Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi
Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi:

Arkadaşlar, bir çoğumuzda yivsiz tüfek var. Yivsiz tüfeklerin alınması, ruhsat çıkartılması, devirleri tabanca ve 
yivli tüfeklere göre daha kolaydır. Ayrıca ruhsat harçları da tabanca- yivli tüfeklere göre çok düşüktür. Yine, çok
 uygun fiyatlara yivsiz tüfek satın alınabilir.

Bir çok kuralı biliyoruz. Hem bu kuralların kaynaklarını , hem de bilmediklerimiz varsa öğrenelim diye yivsiz 
tüfeklere genel olarak bir göz atalım.

Yivsiz tüfeklerle ilgili  genel düzenlemeler,2521 Sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları
ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun’da yer alır.

Yine bu kanunun uygulanmasıyla ilgili hükümler,2521 Sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları
ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’tedir.

Kanun’un 3.maddesinde, yivsiz av tüfekleri, ”avda ve atıcılık sporunda kullanılan ve namlularında yiv-set bulunmayan 
tüfeklerdir.” şeklinde tanımlanmıştır.

Yönetmeliğin 4.maddesinde “Avda ve atıcılık sporunda kullanılan ve namlularında yiv - set bulunmayan tüfekler.”
olarak tarif edilmiştir.

Aynı maddenin ikinci fıkrasında “Bu Yönetmeliğe göre yurt içinde imal edilecek yivsiz av tüfekleri tiplerinin ve özelliklerinin
TS/870 Tüfekler-yivsiz-setsiz, ateşli, kara avcılığı müsabakalar için standardına, spor ve nişan tüfek ve tabancalarının bu 
konudaki imalat için seçilen ve izin verilen tiplerinin uluslararası standartlarına uygun olması zorunludur.” denilmiştir.

Nisan 2013 Tarihli TS 870 Standardının 4.3.1. maddesinde “Namlu uzunlukları 457,2 mm’den az olmamak kaydıyla namlu 
uzunluklarının seçiminde imalatçı serbesttir, üretici tarafından beyan edilen namlu uzunluğunun toleransı +/- 2 mm’dir.” 
İfadesi yer alır. Bu durumda yivsiz tüfeklerin namlu uzunluklarının en az 45,5 cm olması gerekiyor. Aksi takdirde 
ruhsat verilmemektedir.

Kanun’un 9.maddesinde, “ Yivsiz tüfek ruhsatnameleri, yivsiz av tüfeklerini taşıma ve bulundurma izin belgesi yerine geçer.
Yivsiz tüfek ruhsatnamesi hamilleri sahip oldukları av tüfeklerinin cins, marka, çap ve seri numaralarını 
yivsiz tüfek ruhsatnamesine kaydettirmek zorundadırlar.
Yivsiz av tüfeği almak, taşımak ve bulundurmak isteyen kişiler, oturdukları mahallin en büyük mülkiye amirinden
yivsiz tüfek ruhsatnamesi almak zorundadır. Sahip oldukları tüfeklerin cins, marka, çap ve seri numaraları bu belgeye kaydedilir. 
Bu belge bir defaya mahsus olmak üzere verilir, ancak avcılık belgesi yerine kullanılmaz.” denilerek ruhsatnamelerin hem  
taşıma ve hem bulundurma izni yerine geçeceği belirtiliyor. Yine, ruhsatnamenin avcılık belgesi yerine geçmeyeceği  anlatılıyor.

Yönetmeliğin 10.madde b bendinde;  
-Ruhsatnamelerin yerleşim yerindeki illerin merkez ilçelerinde valiler, ilçelerde kaymakamlarca verileceği,
-Başvuru dilekçesi ekinde sabıka kaydı, sağlık raporu, iki adet fotoğrafın yer alacağı,
-Ayrıca belirlenen yivsiz tüfek harcı ödenmesi kaydıyla, verildiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere 5 yıl süreli yivsiz 
tüfek ruhsatnamesi düzenleneceği,
-Silah taşıma ruhsatı bulunanların sadece iki fotoğraf ve harç ödeme makbuzu ibraz etmeleri halinde yivsiz tüfek 
ruhsatnamesi alabilecekleri,
-Bu belgenin tüfek sahibine, bulundurma ve meskun mahaller dışında kırsal alanda taşıma yetkisi sağlayacağı,
-Söz konusu tüfeklerin köy, kasaba veya şehir içinde boş olarak torba veya kılıf içerisinde ya da araçların bagajında 
taşınıp nakledilebileceği,
-Yivsiz tüfek ruhsatnamesi alan kişilerin, sahip oldukları yivsiz av tüfeklerinin cins, marka, çap (kalibre) ve seri
numaralarını belgelerine işletmek zorunda oldukları, belirtilmiştir.

-Yönetmeliğin 12.maddesinde, yivsiz tüfek ruhsatnamesi alan kişilerin bu belgelerde kayıtlı yivsiz av tüfeklerini sadece
yivsiz tüfek ruhsatnamesi olan kişilere satabileceği veya hibe yoluyla devredebileceği, devreden ve devralan kişilerin 
en geç bir ay içinde ruhsatname düzenleyen makamlara başvurarak devrettikleri tüfeği belgelerinden sildirmek ve 
devraldıkları tüfeği belgelerine işletmek zorunda oldukları yazılıdır.

-Yönetmeliğin 13.maddesinde,ruhsatname için başvuranlara  yeni tüfek satın almak istemeleri halinde yivsiz tüfek satın
alma belgesi verileceği, bu belge ile silah imal eden ya da satan kişi ve kuruluşlardan yivsiz tüfek satın alabileceği, bu 
şekilde satın alınan av tüfeklerinin en geç bir ay içerisinde belgenin alındığı makama müracaatla cins, marka, çap ve 
seri numarasının kaydettirilmesinin  zorunlu olduğu ve  ruhsatname üzerine tüfeklerin kaydedilmesi işlemi esnasında 
tüfeklerin görülerek tespitinin yapılması gerektiği yazılıdır.
Son dönemde arık yivsiz tüfek satın alma belgesi elden verilmiyor.Talebiniz kabul edilirse,cep telefonunuza mesaj geliyor.
Bu mesajdan sonra herhangi bir bayiye gidip tüfek aldıktan sonra fatura ve tüfekle 1 ay içerisinde ilgili karakola gidip
tespit yaptırmak gerekiyor.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın ceycey,

Yivsiz Tüfek ruhsatnamemi geçen sene yenilemiştim. Boyutu ufak yeni ruhsatımı nereye koyduğumu bulamıyorum. Ruhsat şubesine yenisini çıkartmak için gittiğimde, karakolda kaybettiğime dair ifade vermemi, gazeteye kayıp ilanı verip, yenileme prosedürlerini yeniden yapmamı söylediler.

Acaba bunun hukuki boyutu nedir?

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
Bul
Yivsiz tüfek kullanabilmek için 18 yaşını bitirmek ve ruhsat alınmasına engel halleri olmamak ön şartlardır.
Sağlık raporu için tek hekimin onayı yeterlidir. Uygulamada aile hekimlerinden rapor alınmaktadır.
Uygulamada ruhsatname için gereken belgelere ek olarak arasında vergi borcu olmadığına dair belge de isteniyor.
Fotoğrafın biometrik ve son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekiyor.
Belgeler tamam ve ruhsat harcı/kart parası da yatırılmışsa; yeni tüfek alınacaksa, yivsiz tüfek satın alma belgesi düzenleniyor.
Bu belge üzerindeki tarihten itibaren 6 ay geçerlidir. Yetkili  kuruluşlardan alınan tüfeğin 1 ay içerisinde faturasıyla
birlikte belgeyi veren makama götürülerek, tüfeğin tespitinin yaptırılması gerekmektedir.
Yeni ruhsat alan biri ya da eski ruhsatı olan biri, bir tüfek devralmak isterse, taraflar dilekçeyle aynı makama başvururlar.
Devir makam önünde yapılır ve alınan tüfek ruhsatnameye işlenir.(Artık kart sistemine geçildiğinden, ilgili istek belgesi
nüfus müdürlüğüne gönderiliyor ve kart nüfus müdürlüğü tarafından hazırlanarak, kargoyla ruhsat sahibine teslim ediliyor.)

Maddelerden açıkça anlaşılacağı üzere, yivsiz tüfek ruhsatnamesi avlanma hakkını vermez. Sadece tüfek sahibine,
meskende-işyerinde bulundurma ve meskun mahaller dışında kırsal alanda taşıma yetkisi sağlar.
Avlanma için avcılık belgesi alınması ve yıllık av harçlarının ödenmesi gerekmektedir. Bu konuyu, ileride inceleriz.

2024 Yılı için 5 yıllık yivsiz tüfek ruhsatnamesi harcı 424,70 TL, kart ücreti 400,00 TL'dir.
2025 Yılı için 5 yıllık yivsiz tüfek ruhsatnamesi harcı 611,20 TL, kart ücreti 600,00 TL'dir. 
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
(27-03-2024, 00:14)Sabri yazdı: Sayın ceycey,

Yivsiz Tüfek ruhsatnamemi geçen sene yenilemiştim. Boyutu ufak yeni ruhsatımı nereye koyduğumu bulamıyorum. Ruhsat şubesine yenisini çıkartmak için gittiğimde, karakolda kaybettiğime dair ifade vermemi, gazeteye kayıp ilanı verip, yenileme prosedürlerini yeniden yapmamı söylediler.

Acaba bunun hukuki boyutu nedir?

Saygılar

Sn. Sabri, bu konuda kanunda ve yönetmelikte bir hüküm bulamadım. Zaten bu kadar ayrıntının da düzenlenmesi beklenemez.
Bu konuda Silah İşlemleri Genelgesi'nin 67.sayfa 40./c bendinde bir açıklama yapılmış. Merkezi kayıt sistemi üzerinden engel hali bulunup bulunmadığının kontrol edilerek, engel hal yoksa kart ücreti alınarak yeni ruhsatname verileceği yazılı.
Karakolda ifade vermek ve gazete kayıp ilanı, genelgeye ters bir uygulama. Silah kaybı olsa tamam, ama ruhsatname için bu işlemler işgüzarlıktan başka bir şey değil.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Kanunu 13.maddesinde ruhsatsız tüfek taşıma/bulundurmayla ilgili ceza hükmü yer alıyor:

Madde 13 - 
"Mülkiyeti kendisine ait olup olmadığına bakılmaksızın; yivsiz tüfek ruhsatnamesi olmadan yivsiz tüfek bulunduran 
veya taşıyan gerçek veya tüzel kişilere her tüfek için.....Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca ruhsatname işlemleri
tamamlanıncaya kadar tüfek muhafaza altına alınır. Muhafaza altına alındıktan itibaren bir ay içinde ruhsatname 
işlemlerinin tamamlanmaması veya menşeini ispata yarar belge ibraz edilmemesi halinde, tüfeğin mülkiyetinin
kamuya geçirilmesine karar verilir. 

Ruhsatlı yivsiz tüfeğini, bu Kanun hükümlerine aykırı olarak bir başkasına veren kişiye de ..... Türk Lirası idari para cezası verilir.

Bu Kanun hükümlerine göre idari para cezasına ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar vermeye mahalli mülki amir yetkilidir."

Madde açık. Ruhsatı olmayan veya başkasına ait ruhsatı olan bir yivsiz tüfeği taşıyan veya bulunduran kişiye para cezası verilir.
Tüfek emanete alınır, bir ay içerisinde bu tüfeğe ruhsat çıkartılırsa veya menşei belgesi sunulursa (fatura vs) tüfek iade edilir.
Yoksa, tüfeğin müsaderesine(mülkiyetinin devlete geçirilmesine) karar verilir.
Bu ceza miktarı her yıl değişir.2024 Yılı için 4.538,00 TL'dir. Ruhsatlı av tüfeğini başkasına veren kişiye de aynı para cezası verilir.

Görüleceği üzere, tabanca veya yivsiz tüfeklerin ruhsatsız taşınması veya bulundurulması halinde ceza davası açılıp, mahkemelerce 
hapis ve para cezası verilirken; suça konu av tüfeğiyse mahalli mülki amir tarafından para cezası veriliyor.
Bu eşitsizliği anlamak mümkün değil. Av tüfeği, bir tabancadan çok daha fazla hasmı yaralama, öldürme yeteneği olan bir ateşli
silahtır.
Not: Para cezası miktarı 2025 yılı için 6.531,00 TL olmuştur.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn ceycey bu müsadere islemleri konusunda pek çok farklı iddialar dolaşıyor.
Benim duyduğum bir iki tanesini paylaşmak istiyorum müsaadenizle.
Başkasında yakalanan ruhsatlı tabancaya veya izinsiz taşınan ruhsatlı tabancaya devlet devir etmek için süre veriliyor deniliyor ne kadar doğru acaba.

Sayın Sabri bende ruhsat kartımı kaybetmiştim. Bana ruhsatlarimin bulunduğu bir kağıt verip imzaladılar. Çok basit bir işlem memur için.
Bende her ihtimale karşı e devletten adıma kayıtlı silahların çıktısını aldım ve kollukta çalışan bir iki tanıdığa sorduğumda ruhsat yerine geçebileceğini kolluk personelinin işlem yapmayacağini(gereksiz yere uğrasmamak icin) ve ibraz edilen belgelerin yeterli olduğunu söylemişlerdi.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul
(27-03-2024, 14:35)Shepherd yazdı: Sn ceycey bu müsadere islemleri konusunda pek çok farklı iddialar dolaşıyor.
Benim duyduğum bir iki tanesini paylaşmak istiyorum müsaadenizle.
Başkasında yakalanan ruhsatlı tabancaya veya izinsiz taşınan ruhsatlı tabancaya devlet devir etmek için süre veriliyor deniliyor ne kadar doğru acaba.

Sn.Shepred, söylediğiniz yivsiz av tüfekleri bakımından doğru. Yukarıdaki mesajlarda 25121 Sayılı Kanun'un 
13.maddesi bölümünde açıklama yapmıştım.Başkasına ait tüfeği taşıyan veya bulunduran şahısa 1 ay süre
verilir.Bu sürede devir ve ruhsat işlemlerini tamamlarsa tüfeği iade edilir.Müsadere edilmez.

Ancak,tabanca ve yivli tüfeklerle ilgili böyle bir şey olacağını düşünmüyorum. Bu konuda bir kanun maddesine
rastlamadım. Eğer bilen bir arkadaş bana bildirirse sevinirim, öğrenmiş olurum. 
Kendi bulundurma ruhsatlı tabancanızı taşırken yakalanırsanız,ruhsatsız tabanca taşıma suçundan ceza alıyorsunuz.
Ve suç oluştuğu için tabanca müsadere ediliyor.Başkasına ait ruhsatlı bir tabancayı taşırken yakalanırsanız,her 
halükarda aynı maddeden ceza alırsınız diye düşünüyorum. Zira o tabancanın taşıması için sahibine izin verilmiş,
size değil.
Varsa böyle bir madde öğrenmiş olurum.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
İyi günler. Konu kirliliği olmaması açısından buradan bilgi almak için bir soru sormak istiyorum. Hali hazırda iki adet yivsiz ruhsatlı tüfeğim var. (2022'de almıştım, 2027'de yenileme işlemi olacak) Ancak şu an iki tane daha tüfek beğendim. Onları da alabilmem için yine sağlık raporu almam mı gerekiyor? Şu an zaten ruhsatım var. Sadece iki yeni tüfek ilave etmenin basit bir yolu var mıdır acaba? Mesela karakola gidip sadece dilekçe ve kart ücreti vererek yeni tüfekleri alabilir miyim? Eğer tekrar bütün evrakları baştan toplamam gerekecekse bu çok mantıksız ve yorucu olacaktır. Çünkü zaten ruhsatım bulunuyor. Cevap veren, düşüncesini dile getiren herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılar...
Bul
(28-05-2024, 14:28)58kemalerdogan yazdı: Hali hazırda iki adet yivsiz ruhsatlı tüfeğim var. (2022'de almıştım, 2027'de yenileme işlemi olacak) Ancak şu an iki tane daha tüfek beğendim. Onları da alabilmem için yine sağlık raporu almam mı gerekiyor? Şu an zaten ruhsatım var. Sadece iki yeni tüfek ilave etmenin basit bir yolu var mıdır acaba? Mesela karakola gidip sadece dilekçe ve kart ücreti vererek yeni tüfekleri alabilir miyim? Eğer tekrar bütün evrakları baştan toplamam gerekecekse bu çok mantıksız ve yorucu olacaktır. Çünkü zaten ruhsatım bulunuyor.

Sn. 58kemalerdogan,

Maalesef yasalar bizim yorumladığımız gibi kolaylık sağlayıcı değil. Yivsiz tüfek alabilmek için aile hekiminden yivsiz tüfek alabilir raporu gerekiyor. Aile hekiminiz uyumlu biriyse 5 dakikalık bir işlem.Diğer uğraştırıcı bir konu olan Maliyenin "borcu yoktur" belgesini artık e-Devlet üzerinden alabiliyorsunuz. Diğer belgeler kolay. Devlet bankalarından birine yeniden (artık tüfek başına) harç ve kart bedeli ödüyorsunuz.

Yani yeni tüfek alabilmeniz için tüm prosedürleri baştan yapmanız gerekiyor bunun basit başka bir yolu maalesef yok. 

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(28-05-2024, 14:59)Sabri yazdı:
(28-05-2024, 14:28)58kemalerdogan yazdı: Hali hazırda iki adet yivsiz ruhsatlı tüfeğim var. (2022'de almıştım, 2027'de yenileme işlemi olacak) Ancak şu an iki tane daha tüfek beğendim. Onları da alabilmem için yine sağlık raporu almam mı gerekiyor? Şu an zaten ruhsatım var. Sadece iki yeni tüfek ilave etmenin basit bir yolu var mıdır acaba? Mesela karakola gidip sadece dilekçe ve kart ücreti vererek yeni tüfekleri alabilir miyim? Eğer tekrar bütün evrakları baştan toplamam gerekecekse bu çok mantıksız ve yorucu olacaktır. Çünkü zaten ruhsatım bulunuyor.

Sn. 58kemalerdogan,

Maalesef yasalar bizim yorumladığımız gibi kolaylık sağlayıcı değil. Yivsiz tüfek alabilmek için aile hekiminden yivsiz tüfek alabilir raporu gerekiyor. Aile hekiminiz uyumlu biriyse 5 dakikalık bir işlem.Diğer uğraştırıcı bir konu olan Maliyenin "borcu yoktur" belgesini artık  e-Devlet üzerinden alabiliyorsunuz. Diğer belgeler kolay. Devlet bankalarından birine yeniden (artık tüfek başına) harç ve kart bedeli ödüyorsunuz.

Yani yeni tüfek alabilmeniz için tüm prosedürleri baştan yapmanız gerekiyor bunun basit başka bir yolu maalesef yok. 

Saygılar
Yardımlarınız için çok teşekkürler. Gözüm kesmiyor cidden. En iyisi 2027'yi beklemek olacak sanırım.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için 58kemalerdogan'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi