Anket Siz ne düşünüydrsunuz?
Bu ankette oy kullanma yetkiniz yok.
Tetik düşürülmeli
46.15%
6 46.15%
İğne geride bekleyebilir
38.46%
5 38.46%
Hiç fikrim yok
15.38%
2 15.38%
Toplam: 13 100%
* Siz bu anket için oy kullanmışsınız. [Anket Sonuçlarını Göster]

Tetik düşürmek mi / iğnenin geride gergin beklemesi mi?
Lightbulb 
Selamlar, tabanca sahiplerinin sanırım akıllarındaki en büyük sorulardan biri de bu.

Son fişek sonrası tetiğin kurulu kalması yani iğnenin gergin halde geride beklemesinin mahsuru var mıdır? 
YOKSA 
tetik düşürerek iğneyi o gerginlikten kurtarmak mı gerekir?

Forumda üstatların ve tecrübe sahiplerinin çok kıymetli bilgilendirmeleri ile, bu başlık üzere forumumuza gelenler de aydınlanmış olacaktır.  Tabi ben de Smile
İnsanlar ikiye ayrılır: ONURLULAR ve onursuzlar
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için AliGalip'e teşekkür ederiz.
Bul
Merhabalar aslında bahsettiğiniz süre önemli ama iğnenin bu şekilde uzun süre gergin halde bekletilmesinin tavsiye edildiğini pek sanmıyorum düşürmekten yanayım. Tabii ki sürekli boş yere tetik düşmek iğne kırılmasına vs sebep olabilir bu doğru ama örneğin sadece poligonda atış yapıyorsanız ve uzun aralar veriyorsanız iğnenin kurulu şekilde beklemesini kastediyorsanız bana biraz daha manasız geliyor tetik düşürmekten yanayım…
G45 - PX5.7 - MC9 - M1911 - TP9
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için thearoperator'e teşekkür ederiz.
Bul
Bu konuda farklı yaklaşımlar ve hepsinin de kendince mantıklı sebepleri var. Şuan ben de tetiğe fişeği ateşmek dışında silahı güvenli hale getirmek gibi başka bir görev atanmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu görüş de son zamanlarda yaygınlaşmaya başladı. Yaylarla ilgili de üreticiler çalışma toleransları içerisindeki bir baskı altında beklemelerinin yayın çalışmasından daha çok yıpratmadığını beyan ediyor. Uzun süreler silahı yatırmayacaksam iğneyi salmakla uğraşmayabilirdim ama eski alışkanlıklar gereği yine de iğneyi salıyorum Smile
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
"Bir yayın kurulu beklemesi, yayın esnekliğini bozar mı?" sorusu daha önce şarjörün dolu bekletilmesi ile ilgili forumumuzda konuşulmuştu.

Bazı atıcılar, iğne yayının kurulu/yarı kurulu halde bırakılmasının zamanla zayıflayabileceğinden endişe eder. Ancak, yüksek kaliteli yaylar sürekli gerginliğe dayanacak şekilde tasarlanmıştır ve genellikle statik sıkışma değil, tekrarlanan sıkışma ve gevşeme nedeniyle aşınır.

Gerçek dünya testleri, iğne yaylarının yıllarca kurulu halde kalmasının önemli bir bozulmaya yol açmadığını göstermiştir.

Beni dedemden kalan Browning FN 1922 yüz yaşını geçti.

[Resim: Ekran-Resmi-2024-11-30-10-17-43.png]

Çoğunlukla iğne kurulu ve şarjör tam dolu olarak yıllarca beklemişliği var. Ne iğne yayında ne şarjör yayında bir gevşeme, bozunma izlemedim. Hala şakır şakır çalışır. 

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 9 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Bende sürekli olarak tetik düşürüyordum. 

(30-11-2024, 11:25)Sabri yazdı: Gerçek dünya testleri, iğne yaylarının yıllarca kurulu halde kalmasının önemli bir bozulmaya yol açmadığını göstermiştir.

Artık tetik düşürmeye gerek duymadan bu şekilde taşıyorum/bulunduruyorum. 

[Resim: 138.jpg]
Bul
Herkese yorumları için teşekkür ederim. Fakat bu sadece tabancalar için geçerli midir?

Hayatımda elimde aldığım tek silah askerde elime verilen MKE G3 idi ve onda her nöbet, görev sonrası yanlış hatırlamıyorsam şarjör çıkarılır, kurma kolu çekilir ve bırakılır, son bir kez daha çekilir elle gözle boş olduğu kontrol edilip tekrar bırakılır ve kum dolu varile tetik düşürülürdü. Bunun acemi erlerin birbirini yanlışlıkla vurmasını engellemek için yapıldığını sanıyorum.

Kendime gazlı sistem bir yarı otomatik av tüfeği almayı planlıyorum ve sorum şu: Aynı tetik düşürme kurulu bekleme mantığı onlarda da geçerli midir?

Saygılarımla
Ailesini korumak isteyen biri. Canik METE SFT - Aksa Crossfire
Bul
Tartışmaya açık bir konu bence. Tahminim tetik boşa düşürülmesi sonucunda , ateşleme iğnesinin zarar göreceğini düşünüyorum. Sebebine gelince , önünde herhangi bir engel olmayan iğne nin karşı direnç olmadığı için yani çarptığı fişek kapsülü olmamasının oluşan enerjiyi nereye deşarj edeceğini bulamamış olmasından, iğnenin kendi kendisine zarar vereceğini ; ayrıca iğne yayının uzun süre gergin olmasından dolayı yayın kısa ve orta vadede tansiyon kaybına uğramayacağını tahmin ediyorum.
Bul
Dünyada kabul gören fikir, rimfire denilen kenar ateşlemeli silahlarda boşa tetik düşürülmemesi gerektiği, centerfire denilen merkez ateşlemeli (bizdeki silahların % 99'u) silahlarda ise sorun olmayacağı, şeklinde.

Bence binlerce, onbinlerce yapılmadıkça boşa tetik düşürmek zararlı değil. Bence böyle ama ben de zırt pırt tetik düşürmem. 

Zararlı, zararsız tarafı bir yana, bu mevzuda benim dikkatimi hep şu çekmiştir: Tanıdığım insanlar içinde silahlar özellikle de tabancalar konusunda bilgisi olmayan, ya da çok az bilgisi olanların çoğu bir şekilde eline silah geçerse bu hususa dikkat ediyor. Yani kişi en ufak bir güvenlik kuralından habersiz veya temel tutuş bilgisi bile yok, tüm silah alakası askerde attığı 3 adet G3 mermisi, ama boşa tetik düşürmek zararlıdır diye bilgi sahibi.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Değerli Forumdaşlarım:

Boşa tetik düşürmek aşağıdaki mutlak güvenlik kurallarının neresinde?

[Resim: Ekran-Resmi-2024-11-13-18-36-12.png]

Daha geliştirelim:

Silah güvenliği için 12 altın kural:

1.     Silah (boş olduğunu bilseniz bile) her zaman dolu olduğu düşünülerek ele alınmalıdır
2.     Silah her zaman güvenli bir yöne doğru tutulmalıdır
3.     Ateş etmeye hazır oluncaya kadar parmak tetiğe uzanmamalıdır
4.     Kullanmadığınız zaman silah boş tutulmalıdır
5.     Silah ateş etmek istemediğiniz bir yöne asla doğrultulmamalıdır
6.     Hedefinizden ve hedefin arkasındakilerden mutlaka emin olmanız gerekir
7.     Kullandığınız silahın nitelikleri ve mekanik özellikleri konusunda mutlaka bilgi sahibi olunuz
8.     Daima silahınıza uygun mühimmat kullanınız
9.     Yükleme ve ateşlemeden önce namluda tıkanıklık olmadığından emin olunuz
10.   Eğer silahınız tetiği çektiğiniz halde ateş almadıysa, pozisyonunuzu bozmadan bir dakika bekleyip, namlu güvenli bir pozisyona yönelikken         dikkatlice tahliye ediniz
11.   Emniyet mandalına güvenmeyiniz
12.   Silah dolu iken çevrenizdekilere dikkat ediniz, kazara ateşlenme veya ateş ederken dengenizi kaybetmeniz durumunda silahınızın yönü ve         çevrenizi bilmek önemlidir

Alan Güvenliği

1.     Yukarıdaki 12 kurala uyunuz
2.     Atış alanı ve poligonun kurallarına uyunuz
3.     Atış güvenliği uzmanı varsa uyarılarına uyunuz
4.     Atış alanında başkaları da varsa güvenlik sağlanmadan atış hattının ötesine geçmeyiniz
5.     Atış dışında Namlunuzu her zaman aşağı ve güvenli yönde tutmaya özen gösteriniz
6.     Atış yapacağınız ana kadar emniyet kilidini güvende tutunuz
7.     Daima atış gözlüğü ve kulaklık kullanınız
8.     Asla su yüzeyine ve sert cisimlere doğru atış yapmayınız

Av Güvenliği:

1.     12 Altın kurala uyunuz
2.     Gurup halinde avlanıyorsanız bir kişiyi o gün güvenlik denetim için görevlendiriniz
3.     Atış yapacağınız alan ve doğrultuyu belirleyip alanı aranızda paylaşınız, herkes kimin nerde olduğunu bilmelidir
4.     Atış anına kadar silahınızı güvenli yöne tutunuz
5.     Atış yapacağınız ana kadar emniyet kilidini güvende tutunuz
6.     Dolu silahla bir şeylerin üzerine tırmanmaya çalışmayınız
7.     Eğer herhangi bir nedenle düşerseniz, namlunuzu ve silahı herhangi bir hasar veya tıkanıklık için kontrol ediniz, katiyen namlu ağzından            içeri bakılmamalıdır
8.     Eğer hedef konusunda bir şüpheniz olursa ateş etmeyiniz

Bunca kural arasında boşa tetik düşürmek nerede?

Bence Tetik sadece silahı ateşlemek içindir. (Bazı silahlar tetik düşürülmeden sökülemez, onda da tetik düşürülmeden atım yatağının boş olduğu gözle ve hatta elle doğrulanmalıdır). 

Ateş etmek amacı dışında parmağınızı tetik korkuluğundan içeri sokmazsanız, atım yatağının boş olduğunu tetik düşürmek dışında kontrol ederseniz kazara ve istem dışı birini vurma ihtimaliniz, boşa tetik düşürmeğe göre sıfıra yakın ihtimaldir.

Hep ne diyoruz? EĞİTİM, EĞİTİM, EĞİTİM

Eğitime önce tetik parmağınızı eğiterek başlayın.
Silahın boş olduğundan %100 emin olsanız bile, hep dolu gibi davranın

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 10 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. Sabri, boşa tetik düşürme silahlı kuvvetlerden çıkma bir alışkanlık bence. Bu bağlamda, tetik düşürme ihtiyacı yukarıdaki 4 ve 11 no.lu altın kurallara tekabül ediyor. Yurdum askeri köyünden bucağından kopup askerlik görevini yaparken çok silah kazasına uğramıştır (gerek eğitim eksikliği gerekse uykusuzluk kaynaklı dikkatsizlik gibi nedenlerle). Bu nedenle içi kum dolu varilden yapılma doldur-boşalt istasyonları vardır. Her nöbet devir tesliminde askerler tüfeklerindeki şarjörleri çıkarıp burada tetik düşürürler. Yani dediğiniz gibi olay yine eğitime dayanıyor.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için axoy68'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi