Yol (Nakil) Belgesi
Önce yasal mevzuata bakalım:
Temel hüküm 6136 Sayılı Kanun’un Ek-7.maddesindedir.
“Silah ruhsatı almasında mani hali bulunmayan her Türk vatandaşı bulundurmak maksadıyla silah satın alabilir. Bulundurma ruhsatı mesken yada iş yerinde bulundurmak üzere iki şekilde verilir. Bulundurma ruhsatlı silahların bir yerden başka bir yere nakli için mahallinin en büyük Mülki Amirinin vereceği nakil belgesi gereklidir. Bu belge atış poligonlarına gidiş ve dönüş için de geçerlidir. Ancak, silah nakil belgesinde belirtilen gün ve güzergah haricinde silah, mesken veya iş yeri dışına çıkarılamaz.”

Yine Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin  4.maddesinde benzer bir hüküm var.
“Silah ruhsatı alınmasına engel hali bulunmayan, yirmibir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Meskeninde silah bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler kanunen kabul edilen yerleşim yerindeki, işyerinde silah bulundurmak isteyenler ise işyeri adresinin bulunduğu yerdeki ruhsat vermeye yetkili mercilere müracaat ederler.
Bulundurma ruhsatı, meskende veya işyerinde olmak üzere iki şekilde düzenlenebilir.
Bulundurma ruhsatlı silahların atış poligonu da dahil, zorunlu hallerde bir yerden başka bir yere nakli, mahallin en büyük mülki amirinin vereceği (EK-2)’deki Silah Nakil Belgesi ile mümkündür. Bu belgede belirtilen gün ve güzergah dışında silah, mesken veya işyeri dışına çıkarılamaz. Taşıt araçları işyeri veya mesken sayılmaz.
Bulundurma ruhsatlı silaha sahip kişiler, mesken veya işyerlerini daimi olarak değiştirmeleri halinde yeni adreslerini ruhsatı veren mülki amirliğe bildirerek silah nakil belgesi almak ve yeni adreslerinin kayıtlara geçirilmesini ve ruhsatına işlenmesini sağlamak zorundadırlar. Ruhsatlı silahın bulundurulacağı yeni adresin başka bir mülki sınır içinde olması halinde, silaha ait bulundurma dosyası yeni adresin bulunduğu mülki amirliğe nakledilir. Dosyanın nakledildiği mülki amirlikçe harç alınmaksızın yeniden bulundurma ruhsatı düzenlenir.”

Arkadaşlar, metinler gayet açık. Zaten eski forumda bu konuda bir çok kez tartışmıştık. Öncelikle bulundurma ruhsatlı silahların şehir içinde herhangi bir yere nakli için şekli belirlenmiş nakil (yol) belgesi alınacak. Bu belgede kimin, hangi silahı, nereden nereye hangi saatler arasında taşıyacağı yazılıdır. Yazılan tarihte ve yazılı saatler dışında tabancanın taşınması ruhsatsız silah taşıma suçunu oluşturmaktadır. Tabi zorunlu haller dışında. Örneğin kişinin yolda mahsur kalması veya rahatsızlanması gibi.
Uygulamada iller arasında veya ilçeler arasındaki silah devirlerinde de bu belge kullanılıyor. Silahı başka bir ilden devralan şahıs, dosya kendi iline gelip noter satışı yapıldıktan sonra, silahı devraldığı şahsın ilinden alıp tespit için kendi iline getirirken de bu belgeyle taşıyabiliyor.  İller arasındaki mesafe göz önüne alınarak belgeye yaklaşık bir süre yazılıyor. Örneğin “13.4.2023 günü saat 09.00-14.4.2023 saat 13.00” gibi.
Yine il içindeki devirlerde de silahın seri numarasının tespiti amacıyla tabancanın emniyet  müdürlüğüne(veya jandarmaya) götürülüp tekrar götürülmesi için de yol belgesi kullanılıyor.
Bir de yönetmelikte de belirtildiği üzere, adres değişikliği sırasında ruhsat üzerindeki adres de değişeceğinden, yeni adrese silahın nakli için yol belgesi almak gerekiyor.
Taşıma ruhsatlı bir silah devredilecekse(ruhsat süresi bitmemişse), eğer satıcı alan şahsın iline silahı getiriyorsa nakil belgesine gerek yok. Ama getiremiyorsa, alan şahsın yine yol belgesi alması gerekiyor.

Uygulamada,10 sene öncesine kadar her nakil belgesini valiye veya yardımcısına imzalatmak  zaman alacağından, vali veya ruhsatlarla görevli vali yardımcısı her yıl bir  nakil belgesi imzalıyordu .Bu belge fotokopiyle çoğaltılıyor, işlem sırasında iki nüsha yol belgesi hazırlanıyor, ilgili memur ve şube müdürünün parafından sonra fotokopideki imzanın üzerine mühür basılarak ilgiliye veriliyor, bir suret te dosyasına konuluyordu. Yol belgesi verilirken ilgilinin imzası alınmıyordu.(Bu uygulama Ankara içindi. Diğer bölgeleri bilemiyorum.)
Ancak  bu çoğaltma  işlemi suistimal edilince, şimdi ilgili emniyet şube müdürü vali tarafından yetkili kılındı. Her belge müdür tarafından ıslak olarak imzalanıyor, ilgiliye veriliyor ve imzalı bir suret yine dosyaya konuluyor.
Suistimal dediğim  durum, tabanca alıp satan bazı emekli polislerin ve bazı silahçıların yukarıda belirttiğim imzalı (ıslak imzalı değil) boş, mühür basılı fotokopi belgelerden ele geçirmeleri ve bazı nakil olaylarında bunları doldurup kullandırtmalarının ortaya çıkmasıdır.  Bir kaç şahısta bu belgelerden yakalanınca, uygulama değişti.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Tabancayı şehir içindeki tamirciye götürmek için tanzim edilmiş bir yol belgesi:

[Resim: 3o6wndf.jpg]
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Merhabalar sayın forum üyeleri, sizlere 3 sorum olacak;

1- Bulundurma ruhsatlı tabancalar MKE'den ilk alındıklarında verilen fatura ile aynı gün deneme atışı yapmak üzere özel bir poligona gidebilir mi?
2- Daha sonra bulundurma ruhsatlı tabancaların poligona götürülmesi için emniyetten alınması gereken yol (nakil) belgelerinin artık e-Devlet sistemi üzerinden alınabileceğine dair söylemler vardı bunun aslı nedir, olacaksa ne zaman olacak bilgisi olan var mı?
3- Şehrimizde poligon olmaması veya tercihen şehir dışındaki bir poligona gitmek istememiz durumunda şehir dışına nakil belgesi alınabilir mi? (Mevcut halde, emniyetten.)

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
G45 - PX5.7 - MC9 - M1911 - TP9
Bul
Sn.thearoperator,MKE’den silah aldığınızda,bu fatura tanzim tarihinden itibaren 7 günlük yol belgesi yerine geçer.
Uygulama böyle.(Bunun yasal dayanağını hatırlamıyorum ya da bulamıyorum)Dolayısıyla üzerinizde dolu şekilde
taşımamak kaydıyla her yere (yasaklanan yerler hariç) götürebilirsiniz.Suç oluşturmaz.Tavsiyem,bu 7 günlük sürede
kutusu içinde ve boş olarak taşımanız.
-E-devlet sistemi üzerinden nakil belgesi alınması için alt yapının hazırlandığını duydum.Henüz başlanmadı.
-Şehir dışı için yol (nakil) belgesi verilmesi,ilgili mülki amirliğin takdirinde.Yönetmelikte “zorunlu haller” deniliyor.
İlde vali,ilçede kaymakam veya yetki verilmişse emniyet müdürlüğünce izin verilebilir.!
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
"E-devlet sistemi üzerinden nakil belgesi alınması için alt yapının hazırlandığını duydum.Henüz başlanmadı."

Bu gerçekten harika olur. Ancak resmi olarak poligon ruhsatı olan ya da tamirhane statüsünde olan lokasyonlar dışında bir lokasyona götürüp atış yapma imkanı olabilir mi ? Örneğin bir arkadaşınıza ait araziye götürüp orada atış yapmak için. Aksi durumda taşıma ruhsatı bulunmaması halinde sadece poligonda atış yapılabilmesi gibi bir durum ortaya çıkıyor.
Hikmet Gümüş - İzmir
Bul
(21-11-2024, 16:45)gumush yazdı: "E-devlet sistemi üzerinden nakil belgesi alınması için alt yapının hazırlandığını duydum.Henüz başlanmadı."

Bu gerçekten harika olur. Ancak resmi olarak poligon ruhsatı olan ya da tamirhane statüsünde olan lokasyonlar dışında bir lokasyona götürüp atış yapma imkanı olabilir mi ? Örneğin bir arkadaşınıza ait araziye götürüp orada atış yapmak için. Aksi durumda taşıma ruhsatı bulunmaması halinde sadece poligonda atış yapılabilmesi gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Maalesef.Bugünkü mevzuatta bu mümkün değil.Böyle bir değişiklik düşündüklerini de zannetmiyorum.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
E devleti yapsınlar da sadece poligon olsun o bile büyük iş olur.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için UUU'e teşekkür ederiz.
Bul
Silah nakil belgesi ile ilgili bir kaç bilgi  ve kendi deneğimlerimi aktarmak isterim

Ben Silahı satın aldığımdaki fatura ile 2 kez poligona gittim herhangi bir sorun yaşamadım.(poligon' a gitmeden poligonu aradım bilgi aldım, herhangi bir sorun olmayacağını belirtti poligon sahibi, ayrıca kendisi de eski bir polis memuru.  poligona gittiğimde faturaya baktı kontrol etti.)

Nakil belgesini neredeyse her hafta bir önceki başvurduğum nakil belgesini alırken, bir sonraki hafta sonu için tekrardan nakil belgesi dilekçesi veriyorum ve eylül ayından bu yana her hafta aynı işlemi yapıyorum. (ruhsat şubenin bulunduğu kaymakamlık binası iş yerime çok yakın olduğu için , polis memur artık bıktı benden, e-devlet üzerinden nakil belgesi için çalışma olduğunu belirtti ve konu ile ilgili cimer üzerinden istek yapmamı istedi)

Nakil belgesi ile silahın şarjörü boş olacak şekilde üzerimde sadece poligona giderken taşıyorum. (genellikle pazar günü, evden poligona - poligondan eve kendi aracım ile gidiyorum. başka bir yere gitmeden eve dönüyorum)

Nakil belgesi ile poligon a gittiğimde, poligon nakil belgesine bakmıyor, ruhsat üzerindeki bilgilere ve silahın seri numarasını kontrol ediyor. Atış bittikten sonra emniyetin sistemine kendi silahım ile geldiğimi eğer poligondan mermi kullandıysam kaç adet kullandığımı bilgilerini işliyor.

Temennim odur ki bir an önce, hem görevli memura, hem de vatandaşa zaman kaybı olan, bu nakil belgesi işkencesini bir an önce e devlet sistemine getirmesidir.

17.09.2024 tarihinde cimer üzerinden yaptığım talep e istinaden verilen cevap aşağıdaki gibidir.

Cevap: EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ > ÖZEL GÜVENLİK DENETLEME BAŞKANLIĞI (30.09.2024 17:06)
İlgi : 17.09.2024 tarihli ve 24032******* sayılı CİMER başvurusu.
Başkanlığımıza intikal eden İlgi’de kayıtlı CİMER başvurunuz incelenmiş olup talebinizde yer alan
hususlar yazılım ve dijitalleşme çalışmaları kapsamında değerlendirilecektir.
Bilgilerini rica ederim.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için TongeL'e teşekkür ederiz.
Bul
(22-11-2024, 23:15)TongeL yazdı:
Ben Silahı satın aldığımdaki fatura ile 2 kez poligona gittim herhangi bir sorun yaşamadım.

Merhabalar sayın hocam, bu pazartesi bende aynı şekilde bir bulundurma ruhsatlı tabanca alacağım ve MKE çıkışında poligona gitmek istiyorum. Fakat tek bir poligonla telefonda görüştüğümde ruhsat çıkmadan ve nakil belgesi almadan atış yapmanın mümkün olmadığından bahsettiler. Bu yazınıza istinaden birkaç poligonla daha görüşeceğim. Özellikle İstanbul içinde bu şekilde satın alma faturasıyla aynı gün atış yapabileceğim, deneyiminiz olan bir poligon varmıdır? Şimdiden teşekkürler.
G45 - PX5.7 - MC9 - M1911 - TP9
Bul
(22-11-2024, 23:15)TongeL yazdı: Nakil belgesi ile silahın şarjörü boş olacak şekilde üzerimde sadece poligona giderken taşıyorum

Yol nakil belgesi, bulundurma ruhsatlı silahınızı çanta/kutu içerisinde ve boş olarak nakletmenize müsaade eder. Silahı üzerinizde taşımanıza müsaade etmez.

Bu durum açıkça yazmasa da, kolluk tarafından bu şekilde yorumlanıyor yarın öbür gün sorun yaşamamak adına herkesin bu noktaya dikkat etmesini tavsiye ederim.

Saygılarımla.
75BΩ - G43X - 686/3 -  USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi