Yorumları: 6
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 6 mesajda 30
Teşekkür Verildi: 5
Biraz basite indirgeyerek fikrimi paylaşmak istiyorum. Silahını görünür halde taşıyan herkes silahını dolu ve emniyeti açık taşımalı. Gizli taşıyanlar için durum biraz esneyebilir kişinin silah eğitimi maruz kaldığı tehtid seviyesi taşıma şeklini etkiler diye düşünüyorum
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için mbulat'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için mbulat'e teşekkür ederiz.
• ceycey (06-05-2024), Köstenceli35 (06-05-2024)
Yorumları: 86
Konuları: 14
Teşekkür Alındı: 56 mesajda 175
Teşekkür Verildi: 346
06-05-2024, 10:49
(Son Düzenleme: 06-05-2024, 11:39, Düzenleyen: ceycey.)
Yorumları: 785
Konuları: 232
Teşekkür Alındı: 732 mesajda 3,919
Teşekkür Verildi: 1,315
06-05-2024, 11:38
(Son Düzenleme: 06-05-2024, 11:41, Düzenleyen: ceycey.)
Sn.Kösteneli35, videonuzla olayın özetini yapmışsınız. Eğitim ve kas hafızasının oluşması çok önemli.
Çok yararlı bir video.Teşekkür ederiz.
Videonuzda bahsettiğiniz olayla ilgili linki de aşağıya koydum. İlk ağızdan etkili anlatım:
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
• barisdogan (02-02-2025), jfmrk (06-05-2024), Köstenceli35 (06-05-2024), Sabri (06-05-2024)
Yorumları: 86
Konuları: 14
Teşekkür Alındı: 56 mesajda 175
Teşekkür Verildi: 346
Sayın cey cey çok teşekkür ederim silah sahibi olan kişilerde eğitim çok önemli. Un
Yorumları: 35
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 29 mesajda 110
Teşekkür Verildi: 86
“ Tabanca dolu mu taşınır boş mu ? “ Sorumuz bu sevgili silah severler. Bu konuda bir çok fikir ortaya atılıyor ancak çoğu fikre saygı duymakla beraber büyük çoğunluğuna katılmıyorum.
Öncelikle kolluk kuvveti gibi belirgin meslek dallarında tabancaların dolu taşınması zaten olmazsa olmaz bir konudur. Burada esas meselemiz sivil vatandaşlar olarak mesleğimiz ne olursa olsun tabancayı dolu taşıyıp taşmamak hususudur ki adı üstünde tabanca taşıyoruz. Yani direkt ifade etmem gerekirse tabanca dolu taşınır. Aksi halde bu taşımak değil yanında gezdirmektir.
Eğer bir kişi taşıma ruhsatı alarak tabanca taşıyacaksa zaten buna haiz olduğu gerekçesiyle bu ruhsat verilmelidir. Bu noktada ülkemizdeki ruhsat sistemi ve eğitim vermeden belli gruplara taşıma ruhsatı vermek üzerine kurulu bozuk bir sisteme sahip olduğu için bu tartışma ortaya çıkıyor.
Oysa taşıma ruhsatı hakkı her vatandaşın hakkı olmakla beraber yapılan eğitimler ve sınavlar neticesinde taşımaya hak kazananlara verilmelidir. Bu eğitimler esnasında zaten dolu taşıma da doğal olarak bulunacaktır. Bu bağlamda ;
“ Sadece herhangi bir hayati durum karşısında kendisinin ve sevdiklerinin canlarını korumak isteyen ve bu sebeple silah taşıyanlar. “ dolu taşımamalı diyen var. Oysa nerede ve ne zaman ne şekilde saldırıya uğrayacağınızı bilmiyorsunuz ve böyle şeyler insan hayatında sadece bir an olur. Ya yaşarsın ya ölürsün.
“Silah taşıyan şahsın silahı taşıma sebebiyle doğrudan alakalıdır. “ gibi yanlış bir cümle kuranlar var. Kimse goy goy için silah taşımaz. Sportifte olsa , başka amaçlar içinde kullanılsa tabancalar en nihayetinde esas amacı olan nefsi müdafaa için taşınır. Diğer durumlar bu işin ikinci planıdır ki o nedenle kesinlikle dolu taşınmalıdır.
Bu noktada yukarıda da ifade ettiğim gibi ülkemiz şartlarında eğitimsiz olarak taşıma ruhsatı verildiği için taşıma ruhsatı olan arkadaşlarımız gerekli eğitimleri alıp kendilerini dolu taşımaya haiz duruma getirene kadar geçici olarak namlu boş taşıma yapabilirler. Lakin temel hedef dolu taşıma olmalı ve buna göre çalışmalar yapıp eğitimler almak için gayret edilmelidir.
Sabri bey’in paylaştığı gibi ;
İstem dışı ateşlemelerin en sık görülen sebepleri neler? Yapılan araştırmalar istem dışı ateşlemelerin daha çok şu durumlarda oluştuğunu gösteriyor:
- Tabancayı kılıfa koyarken ve çıkartırken
- Tabancayı bir masa üstüne koyarken
- Tabancayı atış için kurarken
- Tutukluk giderme işlemi yaparken
- Tabancası atış pozisyonuna getirirken
- Atım yatağını kontrol etmeden temizlik işine girişirken
Vb durumların üzerine giderek kazaya gidecek sebepleri ortadan kaldırmaya bakmalıyız.
İşin hülasası tabanca her ne olursa olsun dolu taşınmalıdır. Eğitim olarak eksik hissediyorsak 10 bin 12 bin neyse bu işin eğitimi parasını verip eğitim alalım. Bu paralar bir insanın hayatından önemli değil. Giden para olsun yeri dolar ama insan hayatının yeri dolmuyor.
Yorumları: 23
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 16 mesajda 46
Teşekkür Verildi: 63
21-05-2024, 00:47
(Son Düzenleme: 21-05-2024, 00:51, Düzenleyen: Mehmet06.)
Herkese selamlar
Gördüğüm kadarıyla ekseriyet arkadaşlarımız kolluk kuvvetlerinin dolu taşıması gerektiğini söylemişler. Fakat ben işin içinde bir kardeşiniz olarak birkaç kelam etmek istiyorum. Bana göre bunun birkaç şartı var.
+ Nerde görev yaptığın ?
+ Aldığın eğitim ?
+ Ekipmanının kalitesi ve uygunluğu.
Toplumsal olaylarla sürekli meşgul olan kolluk kuvvetleri bana göre boş taşımalılar çünkü kavga esnasında silah kaptırma sandığınızdan daha çok oluyor maalesef. Asayişciler hem pol hemde jandarma için geçerli. Birde doğu batı olayı var tabiki. Birçok ilde ani gelişen olaylar gördüm gördük.
Alınan eğitim ve alışkanlığın etkisi de çok büyük. Eğitimlerinde en iyi performansı doldur at atışlarda mı verdin yoksa çek at atışlarda mı ? Kendine doldur at atışta güveniyor musun ? 0-3 metrede kaç saniye performansın hem doldur at hemde çek atta. Bunları kullanıcıların test etmesi gerekli ve ara ara eğitimlerle kendini taze tutması elzem bana göre. Son madde olarak kullanılan kılıf hangisine uygun. Silahı kaptırmamak için bana göre seviye 2 veya 3 görev kılıfı olmalı. Kilitli İMİ MARKA kılıfımı 12 senedir kullanıyorum hala kırılmadı sağolsun  Deri kılıflar eskiden çok kazaya sebebiyet veriyordu. Kılıfın derisi kurudukça büküldükçe, takıldıgında tetiği çekecek kadar sert oluyordu. Bundan kendını vuran coktur ülkemizde. Ufak bir hatırlatma ayrıca eğer görevde silahınızı dolu taşıyorsanız mutlaka ekibinizin bilgisi olsun. Siz zor durumda kalabilirsiniz. Olayda bir şekilde silah el değiştirebilir. Bir kaza olabilir. Silahı başkası kullanmak zorunda kalabilir. Ekip üyeleri birbirini bilirse bazı kazaların önüne geçilir. Sürçü lisan ettiysek affola,eski foruma da üyeydim fakat aktif değildim. Şimdi çok daha aktif olarak öğrenmeye devam edeceğiz. Saygılar sevgiler
Yorumları: 2
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 2 mesajda 6
Teşekkür Verildi: 5
Safe action tetiği olan, manuel emniyeti olmayan bir tabanca, iyi bir kydex kılıf, günlük hayatta nasıl giyiniyorsanız o şekilde evde yapılan kılıftan kütleye çalışması ve sonrasında bakarak tabancayı kılıfa sokmak, tetik disiplinini kas hafızasına yerleştirme çalışması ile tabancanın atım yatağı dolu taşınması taraftarıyım.
Günlük hayattaki çatışmalara dair izlediğim onca video da saldırı ve savunma çok ama çok kısa süreler içinde oluyordu. Atım yatağını doldurmaya, emniyeti açmaya vs vakit olmayabilir veya o halde aklımıza gelmeyebilir. Ben bu sebeple atım yatağı dolu taşıyorum. Her silaha dolu gözüyle yaklaşıyorum.
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Ceruh'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Ceruh'e teşekkür ederiz.
• Hunter12 (12-06-2024), Mehmet06 (25-05-2024), melihaga (11-06-2024), yaaslanturk (06-09-2024)
Yorumları: 41
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 35 mesajda 152
Teşekkür Verildi: 84
11-06-2024, 22:51
(Son Düzenleme: 14-06-2024, 00:27, Düzenleyen: melihaga.)
Konu biraz eskise de fikrimi yazayım, ben genelde şarjörlü veya revolver farketmez çift hareketli silahlar kullandığım için istisnasız hepsinde fişek yatağı dolu ve horoz inik vaziyette taşırım. Biraz eğitim ve kas hafızası ile gayet güvenli bir taşıma şekli olduğunu düşünüyorum, çift hareketli ve iğne emniyetli silahlarda emniyet mandalını gereksiz bulduğum için hiç kullanmam.
Tek hareketli silahlarda ise bence en mantıklı taşıma şekli kurulu kilitli şekilde taşımaktır, yine eğitim ve kas hafızasıyla bu şekilde güvenli ve etkili taşınabilir.
Glock vb modeller bana hiç hitap etmediğinden, sahipleri nasıl kullanır bilemem, şahsen pek ilgilenmiyorum.
Yorumları: 13
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 9 mesajda 21
Teşekkür Verildi: 57
Taşıma hakkım yok, bulundurma ruhsatlı 1911 model tabancam mevcut. Taşısaydım bu platforma devam eder ve atım yatağı dolu taşırdım. Horoz-iğne arasında çıtçıtı olan kılıf kullanır ve emniyeti açık olarak taşırdım. Bu sayede; ola ki horoz düşse bile, arada ki deri kulak sayesinde, bu ihtimal kalkmış oluyor. Silahı kılıftan çıkarmam gerekirse; (poligon, eve gelince, boşaltıp kasaya koymak vs.) yaptığım pratikler ve kas hafızama güvenirdim.
Saygılarımla.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için karabasan'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için karabasan'e teşekkür ederiz.
• blacksea (14-06-2024)
Yorumları: 554
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 531 mesajda 3,376
Teşekkür Verildi: 1,080
13-06-2024, 17:29
(Son Düzenleme: 13-06-2024, 17:41, Düzenleyen: Sabri.)
Sayın karabasan,
1911 bir kaç emniyet sisteminin bir arada olduğu bir silahtır.
1911 de yarı kurulu horoz (sistemde bir arıza yoksa) tetiği çekseniz bile horozun düşmeyeceği bir durumdur. Araya bir şey koymaya gerek yok. Bu durumda emniyet açık, atım yatağı dolu taşıyabilirsiniz. Yalnız silahı çekerken başparmağınızla horozu tam kurulu hale getirmeye şartlanmanız lazım. Aslında silah emniyetleri değil, emniyet sizsiniz.
(Bunu tabancanız BOŞ iken test etmenizi öneririm)
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
|