Yorumları: 9
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 9 mesajda 21
Teşekkür Verildi: 63
Tüm Forumdaşlarımıza Selâmlar Olsun.
Sayın Üstatlar ve Dostlar; Savunma maksatlı, en az 7 ~ 8 Fişek kapasiteli, yasal olarak olabildiğince kısa namlulu bir yivsiz yarı otomatik edinmeyi planlıyorum. Ancak; yivsiz silâhlar konusunda teknik bilgi birikimim bulunmuyor.
Düsturum her zaman; “Olmuşken gerçekten iyisi ve kendini ispat etmiş + güvenilir + işlevsel + sorunsuz + maliyeti önemli değil gözüm arkada kalmayacak platform olsun” doğrultusundadır.
Bu kapsamda, hedefimde iki tane silâh var. Benelli M4, Beretta 1301
1. Benelli M4 Pro Tactical
2. Beretta 1301 Tactical
3. Saha tecrübelerine dayanarak (patent tekelinin kalkmış olması nedeniyle, yerli üretimler dahil) özellikle Benelli M4 performans ve kalitesini gerçek anlamda aratmayan
Öncelikle gönlüm; Sahada çok fazla tecrübe edilmiş ve geliştirilebilmesi için bolca uyumlu aksesuar çeşitliliğine sahip Benelli yönünde (ama, ancak, veya) diğer yandan Beretta 1301 çok daha yeni bir üretim ve yine acaba daha iyi alternatifler var mıdır ???
Bu başlığın forum genelinde; bu konuda hem başvuru klavuzu olacak (ve hem de fırsattan istifade beni de yönlendirecek) karşılaştırma ve önerilerinize talibim.
Uzun bir yazı oldu ama; umarım ince eleyip, sık dokumamı mazur görürsünüz.
Saygılarımla.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için BigSword'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için BigSword'e teşekkür ederiz.
• emre tunca (15-09-2024)
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,361
Teşekkür Verildi: 1,074
Sayın BigSword,
Benelli M4 ve Beretta 1301 YouTube da en çok karşılaştırma videosu bulunan savunma amaçlı, taktik yivsiz tüfekler. Her ne kadar Benelli M4 savaş tecrübesi yaşamış, sayın Lupus’un sözüyle “Rüştünü ispat etmiş” bir yivsiz de olsa, karşılaştırmalarda Beretta 1301 taktikal sağlamlık, güvenilirlik, isabetlilik, kullanışlılık gibi konularda başa baş görünüyor.
Ben size kendi deneyimlerim doğrultusunda Beretta 1301 Taktikal ile ilgili deneyimlerimi aktarmak istiyorum. Daha sonra belki ayrı iletide her ikisini bir tablo üzerinde karşılaştırım.
Cehalet ve cesaret ikilisi nedeniyle, her acemi gibi ben de gerçek silahlara benzediği için 2 farklı kutu şarjörlü .410 yivsiz almış, sonra Ata Cy Slug alarak 12 Ga. a terfi etmiştim. 2015 yılında TabancaTufek forum ile tanışınca “Savunma amaçlı yivsiz tüfek” konusuyla karşılaştım. O sıralar favori Benelli M4, onun bir tık altında Fabarm Pro vardı. Bütçem yetmediği için ikisine de mesafeli kaldım. O sırada Lucky Gunner sitesinde “People’s defensive shotgun” (biraz İngilizce argosuyla “Garibanın savunma tüfeği”) konulu bir makale okudum. Beretta 2014 yılında 1301 Taktikal adıyla bir tüfek çıkartmıştı. Makale çok övgü doluydu. Biraz aradım ve bana yakın bir bayide bütçeme uygun olduğunu görünce Nisan 2016 da hemen satın aldım.
Forumda Beretta 1301 başlıklı bir konu açarak paylaşımlara başladım. Hemen saldırılar başladı. “Bu tüfeğe bu kadar para verilir mi?” “Fabarm alsaydın ya!” “Av tüfeğinde devşirme” gibi eleştiriler geldi. Aslında Benelli M4 ün nasıl devşirildiğini S. Alper Erdem anlatmıştı: [/url]
[url=https://www.tabancatufek.com.tr/showthread.php?tid=274&highlight=Benelli]
ŞU M4 DEDİKLERİ
Arkasından “Bunun picatinny rayı plastik” “Ghost ringi plastik” diye devam etti. Tüm bu eleştirilere karşın Sn. Lupus “Beretta, Berettadır” diyerek bana destek vermişti. Ben de bu sırada güvenilirlik testlerini yapmaktaydım:
24 – 56 gram arası fişekleri denedim. Hatta subsonik fişekler attım. Beretta’nın A400 de kullanmaya başladığı Blink sistemi hatasız takır takır çalışıyordu.
İsabetli bir tüfekti 25 m den tek kurşunla, acemiliğime rağmen trap plaklarını vurabiliyordum:
Seri bir tüfekti (Beretta kaynaklarına göre diğer sistemlerden %36 daha hızlı), kısa ve uzun mesafelerde isabeti ve etkinliği çok iyiydi:
Aldığımda 4+1 şarjör kapasitesi olan tüfeği TacStar uzatması ile 7+1 haline getirdim:
2900 gr. Ağırlığı ile iyi tepen bir silah olan 1301 taktikal ağırlığı şarjör uzatma borusu ve reddot ile 3300 gr dolaylarına gelince ve dipçik pedini değiştirince tepmesi hiç de rahatsız etmeyen 32-34 gr fişekleri konforla atabildiğim bir hale geldi.
Bu sıralar Beretta 1301 deki en büyük sorun ortaya çıktı. Sürgü salma mandalının şarjör tüpünü boşaltma amaçlı geriye basılması, çift besleme yapıp ciddi bir tutukluğa neden oluyordu. Gerçi ben alıştığım için başıma gelmedi. Hemen geçici bir çözüm bulundu, mandal arkası basit bir eklenti çıkarıldı (altta ortada) Gen 2 ve Mod 2 modellerinde sürgü salma mandalı bu hatayı düzeltti (sağda):
2018 gibi Beretta 1301 Gen2 çıktı. Sürgü salma mandalı değişti, picatinny alüminyum oldu, slug namlu şoklu namlu haline getirildi. Ama yine 5+1 kapasite söz konusuydu. Geçen yıl Mod 2 modeli ile tetik daha yumuşak çekişli hale getirildi, fişek yükleme ağzı genişletildi, el kundağı ucundaki M-lock bağlantıları ve altında picatinny eklentisi ile kolayca aksesuvar takılabilir hale geldi ve fabrika çıkışlı şarjör uzatma ile 7+1 olarak piyasaya çıktı.
Ondan öncesinde Magpul dipçik, Zukov el kundağı ve Aridus eklentileri ile modfiye edilmekteydi. Çıkartılabilir side saddle ile Langdon tactical modifikasyonu en iyi örneklerdendir:
Forumda hatasız 10.000 atıma geldiğimi yazdığımda müthiş saldırılara uğradım. Ancak beraber atışa gittiğim forum arkadaşlarım tanıklarımdır. Üstelik Sn. Kanuni ile yaptığımız eski forumda yayınladığımız testlerde Şevrotin atışlarında Benelli M4 4 ve 5 numara şoklarına karşılık, Beretta 1301 Gen 1 in şoksuz namlusunun 7-15 m mesafelerde daha toplu isabet sağladığını bulmuştuk.
Beretta 1301 taktikal bugünkü haliyle:
- · 47 cm namlu boyuyla toplamda 92 cm uzunluğu ile taktik kullanımda bir manevra avantajı sunar. Hafifliği taşıma kolaylığı sağlar.
- · 7+1 kapasitesi ve üzerine eklenen side saddle ile taktik kullanımda yeterli bir mühimmat yükü sağlar
- · Eşdeğerlerine göre daha yüksek bir atış hızına sahiptir
- · Üzerindeki geniş boyutlu kontrollar, mandallar kullanım hız ve rahatlığı sağlar
- · 70 ve 76 mm her türlü mühimmatla sorunsuz, hatasız bir çalışma sunar
- · Üzerine her türlü optik takılmasını sağlayan aksesuvar zenginliğine sahiptir
- · Dipçik ve kundak çok değişik modifikasyonlara imkan sağlar.
Eğer savunma amaçlı bir yivsiz düşünülüyorsa GÜVENİLİRLİK, SAĞLAMLIK, İSABETLİLİK en başta gelen gereksinimlerdir. Ben Beratta 1301 TAC ‘ın bunları karşıladığı kanısındayım.
Benelli M4 ile karşılaştırmasını ayrı yazacağım...
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 17 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:17 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• 1905sss (25-05-2024), AbdullahAydinlik (24-03-2026), Altain (22-11-2024), BigSword (26-05-2024), blacksea (25-05-2024), Boreas (27-09-2024), ceycey (24-05-2024), dekaya (27-10-2024), Dogtrainer (20-06-2025), emre tunca (15-09-2024), jfmrk (25-05-2024), karabasan (20-02-2025), kepenekx (12-01-2025), turkmenoglu (25-03-2026), uck77 (17-08-2024), xerror (15-11-2025), Zobnan (22-06-2024)
25-05-2024, 14:55
(Son Düzenleme: 25-05-2024, 15:44, Düzenleyen: Sabri.
Sebep: imla düzeltmesi
)
Sayın BigSword,
Benelli M4 Pro ile şu an piyasalarımızda mevcut Beretta 1301 TAC Gen 2 yi karşılatırdım. (Bize henüz 1301 mod 2 gelmedi)
Baktığımız zaman Benelli M4 Pro her şeyi ile hazır geliyor. Ancak pek kişiselleştirme seçeneği yok. Beretta 1301 TAC Gen 2 ise çok seçenek sunuyor. Arada ciddi fiyat farkı var (50 Bin TL) Acak 25 bin TL civarında bir harcama ile Beretta 1301 Langdon Tactical modu ayarına geliyor
Bunların hepsini aynı anda yapmak veya zamana yayarak parça parça kişiselleştirmek mümkün. Ayrıca bazı eklentileri (Şarjör uzatma, Urbino dipçik vb.) yerli piyasadan da satın almak mümkün. Ayrıca Beretta da picatinny sökülerek daha düşük eksende Reddot takılarak Co-witness ayarlamak mümkün.
Eğer tüfeğinize bir fener takacaksanız Benelli M4 de M-Lock bağlantıları Beretta 1301 el kundaklarına göre biraz geride kalıyor. Bunu da düşünmek gerekir.
Silahın esas iş yapan kısmı sabit, diğerleri ihtiyaca göre kozmetik. Tercih sizin. Ancak bu kadar yüksek rakamlar bir yivsize verilir mi? O da ayrı bir tartışma konusu...
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 17 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:17 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• 1905sss (25-05-2024), ahmetozalp (26-05-2024), Altain (22-11-2024), BigSword (26-05-2024), Boreas (27-09-2024), ceycey (25-05-2024), dekaya (27-10-2024), ibrahimo (07-01-2025), jfmrk (16-09-2024), karabasan (20-02-2025), kepenekx (12-01-2025), Kimble (15-09-2024), Kıraç Ata (27-05-2024), Süleyman (21-01-2025), TTBOY (26-05-2024), turkmenoglu (25-03-2026), xerror (15-11-2025)
Sayın Sabri; Teknik ve Saha bilgileri ile birlikte, "şu bilgi de bende kalsın demeden" bir nevi Akademik çalışma olmuş. Sindire, sindire okumak ve hatta moderatörlerimiz tarafından sabitlenmesi gerektiğini düşündüğüm bir "Bilgi Kaynağı" olmuş.
Muhtemelen Forumdaşlarımız tarafından, konun devamında sizin ayakları yere basan bilgi ve tecrübe dökümünüz gibi, bilgiler ilave edilecektir (açıklamalarınızın eksikliği anlamında düşünerek söylemiyorum asla). VE ÜSTELİK; O kadar güzel anlatım ve izahlar ki, bir anda Lupus Üstat esintisi geldi diyebilirim.
Şahsen düsturum; 1.Maddi imkânlarımı sonuna kadar zorlayarak, kendini ispatlamış + "hah işte bu diyeceğim" plâtform, 2.Gözümün arkada kalmaması, 3.İnce eleyip, sık dokumak. Ki bazı silâh ve parçalarına ulaşabilmek, yurdumuz içinde çok zor ve çoğu kez de mümkün olamıyor.
Beretta 1031 Gen2'nin bize gelmesini bir müddet daha bekleyelim (umarım kısa sürede gelir) diye düşünüyorum.
Sayın Sabri; Tekrar tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Sağolun
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için BigSword'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için BigSword'e teşekkür ederiz.
• 1905sss (16-09-2024), karabasan (20-02-2025), Shepherd (27-05-2024)
26-05-2024, 15:24
(Son Düzenleme: 26-05-2024, 15:24, Düzenleyen: Sabri.)
Sayın BigSword,
Övgüleriniz için teşekkürler. İzninizle ufak düzeltme yapayım. Gen2 ülkemizde şu anda satışta. Ülkemize gelmeyen mod 2
Eksik bulduğunuz, eklememi istediğiniz mevzuları yazarsanız, elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• 1905sss (16-09-2024), BigSword (26-05-2024), Köstenceli35 (28-08-2024)
(26-05-2024, 15:24)Sabri yazdı: Sayın BigSword,
Övgüleriniz için teşekkürler. İzninizle ufak düzeltme yapayım. Gen2 ülkemizde şu anda satışta. Ülkemize gelmeyen mod 2
Eksik bulduğunuz, eklememi istediğiniz mevzuları yazarsanız, elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.
Saygılar
Sayın Sabri; Tekrar teşekkürler ediyorum. Evet ben dikkat etmeden atlamışım önemli ayrıntıyı. Haklısınız. Mod 2'yi bekleyelim.
Ama; 1. Mod 2'yi takip edeceğimiz yer acaba Stoeger Firması mı ?, İthalat başka firmalarca da yapılıyor mu ?, Kısa sürede gelir mi ?, vs., vs. vs. takip edeceğiz artık.
2. Yivsizler (Savunma Amaçlı) hakkında ufak tefek bilgiler edindikçe, çokça sorularımıza (hoşgürünüze sığınarak) muhatap olursunuz. (Ki avcı bir sülalede + av tüfekleri içinde doğup büyümeme + küçüklükten beri dağda bayırda Kopil gibi av peşinde gezip, kilom ağırlığınca Keklik, tavşan, bıldırcın, mezgeldek, toy taşıyıcılığı yapmama),
3. Bıldırcın + keklik + tavşan + ördek sıkısını + 6'lı, 9'lu Şavrotin + Tek Gülle vs. ayırt edebilmeme ve hatta ilk kez 11 yaşımda Kavak Ağacındaki Üveyk'i vurmama rağmen "halen üzülürüm o hayvancığa" yivsizler konusunda nişan al ve tetik düşür dışında bilgim yok
Saygılarımla
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için BigSword'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için BigSword'e teşekkür ederiz.
• 1905sss (16-09-2024)
Yorumları: 22
Teşekkür Alındı: 21 mesajda 113
Teşekkür Verildi: 27
Genelde red dot kullanıldığı için nişangah üzerinde pek durulmuyor. M4'ü bilmiyorum ama 1301'in arpacık noktası çok büyük. 100 metrede 1 metre kapatıyor. Herhalde 8 moa ya denk geliyor. Benim yaptığım en faydalı modifikasyonun bu arpacığı 2 moa bir tru-glo ile değiştirmek olduğunu söyleyebilirim. Şimdi 100 metrede 25 cm filan kapatıyor sadece. Hedef kağıdını görüp ortalamak mümkün. Ancak arapacığı sökmek için gereken 5 mm açık ağız anahtarı Türkiye'de bulamadığımı ve yurtdışından getirtmek zorunda kaldığımı da belirteyim.
Ahmet Özalp
Yorumları: 4
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 2 mesajda 2
Teşekkür Verildi: 2
Merhaba bu forumdaki ilk mesajım hatalarım olursa affola. 2 tüfeği de deneyimlemiş birisi olarak ben atış konforu anlamında ( 12 ga tepmesinden bıktığım için ) kesinlikle benelli m4 ü tavsiye ederim. Ve ben m4 ü daha yakışıklı buluyorum.
Yorumları: 22
Teşekkür Alındı: 21 mesajda 113
Teşekkür Verildi: 27
Beretta 1301T nin geri tepmesinin M4'ten fazla olacağını sanmam. Aynı fişekle denediniz mi? Geri tepme daha çok atılan fişeğe de bağlı. Ben bir süre YAF speedy slug, Wİnchester SUperX gibi fişek attıktan sonra kendim dolum yapmaya başladım ve atış sonrası omuz ağrısından kurtuldum. Fabrikasyon fişeklerde genelde çok barut var. Bence en yakışıklı tüfek attığınızı vuran tüfektir. Şaka bir yana, estetik tabi ki önemli ama ergonomi ve işlevsellik ön planda olmalı. Bu kişinin amacına göre şekillenen bir şey. Tüfek elde av yapanlar hafif olmasını ön planda tutarlar. Bir şey vurmak için kullanılan tüfeklerin namlusu uzundur çünkü en randımanlı namlu 30 inç kabul edilir. İkiside taktik olduğu için, dar alanda manevra yapmayı kolaylaştırmak için kısa namlu kullanmışlar. Ben Benelli'yi M4'ü şoklu olarak piyasaya sürdüğü için tutarım. Kullanım alanınızı epey genişletiyor. Beretta bunu Gen 2 'de uyguladı, Gen 1 almış olanları pişman etti. Tam bir İ. çocuğu. (İtalyan). Diğer yandan her ikisi de gaz tahrikli ve ben temizleme kolaylığı açısından inertia tahrikli kinematik tüfekleri tercih ediyorum. Yeni tüfek alacak olsam M2 veya 1201FP ararım herhalde.
Ahmet Özalp
Yorumları: 4
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 2 mesajda 2
Teşekkür Verildi: 2
(15-09-2024, 03:36)ahmetozalp yazdı: Beretta 1301T nin geri tepmesinin M4'ten fazla olacağını sanmam. Aynı fişekle denediniz mi? Geri tepme daha çok atılan fişeğe de bağlı. Ben bir süre YAF speedy slug, Wİnchester SUperX gibi fişek attıktan sonra kendim dolum yapmaya başladım ve atış sonrası omuz ağrısından kurtuldum. Fabrikasyon fişeklerde genelde çok barut var. Bence en yakışıklı tüfek attığınızı vuran tüfektir. Şaka bir yana, estetik tabi ki önemli ama ergonomi ve işlevsellik ön planda olmalı. Bu kişinin amacına göre şekillenen bir şey. Tüfek elde av yapanlar hafif olmasını ön planda tutarlar. Bir şey vurmak için kullanılan tüfeklerin namlusu uzundur çünkü en randımanlı namlu 30 inç kabul edilir. İkiside taktik olduğu için, dar alanda manevra yapmayı kolaylaştırmak için kısa namlu kullanmışlar. Ben Benelli'yi M4'ü şoklu olarak piyasaya sürdüğü için tutarım. Kullanım alanınızı epey genişletiyor. Beretta bunu Gen 2 'de uyguladı, Gen 1 almış olanları pişman etti. Tam bir İ. çocuğu. (İtalyan). Diğer yandan her ikisi de gaz tahrikli ve ben temizleme kolaylığı açısından inertia tahrikli kinematik tüfekleri tercih ediyorum. Yeni tüfek alacak olsam M2 veya 1201FP ararım herhalde.
Benelli kilo olarak ağır olduğu için kontrolü daha kolay oluyor benim için benim gibi aynı atış sahasında aynı fikirde düşünen abilerimiz var tabi ki dediğim gibi tercih meselesi.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için m4tactic'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için m4tactic'e teşekkür ederiz.
• Zobnan (05-11-2024)
|