Yorumları: 7
Konuları: 4
Teşekkür Alındı: 4 mesajda 12
Teşekkür Verildi: 4
Merhabalar sayın forum üyeleri,
Yivsiz tüfek dünyasına Winchester SXP Defender ile giriş yaptım.
Henüz atış yapma fırsatım olmadı ama yakın zamanda planlıyorum. Önerilerinize ihtiyacım var.
- Tabanca gibi her atış sonrası temizlik yapmak ideal olan mıdır?
- Temizlikte hangi malzemeleri kullanıyorsunuz, hangilerini asla kullanma diyorsunuz.
- Bakım için yağ vs. kullanılır mı, öneriniz nedir marka model olarak
- Atış sonrası dışında daha genel bir bakım periyodu nasıl olmalıdır, nelere dikkat edilir
Bu sorularıma yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sevgiler, saygılar.
- Winchester SXP Defender
- Canik SFX Rival
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için cemocane'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için cemocane'e teşekkür ederiz.
• Boreas (03-06-2024), ceycey (02-06-2024)
Yorumları: 22
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 21 mesajda 113
Teşekkür Verildi: 27
Sn. cemocane,
Tüfeğiniz hayırlı olsun. Sorularınıza kısaca cevap vereyim. Temizlik ihtiyacı kullandığınız fişeğe göre değişir. İlk başlarda hepimiz abartma eğilimindeyiz. Ama tüfek temizlenmezse dünyanın sonu değil. Barut kalıntılarının paslanmayı hızlandırdığını biliyoruz. Diğer taraftan tüfeğini hiç temizlemeyen tanıdıklarım var. ben başlarda her atıştan sonra 1 saat kadar temizlik yapardım. Sonraları sabot ve tapa içi fişeğe yöneldim, sıvaşma hiç olmuyor, kalıntıları da 10 dakikada temizliyorum.
Temizlikte özellikle silah bakımı için üretilmiş ürünleri kullanın. WD40, Balata spreyi gibi malzemeleri kullanmayın.
Önce Temizlik solüsyonu ile temizleyip, daha sonra belirli yerleri hafifçe yağlamak iyidir. Tüfek uzun süre kullanılmayacaksa daha kalın yağlanır.
Size gerekecek olanlar:
1. İçinde fırçaları da olan iyi bir harbi seti. Sağlam olsun, herzaman kullanacaksınız. Ucuz mallar çabuk bozuluyor.
2. Bore snake diye arayacağınız bir ip harbi. Atıştan sonra namlu sıcakken bir kaç kere çekerseniz temizliğin çoğu orada bitmiş olur.
3. Temizleme solüsyonu
4. Silah yağı
Otis, Gunslick, Hoppes, Balistol bilinen markalardır, İnternetten arama yapıp bütçenize uygununu bulabilirsiniz. Ben harbi üstüne sardığım ÇELİK OLMAYAN ince bulaşık tellerinden de iyi randıman aldım. Edinmekte fayda var.
Ahmet Özalp
Yorumları: 7
Konuları: 4
Teşekkür Alındı: 4 mesajda 12
Teşekkür Verildi: 4
(31-05-2024, 07:10)ahmetozalp yazdı: Sn. cemocane,
Tüfeğiniz hayırlı olsun. Sorularınıza kısaca cevap vereyim. Temizlik ihtiyacı kullandığınız fişeğe göre değişir. İlk başlarda hepimiz abartma eğilimindeyiz. Ama tüfek temizlenmezse dünyanın sonu değil. Barut kalıntılarının paslanmayı hızlandırdığını biliyoruz. Diğer taraftan tüfeğini hiç temizlemeyen tanıdıklarım var. ben başlarda her atıştan sonra 1 saat kadar temizlik yapardım. Sonraları sabot ve tapa içi fişeğe yöneldim, sıvaşma hiç olmuyor, kalıntıları da 10 dakikada temizliyorum.
Temizlikte özellikle silah bakımı için üretilmiş ürünleri kullanın. WD40, Balata spreyi gibi malzemeleri kullanmayın.
Önce Temizlik solüsyonu ile temizleyip, daha sonra belirli yerleri hafifçe yağlamak iyidir. Tüfek uzun süre kullanılmayacaksa daha kalın yağlanır.
Size gerekecek olanlar:
1. İçinde fırçaları da olan iyi bir harbi seti. Sağlam olsun, herzaman kullanacaksınız. Ucuz mallar çabuk bozuluyor.
2. Bore snake diye arayacağınız bir ip harbi. Atıştan sonra namlu sıcakken bir kaç kere çekerseniz temizliğin çoğu orada bitmiş olur.
3. Temizleme solüsyonu
4. Silah yağı
Otis, Gunslick, Hoppes, Balistol bilinen markalardır, İnternetten arama yapıp bütçenize uygununu bulabilirsiniz. Ben harbi üstüne sardığım ÇELİK OLMAYAN ince bulaşık tellerinden de iyi randıman aldım. Edinmekte fayda var.
Ahmet Bey zaman ayırıp bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Önerdiğiniz markaları da araştırıp yağımı ve temizleme solüsyonlarını alacağım en kısa sürede.
Sabot ve tapa içi fişek tam olarak ne oluyor rica etsem açıklar mısınız?
Saygılarımla.
- Winchester SXP Defender
- Canik SFX Rival
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için cemocane'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için cemocane'e teşekkür ederiz.
• Boreas (03-06-2024)
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,363
Teşekkür Verildi: 1,074
02-06-2024, 10:21
(Son Düzenleme: 02-06-2024, 11:02, Düzenleyen: Sabri.)
Yivsiz tüfek namlusunu en çok kirleten, temizliği en zor şey kurşun sıvaşmasıdır.
Kurşun'un erime derecesi 327 derece civarıdır. Yivsiz mamlusundan keçe tapa veya bior tapa ile atılan saçmalar ve yivsiz tek kurşunlar namluya sürtünerek çıkarlar. Sürtünme ile meydana gelen ısı kurşun erime derecesinin üzerine çıktığında kurşun namluya film gibi yapışır. Namlu çıkış hızı arttıkça bu sıvaşma artar.
Kurşun sıvaşmasını çıkartmak zor bir iştir. Fırça, alüminyum tel, mekanik temizlik için harbi ile kullandıklarımız. Yarı-otomatik tüfeklerde özellikle piston ve çevresi de kurşun sıvaşmasından nasibini alıyor.
Kurşun sıvaşmasını kimyasal olarak temizlemek biraz zor. Hidroklorik asit veya nitrik asit kurşunu eritir ama namlu temizliğinde kullanmayı hiç tavsiye etmem. Piyasada mevcut namlu temizliği için kullanılan köpükler var. Namlu temizliğinde en başarılı ürünlerden biri Hopes No.9
Ben Hopes CLP ürünleri ile iyi sonuçlar aldım.
Elbetteki işin başında namluyu kirletmemek en pratik çözüm. Power tapa içinde atılan saçma veya Lee Key Drive, Lyman, Swarog gibi yine power piston tapa içinde atılan (Sabot) tek kurşunlar namluyu kirletmiyor. Namluyu kirletmemenin diğer bir yolu da yivsiz tek kurşunları elektrostatik toz boya ile kaplama, ben çok iyi sonuçlar aldım.
ELEKTROSTATİK TOZ BOYA KAPLAMA
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• Boreas (03-06-2024), ceycey (02-06-2024), yaaslanturk (11-10-2024)
Yorumları: 11
Teşekkür Alındı: 8 mesajda 19
Teşekkür Verildi: 38
Selamlar...
Balistol markasının üniversal sprey yağını ve General Nano diye bir markanın köpüğünü kullanıyorum.Standart harbi seti işimi görüyor fakat kurşun sıvaşması temizliği konusunda biraz zorlanıyorum.İlerleyen zamanda kalite bir "bore snake" almayı planlıyorum.Konu hakkında tavsiyeye her daim açığım
Yorumları: 22
Teşekkür Alındı: 21 mesajda 113
Teşekkür Verildi: 27
Kurşun sıvaşmasını temizlemek zor iş. Temizleme solüsyonları işe yaramıyor. Ancak bir şekilde silerek çıkıyor. Bakır, pirinç vs standart harbi takımı içinde gelen fırçalar çok uğraştırınca çareyi bulaşık telinde buldum. Harbi fırçasının üzerine sarınca iyi iş görüyor. Yine de 12 ga namlu çapında (yaklaşık 18.5 mm) tek kurşun veya gülle kullanıyorsanız, namluya sürtünerek gittiği için çok sıvaşma oluyor. 12 ga, kalay veya antimuan katkılı kurşun yaklaşık 34 g, 16 ga ise 28 g gelir. Eğer illada büyük kurşun kullanmayı gerektiren bir amaç yoksa daha küçük çaplı kurşun kullanılabilir. Dolayısıyla 16 ga çapında (17 mm) kurşunu, normalde saçma için kullanılan power tapa ların içine koyuyoruz. Namludan çıktıktan sonra tapanın kanatları açılıp geride kalıyor ve kurşun tek başına gidiyor. Namludan geçerken tapanın içinde olduğu için namlu cidarına sürtünmüyor. Namluda sadece plastik sürtünmesinden ve barut gazından kaynaklanan pislik oluşuyor. Bu kalıntı temizleme solüsyonları ile kolayca temizleniyor.
Bore snake olmazsa olmaz bir alet, atıştan hemen sonra, hatta uzun seanslarda atış arasında kullanmak sonraki işi azaltmak açısından çok iyi oluyor.
Ahmet Özalp
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ahmetozalp'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ahmetozalp'e teşekkür ederiz.
• Boreas (03-06-2024), cemocane (05-06-2024), ceycey (03-06-2024), Sabri (03-06-2024)
|