9x19 ve 38 special sw karşılaştırması
İnternet üzerinde yabancı forumlarda yaptığım araştırmada hangisinin savunmada daha etkin olduğu konusunda fikir elde edemedim. Hız, kütle ve durduruculuk açısından hangisinin daha tesirli olduğu hususunda fikirlerinizden faydalanmak isterim.
Bul
(28-08-2024, 00:16)chief's special yazdı: İnternet üzerinde yabancı forumlarda yaptığım araştırmada hangisinin savunmada daha etkin olduğu konusunda fikir elde edemedim. Hız, kütle ve durduruculuk açısından hangisinin daha tesirli olduğu hususunda fikirlerinizden faydalanmak isterim.

Standart 158 gr. çekildekli bir 38 spcl. 290 m/sn hız sahibi iken 124  gr. ağırlığında çekirdeğe sahip 9x19 mm merminin hızı 360 m/sn civarındadır.
Dolayısıyla her nekadar çekirdeği daha hafif olsa da daha hızlı olması nedeni ile 9x19 merminin enerjisi 38 likten daha fazladır.
Durdurma gücüne gelince çelirdek ucunun geometrisi devreye girer ki, yumuşak ya da çukur uçlu bir 38 çekirdeği tam ceketli bir 9 mm den daha fazladır. Ancak 9 mm de çukur uçluysa iş değişir.
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Osman Ortaç'e teşekkür ederiz.
Bul
(28-08-2024, 12:03)Osman Ortaç yazdı:
(28-08-2024, 00:16)chief's special yazdı: İnternet üzerinde yabancı forumlarda yaptığım araştırmada hangisinin savunmada daha etkin olduğu konusunda fikir elde edemedim. Hız, kütle ve durduruculuk açısından hangisinin daha tesirli olduğu hususunda fikirlerinizden faydalanmak isterim.

Standart 158 gr. çekildekli bir 38 spcl. 290 m/sn hız sahibi iken 124  gr. ağırlığında çekirdeğe sahip 9x19 mm merminin hızı 360 m/sn civarındadır.
Dolayısıyla her nekadar çekirdeği daha hafif olsa da daha hızlı olması nedeni ile 9x19 merminin enerjisi 38 likten daha fazladır.
Durdurma gücüne gelince çelirdek ucunun geometrisi devreye girer ki, yumuşak ya da çukur uçlu bir 38 çekirdeği tam ceketli bir 9 mm den daha fazladır. Ancak 9 mm de çukur uçluysa iş değişir.

Üstadım Osman Ortaç, çok teşekkür ederim.
Bul
9X19, 357 Magnum, 44 Magnum kendi klasmanlarına göre hız, menzil ve delicilik kalibreleridir. Üçü de aynı zamanda tüfek kalibresidir. 9x17, 38 Spcl, 45 ACP ise daha ağırbaşlı, durduruculuk amaçlı kalibrelerdir.

Evet 38 Spcl, 9 mm'ye görece biraz daha durdurucudur fakat pratikte ne kadar fark yaratır bilemiyorum. Zira ikisi de orta seviyenin güçlü kalibreleri. Zaten bu iki kalibre arası tartışma 'yarı otomatik mi , revolver mi' tercihiyle yön bulacaktır.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için nurikilligil'e teşekkür ederiz.
Bul
(31-08-2024, 09:37)nurikilligil yazdı: 9X19, 357 Magnum, 44 Magnum kendi klasmanlarına göre hız, menzil ve delicilik kalibreleridir. Üçü de aynı zamanda tüfek kalibresidir. 9x17, 38 Spcl, 45 ACP ise daha ağırbaşlı, durduruculuk amaçlı kalibrelerdir.

Evet 38 Spcl, 9 mm'ye görece biraz daha durdurucudur fakat pratikte ne kadar fark yaratır bilemiyorum. Zira ikisi de orta seviyenin güçlü kalibreleri. Zaten bu iki kalibre arası tartışma 'yarı otomatik mi , revolver mi' tercihiyle yön bulacaktır.

Teşekkür ederim sn.nurikilligil
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için chief's special'e teşekkür ederiz.
Bul
(31-08-2024, 09:37)nurikilligil yazdı: 9X19, 357 Magnum, 44 Magnum kendi klasmanlarına göre hız, menzil ve delicilik kalibreleridir. Üçü de aynı zamanda tüfek kalibresidir. 9x17, 38 Spcl, 45 ACP ise daha ağırbaşlı, durduruculuk amaçlı kalibrelerdir.

Sayın Killigil, bu yorumunuza katılmak elde değil. Özellikle 9x17 mm merminin durdurucu olduğu konusuna. 
Birbiri ile çelişen birçok ifaade var.
Eğer teknik bir kaynağa dayanarak yorum yazdıysanız bilmek isterim ki ben yanlış biliyorsam düzelteyim.
Bul
9X17 kendi klasmanında(7.65x17'nin de yaygın kullanıldığı modeller) durduruculuk amaçlı, hız ve delicilik amacı gütmeyen bir kalibredir yoksa elbette 9x19'dan daha durdurucu değildir. Aynı şekilde 45 ACP de durdurucu özellikli ve amaçlı olmakla beraber 44 Magnum kadar durdurucu değildir.
Bul
(01-09-2024, 14:48)nurikilligil yazdı: 9X17 kendi klasmanında(7.65x17'nin de yaygın kullanıldığı modeller) durduruculuk amaçlı, hız ve delicilik amacı gütmeyen bir kalibredir yoksa elbette 9x19'dan daha durdurucu değildir. 

Sn. nurikilligil,

Sizden biraz farklı düşünüyorum. FBI'a göre tabancada durdurucu güç, bir şehir efsanesidir. .22 ve .25 kalibrelerin üstündeki bütün kalibreler, durduruuculluk babında biri birine yakın sonuç verirler (Greg Ellifritz söylemiş).

.380 ACP yada kısa dokuz veya 9x17 mm nin durduruculun konusunda biraz hafife alındığı kanısındayım. 

[Resim: 380-vs-9x119.png]
9x17 kardeşi 9x19 a göre 2 mm kısa. Ancak mermi çekirdeklerine baktığımızda şekil, hacım ve ağırlık olarak ikisinin farklı olduğu görülüyor. FMJ türünde 9x17 mm daha yuyarlak burunlu, ağırlığı ortalama (95 grain)  6 gram, kovan daha kısa olduğundan aldığı barut biraz az  290 m/s bir namlu çıkış hızına sahip.  9x19 mm daaha konik bir uca sahip, ağırlığı 8-9 gram arasında farklı türleri var, çekirdek boyu daha uzun ve 360 m/s bir namlu çıkış hızına sahip, daha iyi bir balistik katsayısı var. 9x19 un ağırlığı ve hızı dolayısyla daha yüksek enerji aktarabildiğini söyleyebiliriz.

Ama gel gör ki, saha tecrübeleri sonuçlar açısından pek öyle söylemiyor. Greg Ellifritz 10 yıl süren bir çalışmada 1800 vurulma olayında kalibre, atış sayısı ve durduruculuk konusunda bir çalışma yapmıştı. Arzu edenler tüm sonuçları aşağıdaki bağlantıdan görebilirler:

El silahlarının durdurucu gücüne alternatif bir bakış

Daha önce ben de forumda durduruculuk ve öldürücülük üzerine bir yazı yazmıştım:

Ateşli silahlarda durduruculuk

Devam edersek Greg Ellifritz'in raporundan 9x17 ve 9x19 sonuçlarını çıkarttım ve grafik haline de getiridim, aşağıda inceleyebilirsiniz:
[Resim: 380-vs-9-mm.png]

Yukarıdaki tabloya baktığımızda düşünüleni tersine saha tecrübeleri kısa dokuzun, 9x19 a göre daha başarılı bir durduruculuk sergilediği görülüyor. Üstelikte kısa dokuzla 85 olay, uzun dokuzda 456 olay değerlendirilmiş. Eşit sayıda olsalar aradaki farkın daha da açılabileceğini düşünüyorum.  

FBİ balistik jel çalışmalarında 9x17 mermi durduruculu için ön görülen 18 inç deliciliği sağlıyor. Elbette 9x19 balistik jelde daha uzun mesafe gidiyor. Ama saha sonuçları daha az mermi ile kısa dokuzun (grafikte sarı çizgi) , 9x19 a göre (Yeşil)  daha durdurucu olduğu, hatta az bir fark da olsa daha öldürücü olduğu görülüyor. Durduruculuk için atış ortalaması 9x17 de 1,76 atış iken, 9x19 da 2,45. Bunun nedeninin yüksek kalibrelerin daha fazla geri tepmesi nedeniyle hedefe dönme zorluğu ve isabetinin düşmesi olduğu söyleniyor. Özellikle yeni nesi mikro 9x19 larda art arda yapılan atışlarda geri tepmenin küçük tabancada hedefi bulmasının düştüğü ifade ediliyor.

Durduruculukta en önemli nokta, vuruş yeri. Durduruculuğun sağlanması için merminin kafa veya göğüs hedefini bulması şart.

9x19 un kısa dokuza göre avantajı, mermisinin kolay bulunması ve şarjörde yüksek mermi kapasitesi. Ama saha tecrübeleri .380 ACP (Kısa 9) un hiç de küçümnmemesi gerektiğini söylüyor. Hatta, Greg Ellifritz'in çalışmasında .32 ACP (7,65 mm) .357 SW den bile daha durdurucu görünüyor. Quora.com da bu konuda oldukça fazla sayıda makale var.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Greg Ellifritz'in yıllara yayılmış çalışması ve sonuçları, bugüne kadar genel kabul gömüş 
görüşleri ciddi şekilde sarsıyor.

Sn.Sabri'nin daha önce yayınladığı aşağıdaki tablo da çok ilginç sonuçlar içeriyor.

[Resim: 2fp7kcv.png]
38 Special ve 380 ACP durduruculuk konusunda bayağı başarılılar.Özellikle 380 ACP(kısa dokuz)
hedefe çarptıktan sonra takla attığından, göğüs ve kafa yaralanmalarında çok etkili oluyor.

Bu araştırmalar ve grafikler ışığında, konudaki sorunun cevabı herhalde şöyle olacak:
38 Special mermi, durduruculuk konusunda 9X19 mm mermiden az da olsa başarılı.Ancak
9X19 mm merminin  namlu çıkış hızı daha yüksek. Savunma anlamında 38 Special hiç de 
küçümsenecek bir kalibre değil.

Bu arada yeni forumumuzda kalibre savaşlarının başlamasına memnun oldum. Smile
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Önce de söylediğim gibi ''kısa 9'' durduruculuk öncelikli küçük tabanca kalibresidir.

9 Parabellumun vuruş enerji değerleri kısa dokuzdan daha yüksektir zira gerek çekirdeği daha ağır ve daha hızlıdır. Haliyle 9 Para daha durdurucudur. Saha istatistiklerinin farklı sonuçlar vermesi kalibrenin fizik evrendeki karşılığına bağlı olmayabilir. Mikrolarda kullanım 9x19 modası tamamen ucube bulduğum bir yeni nesil modası. Geri tepmeyi yönetememek tamamen kullanıcının tercih ve tecrübe sorunu. Tahminen ABD güvenlik güçleri içerisinde 9x19 kullanıcılarının daha genç ve heyecanlı olmaları gibi bir sorun da mevcuttur.

Sorulduğunda hepimiz 500 SW, 357 Magnum'dan daha durdurucudur deriz. Zira fizik yasaları bunu söyler. Fakat ben saldırıya uğrasam daha efektif kullanabileceğim 357 Magnum'u tercih ederdim. Bana göre çok daha tecrübeli bir 500 SW atıcısı ise iri bir ayı saldırısı ihtimalinde büyük kalibreyi tercih edecektir muhtemelen.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için nurikilligil'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi