Anket Sizce idal ev savunma silahı hangisi?
Bu ankette oy kullanma yetkiniz yok.
Pompalı tüfek
15.22%
28 15.22%
Yarı-otomatik tüfek
21.20%
39 21.20%
Revolver (Emniyetsiz)
9.24%
17 9.24%
Polimer tabanca
23.37%
43 23.37%
Çelik veya alaşım tabanca
21.74%
40 21.74%
Bıçak,av bıçağı,sağlam bir çakı
1.63%
3 1.63%
Sopa ya da beyzbol sopası
0.54%
1 0.54%
Kırma Çifte
5.98%
11 5.98%
Diğer
1.09%
2 1.09%
Toplam: 184 100%
* Siz bu anket için oy kullanmışsınız. [Anket Sonuçlarını Göster]

İdeal Ev Savunma Silahı Nedir?
Sayın  Üyeler,
Ev savunması için önce ne tip bir evden bahsedildiği önemli Sayın Türkmenoğlu'nun da yazdığı gibi toplumun çoğunluk kısmı çalışma hayatı ve dikey mimarinin yoğunlukta kullanılması nedeni ile apartman dairesinde yaşıyor, az sayıda kişi de Sayın Sabri gibi müstakil evlerde ikamet ediyor.

Apartman dairesinde bence en iyi savunma yine Sayın Türkmenoğlu'nun yazısında bahsettiği kaliteli bir çelik kapı ve alarm sistemi kombinasyonu ve ek olarak kaliteli bir pompalı. Pompalı bir yivsizin kurma sesinin bile yeterli caydırıcılığı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca ev içinde kullanılacak yivsizlerde kullanılacak kauçuk fişekler de caydırıcılık için yeterli olabilir. Fişek kapasitesine göre kauçuk fişek + tek kurşun olarak kombinasyon yapılabilir.

Müstakil evlerde ise yine kaliteli çit ve alarm sistemidir. Bunlara ek olarak evde bulundurulacak ve tüm aile fertleri tarafından kullanılabilecek yivsiz tüfekler yeterli olacaktır. Müstakil evin bulunduğu çevreye göre ( site içi veya değil) yine öldürücü olmayan fişek + normal fişek gibi kombinasyonlar yapılabilir.   

Bunlar benim mevcut durumuma göre düşüncelerimdir, hali hazırda bulundurma ve taşıma ruhsatım olmadığından tabanca benim için seçenek değil. 
Ben ve eşim yıllardır yivsiz tüfek ruhsatına sahibiz ve fırsat buldukça eşim ile beraber poligona gider atışta yapardık (hamilelik ve doğum sonrası beraber poligon ziyaretleri sona erdi). Elverdiğince kendimizi en kötü durumlarda nasıl hareket etmemiz konusunda eğitmeye çalıştık ancak ne kadar başarılı olduk bilemiyorum.

Yakın zamanda yaptığımız bir konuşmada eşim mümkünse bulundurma ruhsatı almamı ve  evimizde bir adet gerekirse kendisinin de kolaylıkla kullanacağı bir tabanca almamızı istedi, şu an seçeneklere bakıyoruz ve umarım kısa zamanda bu konuyu neticelendireceğiz. 
Saygılarımla.
Bilhan Mutlu
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için bilhan'e teşekkür ederiz.
Bul
Kişisel şartlar (mental, fiziksel, ekonomik, hayat görüşü vb) ve mevcut yaşam şartları (yaşanılan bölge, yaşanılan ev, ortak yaşamdaki diğer kişilerin durumları vb) doğrultusunda cevabı tamamen değişecebilecek bir soru.
Bu durum (kulağa ilk başta garip gelse de) bizi aslında tek bir sonuca ulaştırıyor. Mümkün olduğunca fazla seçeneğe sahip olma.

Örnek vermek gerekirse; kendim ne kadar önceliği yarı otomatiğe versem de küçük j frame revolver başımı dertte hissedeceğimde öncelikli tercihim olarak karşıma çıkmıştır. Elim ona gitmiştir hep.

Her zaman yarı otomatik yivsiz öncelikle tercih sebebi olsa da mantığıma göre, evimde her zaman çok sayıda pompalı tüfeğim olmuştur.
Tetiği çekip sonrasında mevcut adalet sistemi ile uğraşmadan önce; mümkünse çeliğin havlama sesi ile (amiyane tabir için hepinizden özür dilerim ama argodaki hali ile ifade etmek daha doğru geldi "sidiği suya dönecek" ) rakibi en başından korkutup sindirmek daha doğru bir yaklaşım gibi gelmiştir.

Kişisel bakış açısı gerçekten önemli, mesela kauçuk fişek tercihi hiç aklıma yatmamıştır. O tetiği sonuna kadar ezmek zorunda kalacaksam gerisini karşı taraf hesap etmeli ben değil.

Saygılarımla
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul
Non-lethal kauçuk fişekler ayrı bir tartışma konusu. Eve giren yabancının hep cana kastı olmayan hırsız ve silahsız olduğu farz ediliyor. Yasalara saygılı ve namuslu vatandaşın kendindeki bu nitelikleri bir kriminale atfetmesi ve yaşam hakkını onun vicdanına teslim etmesi tezat bir durum. Eve izinsiz ve zorla sadece düşman girer, diğer varsayımlar bizi düşmana karşı dezavantajlı duruma düşürür... Bu tip fişekleri çocuk yaşta yabancıların çektiği bir videoda eğlencesine birbirine sıktığını izlediğimden beri değerlendirme dışı bıraktım.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Video 
(12-05-2024, 12:32)ceycey yazdı: Pazar günü için zevkli ama aynı zamanda önemli bir konu açıp,anket ekleyelim.
Eski forumda da  14 yıl önce açılmış, ancak sonuçlar arşivden silinmiş.Az 
çok hatırlıyorum.Bakalım bu kez sonuçlar nasıl çıkacak?
Oy verirken bir kaç cümle de yazarsanız, iyi bir konu yaratmış oluruz.
Saygılarımla. İyi pazarlar.

(Not:Birden fazla seçenek işaretlenebilir.)

Sayın ceycey öncelikle yivsizlerden başlamak gerekecek ise ben pompalı tüfek taraftarıyım ama yarı otomatik bir tüfeğin adrenalin halinde çok daha avantajlı olduğunun farkındayım.Benim pompalı sevdam biraz Clint Smith hayranı olmam ile alakalı olabilir.Her türlü gramajda fişeği sorunsuz atan bu manuel platformu kullanmaktan zevk alıyorum.Yarı otomatik olarak ise M4 klonu bir tüfeğe sahibim ve sorunsuz bir şekilde kullanıyorum,tek eleştirim ise ghost ring nişangahı efektif kullanamıyor olmam,yivsizde boncuk arpacık bana fazlasıyla yetiyor.Tabanca seçiminde ise revolverin çok kullanışlı bir silah olduğunu düşünsemde mevcut ruhsat harçlarını düşündüğümüzde henüz revolver tabanca için bütçe oluşturamadım bu yüzden yarı otomatik Stoeger Cougar benim tercihim oldu.Buraya kadar benim için herşey güzel gözüksede bir sıkıntım var o da ailem.Ben ailesi ile yaşayan forumdaki değerli abilerime göre genç sayılacak yaşta ve henüz toy seviyede bir kardeşinizim.Benim ailem silah ile pek alakadar insanlar değiller ama bu onların kendini koruma hakkı olmadığı anlamına gelmiyor.Biz 600 daireli 3 ana giriş kapısı toplamda 5 güvenlik tarafından 7/24 korunan bir sitede yaşamaktayız.Bu kulağa hoş gelebilir ama bizim asıl sıkıntımız sevgili komşularımızın büyük çoğunluğunun çeşitli ülkelerden gelen,bizim dilimizi konuşmayan,kültürümüze ters olan,sürekli taşkınlık çıkartan insanlardan oluşması.Bu beni ve ailemi rahatsız ettiği için ailem son 1 senedir benimle atışa geliyor.Tabancam bulundurma olduğu için poligonda birlikte atış yapamıyoruz,tüfekte ise 12ga olmasından ötürü özellikle annem çok sorun yaşıyor.Babamın silah geçmişi askerde kullandığı G3 ve bir zamanlar sahibi olduğu 7.65 Kırıkkale tabanca.Şahsen o da 12ga tüfekten çok memnun kalmadı,tabanca ile antreman yapma imkanları bahsettiğim sebeplerden ötürü fazla yok.Bende çözümü onlar için 410ga bir tüfek almakta buldum.İlk başta revolver tarzda bir 410ga tüfek almak istedim ama gençliğimin verdiği heyecandan ve Ar15 sevdamdan ötürü son dakika karar değiştirip 410ga AR platformu bir yivsiz aldım.Kutu tip sarjör beslemeli yivsizlerin sorunlarını herkes biliyor burda açıklamaya gerek yok lakin henüz 500 civarı atımda olan tüfeğim sorun çıkarmadı.En önemliside annem ve babamı atışa götürdüğümde 15-25 metrede çok güzel skorlar elde ettiler ve kesinlikle atıştan zevk aldılar.Özetle benim ev savunma stratejim dipçik pedinde hem plastik hem şevrotin mühimmatları olan pompalım ve onun yanında duran yarı otomatik diğer yivsizim.Tabanca olarakta bir sarjörünü dolu tuttuğum yarı otomatik tabanca ve ailemin kullanabildiği 410ga tüfek.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için İsmail Kıraç'e teşekkür ederiz.
Bul
İdeali bumudur bilmem lakin yatagimin bir köşesinde yarı otomatik 12 ga yivsizim hanımın baş ucunda 12 ga ciftem ve yastığımin altında 15 fişek kapasiteli Stoeger cougar ev içersinde kullanım kolaylığı ile herzaman ilk tercihim .
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Köstenceli35'e teşekkür ederiz.
Bul
İdeal Ev Savunma silahı seçimi, mühimmat (lethal-nonlethal) seçimi ile beraber düşünülmeli ve TCK'nın ilgili maddeleri de göz önüne alınmalıdır. Fakat hepsinden önce seçimi etkileyen en önemli kriter Ev'in konumudur. Güneydoğu'da görevli bir kamu personelinin (öğretmen, savcı, tapu memuru gibi) veya Kaz dağlarında bir çiftlikte yaşayan bir çiftçi veya emeklinin, veya İstanbul'da apartmanda yaşayan bir esnaf vatandaşın ideal silahı farklıdır. Bu farklı konumların farklı risk değerlendirmeleri sonucu oluşur. Ev Savunması daha doğrusu genel anlamda Güvenlik için, bilimsel olarak bir Risk Değerlendirmesi yapılır. Özet olarak önce tüm riskler ve öngörülen olasılık yüzdeleri listelenir. Daha sonra olasılığı yüksek risklerin yüzdesini düşürmek için alınacak tedbirler listelenir. Sonunda mekanın Güvenlik profili oluşturulur. Profil özellikleri güvenlik için alınan tüm tedbirleri (köpek, alarm, kepenk vs.) ve savunma metodlarını kapsar.  (aktif=silah/mühimmat, pasif= Güvenli oda).
Benim seçimim şartlarıma göre otomatik gazlı yivsiz. Side saddle'da 2 tane bulgurlu ses fişeği, 2 tane kauçuk fişek ve 2 tane de 00 şevrotin var. Kiralık evde olmasaydım kesinlikle bodrumda bir güvenli oda yapardım. Bu da bir ukdedir içimde oysa planları bile hazır.
Ahmet Özalp
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ahmetozalp'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın Ceycey,

Deprem sonrasında hayatımızın tamamen değiştiği bir dönemdeyiz aile olarak. Eşimde oluşan korku sebebi ile şehirde yüksek binalarda oturamaz olduk ve bu sebeple Mersin merkeze yakın bir köyde 1 yılı aşkın bir süredir yaşıyoruz. Buraya tamamen yerleşme kararı aldık ve kendi evimizi yaptırmaya başlıyoruz. Bir karadenizli olarak silaha olan ilgimi ve sevgimi tahmin edersiniz. Bu karar akabinde ilk satın alma kararım, herşeyden önce 'Silah' oldu. Taktir edersiniz ki yasal olarak silah bulundurma şartları maddi olarak çok ağır ve ben de kanun dışına asla çıkmayan bir vatandaş olarak 2 adet ruhsatlı tüfek aldım(Gönül isterdi ki mobilitesi kolay olan tabanca alabilseydim). Bir tanesi Benelli M4 ün Türk klonu yarı otomatik ev savunması için tercih ettiğim, diğeri de daha çok atış ve hobi amaçlı aldığım 36 cal. Ar15 klonu. Eğer tabanca alabilseydim tercihim kesinlikle 45 acp olurdu. Saygılarımla.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Vortex'e teşekkür ederiz.
Bul
Geçmiş olsun Sn.vortex.İnşallah bir daha bu felaketi yaşamayız.Oturduğunuz ev için 12'lik yarı-otomatik tüfek fazlasıyla yeterli.
36 Cal ile de atış keyfi yaparsınız.Bu arada Benelli M4'ün hangi klonunu aldınız? Memnun musunuz?
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Ülke olarak bir daha yaşamayalım inşallah,çok teşekkürler Sayın Ceycey. Çok farklı marka ve model mevcut ancak fiyat ta satın almamda büyük etken oldu malum 2 tüfek alabilmek için. Ermox xa4 ü tercih ettim. Oldukça memnunum, gerçekten güven veriyor. farklı gramajda ve markada fişeklerle kullandım ve beslemede ve atmada hiç sorun çıkartmıyor. Kullandığım fişekler 9'lu Şevrotin ve tek kurşundu.
Bul
Ankette tek bir hakkım olduğu için ben tercihimi çelik tabancadan yana kullandım. Elbette çelik ve horozlu bir silah varsayımında bulunarak. 
Yarı otomatik ya da pompalı tüfek tercih etmeme sebebim kırsal bölgede değil apartman tipi dairelerde yaşıyor oluşumuz. 
Bir konuya açıklık getirmek isterim ki " Ev savunması " diye tabir edilen hadise evin içindeki eşyayı koruma çabası değildir. Burada temel unsur aile bireylerinin can güvenliğidir. Dolayısıyla bu hususu başka ülkeleri baz alarak ele alamayız. Bir örnek üzerinden gidersek eğer ; Eve hırsızın girdiği bir senaryoda bunu fark eden baba öncelikle silahını alır ve kurulu hazır pozisyona getirir. akabinde eşini onu korkutmadan sessizce uyandırıp arkasına alır. Çocukları varsa çocuğun yaşı göz önüne alınır ki eğer bunu idrak edecek yaş ve durumda değilse ses yapmaması için uyandırılmaz. Ancak konuyu kavrayabilecek yaşta ise uyandırılıp annenin arkasına geçmesi sağlanır . Derhal güvenli bir pozisyonda arka arkaya beklenirken baba silahı kapıya doğrultur ve atışa hazır bekler. O sırada anne polisi arayıp evde hırsız olduğunu güvenli pozisyonda polisi beklediklerini ancak polis gelene kadar hırsız ya da hırsızların odaya girme durumu olursa eşinin ruhsatlı silahı ile ateş etmek zorunda kalacağını bilgi verir. Yukarıda da ifade ettiğim gibi burada esas mesele aile fertlerinin güvenliğidir. Hırsız içeride neyi çalıyorsa çalsın sizin canınızdan önemli değil. Malın yeri dolar ama canın yeri dolmaz. Böyle bir senaryoda gidip hırsızın kafasını dağıtayım diye silaha davranılmaz. Çünkü kaç kişiler bilinmiyor , muhtemelen bıçaklı ya da tabancaları var , her şeyden öte evin içinde birinin beyninin dağılmış hali psikolojik olarak travma oluşturacak bir görüntüdür. 
Tüm bunlar göz önüne alınıp prosedür uygulanmalıdır. Elbette aile bireyleri bu gibi durumların evde pratiğini yapmalıdır. Böyle bir durum yüzyılda bir başınıza gelecek bile olsa o ihtimalin sizi bulma olasılığını asla hafife almadan ciddiyetle üzerine gidilmesi gereken bir konudur. "Bana bir şey olmaz " diyen çoğu kişi toprağın altında şuan. Zaten böyle hadiseler insanın başına gelirse bir defa gelir. O anında geri dönüşü olmayabilir. Allah kimsenin başına vermesin. 
En başa dönecek olursam çelik horozlu bir tabanca tercih etme sebebim yarı otomatik tüfek , pompalı tüfek gibi kuvvetli atışlar evin içinde sıkıntılı olacaktır. Aynı zamanda çelik horozlu vb silahların boyut olarak kullanımı ev içinde daha uygun olacaktır. Olası bir müdahale etme çabasında tüfeği tutmak tabancayı tutmaktan daha kolaydır hırsızlar için. Oysa tabancaya hamle yapana kadar mükerrer atış yapma şansınız daha fazla. Bunlar elbette benim şahsi fikirlerim. Allah kimseyi böyle durumları yaşayacağı zor koşularda bırakmasın.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ERABEK'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi