Anket Sizce idal ev savunma silahı hangisi?
Bu ankette oy kullanma yetkiniz yok.
Pompalı tüfek
15.17%
27 15.17%
Yarı-otomatik tüfek
20.79%
37 20.79%
Revolver (Emniyetsiz)
9.55%
17 9.55%
Polimer tabanca
23.03%
41 23.03%
Çelik veya alaşım tabanca
21.91%
39 21.91%
Bıçak,av bıçağı,sağlam bir çakı
1.69%
3 1.69%
Sopa ya da beyzbol sopası
0.56%
1 0.56%
Kırma Çifte
6.18%
11 6.18%
Diğer
1.12%
2 1.12%
Toplam: 178 100%
* Siz bu anket için oy kullanmışsınız. [Anket Sonuçlarını Göster]

İdeal Ev Savunma Silahı Nedir?
Çifte 12 gauge çift tetik daha uygun olur kanaatindeyim. Çünkü diğer yivsizlerle mühimmat uyumu sağlanması tedbiriyle. Ev halkı için de el altında düşük gramaj bulundurulanilir.
Ev savunması için tek seçenek olsaydı çalışma sürdürülebilirliği bakımından revolver olurdu. Yarı otomatik tabanca ve yivsiz kombinasyonu tercihimdir.
Eski forumda Chiappa .410 alt-üst namlulu yivsiz alanlar olmuştu. Hatta ben de niyetlenmiştim ama almamıştım. Hâlâ merak ediyorum performansını hatta etkinlikte namlu yarılması yaşanmıştı diye hatırlıyorum.
Saygılarımla.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Tulpar'e teşekkür ederiz.
Bul
Evimiz bizim mahremiyetimiz.
Davetsiz içeri giren bir yabancı hakkında bilinmesi gereken ilk şey, evinize girmeye cesaret ettiyse bize zarar vermek dahil birçok şeyi göze almış demektir.
Kendi bakış açımdan ideal ev savunmasını hem İstanbul da bir dairede, hem de Sapanca da müstakil evde yaşayan birisi olarak 2 farklı yerleşim durumu için yapmak istiyorum.

Şehirde ev içi savunması; Evimize girenlerin sadece maddi şeyler istediğinden eminsek, onlara doğrudan müdahale etmeyi düşünmeden kontrollü, uzakta ve güvende kalma stratejisi uygulamalıyız. Göstereceğimiz her türlü tepki sonrasında ortaya çıkabilecek boğuşma, yaralanma, ölüm vs. gibi olaylar sonrasındaki ailenin yaşayacağı vicdani ve hukuki travmaları evimizden çalınacak maddi şeyler telafi edemeyecektir.

Evimize izinsiz girenlerin amaçları hırsızlık değilse ve bu net ise o zaman savunma amaçlı müdahale etmekten başka seçeneğimiz kalmaz.  O noktadan sonra silah olarak  yeteneklerinize bağlı olarak etkili, hızlı hazır edilebilen, durduruculuğu yüksek ve dar alanda kullanımı kolay olanlar ideal savunma silahı olur.

Tüm ailenin travma geçirmeden basit bir hırsızlık veya cana kast durumundan kurtulabilmenin en iyi yolu evimizde sağlam kapısı olan güvenli bir oda kurmaktır. Bu oda, evimize girenler tarafından ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar bize kolay ulaşamaması amacıyla tasarlanmalı. Bu yöntemde zor olan ise o an evde olanları güvenli odada toplayabilmek.

Bahçeli ev için de yine güvenli oda olması gerektiği ve aynı yöntem ile korunma sağlanması gerektiğine inanıyorum. İlave olarak dış ortam, bahçe veya kontrolsüz kırsal alandan gelebilecek her türlü tehlike durumunda kamera, sensörlü aydınlatma vs. gibi teknoloji desteğini de alarak çok kere atış yapabilen ve gerek art niyetlileri, gerekse yabani tehlikeli hayvanları ürkütebilecek bir pompalı tüfek, ev içine girildiğinde ise son nokta müdahale için 9mm kompakt bir silah tercihimdir. 

Evimize girenler, güvenli oda içerisine ulaşıldığında artık vereceğimiz tepkiler hem vicdanen hem de hukuken anlaşılabilir olacaktır.

Saygılar.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için uguryurtseven'e teşekkür ederiz.
Bul
Yaklaşık 1 sene önceki düşüncelerim çok değişti. Artık kimi bölgelerde evinize  bir saldırı ihtimali çok daha yüksek. Panik odası filan gibi fantastik çözümler değil, gerçekçi, sağlam çözümler gerek. Konuyu tekrar irdeledim. 
Öncelikle karşı tarafı (düşmanımız) tahlil edelim.
Düşman, asker, polis olmayacaktır, onlara kapımız zaten açık. Yabancı ülke ordusu veya silahlı terör örgütü olmayacaktır. İşler o boyuta gelirse evde olmayız, çoğunluk kırsala geçmiş oluruz. Dolayısıyla yüksek olasılıkla karşımızda, hırsız, soyguncu, kanun kaçağı gibi 1-2 belki 3, silahlı veya silahsız kişiler olacak. Bunlara karşı benim seçeceğim silah 12ga kısa namlu, silindir şoklu, gaz tahrikli, 7+1, otomatik bir tüfektir.  Tabanca'ya nazaran isabet oranı çok daha yüksektir. Yivli tüfeğe göre hakeza. En önemli nokta, en az 7+1 olması (çünkü kriz anlarında şarjör doldurmak neredeyse imkansızdır) ve tahrik sisteminin kendini kanıtlamış, iyi çalışan güvenilir bir sistem olması. 
Pompalı tecrübeniz varsa, hızlı fişek sürebiliyorsanız, pompalı sistem de olabilir. Ancak otomatiğin hızına erişemezsiniz.

Tüfeği nerede ne şekilde bulunduracağınıza gelince. etraflıca düşünerek, çocukların ulaşamayacağı fakat sizin kolay ulaşacağınız, güvenli bir yer seçin. Tüfek dolu olmalı, ancak aynı zamanda güvenli olmalı. Tüfeği doldurup emniyete almak en yaygın uygulama. Ancak mekanizmanın sürekli kurulu durumda kalması uzun sürelerde yayda yorulmaya ve hataya sebep olabilir. Emniyet düğmesi kriz anlarında başa bela olabiliyor. Basmayı unutuyorsunuz, yerini bulamıyorsunuz filan gibi. Emniyet açık şekilde tutmak ise kaza açısından yüksek riskli. Benim şeklim, ilk fişeği sürüp şarjörü doldurduktan sonra, sürgüyü yavaşça çekerek, yataktaki fişeği çıkarmak, sonra tetiği düşürerek tetik mekanizması yayını serbest bırakmak, tetik düşürme sırasında şarjördeki fişeklerden biri gelip kaşığın üstüne yerleşir ve orada kalır. Şarjördeki 7 fişekten biri eksilince yaydaki basınç da azalır, yorulma olmaz. Kullanmam gerektiği zaman, sürgüyü çekerek kaşıktaki fişeği sürmem gerekecektir,  daha sonra atışlar otomatik devam eder. Yarım otomatik tabanca mantığı gibi. İlk reaksiyon süremden biraz fedakarlık ederek, daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde bulunduruyorum.

İşin yasal boyutuna bakarsak, eğer karşınızdakini öldürürseniz her şartta (örneğin o sizi silahla yaralamış bile olsa) ceza alırsınız.
Bu durumlar için yasalara göre: Bir saldırıya en fazla aynı silahla karşılık verebilirsiniz. Örneğin size bıçakla saldıranı tam boğazınıza bıçağı saplarken, tabancanızı çekip öldürürseniz, taksirle adam öldürmeden ceza alırsınız. Diyelim hırsız bıçak çekti, siz adama yumruk attınız, düştü kafayı bir köşeye vurdu öldü, Aynen içerdesiniz. Saldırgandı, ölünce mağdur oldu, yasa ise mağduru öncelikle korur. Yasal sorumluluğunuzu en aza indirmek için, özellikle hedef alırken belden aşağı, ayaklara doğru atış yapmakta fayda var. Yeraltı dünyasında bir ayaktan vurma raconu vardır. Bu hasmı aşağılama algısı yaratsa da aynı zamanda öldürmeye teşebbüs suçunu, yaralamaya teşebbüs olarak hafifletmeye yarar.

Bu şartlara göre, kullanacağımız fişeğin, öldürücü olmaması gerekiyor. Sterling 9'lu Kauçuk Şevrotin seçilebilir, ancak kısa mesafelerde öldürücü olabileceğini dikkate almak gerek. Baş ve göğüse doğrultmak riskli.
Bir diğer seçenek ses fişeği olabilir. İçinde bulgur ve bolca barut vardır, top gibi patlar, panik korku yaratır, dar alanda, kısa mesafede etkili olur.
https://www.yabanavmalzemeleri.com/urun/...hot-12-cal
geçen seneki yazım: 
' kurtulabilmenin en iyi yolu evimizde sağlam kapısı olan güvenli bir oda kurmaktır. Bu oda, evimize girenler tarafından ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar bize kolay ulaşamaması amacıyla tasarlanmalı. Bu yöntemde zor olan ise o an evde olanları güvenli odada toplayabilmek.'

Terminolojiye katkı yapmak isterim. Kişilere ve dinleme gibi kişilerin yaptığı şeylere karşı odalara Panik odası diyorlar. Güvenli Oda (Safe Room) ise Fırtına, Sel ve doğal afetlere karşı da güvenli odalara deniyor.
Ahmet Özalp
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ahmetozalp'e teşekkür ederiz.
Bul
(10-11-2024, 12:34)uguryurtseven yazdı: ... çok kere atış yapabilen ve gerek art niyetlileri, gerekse yabani tehlikeli hayvanları ürkütebilecek bir pompalı tüfek, ev içine girildiğinde ise son nokta müdahale için 9mm kompakt bir silah tercihimdir. 

Sn. uguryurtseven,

Amerikan kültürünün ülkemize soktuğu POMPALI tüfeğin niye savunma amaçlı kullanmayı önermediğimizi çok kez yazdık. Saim Alper Erdem üstadın kaleminden espirili bir anlatımla okumak isterseniz, aşağıdaki bağlantıya tıklayın lütfen:

POMPALI

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Evin içi genelde dar alan olduğu için tüfek yerine tabanca tercihimdir.
Tabanca da da daha uzun ömürlü olması nedeniyle çelik bir tabanca tercih ederim. Özellikle yakınımızda tutacaksak compact bir silah işimizi kolaylaştıracaktır.
Örnek: smith wesson 6906 - beretta f92 compact - cz 75b compact vs.
Bir elimde 14'lü, bir elimde güller
Bul
(13-05-2024, 16:58)ceycey yazdı: Benden önce yazan arkadaşlarla hemen hemen aynı şekilde düşünüyoruz.
Benim evim,bir site içerisindeki 8 katlı binanın 6.katında.Kapıda sağlam bir çelik kapı ve
alarm sistemi mevcut. Gece başucumdaki sehpa üzerine revolverimi koyuyorum. Ayrıca
küçük bir fenerim var.Bence bunlar yeterli.Ama,bahçeli veya müstakil bir evde yaşasaydım,
mutlaka pompalı veya yarı-otomatik bir tüfek yanında bir tabancayı(revolver/yarı-otomatik)
hazır tutardım.

Tam olarak böyle düşünüyorum. Benim henüz yanıbaşımda bi silah yok. Olacak inşallah  Smile Smile
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Ömer Faruk'e teşekkür ederiz.
Bul
Herkese merhaba;

Tanışma adında bir konu başlığı bulamadığım için hem kendimi tanıtmak ve de bireysel silahlanmaya yeni karar veren biri olarak duygu ve düşüncelerimi paylaşmak aklımdaki bazı soruları paylaşmak istedim. Eğer uygun başka bir bölüm varsa oraya konuyu taşıyabilirsiniz.

Adım Taygun, 40 yaşındayım ve itiraf etmek gerekirse 1 yıl öncesine kadar bireysel silahlanmaya karşı bir kişiydim fakat fikrim ülkemizin mevcut hukuk ve asayiş düzeni sonrasında değişmeye başladı.

Babam KKK Piyade Albay emeklisi annem Adliyede zabıt katibi olan biri olarak oldum olası kanunlara ve kolluk kuvvetlerine güvenmiş ve bireysel silahlanmanın yasaklanması gerektiğine inanırdım. Fakat son 1 yılda hukuktaki çarpık düzeni ve kolluk kuvvetlerinin bazı durumlarda hukuksal bazı durumlarda nitelik olarak yetersiz kalmasından dolayı ailemi korumak için neler yapabilirim diye düşünmeye başladım.

İstanbul Tuzla'da Mimar Sinan Mahallesinde oturuyorum. Oturduğum mahalle zaten İstanbul'da dar gelirlilerin ve dolayısıyla nispeten eğitim seviyesi düşük insanların oturduğu ve nüfusunun %90ının güneydoğu ve doğu Anadolu'dan son 20 yılda göçenlerinin oluşturduğu bir yer iken son 2 yılda düşen gelirler ve bozulan ekonomik durumdan dolayı ucuz kira ve ev arayışında oluşan kişiler tarafından resmen istila edildi. Bu grup arasında çok fazla Suriye'li ve Afgan/Pakistan'lı da mevcut. 

Son 1 yılda mahallede hırsızlık ve darp olayları artışı gözükmekle beraber hemen hemen 1 yıl önce apartmanımda oturan komşumuzun hem de evde iken kapısı zorlanarak açılmaya çalışıldı. Evdekiler ne oluyor vs derken kişi kaçtı ve yakalayamadık. Bir kaç hafta sonra bir gün eşimle eve geldiğimizde benim ev kapımın dürbününün çıkarıldığını fark ettik. Ve bu olaylar ardından artık oturduğumuz yerde güvende olmadığımıza inanarak güvenliği arttırmak için çareler aramaya başladım.

Tabii ki de ilk başta taşınmak daha güvenli bir yere geçmek aklıma geldi ama zaten eşim evde yaşı küçük çocuğumuza baktığı ve çalışmadığı için maddi olarak taşınabilmem imkansızdı. O yüzden önce oturduğum yeri daha güvenli hale getirmenin yollarına baktım. Kapı ve pencereler elden geçti, ekstra kilitler ile önlemler aldım. Apartmanın sürekli açık kalan kapısı için apartman sakinleri ile konuşarak kilit mekanizması yenilendi. Binanın karanlık kalan köşe taraflarına hareket sensörlü ışıklar konuldu.

Fakat haberlerde gördüklerimizden sonra asker emeklisi babam "Neden bir av tüfeği almıyorsun? Evde koy bi kenara dursun yarın öbürsü gün ihtiyaç duyduğunda yanında olur" dedikten sonra işi kanuni kısmına bakmaya başladım.

Bu sırada Sn. Doğan Uçak ve diğer birkaç kişiyi Twitter ve sosyal medyada hem işin hukuksal kısmı hem de ne almalıyım sorularına cevap ararken bu foruma denk geldim. Ve herşey ondan sonra daha da karışmaya başladı. iyi anlamda.

Öncelikle belirtmem lazım ki babam asker olmasına ve liseye kadar hayatım taburların içinde geçmesine rağmen 26 yaşımda askere gidene kadar elime hiç silah almamıştım ve G3 dışında silah hakkımda bilgim yoktu.

Bu yüzden silah nedir, kimler alabilir, nasıl alınır, nasıl kullanılır kısmını araştırdıkça açıkçası kafam karıştı.

Okuduklarım ve izlediklerimden sonra ailemin güvenliğini yivsiz av tüfeği ve bulundurma ruhsatlı tabanca seçeneklerinden biriyle sağlayabileceğimi fark ettim. Fakat bana göre her iki seçeneğin artısı ve eksileri mevcuttu ve işte bu noktada sizin görüş ve önerilerinize ihtiyacım var:

*Yivsiz av tüfekleri:
+Artıları: Tüfek alımı için gerekli şartlar daha kolay olduğundan alması en kolayı. Farklı amaçlar için farklı tip fişeklere sahip. Fişek adedinde herhangi bir sınırlama yok. Harçlar ve vergileri ucuz. Askerde kullandığım G3 piyade tüfeğine yakın tutuşa sahip olduğundan atış yapmakta çok zorlanmayacağımı düşünüyorum. Kişileştirmek ve aksesuar takabilmek daha kolay ve bolca seçenek mevcut. Gönül yabancı bilindik markalar arzu etse de yerli sorunsuz yada kabul edilebilir sorunlu yerli modeller mevcut. Herhangi bir yere taşımak için kutusunda ve boş olması yeterli

-Eksileri: Evde saklaması için daha büyük yere ihtiyaç var, Ev savunması için kapalı alanlarda dar alanlarda manevra antrenmanı yapmak lazım. özellikle 12ga tüfeklerde ses ve geri tepme yüksek olduğundan alışmanın şart olduğu söyleniyor. Fakat Türkiye hiçbir ilde yasal atış yapılabilecek poligon yok. Tecrübe edinmek için kuytu köşe arayıp riske girmek ve atış yapmak lazım. Yerli tüfekler yerli tabancalardan azda olsa yüksek fiyata sahip. 

*Tabancalar:
+Artıları: Saklaması için az bir yer yeterli. Tek el ile (tecrübelendikten sonra tabii ki) atış yapabilme imkanı var. Kapalı mekan ve dar alanlarda manevra ve kontrolü nispeten kolay. İstanbul'da ve başka yerlerde Poligonlar mevcut (ki evimin 3 sokak ötesinden 1 tane var) buralarda atış tecrübesi ve hatta eğitim almak mümkün. Yerli birçok marka ve model mevcut. Bazı modellerde kişileştirme ve aksesuar takabilme imkanları var.

-Eksileri: Hiç tabanca ile atış tecrübem olmadığından nasıl tutulur nasıl nişan alınır ve ateş edilir bilmiyorum. Ruhsat almak daha zor ve pahalı, vergiler ise nerdeyse 5 yılda bir iyi bir yerli silah parasına. Senede 1000 fişek yakarmıyım bilmiyorum ama teoride bile sınır olması bir olumsuz taraf. Yurt dışında satılan Roni kitlerin yasak olması. Bulundurma ruhsatında her poligona gidişte bile izin almak gerekmesi

Aklıma ilk aşamada gelenler bunlar belki sizin ekleyeceğiniz birçok şey olabilir zaten buraya uzunca yazma amacım da bu. Benimle benzer yollardan geçen ve bu durumları yaşamış kişilerden tecrübelerini almak.

Şu andaki benim kararsız kaldığım konu ilk aşamada alınması kolay olan Yivsiz av tüfeğini almak ama kolay bir şekilde tecrübe edinememek mi yoksa hem maddi hem ruhsatsal olarak alınması çok daha zor olan tabanca alıp fırsat buldukça tecrübe edinip kendini geliştirmek mi? (ki bunun için bütçeyi toplamak uzunca vakit alabilir. şu anda ruhsat alsam tabanca alamam, tabanca alsam ruhsat alamam para biriktirmem lazım)

Eğer siz değerli forumdaşlarda fikirlerini paylaşır ve düşüncelerini belirtirse çok sevinirim.

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla
Ailesini korumak isteyen biri. Canik METE SFT - Aksa Crossfire
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Taygunho'e teşekkür ederiz.
Bul
Öncelikle foruma hoş geldiniz.
Bu konuda bir başlık ve anket açıp tartışmıştık.O başlıkla açtığınız konuyu birleştirdim.
Önceki yorumlara bakarsanız,sorularınızın cevaplarını alabileceğinizi düşünüyorum
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Taygunho,

Foruma hoşgeldiniz.

Yivsiz sizin durumunuzda daha mantıklı görünüyor. Her ikisini de istedikten, azmettikten sonra, emek verdikten sonra kısa zamanda kavrarsınız. Önemli olan istemek. Tabii önce güvenlik.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. Taygunho
Hoş geldiniz, ülkemizdeki mevzuat nedeni ile yivsiz daha mantıklı.
Bunun haricinde tüfek genel olarak tabancaya göre daha kolaydır. Omuza dayandığı için stabildir en acemi atıcılar bile 25 metreden grupman yapmasa da hedefi ıskalamaz.
Umarım kapı ve kilitler fazlası ile yeterli olur.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi