Ağır dolu pistonda tüfeğin çalışmaması
Merhaba. Ata CY Taktik tüfeğimle ilgili bir problemden sizlere bahsedeceğim. Ata CY Taktik tüfeğimi 34 gr'a kadar fişeklerle hafif dolu pistonuyla kullandım ve hiçbir sorun olmadan tüfek çalıştı. Daha sonrasında 44 gr fişek atmak için ağır dolu pistonu taktım fakat tüfek mekanizması çalışmadı. Atım yatağındaki patlamış boş kovanı mekanizma geri gelmediği için tahliye etmedi. Sonra aynı 44 gr fişeği hafif dolu pistonla denedim ve yine hiçbir sorun olmadan tüfek çalıştı yani boş kovanı tahliye edip şarjör borusundan yeni fişekle beslemesini yaptı. Ata CY kullanma kılavuzunda 38 gr üstü fişeklerde ağır dolu pistonu kullanın diyor ama tüfek mekanizması çalışmıyor. Durumla ilgili Ata Arms teknik servis hattı ile iletişime geçtim fakat ilgilenecek personel izinli olduğu için ancak 1 hafta sonra hizmet verebileceklerini söylediler. Böyle bir durumla ilgili bilgisi olan var mıdır? Teşekkür ederim.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için iztay'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. iztay,

Sizin problem olarak gördüğünüz konuyu ben bir sorun olarak almıyorum.

Taktik bir tüfek ne için kullanılır? Savunma , belki domuz avı, belki atıcılık için. İhtiyaç olan fişekler ne?  Tek kurşun, şevrotin, belki iri saçma.  Bunlar için kaç gramlık fişek gerekir? 28 gram, 32 gram... Nadiren domuz için 37-40 gram magnum fişek.

Bu tüfekle ördek, kaz avına gidilmeyeceğine göre ağır magnum fişek ihtiyacı olmayacaktır. Zaten av amaçlı atış yapmıyorsanız, ağır dolu pistonuna hiç ihtiyaç ta olmayacaktır.

Atıcılık ve savunma amaçlı kullanacağınız sıkıların yüksek gramajlı olması, omuzunuzu dövdürtmekten başka bir işlevi de olmayacaktır. Yüksek gramajlı atışlarda omuz kuşağı kaslarında ağrısı geçmeyecek yırtık, eklem kapsülü yaralanmaları, boyun fıtığı, hatta retina ayrılmasına (retinal dekolman) bağlı körlük gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini de bilmek gerekir.  Binlerce (çok şükür sakatlanmadan) fişek attıktan sonra, şimdilerde kendi dolumum subsonik fişekleri keyfini yaşıyorum ve herkese de tavsiye ediyorum.

Bence kullanım amacına karar verip, bu amaca uygun fişek seçerek işe başlamak gerekiyor.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
Bul
Öncelikle belirtmeleriniz için teşekkür ederim Sn. Sabri üstat. Evet, bahsettiklerinize ben de katılıyorum. Yüksek gramajlı fişekleri ne derece kullanım ihtiyacım olacak ve de aşırı geri tepmenin meydana getirdiği durumların da dediğiniz gibi bilincindeyim. Bunlar bence ayrı bir konu.

Benim takıldığım kısım şudur:

Ürünün kullanma kılavuzunda gramaja uygun piston kullanılmaması durumunda "aksi halde tüfeğin çalışması ile ilgili sorun yaşayabilirsiniz " diye belirtme yapıyor fakat buna bilakis önerilen pistonu kullanmama rağmen tüfek hiç çalışmıyor. Burada tüfeğin çalışmama sebebi nedir? Üreticinin mühendislik hatası mıdır? Yoksa benim tüfeğe ait münferit bir arıza söz konusu mudur? Gibi gibi. Bunları bilemiyorum maalesef. Kullanma kılavuzundaki talimatlara uygun şekilde kullanmama rağmen tüfek çalışmıyor ise hak verirsiniz ki burada bir sıkıntı var demektir.

Teşekkürler.
Bul
Temizledikten sonra tüfeğinizin çalışması düzeldi mi? Devinim yavaşlığı diye yazmıştınız...

Anladığım kadarıyla Ata'nın çift pistonlu tüfeklerinde ağır piston ile yakınmalar var. Aşağıdaki videoda 1:10 - 2:28 arasında bunu anlatıyor.

https://youtu.be/aa2uKvfmF5o
 Fortis Fortuna Adiuvat
Bul
Sorumla ilgili video kaynağı paylaşımınız için sağ olun. Evet, mekanizma deviniminin yavaşlığı ile ilgili paylaşımımın devamı olarak o konu başlığı altına sonraki tecrübelerimi yazacağım.
Bul
Yeniden merhaba. Aradan bu konuyla ilgili son yazımın üzerinden yaklaşık 2 ay geçti ve bu süreçte tüfeği fabrikasına gönderdim. Tüfek fabrikadan geldi ve işlem raporunda tüfeğin testinin yapılıp çalışır durumda olduğu belirtildi. Bu süreçte de ateşli silahlarla ilgili bilgi sahibi birinden konuyla ilgili tavsiyesi üzerine, yivsiz tüfeklerin mekanik aksamlarının ve namlusunun testi için imal edilen, yüksek basınçlı (1.200 BAR / 60 kg cm²), Zuber marka sürsarjlı test fişeği tedarik edip bu fişekle tekrar ağır dolu pistonu denedim ama yine nafile olarak ağır dolu pistonu düzgün çalışmadı. Nihayetinde, piyasadaki fabrikasyon olarak en yüksek basınçlı olan fişekle de sorun olunca ben de artık ağır dolu pistondan umudumu keserek bu işten vazgeçtim. Açtığım konu başlığına ilgi gösterip cevaplayanlara da ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi