MKE'DEN EN SON HABERLER
Sektörden 5-6 yıldır uzaktım, ne zamandan beri, namlusuna diş açılmış tabanca sivillere satılıyor? Fabrika çıkışlı lazer işaretleyiciler, üstünden mini reddot ile gelen tabancalar da satılıyor mu bizlere?
Bul
(30-05-2024, 14:34)Septia yazdı: Sektörden 5-6 yıldır uzaktım, ne zamandan beri, namlusuna diş açılmış tabanca sivillere satılıyor? Fabrika çıkışlı lazer işaretleyiciler, üstünden mini reddot ile gelen tabancalar da satılıyor mu bizlere?

Eski Prohunt fuarına gittiğimde Tisaş'ın PX-9 threaded barrel modeli vardı. Sivile satışı olacak mı dendiğimde olumsuz cevap almıştım. Görsel amaçlı koymuşlardı. Ancak daha sonra Osmanlı Savunma HS SF 19 4.5 TB ithalatı ile beraber yerli firmalarda satışa çıkardı.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ombra'e teşekkür ederiz.
Bul
Artık bir süre tabanca üretimi için hiç bir firmaya izin verilmemeli bence.
75BΩ - G43X - 686/3 -  USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
Herkese selam,bu gün itibariyle MKE marka 7.65 fişekler 15.6₺ fiyatıyla tekrar stoklarda,32ACP kullanıcıları için güzel haber.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için KILIÇ.ER'e teşekkür ederiz.
Bul
Türkiyede yeni üretilen bir çok tabanca modeli mevcut. Hemen hemen hepsine baktım ve bir çoğunun ithal silahların kopyası olduğunu gördüm. Maalesef memleketimizde kendine özgün farklı modeller pek çıkmıyor. En çok bilinen eski silah firmaları da hala bir CZ 75 kadar kaliteli diyebileceğimiz bir ürün çıkartmış değiller. Genel olarak yerli üretilen bir çok modelde konu ince işçilik olunca orta iyi arası diyebileceğimiz modeller çıkıyor.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için pincirs'e teşekkür ederiz.
Bul
Tisaş firması 5.7x28 kalibreli 19 şarjör kapasiteli polimer silahı satışa sunmuşa benziyor. Fişeği MKE üretiyor ama sivil satış listesinde yok? Konu , silah ve ya fişeği temini hakkında bilgisi olan lütfen paylaşa bilir mi?
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Helliox'e teşekkür ederiz.
Bul
(22-08-2024, 04:58)Helliox yazdı: Tisaş firması 5.7x28 kalibreli 19 şarjör kapasiteli polimer silahı satışa sunmuşa benziyor. Fişeği MKE üretiyor ama sivil satış listesinde yok? Konu , silah ve ya fişeği temini hakkında bilgisi olan lütfen paylaşa bilir mi?

NATO'nun standardizasyon çalışmalarında (STANAG) 90'ların başından günümüze aşağıdaki hafif silah mühimmatları yer almıştır:

Kalın yazanlar tabanca ve makinalı tabanca mühimmatlarıdır. 4,6x30 mm 5,7x28'in rakibi olsa da 25 yıldır mühimmata uygun silah üretilmemiştir. 

STANAG'ın önemi şu, NATO mühimmat standartlarını belirliyor ve sadece bu çaplar için bunu yapmış. Bu da şu demek bunun dışındakileri ben standart kabul etmiyorum. TSK'dan 7,65 ve 9x17mm'nin jet hızıyla yok olması bunların yürürlüğe girmesiyle oldu. Kısa bir süre sonra ise MKE Parabellum ve MP-5 olarak ayrı ürettiği fişekleri bu dokümana uygun olarak tek tipe indirdi.

Ekim 2020'de yayınlanan "NATO STANDARD AEP-97 MULTI-CALIBRE MANUAL OF PROOF AND INSPECTION (M-CMOPI) FOR NATO SMALL ARMS AMMUNITION" belgesine göre:

4.6 mm x 30 Ammunition                (STANAG / AOP-4820)
5.56 mm x 45 Ammunition and Links     (STANAG / AOP-4172)
5.7 mm x 28 Ammunition                (STANAG / AOP-4509)
7.62 mm x 51 Ammunition and Links     (STANAG / AOP-2310)
9 mm x 19 Ammunition                   (STANAG / AOP-4090)
12.7 mm x 99 Ammunition and Links     (STANAG / AOP-4383)

Bunu neden anlatma ihtiyacı hissediyorum. Bir süredir 9x19'un yerini 5.7'e bırakacağı (NATO ordularında) şeklinde fazlaca tevatür geziyor. NATO özelinde yukarıda anlattığım nedenlerden dolayı bende böyle düşünüyorum.

Kesinlikle 15-20 yıl içerisinde bu mühimmata geçişin tamamlanacağı düşüncesindeyim. Yerli bir firmanın mühimmatı üretmek istediğini de birilerinden duymuştum ancak net bir bilgi değil.

Ama tabanca geldi. Yakında makinalı tabancası da gelecektir.

Sn.Helliox Bu arada 5.7x28 MKE'nin ürettiği bilgisini nereden aldınız acaba?

Edit: İncelemek isteyenler için https://diweb.hq.nato.int/naag/Public%20...V1%20E.pdf
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
MKE'nin sitesinde ürettikleri "Hafif Silah Mühimmat" listesinde mevcuttur.

https://mke.gov.tr/Urunler/570-mm-x-28-P...-Fisek/161

SS197SR türevi olan çekirdek ucunda polimer olan br fişek üretiyor. Belki bunun FMJ olarak üretirlerse ancak o zaman sivil kullanıcıya ulaşabilir. Ancak MKE'nin her zaman önceliği kolluk kuvvetlerdir.

ABD pazarı için konuşursak 5.7×28mm kullanan FN Five Seven aslında tabanca olarak pahalı bir seçenekti. 2019'da Ruger daha ekonomik bir seçenek sunarak FN Five Seven'a rakip oldu. Bunu PSA 5.7 Rock ve S&W M&P 5.7 takip etti. Ancak şu an için en ucuz seçenek $459.99'a Tisaş PX-5.7. Tisaş mevcut trende ayak uydurmaya çalışıyor gibi gözüküyor.

Ülkemiz için konuşursak 54.900 TL'ye mermisi olmayan bir tabancayı şu an için piyasada görmemiz biraz zor gibi belki MKE lütüf edip 5.7x28 mermi getirirse sivil vatandaş bu tabancayı satın alıp kullanabilir.

Bu arada FN Five Seven taşıması ve ateş etmesi (mermi fiyatına bakmazsak )çok zevkli bir tabancadır.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ombra'e teşekkür ederiz.
Bul
(22-08-2024, 23:56)ombra yazdı: MKE'nin sitesinde ürettikleri "Hafif Silah Mühimmat" listesinde mevcuttur.

Hocam o kataloğa göre MKE;
40 s&w  0.40 Cal Fişek (SW) (mke.gov.tr)
45 acp   0.45 Cal. Fişek (Auto) (mke.gov.tr)

fişekte üretiyor. Hatta hikmetini bir türlü çözemediğim

9 mm x 17 Tabanca Fişeği (Normal) (mke.gov.tr)
9 mm x 17 Tabanca Fişeği (Kısa) (mke.gov.tr)

kısa dokuz ve daha kısa dokuz gibi bir şey sanırım Big Grin

Fiziki olarak görsem dahi fason ürettirdiğinden emin olurum, üretim hattını gözümle görmeden inanmam.

Ha benim inanıp inanmamamın bir önemi elbette yok Smile
Bul
(23-08-2024, 00:15)alpSaral yazdı:
(22-08-2024, 23:56)ombra yazdı: MKE'nin sitesinde ürettikleri "Hafif Silah Mühimmat" listesinde mevcuttur.

Hocam o kataloğa göre MKE;
40 s&w  0.40 Cal Fişek (SW) (mke.gov.tr)
45 acp   0.45 Cal. Fişek (Auto) (mke.gov.tr)

fişekte üretiyor. Hatta hikmetini bir türlü çözemediğim

9 mm x 17 Tabanca Fişeği (Normal) (mke.gov.tr)
9 mm x 17 Tabanca Fişeği (Kısa) (mke.gov.tr)

kısa dokuz ve daha kısa dokuz gibi bir şey sanırım Big Grin

Fiziki olarak görsem dahi fason ürettirdiğinden emin olurum, üretim hattını gözümle görmeden inanmam.

Ha benim inanıp inanmamamın bir önemi elbette yok Smile

O konuda sizde haklısınız forum kapanmadan önce o kunuyla alakalı yazı yazmıştım. Uzun lafın kısası biz her türlü biz o mühimmata ulaşamayacağız.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ombra'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 5 Ziyaretçi