VZ 58 PİYADE TÜFEĞİ (KIZ KELEŞİ)
Merhaba arkadaşlar . Bugün sizlere yurdumuzda az bulunan ve bilinen VZ 58 piyade tüfeğinden bahsedecek , bazı bilgi ve görseller paylaşacağım . 1958 yılında CZ tarafından üretimine başlanan tüfek Varşova Paktında AK 47 harici kullanılan tek alternatif olma özelliği taşıyordu .Çekoslovakya ordusu kendi özgün dizaynını kullanmayı tercih etti .

[Resim: potd-cz-firearms-the-vz-58.jpg?size=720x845&nocrop=1][Resim: potd-cz-firearms-the-vz-58.jpg?size=720x845&nocrop=1]

Kaynak : thefirearmblog.com /  Yukarıda 2 tip VZ 58 görmektesiniz , AK 47 nin aksine istediğiniz dipçiği modüler olarak silaha takabilme imkanı bulunmakta. Sahra sökümünden de anlayacağınız üzere , mühimmat ve dış görünüş harici Ak 47 ile başka bir ortak noktası bulunmamakta.

Son derece kaliteli işçiliği ile dikkat çeken silah AK 47 nin gölgesinde kaldı denebilir. Burada teknik detaylara girmeye gerek görmüyorum merak edenler AK 47 ve VZ 58 arasındaki farkları internet üzerinden karşılaştırabilir. Eğer bir vesileyle her iki silahı kullanma imkanı olmuş arkadaşlar varsa forumda bize yazarlarsa bizde memnun oluruz .

Ordumuzun bu silahla tanışması ise 1974 Kıbrıs harekatında olmuştur . 74 öncesi Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Makarios olası bir Türkiye çıkarmasına karşı o günün şartlarında gayet modern , meskun mahal savaşına uygun bu silahtan binlerle sipariş etmiştir. 1974 yılında bizim ordumuzda ise G3 leri yalnızca komandolar taşımaktaydı , sınırlı sayıda da G1 ler vardı , M1 , Tomson , Sten gibi eski silahlarla adaya çıkmıştık.

[Resim: 1606025930_grek-kipriot-s-ak-47-18-ijulja-1974-goda.jpg][Resim: rr2zlw033gq91.jpg]

Kaynak : topwar.ru / reddit.com  solda elinde VZ 58 ile Eoka militanı , sağda tüfeği inceleyen Kıbrıs çıkartma kuvveti subayları

74 sonrası savaş ganimeti olarak Türkiye'ye getirilen silahlar rezerv olarak tutuldu , ancak 80 lerin sonuna doğru terör olaylarında artışla beraber çoğu koruculara ve bölgede görev yapan kuvvetlere dağıtıldı. Bazı üst rütbeli subaylar tarafından da G3 ten hayli hafif olması nedeniyle terör bölgelerinde tercih edilmiştir (Osman Pamukoğlu paşa döneminde subayların VZ 58 ve AK 47 kullanması yasak edilmişti diye hatırlıyorum)

[Resim: futzkxv-webp.356112][Resim: w4alkrt-webp.356113]

Kaynak : militaryimages.net   solda eski genelkurmay başkanı Hulusi Akar , sağda geçici köy korucusu en önde VZ 58 ile 

Bu silaha doğuda kız keleşi denmesinin sebebi sanırım AK 47 den biraz daha ince ve hafif olmasından kaynaklı diye düşünüyorum . Bugün hala bazı çete operasyonlarında ele geçirilen silahın yaygın kullanımı kalmamıştır, halen bazı orduların bir kısım birliklerinde hizmet vermektedir , yaklaşık bir milyon adet üretilen silahın üretimi 80 lerin ortalarında durmuştur. Okuduğunuz için teşekkürler .
[+] 10 kullanıcılar diyor Bu gönderi için NOK53'e teşekkür ederiz.
Bul
Hulusi Akar'ın bu silaha ayrı bir sempatisi var sanırım. Farklı zamanlarda çekilen silahlı fotoğraflarının hemen hemen hepsinde bu silahı taşırken görülüyor. Hasan kundakçı ve Osman Pamukoğlu paşaların tercihi de çift tamburlu AR15 platformu. Hatta Hasan Kundakçı'nın lakabı tamburalı paşadır.
Bul
(17-10-2024, 01:10)Engin055 yazdı: Hulusi Akar'ın bu silaha ayrı bir sempatisi var sanırım. Farklı zamanlarda çekilen silahlı fotoğraflarının hemen hemen hepsinde bu silahı taşırken görülüyor. Hasan kundakçı ve Osman Pamukoğlu paşaların tercihi de çift tamburlu AR15 platformu. Hatta Hasan Kundakçı'nın lakabı tamburalı paşadır.

Sayın Engin055 , Osman paşanın taşıdığı bir diğer silah ise ülkemizde ve hatta dünyada fazla bilinmeyen Heckler&Koch üretimi G41 piyade tüfeğidir . Bu silah HK33 modelinin modifiye edilmiş M16/AR15 şarjörü kullanan , aynı M16 gibi sessiz sürgü düşürme /salma kolu bulunan, darbeli (üçlü) atış modlu  bir tüfektir . Sınırlı sayıda TSK tarafından ithal edilen silah dünyada da fazla alıcı bulamamış , üretimi fazla sürmemiştir.Aşağıda Osman paşanın yanındaki tüfeğin gez,arpacık ve namlu ağzına bakarsanız HK platformu olduğunu farkedeceksiniz Saygılar.

[Resim: GCESNzKXcAAMaJq?format=jpg&name=900x900] [Resim: 8e3970_53dc86204e9f46a8a0c4b8a8545f3400~mv2.png]
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için NOK53'e teşekkür ederiz.
Bul
Paşa 95de HK G41i nereden bulmuş şaşırdım. HK G41 Vz 58 gibi ana platforumlarda olmayan mekanizma düşürme mandalına ve ek forward assit butonu ile kullanımi oldukca kolay ve rahat piyade tüfeklerinden bir tanesi.
Üstelik Alman üretimi olmasına rağmen mke imali Hk33lerin gölgesinde kalmış. Asayiş ve eğitim birliklerinde göstermelik olarak kullanilmaya başlanmıştır.
Sanırım silahlı kuvvetlerin kullanımı kolay ve hafif tufeklere bir ön yargısı var.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul
(20-10-2024, 17:32)NOK53 yazdı:
(17-10-2024, 01:10)Engin055 yazdı: Hulusi Akar'ın bu silaha ayrı bir sempatisi var sanırım. Farklı zamanlarda çekilen silahlı fotoğraflarının hemen hemen hepsinde bu silahı taşırken görülüyor. Hasan kundakçı ve Osman Pamukoğlu paşaların tercihi de çift tamburlu AR15 platformu. Hatta Hasan Kundakçı'nın lakabı tamburalı paşadır.

Sayın Engin055 , Osman paşanın taşıdığı bir diğer silah ise ülkemizde ve hatta dünyada fazla bilinmeyen Heckler&Koch üretimi G41 piyade tüfeğidir . Bu silah HK33 modelinin modifiye edilmiş M16/AR15 şarjörü kullanan , aynı M16 gibi sessiz sürgü düşürme /salma kolu bulunan, darbeli (üçlü) atış modlu  bir tüfektir . Sınırlı sayıda TSK tarafından ithal edilen silah dünyada da fazla alıcı bulamamış , üretimi fazla sürmemiştir.Aşağıda Osman paşanın yanındaki tüfeğin gez,arpacık ve namlu ağzına bakarsanız HK platformu olduğunu farkedeceksiniz Saygılar.

[Resim: GCESNzKXcAAMaJq?format=jpg&name=900x900] [Resim: 8e3970_53dc86204e9f46a8a0c4b8a8545f3400~mv2.png]
Sayın NOK53 bu fotoğraftaki tüfek benimde dikkatimi çekmişti ama anlam verememiştim. O yıllarda HK33 envanterde olmadığı için elemiştim. Modifiye edilmiş bir G3 diye düşünmüş sonrada şarjör yapısından dolayı ondanda vazgeçmiştim. Sözün özü aklıma takılmış fakat bulamamıştım aydınlattığınız için teşekkür ederim  Blush
Bul
(20-10-2024, 20:55)Shepherd yazdı: Paşa 95de HK G41i nereden bulmuş şaşırdım. HK G41 Vz 58 gibi ana platforumlarda olmayan mekanizma düşürme mandalına ve ek forward assit butonu ile kullanımi oldukca kolay ve rahat piyade tüfeklerinden bir tanesi.
Üstelik Alman üretimi olmasına rağmen mke imali Hk33lerin gölgesinde kalmış. Asayiş ve eğitim birliklerinde göstermelik olarak kullanilmaya başlanmıştır.
Sanırım silahlı kuvvetlerin kullanımı kolay ve hafif tufeklere bir ön yargısı var.

Sayın Shepherd , haklısınız bu silah HK33'lerin gölgesinde kalmıştır.Bunun 2 nedeni vardı; birincisi ağırlık , G41 yaklaşık yarım kilo HK33ten ağırdır ikinci nedeni de maliyettir G41 aynı Glock gibi yiv-setleri poligonal açılmış namluya sahiptir . Bu nedenle HK33 ile aynı çalışma prensibine sahip aynı mühimmatı kullanan silah HK33 ve  M16/AR15 karşısında dünya genelinde yeterli sipariş alamamıştır.Saygılar
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için NOK53'e teşekkür ederiz.
Bul
HK G41'leri bir dönem Jandarma personeli kullandı. Hatta büyük ihtimalle HK23E ile beraber temin edildi. Belki de 5.56x45 geçiş için bile olabilir. 90'lı yıllarda Jandarmanın envanterinde Galil gibi 5.56x45'lerde bulunuyordu.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ombra'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi