse (Benelli, Beretta, Browning, Mossberg, Remington vb.), doğru bakım yapıldığı sürece ömür boyu kullanılabilir. Ancak yay ve mekanizma parçaları gibi bazı bileşenler zamanla değişim gerektirebilir.
Namlu ömrü açısından bakarsak aşağıdaki tabloda size kullanım ömürlerini çıkartmaya çalıştım:
[*]Av Tüfekleri: Yılda birkaç yüz fişek atılan av tüfekleri, düzenli bakım ile onlarca yıl sorunsuz çalışabilir.
[*]Sportif Atış Tüfekleri: Skeet, trap ve sporting clays gibi disiplinlerde yılda binlerce fişek atıldığı için aşınma daha hızlı olur.
[*]Taktik/Taktiksel Kullanım: Yarı otomatik ve pompalı savunma tüfekleri genellikle daha az fişek gördüğü için ömürleri uzundur.
İkinci el bir yivsiz av tüfeği veya savunma amaçlı pompalı/yarı otomatik bir tüfek alırken şu noktalara dikkat etmelisiniz:
1. Genel Durum ve Mekanik Kontrol- Namlu: İç kısmını kontrol edin, çizik, aşınma, pas veya çatlak olup olmadığına bakın. Ayna gibi parlak olmalıdır.
- Gövde: Çatlak, kırık veya oynayan parçalar olmamalı.
- Tetik Mekanizması: Kuru tetik düşürerek mekanizmanın düzgün çalıştığını test edin. Takılma veya anormal bir sertlik varsa dikkat edin.
- Kurma Kolu / Pompa Mekanizması: Akıcı çalışmalı, sıkışma veya zorlanma olmamalı.
2. Kilit Sistemi ve Güvenlik Mekanizması- Fişek yatağı ve kilit mekanizması: Sürgü tamamen kapanıyor ve güvenli şekilde kilitleniyorsa mekanizma sağlıklıdır.
- Emniyet: Emniyet mandalının sorunsuz çalıştığını kontrol edin.
3. Şok ve Namlu Kontrolü- Eğer değiştirilebilir şoklu bir tüfek alıyorsanız:
- Şokların düzgün vidalanıp vidalanmadığını kontrol edin.
- Şok yuvasında çatlak veya aşınma olmamalı.
- Sabit şoklu namlularda, açıklık belirtilen değerlerle uyumlu olmalı.
4. Kullanım Geçmişi ve Genel Temizlik- Pas ve Aşınma: Özellikle mekanizma, fişek yatağı ve tetik grubunda aşınma veya paslanma olup olmadığına bakın.
- Temizlik: Çok kirli veya yağlı bir tüfek, kötü bakılmış olabilir. Düzenli temizlenmemişse iç mekanizmada sorun çıkabilir.
5. Fişek Besleme ve Çalışma Testi- Satıcının izin vermesi halinde tüfeğe birkaç boş fişek koyarak boş besleme ve boşaltma testi yapın. İmkan varsa atış yapın
- Pompalı tüfeklerde pompa mekanizmasının seri çalıştığını kontrol edin.
- Yarı otomatiklerde sürgünün fişeği sorunsuz çekip çekmediğini deneyin.
6. Dipçik Kontrolü- Dipçik ve Kundak: Çatlak, gevşeklik, vidalarda aşınma olup olmadığına bakın.
- Ergonomi: Tüfeği omzunuza alıp rahat edip etmediğinizi test edin.
7. Satıcı ve Belgeler- Ruhsat Durumu: Ruhsatsız tüfek almayın.
- Satıcının Güvenilirliği: Mümkünse bildiğiniz, tanıdığınız birinden veya tanınan bir satıcıdan alın.
Sonuç
İkinci el yivsiz tüfek alırken, hem mekanik hem de görsel olarak detaylı inceleme yapın. Tüfekle ilgili en küçük şüpheniz varsa ya bir silah ustasına göstertin ya da alternatif modellere yönelin.
Üzülerek belirtmek isterim ki, bizim yerli üreticilerin arada iyi tüfek yapanları bulunsa da, maalesef kalite ve dayanıklılık yönünden hep kuşku duyuyoruz. Bilindik markaların ikinci eli sizin de düşündüğünüz gibi tercih sebebi olabilir.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• alpSaral (01-03-2025), blacksea (02-03-2025), ceycey (01-03-2025), jfmrk (01-03-2025), xerror (03-09-2025)
Yorumları: 784
Konuları: 231
Teşekkür Alındı: 730 mesajda 3,906
Teşekkür Verildi: 1,311
Aşağıdaki linklerdeki konularda bu durum tartışılmıştı.
https://www.tabancatufek.com.tr/showthre...=96&page=2
https://www.tabancatufek.com.tr/showthre...05#pid3505
Bence yerli yivsiz almak biraz piyango bileti almak gibi. Şanslıysanız iyi olanı size çıkabilir.
Sorunlu çıkarsa,yerli firmalar bir şekilde tüfeği düzeltiyorlar.Ama,insanın morali bozuluyor.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
• Sabri (01-03-2025)
01-03-2025, 23:50
(Son Düzenleme: 02-03-2025, 00:25, Düzenleyen: Sabri.)
(01-03-2025, 17:19)ceycey yazdı: Bence yerli yivsiz almak biraz piyango bileti almak gibi. Şanslıysanız iyi olanı size çıkabilir.
Sorunlu çıkarsa,yerli firmalar bir şekilde tüfeği düzeltiyorlar.Ama,insanın morali bozuluyor.
Bizde de yerli tüfekleri 1000 fişeklik teste sokacak ekip var. Yabancılar gibi bizde de mekanik yeterlilik, güveninirlik, isabetlilik, dayanıklılk açısından değerlendirme yapılabilir. Ancak daha önce sn. turkmenoglu'nun da bu konuda yorumu olmuştu. Bu işin maliyeti yüksek. Haydi diyelim tüfek bizim veya arkadaşımızın, ama fişek fiyatları uçtu gitti. Saçma, şevrotin, tek kurşun 1000 fişek test etsek bir testin en en az 15.000 TL sadece fişek maliyeti var. Her sene 10 tüfek değerlendirsen gerisini siz hesaplayın.
Bir de testi yapacak bağımsız ve tarafsız ekibin zaman faktörü var. Herkes yoğun iş yaşantısında, testi yapacak meskun mahal dışı alan bulmak bile sorun.
Fişek firmaları sponsor olsa, o da ayrı sorun. Firma kullandığınız markanın reklamını ister. O da tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesine ters... Ayrıca test sonuçları kötü çıkan firmaların baskısı, yasal sorun çıkartmaları istenmeyen durumlar yaratabilir.
Velhasılı kelam, tüm bu sorunları çözen birileri çıkarsa neden olmasın?
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Yorumları: 5
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 3 mesajda 6
Teşekkür Verildi: 17
04-03-2025, 00:05
(Son Düzenleme: 04-03-2025, 16:58, Düzenleyen: Sabri.)
(06-03-2024, 11:42)dgnucak yazdı: SAVUNMA AMAÇLI YİVSİZ TÜFEK SEÇİMİ
Doğan Bey,
Değerli bilgiler için teşekkürler. Kundaktan irca yaylı kinetik taktik tüfekler ile ilgili de yorumlarınınızı paylaşabilir misiniz. Örn: Stoager M3000 v2 Tactical v.b.
Teşekkürler
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ORB_06'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ORB_06'e teşekkür ederiz.
• AcemiSilahşör (04-03-2025), Cemery1964 (04-03-2025)
04-03-2025, 17:33
(Son Düzenleme: 04-03-2025, 17:40, Düzenleyen: Sabri.)
(04-03-2025, 00:05)ORB_06 yazdı: Doğan Bey,
Değerli bilgiler için teşekkürler. Kundaktan irca yaylı kinetik taktik tüfekler ile ilgili de yorumlarınınızı paylaşabilir misiniz. Örn: Stoager M3000 v2 Tactical v.b.
Sn. ORB_06,
Gerçi soruyu Sn. Doğan Uçak'a sormuşsunuz ama kendisi meşguliyetleri nedeniyle şu sıralar foruma sık giremiyor. İzninizle ben cevaplamaya çalışayım.
Doğan bey kendi yazısında da belirtmiş, forumda da defaten yazıldı, kinetik (ataletli) sistemlerin taktik ve savunma amaçlı kullanımı sıkıntılı. Askeri seçeneklerde böyle bir kullanımda da yok zaten. Sistemin çalışma prensibi, yanlış omuzlamadan, düşük basınçlı fişeğe, irca yayının zamanla zayıflamasına kadar sorunlar içeriyor. Ha, Benelli M2 takır takır çalışır mesela... Ama yarışmada, kuş avında eyvallah, savunmada ve tehlikeli avlarda cıkk...
Kinetik diğer bir deyişle ataletli sistemlerde, (hareketli namlu sistemi ile çalışan Auto-5 ve Francchi AL48 dışında), hemen hemen hepsinde irca yayı dipçik içerisinde yer alır. Çünkü kinetik yayın boşalması ile kilit sisteminin açılması sonrası hem atalet hem de namludaki kalıntı gazların basıncı ile sürgü geriye doğru hareket edip tahliye ve kurma işlevi gerçekleşir. Önde yer alacak bir irca yayı ve bunun sürgü ile bağlantıları ağırlaşan sistemi çalıştıramaz.
Benelli inertial sistemi ve eşdeğeri ataletli sistemleri kullanan kinetik tüfeklerde bu nedenle zayıf bir irca yayı, sürgünün gerisindeki bir kuyruk ile dipçik içindeki kanala ittirilerek sistem çalışır. Zaten kinetik sistemin bir zayıflığı da budur.
Kinetik sistemde irca yayının dipçik içine alınması, el kundağının daha ince yapılmasını sağlar, tüfeğin ağırlığını dengeler daha kolay izlemeye yardımcı olur, nisbeten geri tepme konusunda olumlu etki yapar, gazlarla teması olmadığı için kirlenmez.
Gazlı çalışan sistemlerde de irca yayının dipçikte olduğu Remington 1100, Remington 11-87, Benelli M4 gibi modeller vardır.
Stoeger M3000 iyi bir tüfek olabilir, hele kısa namlulu olunca kinetik sistemin bilinen hatalarından uzak değildir.
Saygılar
Not: Foruma hoşgeldiniz. Öncelikle konu başlıklarını dolaşıp, sorduğunuz konularla ilgili daha önce yazılanları biraz okumanızın sizin için yararlı olacağını düşünürüm
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• 1905sss (03-10-2025), blacksea (04-03-2025), ceycey (04-03-2025), emre16 (06-03-2025), ORB_06 (05-03-2025), Süleyman (04-03-2025), xerror (03-09-2025)
Yorumları: 99
Konuları: 5
Teşekkür Alındı: 90 mesajda 439
Teşekkür Verildi: 114
25-09-2025, 07:36
(Son Düzenleme: 25-09-2025, 07:38, Düzenleyen: turkmenoglu.
Sebep: imla
)
(01-03-2025, 23:50)Sabri yazdı: (01-03-2025, 17:19)ceycey yazdı: Bence yerli yivsiz almak biraz piyango bileti almak gibi. Şanslıysanız iyi olanı size çıkabilir.
Bizde de yerli tüfekleri 1000 fişeklik teste sokacak ekip var. Yabancılar gibi bizde de mekanik yeterlilik, güveninirlik, isabetlilik, dayanıklılk açısından değerlendirme yapılabilir. Ancak daha önce sn. turkmenoglu'nun da bu konuda yorumu olmuştu. Bu işin maliyeti yüksek. Haydi diyelim tüfek bizim veya arkadaşımızın, ama fişek fiyatları uçtu gitti. Saçma, şevrotin, tek kurşun 1000 fişek test etsek bir testin en en az 15.000 TL sadece fişek maliyeti var. Her sene 10 tüfek değerlendirsen gerisini siz hesaplayın.
Bir de testi yapacak bağımsız ve tarafsız ekibin zaman faktörü var. Herkes yoğun iş yaşantısında, testi yapacak meskun mahal dışı alan bulmak bile sorun.
Fişek firmaları sponsor olsa, o da ayrı sorun. Firma kullandığınız markanın reklamını ister. O da tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesine ters... Ayrıca test sonuçları kötü çıkan firmaların baskısı, yasal sorun çıkartmaları istenmeyen durumlar yaratabilir.
Velhasılı kelam, tüm bu sorunları çözen birileri çıkarsa neden olmasın?
Saygılar
Sn Sabri çok güzel açıklamışsınız.
Bilmeyenler için tecrübelerimi anlatayım. Eski forumdaşlar hatırlar, nazaran güvendiğim çok iyi bir ustanın markalaştırdığı bir tüfeği test etmek istemiştim.
Yanılmıyorsam 2-3 bin fişekten sonra incelememi tamamlamıştım.
Fişeklerin %8-10 kadarını forumdaşlarımız getirmişti test günlerinde. Yine % 5-6 kadar miktarı sterling firması hediye etmişti.
Velhasıl tüfek, geri kalan fişek maliyetini benelli m3 tüfeğimi satarak karşıladım, yani maddi yük çok fazla bağımsız bir inceleme için.
Testi merak edenler olursa: taktik görünümlü ilk tüfek 200 atıma gelmeden arpacığı uçmuştu, mekanizma ezilmişti (evet ezilmişti). Tüfek kilitlenip kalmıştı zor söktük. İkinci tüfek standart av tüfeği görünümlü idi ama temelde aynı silahlar idiler. Onunla 3 bin atışa dayandık. Ortalama her 5-6 yüz atımda bir temizledik. Sıfır tutukluk ile tamamladık.
Sonra teste güvenip alan on kadar arkadaşımızın 7-8 inin tüfeklerinde ilk başta veya sonrasında sıkıntılar baş gösterdi.
O zaman bazı firmalarda da görüşmelerde bulunmuştum. Tüfek hediye etmek istedi kimileri, test sonrasında tüfekleri forumdaşlarımıza kura ile dağıtırım diye düşünmüştüm ama firma beklentileri reklam yönünde idi. Ben de reklam yapıp insanları yanlış yönlendirebilecek yapıda biri değildim. Kimi önce olur dedi, forumun o zaman el altından sarsılmaza satışı söz konusu diye kötü reklam yaparım diye çekindiler vazgeçtiler, kimi malına hiç güvenemedi sıcak bakmadı vs vs..
İnceleme konusu zaman içerisinde değişti adı inceleme olan ama reklam/tanıtımlar inceleme başlığı altında yapıldı çeşitli kimseler tarafından. Ki bence her halükarda iyi oldu. Bolca tüfek gördük, zaman içinde tanıtımlarda bir miktar atış da yapıldığı için, videoları izleyerek kıyısından köşesinden fikir sahibi olduk silahseverler olarak. Ancak takip eden yıllarda özenip tüfek inceleyen bireylerin çektiği onlarca çeşit video izledim. Karşılaştıklarım içinde (zamanında izlediklerim içinde) hiç bir videoda mekaniğe veya tüfek/tabanca kullanım gereksinimlerine yatkınlaşmış, teknik veya silah kültürü olarak yetkinliğe ulaşmış ve birikimleri ile inceleme yapacak, tespitlerini doğru ve anlaşılır şekilde videoda aktarabilecek yeterlilikte birine rastlamadım.
Sn Osman Ortaç ta ilgisi gereği tabancalara, tabanca tanıtımlarına yoğunlaştı. Sayesinde genel kültürü arttı silah severlerin. Özellikle okumaya yatkın olmayanlar için çok ideal bir genel bilgi kaynağı haline geldi. Sayesinde bir nebze olsun tabanca sevgimizi doyurduk millet olarak.
Sn Gunman, Sn Konuk belki ben yapabilirdim o zamanlar ancak mesleklerimiz bu tür düzenli incelemelere gereken vakti ayırabilecek rahatlıkta değildi. Bir ara Sn Gunman ile inceleme konusunda anlaştık ancak maddi imkanlarımız hiç elvermedi. Birilerinin gizli sponsorluğu altında veya herhangi bir kazanç ile bu tür testleri yapmaya da vicdanım hiç bir zaman elvermedi.
Belki şimdi Sn Sabri yapar, veya başka deneyimli biri yapar veya yapıyordur. Belki bir grup oluşturup hep birlikte oluruz, bir araya gelerek önce yapılan test sırasında bağımsız fikirlerimizi paylaşır sonra birlikte ortak değerlendirmelerimizi yaparız vs vs..
Saygılarımla
|