Kamp Bıçağı
Bug 
Merhaba.

Kamp için fiyat-performans bıçağı arıyorum. Tavsiyeleriniz nedir?
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Batuhan'e teşekkür ederiz.
Bul
Merhaba
Morakniv robustu önerebilirim. Vakti zamanında Bauhaustan almıştım hala kullanmaya devam ediyorum.
Bilhan Mutlu
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için bilhan'e teşekkür ederiz.
Bul
Selam,

Fiyat performans dendiğinde ilk aklıma Mora bıçakları geliyor. Yurt dışı fiyatları 15-20 usd civarlarında çoğu modellerinin. Türkiye fiyatları ise 600-650 TL den başlıyor.

Kamp denince aklıma ateş yakmak, dal parçalarını yontmak, yemek yaparken kullanmak, kesme işlemlerinde kullanmak geliyor. Mora bıçakları bunların hepsini başarı ile yapan bir bıçaktır. İnternette binlerce inceleme videosu izleyebilir, binlerce ayrıntılı inceleme yorumu okuyabilirsiniz. Beğeni yüzdesi çok çok yüksektir.

Hayatta kalma bıçaklarında full tang yani tek parça çelik tercih edilir. Böylece bıçağın kabza birleşim yerinde kırılma ihtimali ortadan kalkar. Ama hayatta kalma bıçağı biraz farklı bir kavram. Yani arazide görev yapan bir kolluk kuvveti, hayatını ormanlarda, dağlarda geçiren bir doğa adamına belki fiyat kısmını geçip 5mm kalınlığında, çeliği çok özel, full tang bir bıçak bulmaya çalışabilirdik. Ama kamp için bu arayışa gerek yok.

Moralar partial tang dediğimiz; yani bıçak çeliğinin sapın bir noktasına kadar ilerlediği bıçaklardır. ( Garberg modeli hariç. Onu fiyat / performans bulmadığım için yazmıyorum )

Bu dediklerimden Mora bıçakları güçsüzdür gibi anlaşılmasın. İnceleme videolarında özellikle bıçağı kırmak çok uğraş verenler var. Bıçağı demire vuranlar, araba kaportasına saplayanlar, betona saplamaya çalışanlar, üzerine taş ile vuranlar. Sağlam ve kullanışlı bıçaklardır. Kamp için çok idealler bence.

Hem paslanmaz çelik hem karbon çelik modelleri var. Modeline göre 2,0mm ve 3,2 mm et kalınlığı değişiyor. Mesela incelemek isterseniz Robust ve Companion en çok satılan en çok beğenilen modellerdendir.

Hultafors bıçaklarda bazen kampanyalı rastlanabiliyor. Aynı şekilde fiyat performans olarak gözü kapalı alabilirsiniz.
[+] 10 kullanıcılar diyor Bu gönderi için 1905sss'e teşekkür ederiz.
Bul
ÖZET:
Bulabilirseniz, 799TL sizi bozmazsa BİM'de geçen hafta satışa çıkan bulabiliyorsanız almanızı öneririm. Columbia yazıyor ama Gerber Strongarm'ın klonu.
Daha iyisi Prohunt'a gelip, bir çok ustanın güzel bıçaklarını görmenizde fayda var

DETAYLI Smile

Öncelikle kamp kullanımınızın ne olduğunu listelemekte fayda var. Bunlardan hangileri yada başka neler olabilir:

1- Bushcrafting denilen, esasen kamp çözümlerini üretmek amaçlı, pratik marangozluk diye benzetebileceğimiz; ahşap kesme, yontma amaçlı işler.
2- Vurarak kesmek şeklindeki işler. Hani bir dal yada ince ağaç gövdesini havada yada bir kütük üzerinde kesmek vb.
3- Yemek hazırlama: Elde doğrama, soyma
4- Yemek hazırlama: Tahta üzerinde kesme doğrama
5- Hayvan kesmek, yüzmek
6- Savunma

Bunlar için tam kapsamlı, çok doğru olacak şekilde iddialı yazamam ancak yeterli bir temel yönlendirme yapabilirim.
1-Bushcrafting: Bu, etkinliğin adı, Woodlore da bu etkinlik amaçlı olan Ray Mears'ın bıçak tipinin adı. ABD'liler buschcrafting anlayışı bu tipten daha farklı olabiliyor. konuyu dağıtmıyorum.
Bizde Bülent Çakır'ın bıçakları büyük oranda Woodlore tipinde oluyor.
2-Vurarak kesmek: 1.dekinde boy abartılı olmaz. Bu ise maçetler, uzun bıçaklar gerektirir.
3-Elde doğramak: Yine makul boy ama zarif bir kesit yada ince bir namlu demek.
4-Tahta üzerinde kesme doğrama: Daha uzun, enli bir bıçak
5- Hayvan kesmek yüzmek. İddialı yorum yapamam ancak eller kanlı iken kaymayacak, kendinizi kesmeyeceksiniz, ağız uca doğru az çok kavisli olacak, uç çok sivri olmayacak. O yüzden asgari olarak kaymaz, balçaklı bir kabza önemli.
6- Savunma: Bıçağın tipini kesici kısımda zaten gözünüzde canlandırırsınız ancak sap yine önemli. Balçak olursa kendinizi kesmez, koruyabilirseniz iyi.

Bunlardan bazılarından vazgeçmeden çok sayıda özelliği sağlamak zor.

Tercihi yönlendirmeniz için önerim:
- 2.yi çöpe atın yoksa 1, 3, 5'te sıkıntı olur.  2.yi istiyorsanız AYRICA ince uzun esnek ve ucuz bir maçet bulmak yolunu tutun.  Bulması kolay ise bir Tramontina vb maçet alın olsun bitsin derim. Maçeti ayrıca alıyorsanız ağırlık dezavantajınız olur, çanta ağırlığınız çok artmasın diye hafif ama uzun bir maçet alabilirsiniz.
- 4.ü isteyecek kadar ehlikeyif iseniz ayrı bir şef bıçağı alırsınız zaten. Yani bu kriteri eledik.
- 6-Savunma: Bunu da 1,3,5 ile kombinlesek kombinleriz.

1,3,5,6yı kombinleyince şu kriterler çıkar:
Kaymaz sap,
Tercihen elin ileri kaymasına engel bir balçak yada benzeri önlem. Bunun yerine ip ile elin kaymasını önlemek yüzmede falan yardımcı olur ama savunmada kısıtlayıcı. Balçak iyidir.
Genel amaç için Woodlore'un taşlaması çok zaman kaba kalır, özellikle namlu kalınlığı çok ise. Onun yerine yarım yada tam taşlama, iyidir, orta yoldur.
Bunlar için 20-25 cm aralığında toplam uzunluğu olan bir bıçak tercih edebilirsiniz. Az daha kısa olur, uzun olur.
Bıçağı alın elinize nasıl hissettirdiğine bakın. Kını olsun, bakın kolay çıkarıp takıyor musunuz, kın güvenilir mi, siz nerede taşıyacak nasıl sabitleyecekseniz kılıf imkân veriyor mu...
Ağızda tırtır (Serration) olmamasını öneririm. Yontma en iyi ağzın sapa yakın kısmında olur.

Zaten malum kriterler:
Full tang yada güvenilir bir gizli kuyruk.
Makul bir çelik ve ısıl işlem
Kın olmalı

Mora ve benzerlerinden farklı modellere sahibim. Bir tane Mora (Morakniv basic 511), paslanmaz Bahco (2444), Karbon çelik (şüpheliyim) Bauhaus (840), Fiskars (K40?) En güven vermeyeni Fiskars'ın kuyruğu sanki hiç yok gibi. Hepsinin namlusu idealden küçük. Morakniv Basic'in ve Fiskars K40'ın bari kabzada önde balçak işlevinde bir çıkıntısı var.  Tabi bunları sırf renk olsun diye aldığımdan bu markaların en uygunu hangisidir diye bakmadım, bir şekilde bunları denk geldi diye aldım. Yazdıklarımdan çok daha uygun modelleri olabilir, bakmak gerek.

Buna çok dudak bükeceksiniz ama yukarıda da dediğim gibi BİM'de geçen hafta satılan bıçağı bitmediyse yetişip alın. Columbia markası altında basbayağı Gerber Strongarm'ın klonunu satıyorlar. Eksik kalmasın diye aldım. Kabza tarifime az çok uyuyor, bıçak yarım taşlama, üşenmemişler keskin bir şekilde kullanıma hazır satmışlar. Fiyatı 799TL imiş. Bu bıçak bir üstte saydıklarımın hepsinden daha iyi. Kın bir çok şekilde taşınmaya, bağlanmaya uygun. Tabi çelik + ısıl işlem denemeden bilinmez, illa ki üst segmentte bir çelik kullanılmadığı kesin.

Umarım okurken sıkılmadınız.
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Gunduz'e teşekkür ederiz.
Bul
Örnek teşkil etsin diye bir ustanın ilk denk geldiğim bıçağı için fiyat aldım. Makas çeliği, 24 cm, tam taşlama, popüler bir buschcrafting tipi bıçak için bu BİM bıçağının fiyatının %50 kadar üstüne bir fiyat verdi.
Şu durumda, el yapımı bir bıçak, BİM'in istisnai fiyatı ile dahi karşılaştırılabilir. Aynı klon bıçak outdoor firma sitelerinde bu ustanın bıçak fiyatının dahi üstünde listelenmiş.
Fuara, Facebook'taki bilinen satıcılara bakmakta fayda var.
Bul
ek: Karşılaştırmadaki usta bıçağında yanılmıyorsam kılıf yok.
Bul
Morakniv Bushcraft Survival Siyah, Morakniv Rescue SRT Kırmızı, Usta İşi Makas Çeliğinden El Yapımı 2'li Set (Biri kamp için biri küçük boyun bıçağı) bıçaklarım var. Hepsi kılıflı ve işlevsel. Morakniv Bushcraft bıçağın sırt kısmı beraberinde gelen ateş çubuğuna sürtüp kıvılcım çıkaracak şekilde köşeli yapılmıştır. Ben şahsen kampta her işinizi görecek fiyat-performans bıçağı olarak bu bıçağı öneririm.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için axoy68'e teşekkür ederiz.
Bul
Arazide genelde kullandıklarım . Gerber strongarm veya Benchmade 162 , el testeresi olarak Bahco Laplander.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Xlll'e teşekkür ederiz.
Bul
Yanılmıyorsam mora bıçaklarından companion ve robust olarak iki tanesine sahip olmuştum. Ucuz yollu piknik faaliyetlerinde kullanmak için edindiğim moraların ilki karbon çelikti. Bir kez kullanıp 4-5 ay sonra bagajdaki leş halini görünce hiç tereddüt etmeden bagajdan alıp piknik alanında çöpe attım.

Paslanmaz çelik almak lazımmış dedim, bu sefer paslanmaz çeliğini aldım. Zaten yılda 1 veya 2 defa ancak pikniğe gidiyordum. Paslanmaz olanın da model adı paslanmazmış aslında Smile Onu da bir kere kullanıp bagaja bıraktıktan bir süre (sanırım 8-10 ay sonra) sonra çıkarıp üzerindeki pas lekelerini görünce piknik için gelen ailelerden birine verdim.

Şahsen atarken veya verirken içimin zerre titremediği ender ekipmanlarımdan olmuştur. Bir daha da ne evimde, ne aracımda ne de çantamda asla yer bulabileceklerini sanmıyorum. Ancak kabze tasarımları genel olarak bakıldığında harikadır. Muhtemelen bu kadar ucuz ve sıradan bıçakta tasarlanıp kullanılabilecek en ucuz ama en iyi tutuş imkanı sağlayan kabze tasarımı moradadır. Sıradan mutfak bıçağı fiyatlarında olsa sanırım mutfakta kullanmak için alırdım (yurtdışındaki satış fiyatları da sanırım ucuz mutfak bıçağından bile daha uygun bir fiyat çizgisinde) Smile.

Kamp faaliyeti yapanlar açısından bakınca; çadır kamplarını kullananlar veya genç izciler için gayet ideal bir tercih olabilir benim bakış açıma göre.
........

Şahsen el üretimi bıçaklarda Sn Serkan Kuşçu'nun bıçaklarından daha iyisini görmedim (benim değerlendirme kriterlerime göre çok kaliteli malzeme, sağlamlık, çok iyi işçilik, bir kılıça yaraşır keskinlik, tarzıma uymasa da doğru açılar ve doğru kullanım mantığı).
Ki onunla bile eskiden (halen de -tamamen-) uyuşmadığımız model tasarımları oluyordu (bıçak üstadı o olduğuna göre hata bendedir Smile ).

Elbette benim hiç karşılaşmadığım nice iyi bıçak üreticilerimiz de vardır, veya ne ustalarımızın ne modelleri de.. Yine üreticilerimizin bazılarında gerçekten iyi modeller de var. Yine de bunca bıçak ustasının arasında bu kadar premature doğmuş bıçak tasarımı ile nasıl bu kadar çok karşılaşılabiliyor içten içe hep şaşırmışımdır. (Örneğin geçenlerde adını veremeyeceğim bir organizasyonda bıçak standı vardı, tek bir tane doğru tasarıma sahip bıçak göremedim, yapımından bahsetmiyorum. Elime hangi modeli aldıysam 2-3 saniye geçmeden geri bıraktım. Üzüldüm gerçekten, hep tasarımcı ve uygulayıcı arkadaşımız için, hem de o bıçakları alan onca kullanıcı için. Sonrasında öğrendim ki, hem hobileri sebebi ile hem iş icabı profesyonel bıçak kullanıcısı bir arkadaşımız da o standa elinde tuzlukla bir şeyler almak için gitmiş, tek bir şey al-a-madan geri dönmüş).

Şimdiye kadar karşılaştığım el yapımı bıçakların yüzde 90 ından fazlası kesme açısı hatası, tutuş açısı hatası veya tasarım hatası ile doluydu.
---Uzman olduğumu söyleyemem ama ortaokul 2. sınıftan beri harçlıklarımın/maddi kaynaklarımın en çok gittiği alan bıçaklar olmuştur. Çok azını (40-50 kadarını) kullanmaya kıyamayıp saklamış, onları da yine forumumuzda yeni sahiplerine uğurlamışımdır. Çoğunluğunu alıp saklamadığım kullandığım için az çok bir kullanıcı görüşü de oluştu doğal olarak zaman içerisinde.--- Geri kalanların içinde de tamamen olmuş dediğim 5-10 model ya çıkar ya çıkmaz..

Bir ara eski forumdaşlarımızdan Sn Ecorotti ile aklımızdaki tasarımları yapalım demiştik ama iş ve hayat ilerleyişi buna imkan vermedi. Yine de yanlış anımsamıyorsam 20-25 kadar tasarımım tozlu bir defterde ölçeklendirilmiş halde duruyor, bazı çizimlerim de Sn Ecorotti'nin o zamanki atölyesinde heba oldu gitti. Kimbilir 5-10 yıl sonra emekli olursam o zamana kadar zayi olmamış çizimlere belki hayat verme imkanı bulunur, beğenen eş dost ile birlikte kendimize yaparız. Çok beğenilen model tasarımları olursa onları da düzgünce yapabilecek arkadaşlara teslim ederiz nasipse.
........

Paraya biraz kıyıp iyi bir markanın bize uyan bir modelinin seri üretim bıçağını almak halen en kestirme en hızlı/doğru yol gibi.
Yada aynı bedele kıyıp iyi bir ustanın bize uygun modelini kendi ihtiyaçlarımıza göre revizyonlarla sahiplenmek biraz bıçak kullanmış bıçak severler için en mantıklı/doğru yol gibi.

Zira biz hem savunma amacı ile kullanılabilsin hem survival bıçağı olsun istiyoruz, ama genelde kamp faaliyetlerinde veya piknik koşullarında kullanıyoruz.

Biraz da birbirimizden öğreniyoruz;

Şahsen bushcraft denilen bıçak tasarımının bizim hayat tarzımızdaki kullanıcılar açısından ne fecaat bir tasarımın örneği olduğunu bu forumda bushcraft yaptırınca anladım.

Ağaç kesmek istiyorsam taşınabilir katlanır testerenin en iyi bıçaktan 5-10 kat iyi ve işlevsel olduğunu yine Sn XIII sayesinde öğrendim, kendim de tecrübe ettim Smile

Saygılarımla
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul
Doğada kamp ya da gezilerde kullanılan bıçakları, basit kamp faaliyetlerinde kullanılanlar ve bushcraft amaçlı kullanılanlar diye basitçe ayırsak yanlış olmaz diye düşünüyorum.

Diğer arkadaşlarımızın da belirttiği gibi bu başlık altında bushcraf amaçlı olanları bir tarafa bırakırsak, kamp faaliyetlerinde kullanılabilecek diğer bıçaklar, her ne kadar bushcraft amaçlı bıçaklar daha sağlam olsa da kullanım amaçlarına göre daha faydalı işler de yapacaklardır.

Aslında bir kampa giderken yük taşıma durumumuza göre birden fazla bıçakla gitmek en iyi seçenek olacaktır. Hem yedekte bir bıçağımız olacak hem de yapılan işe göre amaca uygun bir bıçakla daha iyi sonuç alınabilecektir.

Kamplarda bıçakla yapılanlar genelde çeşitli ambalajları, -belki- konserveleri açmak, bez, ip, tente vs kesmek, ateş başlangıcı amaçlı ağaç dallarını kav malzemesi haline getirmek ve tabii yemek hazırlama işleri vs oluyor.

F/P amaçlı iyi bıçaklar olarak diğer mesajlarda da belirtilen Mora, Fiskars, Bahco gibi markalar öne çıkıyor.

Mora’nın paslanmaz çelikten birkaç modelini, bir tanesi deniz-tekne işlerinde olmak üzere (dalış değil) yıllardır kullanıyorum ve tümünden de memnunum. Kamp faaliyetleri sonrası temizliğine dikkat edildiği ve çok seyrek de olsa yağlama yapıldığı taktirde uzun süre kullanımı mümkün olabilir.

Fiskars’ın ilk önce Genel Kullanım Bıçağı olarak geçen bıçağını kullanmıştım. Tutuşu, keskinliği, çok ağır olmayan işler için namlu dayanıklılığı sağlam olsa da kabzası çok güven vermemiş, basit bir plastik hissi vermişti ve kamplara 1 kez dışında götürmedim. Ancak Fiskars’ın şu anda elimde bulunan Ağır İş Bıçağı olarak geçen 156018-1023619 kodlu bıçağından fazlasıyla memnunum. Orta et kalınlığı, üzerinde bulunan, küçük işler için zımpara yapılabilecek alan ve kılıfında bulunan bileyici ile üstte sayılan tüm işler için yeterli bir bıçak olarak görüyorum.

Bahco’nun ise 2449 nolu modeline sahibim. Bu bıçak karbon yapıda olduğu için biraz daha özen gösterilmesi gereken bir bıçak ve biraz daha ağır işler için tasarlanmış bir bıçak. Bunun da temizliğinin iyi yapılması durumunda uzun yıllar kullanılması mümkün. Şu ana kadar birkaç küçük siyah noktacık dışında bir sorunu bulunmuyor.

Bunların dışında ise Muela’nın 25-122 modeli de uzun yıllardır yürüyüş ve kamp çantamdaki demirbaşımdır. Günlük yürüyüş ve kamp faaliyetlerinde üstte belirtilen işlerin rahatça üstesinden gelmiştir.

Daha basit işler, yemek hazırlama vs için Opinel bıçakları da keskinliği, sağlamlığı ile yeterli olacaktır.

Başlarda belirttiğim, yük taşıma durumuna göre bir değerlendirme yapacak olursam, eğer araç ile gidiliyor ve yük taşıma ile ilgili sorun yoksa bıçaklarımdan Fiskars 156018-1023619 ya da Muela, Bahco ve Opinel’i yanımda götürürdüm. Ancak yükün hafif olması istenen kamp malzemeli yürüyüş ya da benzer sebeplerden dolayı yük/yer sorunu var ve tek bir bıçak götürme mecburiyetim olsa Muela ya da Fiskars’ı tercih ederdim.

Üstteki bıçaklar dışında el yapımı ya da diğer üreticilerin daha kaliteli bıçakları da mevcut. Ancak F/P amaçlı ve iyi sayılabilecek bıçaklar olarak öne çıkanlar olarak aklıma gelenler bu şekilde.

Selamlar.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Hakan_'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi