RAF Midland Havacılık Müzesi
Cumhuriyetin 25. yılında doğdum. O dönem Atatürk devrimlerinin etkin olduğu günlerdi. Onun "İstikbal Göklerdedir!" deyişi çocuk aklıma düşmüş ki, pilot olmak istiyordum. Pilot olan amcamın yüzbaşı iken F-84 uçağıyla Manyas gölüne çakılması, balçık gölde o zamanın imkanlarıyla ne uçağının ne kendisinin bulunamayışı kaderimi etkiledi. Lisedeyken İnönü planör kampına gitmem bile engellendi. Kaderin garip cilvesi, halamın küçük oğlu muhabere yüzbaşısı iken bir C-12 ile dağa çakıldılar ve şehit oldu. ABD de bulunduğum yıllarda amatör pilot lisansı alacakken ona da "iki çocuğumuz var" diye eşim engel oldu. Velhasıl gözüm hep havalarda, bedenim karada kaldı...

Geçen ay İngiltere ziyaretimde oğlum "Baba gel seni müzeye götüreyim" dedi. Midland'daki Kıraliyet Hava Kuvvetleri müzesini ziyaret ettik. Çok büyük bir müze. Askeri müze olduğundan İkinci dünya savaş uçakları ve soğuk savaş dönemi uçakları yanısıra az sayıda günümüz savaş uçakları var. Bahçesinde çok büyük nakliye ve tanker uçakları var onlarla pek ilgilenmedim. 6 büyük hangarda ilgimi en çok 2. dünya savaşı uçakları çekti: O konularda çok film seyretmişliğimiz vardır.

Spitfire 2. Dünya savaşının ikonik İngiliz uçağı. Savaş döneminde 20.351 tane üretilmiş. Alman hava saldırılarına karşı İngilterenin savunmasında en öönemli rolü olan uçak, hafta içinde kokpite oturulabiliyor, hafta sonu bu olanak yok, yine hevesim kursağımda kaldı diyelim 

[Resim: IMG-7187.jpg]

Almanların müttefiklere kök söktürdüğü, hız ve manevra yeteneği çok yüksek bir uçak Messerschmidt BF-109. Savaş döneminde 33.984 tane üretilmiş. Müttefik bombardıman filolarının korkulu rüyası olmuş. BF-109 lar ile 12.000 civarı müttefik uçağı düşürdükleri biliniyor.

[Resim: IMG-7184.jpg]

Aşağıda görüntüsünü köpek balığına benzettiğim Me-262 görünüyor. Messerschmitt Me 262, dünyanın ilk operasyonel jet avcı uçağı olarak bilinir. İkinci Dünya Savaşı sırasında toplamda yaklaşık 1,430 adet Me 262 üretildi. Bu uçak, Luftwaffe tarafından kullanıldı ve savaşın sonlarına doğru önemli bir etki yarattı, ancak sayıca az olmaları ve savaşın bu döneminde Almanya'nın kaynaklarının tükenmiş olması nedeniyle savaşın genel seyrini değiştiremedi.

[Resim: IMG-7198.jpg]

İkinci dünya savaşı Bombardıman uçaklarını da dolaştım ama Amerikan Boeing uçan kale, İngiliz Lancaster uçaklarının da etrafını dolaştım. Hafta sonu olduğundan içlerine giremedim.

Bu arada Jet uçakları bölümünde cüsseli bir savaş uçağı dikkatimi çekti. F-16 dan büyük cüsseli bir uçak. Bizim hava kuvvetleri için alımı düşünülen Eurofighter Typhoon:

[Resim: IMG-7195.jpg]

Müze çok büyük, çok uçak var, tam anlamıyla gezmek için bayağı zaman ayırmak lazım. Eğer bir rehber de olsa tadına doyum olmaz. Bir Sykorsky MH53-M ile foto paylaşıp bırakıyorum.

[Resim: IMG-7207.jpg]

Yolunuz düşerse keyifle gezilecek br müze. Hepinize iyi bir pazar günü diliyorum

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 10 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi