NEDEN VE NASIL KENDİ FİŞEĞİMİZİ DOLDURMALIYIZ?
2016'da foruma üye olduğumda, Sn 'bakkalamca' tarafından açılmış eski bir konu çok ilgimi çekmişti. Konuyu aynı başlıkla açarak 'bakkalamca'yı yadetmek isterim.
O tarihten bu yana 8 sene geçmiş. Geriye baktığımda, kendi ihtiyacım doğrultusunda, 24 gram trap fişeği ve 24-28 gram tek kurşun datası belirlediğimi ve artık fabrikasyon fişeklere bağlı kalmadığımı görüyorum. Fakat dolum konusu bir derya ve benim bildiğim sadece bir damla. Her halikarda kendi fişeğini doldurmanın çok faydası var. 'bakkalamcanın' argümanını hatırlamıyorum ama kendi düşüncelerimi söyleyeyim.
Fabrikasyon fişekler genelde çok özenli üretilmeyen, barut çeşidi her sene değişebilen, seri üretim fişekler. Her şartta aynı randımanı vermiyorlar. Hava sıcaklığı, irtifa gibi çevre şartları patlamada oluşan basıncı etkiler. Aynı fişek hem yaz hem kış aynı işi görmez.
İlk toplu mühimmat alımımda tavsiye üzerine 1 koli YAF speedy slug almıştım. Sanırım hala 3-4 kutu var. İlk atışları yaptığımda yerde kar vardı. Patlama çok cılızdı ama kovanlar boydan boya (tekrar doldurulamayacak şekilde) yırtıldılar. Daha sonra yaz geldiğinde gündüz atışta 50-60 tane attıktan sonra gece omuz ağrısından uyuyamadığımı hatırlıyorum. Bir de Winchester SuperX slug var. Merak edip kestim, 2.35 gram küresel barut var, üstünde 28 gram slug. Patladı mı top mermisi gibi patlıyor. 9'a kadar sayıp ortalığın sakinleşmesini bekliyorsun Smile Sanırım ondan da bir kaç kutu kaldı.
Ayrıca tüfek faktörü çok önemli. Aynı fişek her tüfekte aynı performansı vermiyor. Kaldı ki aynı marka aynı model tüfekler arasında bile performans farkları olası. 
Dolayısıyla, kendi fişeğinizi doldurarak, tüfeğiniz için en iyi randımanı verecek reçeteyi 1-2 deneme yanılma ile tesbit edebilirsiniz. Hatta kovanları tekrar doldurarak, atılan kurşunu toplayarak maliyeti düşürmeniz de mümkün. 5-6 sene öncesi ile kıyaslarsak malzeme fiyatlarında korkunç bir artış var. Dolumda kullanılan makina, alet fiyatları da zamdan nasibini aldı. Herhalde 5-6 sene önce 1000-2000 gibi bir rakamla başlanacak bu hobi için artık 10-20 gerekecek. Bu ilk yatırıma değip değmeyeceği yılda yakılan fişek miktarına göre herkesin kendi karar vereceği bir durum.
Ben bu konu altına kendi tecrübelerime göre öğrendiklerimi yeri geldikçe yazacağım. Fişek dolduran ve yeni başlayacak arkadaşlar da bu konu altına yazarak tecrübelerini, sorularını paylaşabilirler.
Ahmet Özalp
[+] 10 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ahmetozalp'e teşekkür ederiz.
Bul
Eskiden paypal kullanabilirken bu kalıptan almıştım. Çok başarılı atışlar yaptım 50 metreden nokta atışı yapabiliyordum. Pahalı makınalara gerek yok. eski kovanları kullanmak için ölçütleme kalıbı gerekir sadece.
https://leeprecision.com/slug-molds
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Hiberk'e teşekkür ederiz.
Bul
(15-11-2024, 14:13)Hiberk yazdı: Eskiden paypal kullanabilirken bu kalıptan almıştım. Çok başarılı atışlar yaptım 50 metreden nokta atışı yapabiliyordum. 

Sn. Hiberk,

Fizik kurallarını aşarak Lee Key drive ile 50 metreden nokta atışı yapıyorsanız, vallahi bravo... Bunlar isabetsizlikleri ile bilinen tek kurşunlar. Bunun nedenlerini  araştırıp, nasıl çözüm bulduğumu bu forumda yazmıştım (aşağıdaki bağlantıya tıklayınız):

LEE KEY DRIVE'ın İSABETSİZLİĞİ

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
İyi günler.
Ben bizmunt alaşımlı döküm yapıyordum.(Hatta toprağa saplanan bazı çekirdekler tekrar kullanılabilecek kadar düzgün oluyordu).Keçe tapa yada yarım tapa kullanıyordum. Keçe tapayı tavsiye ederim.(Hem doğal hemde namluyu temizliyor.) El aletiyle kıvırıyordum en sağlıklısı öyleydi.
Bul
(15-11-2024, 16:40)Hiberk yazdı: Ben bizmunt alaşımlı döküm yapıyordum. Keçe tapa yada yarım tapa kullanıyordum. Keçe tapayı tavsiye ederim.

Malzemeyi nereden temin ettiğinizi yazarsanız, biz de bizmut alaşımlı döküm yapıp test edelim bari

12 Gauge namludan, 16 Gauge çaptaki Lee tek kurşunu keçe tapayla atınca, nasıl nokta atışı yaptığını da bir açıklarsanız, irfan alırız
 Fortis Fortuna Adiuvat
Bul
(15-11-2024, 17:17)Sabri yazdı:
(15-11-2024, 16:40)Hiberk yazdı: Ben bizmunt alaşımlı döküm yapıyordum. Keçe tapa yada yarım tapa kullanıyordum. Keçe tapayı tavsiye ederim.

Malzemeyi nereden temin ettiğinizi yazarsanız, biz de bizmut alaşımlı döküm yapıp test edelim bari

12 Gauge namludan, 16 Gauge çaptaki Lee tek kurşunu keçe tapayla atınca, nasıl nokta atışı yaptığını da bir açıklarsanız, irfan alırız

Benim kalıp 12 gauge idi. Malesef şuan alaşım bulunmuyor. Dökümcü tanıdıktan almıştım. Eski forumda resimlerim hakan30 olarak vardı.
Bul
(16-11-2024, 13:18)Hiberk yazdı: Benim kalıp 12 gauge idi. Malesef şuan alaşım bulunmuyor. Dökümcü tanıdıktan almıştım. Eski forumda resimlerim hakan30 olarak vardı.

Hiberk kardeşim,

Ben bu forumun en yaşlısıyım. Oğlum 1974 doğumlu, anladınız... Huysuz ihtiyar da diyebilirsiniz. 39 yıl 10 ay üniversitede hocalık yaptım. Öğretmek, bilgi aktarmak kanıma işlemiş. Yanlışları düzeltmeyi iş edinmişim sanki. Alınganlık göstermeyin... Eski foruma artık ulaşamadığımız için yazdıklarınızı bulma imkanımız yok.

12 Ga kalıbı olarak satılan Lee Key Drive kalıbından 16 Ga. kurşun dökersiniz:
[Resim: Ekran-Resmi-2024-11-17-09-15-05.png]

Bu kalıptan çıkan Lee kurşunlar 17,5 mm çapında, kurşun saflığına bağlı 24 gram civarındadır.  Ortalama 18,5 mm çapta 12 Ga namludan ancak power tapa içinde atarsanız namluya oturur, iyi kötü bir isabet sağlarsınız.(Lee, Lyman gibi döküm kurşunlar sabot gibi power tapa içinde atılır). Keçe tapa ile atarsanız:
[Resim: Ekran-Resmi-2024-11-17-09-18-24.png]
Lee tek kurşun namluya tam oturmayacağı için ortaya bir alfa açısı çıkar. Bu açıyla çıkan kurşunların tek nokta vurma gibi bir huyu yoktur.

Yivsizler konusunda arkadaşlarım tecrübeli olduğumu söylerler
[Resim: Ekran-Resmi-2024-11-17-09-32-43.png]
Bugüne kadar yüzlerce kurşun döktüm, hatta hızımı alamayıp elektrostatik boya ile de kapladım.

[Resim: Ekran-Resmi-2024-11-17-09-32-55.png]
Çeşitli türlerden binlerce fişek doldurdum, attım, test yaptım. Eski Forumda ve yeni forumda yivsiz konusunda onlarca yazı yazdım.

Lee Key drive'ın isabetsizliği üzerine, bağlantısını verdiğim yazımı umarım okumuşsunuzdur. Taofledermaus'un yavaş çekim çalışmalarında Lee tek kurşunların düşük ağırlığı, düşük BC si nedeniyle yivli namludan bile atılsa kolayca  transsonik olup, sıçrayıcı hareketlerle  olmadık yerlere yönlendiği gösterilmiştir (Ben de takla attıklarını yavaş çekim ile gösterdim):

Benim yaptığım bir çalışmada süpersonik hızda 36,5 m de transsonik olup grubun dağıldığını (solda) hedefe giriş deliklerinin düzgü olmadığını (takla) , subsonik hızlarda nisbeten toplu grupman verebileceğini (sağda) göstermiştim:
[Resim: Ekran-Resmi-2024-11-17-09-33-48.png]  
Bu gruplar atıcı yeteneksiz olduğu için değil, balistik bilimi öyle dediği içindir.

Günümüzde hiç bir üretici, Bizmut tek kurşun dökmez (ABD de sulak alanlarda kurşun yasak olduğu için çelik ve bizmut alaşımlı saçma var). Burada hem balistik hem de maliyet ile ilgili sorunlar var. 

Bizmut-kalay alaşımı ile bir Lee kurşun dökerseniz özgül ağırlığı nedeniyle, Lee 12 ga kalıptan 17 gramlık kurşunlar elde edersiniz.  17 gramlık bizmut alaşımı Bir kurşunun Maliyeti bugünün fiyatları ile en az 17-23 lira arası olur. (kurşun ile dökerseniz 24 gram lee maliyeti 4-6 lira). Kurşununu kendi dökmenin birincil amacı daha ucuza imal etmektir. 

İkinci sorun balistik ile ilgili. Birincisi ağırlık merkezi bu kalıptan çıkacak bizmut alaşımı kurşunda basınç merkezinin arkasına kayacağı için, bu kurşun kesin takla atar. İkincisi kesitsel yoğunluk olarak hesaplarsak Balistik katsayısı kurşuna göre düşük olur. (kurşunun kesitsel yoğunluk hesabında 24 gram Lee için 0,07 olarak hesaplanır. Ben atış yöntemi ile 0,05 bulmuştum). Bizmut alaşımının kesitsel yoğunluğu 0,05 hesaplanır. Gerçekte 0,03 gibi oluşacağını düşünüyorum.

Bunu bir balistik programda incelersek (ben shooters calculator kullanıyorum) 17 gram Bizmut alaşımı kurşun 1400 fps hızda atabilseniz bile 30-35 metrelerde transsonik olur. Cüssesi, düşük ağırlığı, düşük balistik katsayısı nedeniyle çok çabuk hız kaybedeceği, takla atacağı, transsonik olacağı için toplu bir grupman imkansız olur.

Onun için 50 metrede bizmut alaşımı Lee tek kurşun ile nokta atışı biraz balistik bilimi ölçülerinde imkansız olur.
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
İlginiz için teşekkür ederim. Bizmunt döküm konusunda bedava en ucuzdur. Ben fişeği yapardım arkadaş kurşunu verirdi.
Av tüfeği yivli olmadığından her halükarda sapar. Hedefteki dağılım gayet normal. Namlunun ısınıp genişlemesi . Hava sıcaklığı bile etki eder. Keçe tapa ile kıvırma sonrası nüve ortalanıyor ve göz ardı edilebilir bir eğim olabilir. Ama kapak ile kapatmak veya yıldız kapamada söylediğiniz olumsuzluklar olabilir. Nüve kovandan çıktıktan sonra en az 50cm daha gidiyor bunu unutmamak lazım.
Teşekkürler.
Bul
(17-11-2024, 13:11)Hiberk yazdı: Av tüfeği yivli olmadığından her halükarda sapar. Hedefteki dağılım gayet normal. 

Teşekkür ederim. Sapan kurşun da 50 m. de nokta atışı yapmaz. Başka yorumum yok
 Fortis Fortuna Adiuvat
Bul
Yanlış tabir kullanmışım abartı olabilir. İsabetli atış olarak düzelteyim. Sıfır aldığım cz tabanca da bile deneme atişi dağılımı vardı. Yerli silahlar bidona atıyor sanırım.Çünkü hiç raslamadım.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi