STOEGER COUGAR FL
Tt forumun henüz Celal bey tarafından açılmadığı zamanlardı.  Bu hasrete güzel bir nokta koyan Celal beye teşekkür eder, tüm forumdaslarima iyi seyirler dilerim.

[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Köstenceli35'e teşekkür ederiz.
Bul
Forumun ilk açıldığı yıllarda yerli tabancalar kaliteli değildi.O yüzden forumda yerli tabancalara 
karşı genel bir memnuniyetsizlik hakimdi. Bazen bu memnuniyetsizlik ön yargıya dönüşüyor,
yeni çıkan yerli tabancalar kalitesine bakılmadan,hatta hiç incelemeden tu-kaka ilan ediliyorlardı.
Bunların arasında bir istisna vardı: o da Stoeger Cougar'dı.Hatta forumda oybirliğiyle en iyi yerli
tabanca seçilmiş ve alınabilecek tek yerli tabanca kabul edilmişti.Bu nedenle bu tabancanın forum
için yeri ayrıdır.

Eski forumda bu tabancayla ilgili yorumlardan kurtarabildiklerim aşağıda:

vgun demiş ki:
(01.11.2011 tarihli yazıda 20 civarında resim maalesef silinmiş.)

Cougar 8000, 1994 yılında Beretta tarafından, F92' ye alternatif olarak üretilmeye başlandı. Amaç, F92' den daha hafif, daha küçük, daha iyi gizlenebilen ve daha rahat atış yapılabilen silah sunmaktı.

2000 yılına kadar Beretta tarafından İtalya' da üretilen Cougar 8000, bu yıldan sonra, makine parkı Türkiye' ye getirilerek, Stoeger tarafından üretilmeye başlandı. Silahın şarjörü, halen İtalya' da, Beretta tarafından üretilmektedir.

Stoeger Cougar 8000, Türkiye' de üç ana türde ve üç ayrı kalibrede sunulmaktadır:

Cougar 8000 F : Silahın standart, tam hizmet boyu modelidir.
Cougar 8000 FL : Silahın şarjörden kısaltılmış ve fişek kapasitesi azaltılmış modelidir. F modeli ile aynı teknik özelliklere sahiptir. (Bu yazıda, bu modeli inceleyeceğiz)
Cougar 8000 FT: F modeli ile aynı özelliklere sahip olmakla birlikte, gövdede piccatiny taktik aparat kızakları bulunan, 15 fişek kapasiteli modeldir.
Satışa sunulan kalibreler 9 mm, .40 S&W ve .45 ACP' dir.

Silahın teknik özellikleri:

Toplam Uzunluk: 178 mm
Namlu Boyu: 92 mm
Tetik Hareketi: Çift / Tek
Tam Genişlik: 38 mm
Gez Mesafesi: 132 mm
Tam Yükseklik: F ve FT modeli: 140 mm, FL modeli : 126 mm
Şarjör Kapasitesi (9 mm): F ve FT modeli: 15, FL modeli : 13
Boş Ağırlık: F modeli: 838 gr, FL modeli : 770 gr, FT modeli: 860 gr

Kutudan Çıkanlar;

Cougar 8000' in kutusu küçük, kibar ve mütevazi bir kutu. İçindeki süngere, silah ve aksesuarlar için kalıp çıkarılmamış.

Silah
Yedek Şarjör
Harbi Seti
Kullanım Kılavuzu
Garanti Belgesi
Süngerin altında harbi seti var

Silahı alırken, Ankara MKE' de bulunan Stoeger standındaki Serkan Bey' e, çocuk kilidi istediğimi belirtmiştim. Bana fabrika ile iletişime geçebileceğimi ve fabrikanın çocuk kilidini göndereceğini söyledi. Ben de fabrikadan Tuğçe Hanım ile görüştüm ve kendisi bana çocuk kilidini ücretsiz olarak gönderdi.
Silahla birlikte hediye olarak kaliteli, kahverengi, kelebek bir dış kılıf veriliyor. Bu dış kılıfa silahı koyup, çıt çıtını vurduğunuzda silahın emniyet manivelası pasif duruma geçiyor. Bu kılıfla ilgili ciddi bir problem. Fabrikadan Tuğçe Hanım'a bu durumu bildiren bir e-posta gönderdim ve bana anında geri dönerek, bu durumu satın alma birimine ilettiğini ve takip edeceğini bildirdi.

Genel Görünüm

Elinize aldığınızda derli toplu, şık ve temiz çizgileri olan bir silah hissi veriyor. Ele çok güzel oturuyor. Hem F modelini, hem de FL modelini elime alıp inceledim. F modelinin ele çok daha iyi oturduğunu söyleyebilirim.

Silahım taşıma ruhsatlı olacağından dolayı, silahımın kompakt, hafif ve küçük olmasını istedim ve FL modelini aldım.

Bu kadar küçük bir hacime, bu ağırlığı başarıyla sığdırdıklarından olsa gerek, elinize alırken hafifmiş gibi düşünüyorsunuz, ama alınca düşündüğünüzden daha ağır olduğunu görüyorsunuz.

Sahra Sökümü

Silahın sahra sökümü çok kolay. Tek bir pimi çıkarıp, sürgüyü kaydırdığınızda, neredeyse tamamen sökmüş oluyorsunuz. Hatta öyle ki, internette izlediğim bir videoya özenip, tek elle hızlı bir şekilde sahra sökümünü tamamen gerçekleştirebilmiştim.

Sürgü

Çelik alaşım sürgü, derli toplu ve silahın ağırlığının en önemli kısmını oluşturuyor. Üzerinde delik, çentik yok. Hatta, bazı modellerde sürgü yakalama salma manivelası için açılan ve dışarıdan görünen çentik bile, sürgünün içine açılmış ve dışarıdan görünmüyor.

Beretta tarafından üretilen Cougar 8000'lerde tam boy devam eden sürgü, Stoeger tarafından üretilen 9 mm kalibrelerde, ön taraftan traşlanmış. Silahın hafiflemesini sağlayan bu işlem, silahın görüntüsündeki dolgunluk hissini biraz azaltmış.

Sürgünün ön tarafında çekme kertikleri yok sadece arka tarafında var.

Sürgü üzerinde, silahın en çok şikayet edilen parçası var; Emniyet manivelası!

Sürgü içerisinde namlu, icra yayı kılavuz mili, icra yayı ve namlu kilit bloğu var.

İcra yayı kılavuz mili üzerinde tek sıralı sarmal olarak tam boy devam eden icra yayı, sahra sökümü sırasında, milden ayrılmıyor.

Namlu

Cougar 8000' in döner kilit sistemli namlusu, bu silahın en özgün ve karakteristik yeri. Beretta' nın, Cougar 8000 ile beraber, sadece PX4 Storm'da kullandığı bu sistem, kullanıcıya atışta tepmeyi daha az hissettiriyor.

Mermi çekirdeği namluyu terkettikten sonra, namlu çok kısa bir miktar düz olarak geri geliyor. Daha sonra, kendi ekseni etrafında dairesel olarak, yaklaşık olarak 30 derecelik bir dönüş yaparak, geri tepme enerjisinin bir miktarını soğurduktan sonra, yeni fişek alarak yerine yerleşiyor.

Alttaki iki fotoğrafta, namlu ve blok üzerinde karşılıklı gelen ve namlunun dönmesini sağlayan kilit sistemini görüyorsunuz:

Namlu içindeki yiv ve setler yakından incelendiğinde, mermi çekirdeğinin 92 mm' lik namlu boyunca ilerleyişi sırasında, bir çeyrek tur (90 derece açı) yaptığını görüyoruz.

Namlu içinde konvansiyonel yiv - set bulunuyor.

Modern muharabe tipi nişangah sistemi var. Gece parlamayan standard beyaz boyalı çubuklu gez ve noktalı rampalı arpacık var.

Gövde

Gövde alüminyum alaşım ve çok hafif. Silahıın sadece sürgüsünü çıkardığınızda bile, gövde tüy gibi hafifliyor. Gövde üzerinde sökme/takma mandalı ve sürgü yakalama/salma mandalını, şarjör sabirleme manevelasını taşıyor. Silahın seri nosu gövdenin sol tarafında lazerle yazılmış.

Kabza

Cougar 8000' in en çok beğenilen yerlerinden birisi olan kabza, FL modelinde plastik şarjör tabanı ile tamamlanıyor. Kabza önünde ve
arkasında, dikey çizgiler bulunuyor.

Kabza arkasında, kavrama emniyet ( kabza emniyeti ) sistemi bulunmuyor.

FL modelinde kabzenin küçük olması, hızlı çekişlerde kabzeyi çabuk bulma, kavrama ve çekmede dezavantajı da beraber getiriyor.

Şarjör

Çift sıralı, bükme çelikten yapılan şarjörler, İtalyada Beretta tarafından üretiliyor. Şarjörün üzerinde '' Made in Italy '' yazısını görmek mümkün. Şarjörün arka tarafında, her beş fişek için bir delik var.

Şarjör boyası, ilk çizilen yerlerden biri.

Şarjör mandalı sökülerek soldan sağa alınabildiği için, şarjördeki sabitleme çentikleri de çift taraflı.

Silah şarjörsüzken ateş edebiliyor. Bu mekanik özellik sürgünün sağ tarafında yazıyor.

Horoz

Daha önce forumda bahsedien, 50.000 atım görmüş poligon silahında, horozun üzerindeki iz ve aşınmanın azlığı, asıl dikkati çeken ayrıntılardan birisi idi. Bu da, horoz malzemesinin oldukça kaliteli olduğunun bir göstergesi.

Benim silahımda horoz, biraz sol tarafa yatık duruyor. İşçilik hatası olduğunu düşündüğüm bu durum, atışlarda horozun sol tarafının gövdeye sürtmesiyle bu taraftaki boyayı zedeledi.

Emniyet

Sürgü üzerinde bulunan emniyet mandalı, silahın en çok şikayet edilen yeri.

DA / SA çalışan silahta, horoz kurulu iken, emniyet manivelasını aktif hale getirdiğimizde, önce iğne ile horoz bağlantısı kesiliyor, sonra da horoz düşürülüyor.

Tırnak dışarıda ve haznenin dolu olup olmadığını bildiren bir sistem yok.

Kabzede, kavrama emiyeti yok.

Silahta tetik emniyeti var. Bu sayede, , tetik sonuna kadar çekilmediği sürece, horoz tarafından ateşleme iğnesi üzerine basınç uygulansa bile, "otomatik iğne kilit parçası" sayesinde, bu basınç atım yatağındaki fişeğin kapsülüne kadar iletilmiyor.

Tetik

DA / SA tetik, atıcısına horoz aşağıda, fişek yatağı dolu ve çift hareketli tetikle taşıma imkanı sağlamaktadır.

Köşeli tetik korkuluğu, kullanıcısına yeterli alan sunuyor.

Boya

Silahın en çok şikayet edilen özelliklerinden birisi de, özellikle aliminyum alaşım gövde üzerindeki boyadır.

Fabrikada silahın çelik yüzeyleri üzerine önce Brunasyon ( asit borik banyosunda yapılan bir çeşit nitritleme işlenmi ) işlemi yapılıyor. Bu işlem yüzeyde sertlik ve korozyon direnci sağlıyor, ama hiçbir renk vermiyor, renklendirme sonradan pigmentler ile yapiliyor. Alüminyum gövde ise anodizasyon ile kaplanıyor.

Ben silahı aldıktan kısa bir süre sonra, sahra sökümünden sonra, silahı monte ederken, gövdenin ön tarafına sürgüyü bir defa değdirdim ve gövde hemen çizildi.

Korkuluk önünde, takılan aparatların daha sabit durması için açılmış tırtıklar var.

Fabrikanın mühendisleri, bu malzemeye uygulayabildikleri en kaliteli boyanın bu olduğunu iddia ediyorlar.

Kılıf

Bu silah için piyasada kılıf bulunmuyor. Kılıf almak istediğinizde Beretta F92 ya da SS P226 gibi benzer modellerin kılıflarından almak zorunda kalıyorsunuz.

Aşağıda koltuk altı kılıfımı görüyorsunuz.

Silahı satın aldığım gün, Ankara MKE Poligonu' ndan Mustafa Bey, bu silahın piyasadaki en iyi silahlardan birisi olduğunu, tek kusurunun emniyet manevelalarının yeri olduğunu söyledi. Bu silahın namlusunu kesmeye çalıştığını ama kesemediğini, ayrıca bu silahın bir kaç ihaleyi kazandığını ama ihalenin başka firmalara (sebepler malum) verildiğini söyledi.

Saygılarımla.

Lupus demiş ki:

Sn.vgun, sabitlenmeyi hak eden, bilgilendirici çalışmanız için çok teşekkür ederim.

Şarjörlerle ilgili küçük bir ayrıntı eklemek isterim, pek çok üretici için geçerli olduğu gibi, Cougar şarjörleri de dahil olmak üzere tüm yarı otomatik Beretta tabancaların şarjörleri Mec-Gar tarafından üretilmektedir. Saygılar.
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
vgun demiş ki:

Merhaba sn. forum üyeleri,

Bugünlerde, ramazan ayının da gelmesi ile biraz boş zamanım oldu ve silahımın güncel durumunu sizlerle paylaşmak istedim. Aslında bu paylaşımı, 500 atımı tamamlayınca yapmaya niyetliydim. Bundan sonra biraz yoğunlaşacağımı göz önüne alarak, bu paylaşımı yaklaşık 450 atım civarı yapıyorum.

Yaklaşık 450 atım dışında, kuru tetik çalışması şeklinde sayısını hatırlamadığım kadar çok sürgü manipülasyonu, hızlı şarjör değiştirme ve tetik düşürme işlemi yaptım. Neredeyse her boş zamanımda, fırsat varsa, bu şekilde çalışmalar yaptım.

Bu süreçte silahımı, yaz kış tam kelebek dış kılıf ve maşalı iç kılıf ile belimde taşıdım. Son iki buçuk aydır, yoğun olarak Maxpedition Fatboy çanta içinde taşıyorum.

Silahı ilk aldığımda, MKE Poligonda bir şarjör mermi kullanmıştım. Şu ana kadar iç kısımlarda, o günkü boya aşınmalarına göre çok az bir fark var. Ciddi bir fark yok. Dış kısımlarında ise, köşelerde renk açılması oldu. Silahın kullanımından kaynaklanan renk açılmaları, beni hiç rahatsız etmediği gibi, göz zevkimi de okşamaktadır. Bunların yanında, benim silahımda olan "ahmak vuruğu" ise, ilk günkü şekliyle canımı sıkmaktadır.

ihtiyar demiş ki:

Yeni silahımı en sonunda poligona götürebildim ve 325 atım yaptım. İlk 15 atımı 5 metreye yaptım, hatıra fotoğrafı aşağıda başka fotoğraf çekmedim maalesef.

10 metreye de aşağı yukarı aynı atışları yaptım. 15 metrede denemedim. 25 metrede ise pek konsantre olamadım zaten ışık şartları da yetersizdi. Gözlerimde biraz yorgundu.. Daha çok 3-5 metreye seri atışlar yaptım hem alışmak hem silahı denemek, biraz da eğlenmek için. (Loş ışıkta ortalığın duman altı olduğunu ve silahın da iyice ısındığını bir düşünün.)

Silahın şahlanmasından hedef hattına geri dönmesinden pek bir şey anlayamadım ama avuç içi ve bileğimdeki baskıdan az geri teptiğini hissedebildim. Bu az geri tepme yüzünden seri atışlar konforlu geçti. Mesela şarjördeki mermilerin hepsini atığım sefer, şarjörün sonlarına doğru atış yavaşlasa da hiç parmağım takılıp sanki tutukluk yapmış gibi donup kalmadım. Zigana silahımda başıma gelmişti anlattığım olay.

Bir de seri atışlarda zaman zaman kafama gelen boş kovanlar oldu. Hatta bir-iki tanesi ensemden girdi diğeri dudağımı yaktı o kargaşada. Sanırım kompakt bir silah olmasından kaynaklı biraz da.

Mermiler 2014 ve 2015 Mke yeşil kapsüllü fişekleriydi. Bir tane dahi ilk atışta patlamayan fişek olmadı. Herhangi bir tutukluk da olmadı çok şükür. Silahın içinde normalde gördüğüm yanmamış barut artığı vs. pek görmedim bu arada.

Son mermiden sonra mekanizma geride kilitli kalmadığı seferlerde, parmağımı hep sürgü salma manivelasının üzerinde yakaladım.

Rehine kurtarma kağıdında 10 metrede tek elle dahi iyiydi. Tam boy Zigana silahımla karşılaştırınca biraz daha dikkat istiyor o kadar. Hata yaptıktan sonra Zigana da açığa gidiyor.. Belki Cougar da 2-3 cm daha açığa gidiyor hata yapınca o kadar. İlerleyen zamanlarda silaha iyice alışınca 25 metreye tekrar bakarım diye düşünüyorum. Temizlikte yağı bol kullandım kusura bakmayın. 

nuri50 demiş ki:

Merhaba sayın forum üyeleri, foruma yeni üye olmama rağmen uzun süredir takip etmekteyim ve çok yararlı bilgiler edindim sizlerden. Kısaca hikayemi sizlere anlatarak bizim için önemli bir konuda görüşlerinizi ve tavsiyelerinizi rica ediyorum.

Babam kamu görevlisi olması sebebiyle 35 sene beylik tabancası kullanmış olup bunun benim bildiğim 30 senesi S&W 5906 ile geçti. Emekli olması ile beylik silahını malesef kuruma teslim etmesi gerekliydi. Belinde taşımayı çok fazla sevmese de senelerin alışkanlığı olarak evimizde bir adet silah bulundurmak istedik ve bütçemiz doğrultusunda ve forumda yapılan yorumlar sonucunda Stoeger 8000 F modeline karar verdik ve Eylül ayında İstanbul MKE' dan tabancamızı satın aldık. Üç hafta önce poligonda 75 adet atış yaptık çok da güzel grupmanlar yaptıgımı düşünüyorum. Eve gelip silahı temizleme esnasında fotoğrafda göreceğiniz namlu ile sürgü arasında yuvarlak bir hat çeklinde boyada açılma fark ettik.
30 senelik S&W 5906' yı neredeyse çiziksiz herhangi bir boya kusuru olmadan teslim eden bizler için açıkcası çok üzücü bir görüntü oluştu. Fabrikayla iletişime geçerek Ocak ayında tabancayı göstereceğiz fotografa bakarak gerekli incelemeler yapılacağını gerekirse sürgünün değişimine kadar gidileceğini belirtiler, ben de Stoeger' ın böle bi konuda bizi mağdur etmeyeceğine inanmak istiyorum.
Bu durum ile ilgili fabrikaya ürünü götürdüğümüzde tavsiyelerinizi ve bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

demirci57 demiş ki:

Sayın nuri50,

Öncelikle geçmiş olsun, Stoeger Cougar'larda namlu fem yüksüğü sürgü içerisine, sürgünün namlu açıklığı tarafından vidalanarak takılır, akabinde de sürgü bu parça üzerinde takılı halde boyanır.

Kuvvetle muhtemel, boya öncesi kostik havuzunda yağ alma prosesi gözden kaçırılarak sürgünüz boyanmış ve sürgü ile fem yüksüğü çeperinden taşan talaşlı imalat atığı yağ, boyanın bu çepere sağlıklı yapışmasını engellemiş. Akabinde de, yaptığınız atışlar neticesinde namluyu ön tarafından bu yüksükle alttan basarak kilitleyen sürgünün, kuvvete maruz kaldığı çeperinde boya atması/kabarması oluşmuş.

Fabrikadan Ümit beyle irtibata geçerseniz, size yardımcı olacaktır. 1.000 atımdan sonra ben de Cougar'ın sürgüsünü boyatmıştım. (Gerçi benimkinde o bölgede her hangi boya kabarması yoktu ama, sürgü üzerindeki çizikler can sıkıcıydı.) Aşağıda konuyla ilgili daha önce yatığım paylaşımları bulabilirsiniz. Ayrıca boyama sonrası yaklaşık 550 atım daha yaptım ve o bölgede herhangi bir boya problemi gözükmemekte. Dilerseniz mail adresinize bizim Cougar'ın detaylı fotoğraflarını da yollayabilirim. Tekrar geçmiş olsun.

vgun demiş ki:

Merhaba,

Forumu yaklaşık iki aydır, çok sıkı bir şekilde, ziyaretçi olarak takip ediyordum. Siz değerli üstadlarımızın fikirlerini burada iyice okuduktan sonra, bir adet taşıma ruhsatlı "Stoeger Cougar 8000 FL" silah aldım.

Daha önce, arkadaşlarımın silahları ile yaklaşık 50 atış yapmıştım. Tecrübem bu kadardı. Belgelerim hazır olduktan sonra, emniyet amiri bir arkadaşımla beraber, Ankara MKE'nin yolunu tuttuk. Bizi Stoeger standında, Serkan Bey çok iyi bir şekilde ağırladı. Daha önce tecübemin olmadığını öğrenen Serkan Bey, bu modele nasıl bu kadar tutku ile bağlandığıma şaşırdı. "Sadece internetten okuyarak mı bu kadar net karar verdiniz?" diye sordu. Ben de siz değerli üstadlarımı orada andım ve forumdan bahsettim.

Orada bir saat kadar silah üzerine sohbet ettik. Ben çocuk kilidi de istediğimi söyleyince Serkan Bey: "Fabrikayı arayıp bildirirseniz, size çok cüz-i bir ücret karşılığında, hatta belki de ücretsiz gönderirler" dedi.

Aslında bir yandan da "Beretta PX4 Storm Compact"ı düşünüyordum. Onun üzerine de biraz konuştuk. Serkan Bey: "Satışa başlamak en az 2-3 ay sürer" dedi. (25 Nisan 2011 tarihi itibariyle.) Daha önce 1800 dolardan kapış kapış satıldığını anlattı. Bu sene de aşağı yukarı bu fiyattan satılabileceğini söyledi.

Silahımı aldıktan sonra, poligonun yolunu tuttum ve bir şarjör (13 adet) mermi sıktım. Atış sonrası bakımını yaptım ve silahımı kılıfına yerleştirdim.

Bu konuda karar vermemde yardımcı olan siz değerli üstadarıma buradan çok teşekkür ediyorum.

Atış yapma konusunda az-çok bir şeyler öğrendim ama, silahın bakımı ve incelikleri konusunda sizden, daha çok şeyler öğreneceğime inanıyorum.

Söküp takarken, en son aşamada, gövdeyi sürgüye geçirirken, icra milinin üzerindeki blok, biraz beni zorluyor açıkçası. Bloğu namludaki boşluğa oturttuktan sonra, bazen çok küçük bir "çıt" sesi ile, yerinden yukarı ve ileri doğru çıkıyor ve gövdeyi geçirmemi neredeyse imkansız hale getiriyor. Ben de bir elimle bloğu yerine iyice yerine bastırarak, gövdeyi sürgüye nazikçe sürerek geçiriyorum.

Bir ara söküp takarken gövdenin sağ ön tarafını çizdirdim. Bu çiziği giderebilmek için Serkan Bey'i aradım. O da, istersem, silahı fabrikaya gönderip gövdeyi komple boyatabileceğini, ama bir çizik için bu işlemin gereksiz olduğunu silahı biraz daha kullanıp daha sonra ayrıntılı bir bakıma göndermenin daha iyi bir fikir olduğunu söyledi.

Gövdede 2 cm uzunluğunda, ince ve yüzeysel bir çizik var. Bunu rütuş sıvısı ile gidermek istiyorum. Forumda okuduğum kadarı ile "Birchwood casey gun blue" uygulamak işe yarıyor. Bunu uygulamamı önerir misiniz değerli üstadlarım?
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Thumbs Up 
Bu silahı yaklaşık 15 yıldır kullanıyorum ve diğer silahım olan SAR9 dan daha üstün olduğunu söyleyebilirim.Hiçbir zaman yarı yolda bırakmadı.Mermi seçmedi.Tutukluk yapmadı.Tek geçerim.10 numara 5 yıldız..
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için EMOGLU'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi