Yivli yada yivsiz tüfekler ile atıcılık konusunda tavsiye talebi
Öncelikle herkese merhaba,

Genel olarak atıcılıkla ilgileniyorum. Silahları hem sportif olarak hem de bir makine olarak ilgim var. Halihazırda sahibi olduğum bulundurma ruhsatlı bir tabanca mevcut. Bununla ancak çok sınırlı olarak izin belgesi ile poligonda atıcılık yapabiliyorum. Ancak poligondaki statik atıcılık yerine pratik atıcılık dedikleri disiplinlerde atış yapmayı çok isterim ( IDPA, IPSC ). Ancak ruhsat nedeniyle tabanca bile bunu yapmam şimdilik çok kolay gözükmüyor.

Bu durumda ikinci bir alternatif arayışına girdim. Aklıma gelen seçeneklerden biri yivsiz av tüfekleri ile yapılan atış antrenmanları.Bunların yarışma formati IPSC olmasına karşın temelde hedeflere bir senaryo ve parkur formatında atış yapmak diyebiliriz. Ancak anladığım kadarıyla ülkemizde bir açık hava poligonu dışında yasal olarak bunun yapılmasına izin veren bir durum yok. Ya da bu konu biraz gri alanda kalıyor ve farklı bölgelerde farklı uygulamaları olabiliyor. 

[Resim: hq720.jpg?sqp=-oaymwEhCK4FEIIDSFryq4qpAx...tSrcWZhG5A]

Diğer bir konu ise yivli av tüfekleri ile uzun mesafe atıcılığı. Bu durumda ruhsat alabilme daha olası görünüyor. Ancak bu durumda yine av tüfeğininde  olduğu gibi gri bir alan bırakıyor. Bu tüfek ile doğru mevsim ve zamanlarda avlaklarda atış yapabiliyoruz ancak bu av amaçlı olmak zorunda hedef atıcılığı olarak yapmak gene gri alanda kalıyor.

Sizlere danışmak istediğim konu ise İzmir'de yaşadığım gözönüne alınarak bu iki konuda adım atmanın hata olup olmayacağı konusu. Ruhsat harçları  artmadan böyle bir adım atmayı planlıyorum. Ancak bu kadar çaba ve maliyet sonrasında bir türlü kullanamayacağım evde saklayabileceğim  ekipmanlar almak istemiyorum.

Özellikle İzmir'de yaşayan arkadaşların deneyimlerini öğrenmeyi çok isterim. Destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Hikmet Gümüş - İzmir
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için gumush'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. gumush,

Yazdıklarınız çoğu kişini aklından geçen ama gerçekleştirme konusunda engeller nedeniyle caydığı, bezdiği bir konu. En büyük sorun da meskün mahal dışı yer bulmak.

5-6 yıl önce Bornova, Çiçekliköy de Gençlik ve spor bakanlığına bağlı, İzmir atıcılık ve ihtisas kulübüne gittim. Burada Trap ve Skeet alanları var. Alan ve arazi müsait idi ama başka tür atıcılığa izin vermediler. Şimdilerde plansız şehirleşme nedeniyle meskun mahaller giderek bu alana yaklaştı. Son durum nedir bilmiyorum.

İzmir'de bir sürü poligon var:
[Resim: Ekran-Resmi-2024-11-17-11-13-56.png]

Ama hiçbirinde .410 ile bile atış imkanı yok. Yani yivsiz tüfek için bir yer yok. Meskun mahal dışı Terk edilmiş taş ocakları var ama onlar da ulaşılmaz haldeler.

Tüfek poligonu için Bir girişimci çıkar, uygun bir yer bulur, gerekli izinleri alır, iyi bir organizasyon yaparsa, hem çok dua alır, hem de çok para kazanabilir. Uygun yer bulunduğu takdirde ben poligon işletmecilerinin böyle bir işletme için destek verebileceklerini düşünürüm.

Strateji ustası Lao Tzu şöyle der "Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar". Yani, birisinin ilk adımı atmasına bakar...

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
"5-6 yıl önce Bornova, Çiçekliköy de Gençlik ve spor bakanlığına bağlı, İzmir atıcılık ve ihtisas kulübüne gittim. Burada Trap ve Skeet alanları var. Alan ve arazi müsait idi ama başka tür atıcılığa izin vermediler. Şimdilerde plansız şehirleşme nedeniyle meskun mahaller giderek bu alana yaklaştı. Son durum nedir bilmiyorum."
Dün görüştüm kendileriyle ve bilgilendirme sizinde bahsettiğiniz şeklide sadece lisanslı sporcular için Skeet ve Trap atışları için imkan olduğunu diğerlerinin artık kullanılmadığı ve planda böyle bir faaliyet düşünülmediğini öğrendim.

Alternatif dernek ve klüpler olabilir. Onların özellikle arazi temini/tahsisi konularında avantajları olabiliyor. Örneğin ilgili derneklerin ortak kullanabileceği bir alanın süreli bedelsiz tahsisi sağlanabilir. Ama silah ve atıcılık konusunun komu oyundaki anlayamadığım imajı nedeniyle gerek yerel yönetimlerin gerekse genel yönetimin buna çok yanaşacağından emin değilim.

Ben alan konusunda maps üzerinden bir çalışma yaptım. Bir vakitte gidip bakmak gerek. Ancak mesafe konusunda emin olamadım. Yerleşim merkezinden 3km olabilir ama her bir birimden 3km gerçekten çok zor. Bizim bu bölgede özellikle büyük orman alanı olan ve yerleşim birimlerine bu kadar uzak alanlar oldukça sınırlı.

Ben avlak haritalarına baktım ancak nerelerin avlak olduğunu tam olarak anlayamadım.

[Resim: 35.jpg]

Benim buradan anladığım alanın tamamının devlet avlağı olduğu. Karaburun yarımadasında Özel Kanunlar ile korunan alanlar olmasına rağmen bildiğim orada bir keklik avlağı var ( yolda giderken levhasını gördüğüm ) 

Yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Hikmet Gümüş - İzmir
Bul
(16-11-2024, 13:43)gumush yazdı: Diğer bir konu ise yivli av tüfekleri ile uzun mesafe atıcılığı. Bu durumda ruhsat alabilme daha olası görünüyor. Ancak bu durumda yine av tüfeğininde  olduğu gibi gri bir alan bırakıyor. Bu tüfek ile doğru mevsim ve zamanlarda avlaklarda atış yapabiliyoruz ancak bu av amaçlı olmak zorunda hedef atıcılığı olarak yapmak gene gri alanda kalıyor.

Sn gumush, gerekli prosedürleri yerine getirdikten sonra ava açık zamanda ve alanda, yivli veya yivsiz tüfekle hedef atıcılığı yapmanızda sorun yok.

Gri alanda kalan esasında taşıma ruhsatlı tabanca konusunda.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Hikmet bey, her taraf avlak. Sakıncalı yerler avlak olmayanlar(oralar hep yasak). Onun dışında bazı avlaklar her sene açık olmuyor. Mesela 1 sene keklik salıyorlar sonraki sene açıyorlar. Avlak kapsamına giren her bölgede de av atış olmuyor. 
[Resim: 01.png]
Mesela Limontepe de avlak içinde. 300 metre uzak yer bulmak zor. Ama Selveyin arka tarafları mesela hep dağ tepe. en az 300 metre yakınında gider av yaparsınız. Ama gene de atış için daha da uzaklaşıp çevrenin rahat ve güvenliğini bozmamak önemli. Kurşun atışında daha da dikkat etmek lazım. Olabildiğince uzaklaşmak en mantıklısı.

Google earthten bakın etrafa. Yani bura avlak diye her yerde av serbest değil. Mesela bizim burda gittiğimiz yerlerin 500 metre 1 km yakınında zeytin ağaçları var. Zeytin zamanı toplayanlar oluyor insanları güvenliğini tehlikeye atmamak, rahatsız etmemek için oralara gitmiyoruz. Mantar zamanı oldumu bütün yöre ormanda, gene aynı. Yasal olarak hakkımız olsa bile insanların güvenliği için böyle yerlerde bulunmamayı tercih ediyoruz. Yoksa avlakta illa av hayvanı olacak diye birşey yok. Bir kuşa kota alır karga avlıyorum dersin.

Uygun bir araç, vakit olduktan sonra ister izmir olsun ister başka yer, yer bulma sıkıntısı olacağını sanmıyorum. Ama böyle yerlere giderken yalnız gitmemek. İlla yalnız gidilecekse de birilerine konum atmak haber vermek güvenlik açısından önemli olabilir.

(17-11-2024, 14:10)gumush yazdı: Ben alan konusunda maps üzerinden bir çalışma yaptım. Bir vakitte gidip bakmak gerek. Ancak mesafe konusunda emin olamadım. Yerleşim merkezinden 3km olabilir ama her bir birimden 3km gerçekten çok zor. Bizim bu bölgede özellikle büyük orman alanı olan ve yerleşim birimlerine bu kadar uzak alanlar oldukça sınırlı.

Ben avlak haritalarına baktım ancak nerelerin avlak olduğunu tam olarak anlayamadım.

[Resim: 35.jpg]

Benim buradan anladığım alanın tamamının devlet avlağı olduğu. Karaburun yarımadasında Özel Kanunlar ile korunan alanlar olmasına rağmen bildiğim orada bir keklik avlağı var ( yolda giderken levhasını gördüğüm ) 

Yanıtlarınız için teşekkür ederim.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için pırpır'e teşekkür ederiz.
Bul
Haklısınız Balçova ile Tirazlı arasında kalan bölge orman alanı diye geçiyor. Balçova'da Sanayi içinden bir yoldan rahatlıkla çıkılabiliyor. Burada açılan yangın yolları sanki kullanım için çok uygun gibi hem bir çok noktada tepe olduğu için güvenlik riskini ortadan kaldırmış gibi oluyor. Sizin de bahsettiğiniz gibi tek sorun insanların rahatsız olmayacakları bir nokta bulmak.
Hikmet Gümüş - İzmir
Bul
(17-11-2024, 17:57)gumush yazdı: Haklısınız Balçova ile Tirazlı arasında kalan bölge orman alanı diye geçiyor. Balçova'da Sanayi içinden bir yoldan rahatlıkla çıkılabiliyor. Burada açılan yangın yolları sanki kullanım için çok uygun gibi hem bir çok noktada tepe olduğu için güvenlik riskini ortadan kaldırmış gibi oluyor. Sizin de bahsettiğiniz gibi tek sorun insanların rahatsız olmayacakları bir nokta bulmak.

Orman konusuna biraz girmek isterim. Normalde 6831 Sayılı Orman Kanununa göre yetkisiz her hangi bir kimsenin ormana girmesi yasaktır. Bu kural siviller için çok katı uygulanmaz ama son yıllardaki orman yangınlarındaki (özellikle Ege ve Akdeniz bölgeleri) artış önemli bir hassasiyet doğurmuştur. Ormanda atış yaparken çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü her çalının arkasından bir orman teşkilatı çalışanı, bir orman kooperatifi çalışanı veya bilim adamı, mantar avcısı, doğa gezgini, hovarda vs. çıkabilir. Bir de kimse bizi görmüyor diye düşünürken, özellikle büyük şehirler civarında ve kışında orman yangını riski içeren bölgelerde havada sürekli bulunan Orman Genel Müdürlüğü'ne ait Aksungur ve Bayraktar TB2 ihalar tarafından muhtemelen görüntüleniyorsunuzdur. Hatırlatayım dedim.
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Pinus'e teşekkür ederiz.
Bul
Uyarılarınızı dikkate alacağım. Dediğim gibi yangın yolları sanırım eğimli olduğundan oraya doğru yapılan atışlar güvenlik açısından en mantıklısı gibi duruyor. Bahsettiğim ormanlık alanlarda bugüne kadar çok fazla zaman geçirmişimdir ancak daha çok yürüyüş ve kamp amaçlı. Bugüne kadar bir problemle karşılaşmadım. Birkaç kez orman görevlileriyle karşılaştığında sohbet etme şansım oldu, bizim şansımıza oldukça güler yüzlü insanlar. Ancak sanırım burada kritik olan silahlarla ilgili bakış açısı. O durumda ne olur emin olamadım ama iletişim konusunda olabildiğince yapıcı olmak lazım. Yangın konusunda hepimiz çok muzdarip olduk bu nedenle onların da hassasiyetlerini anlamıyor değilim.
Hikmet Gümüş - İzmir
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi