Değerli Forumdaşlarım:
Boşa tetik düşürmek aşağıdaki mutlak güvenlik kurallarının neresinde?
Daha geliştirelim:
Silah güvenliği için 12 altın kural:
1. Silah (boş olduğunu bilseniz bile) her zaman dolu olduğu düşünülerek ele alınmalıdır
2. Silah her zaman güvenli bir yöne doğru tutulmalıdır
3. Ateş etmeye hazır oluncaya kadar parmak tetiğe uzanmamalıdır
4. Kullanmadığınız zaman silah boş tutulmalıdır
5. Silah ateş etmek istemediğiniz bir yöne asla doğrultulmamalıdır
6. Hedefinizden ve hedefin arkasındakilerden mutlaka emin olmanız gerekir
7. Kullandığınız silahın nitelikleri ve mekanik özellikleri konusunda mutlaka bilgi sahibi olunuz
8. Daima silahınıza uygun mühimmat kullanınız
9. Yükleme ve ateşlemeden önce namluda tıkanıklık olmadığından emin olunuz
10. Eğer silahınız tetiği çektiğiniz halde ateş almadıysa, pozisyonunuzu bozmadan bir dakika bekleyip, namlu güvenli bir pozisyona yönelikken dikkatlice tahliye ediniz
11. Emniyet mandalına güvenmeyiniz
12. Silah dolu iken çevrenizdekilere dikkat ediniz, kazara ateşlenme veya ateş ederken dengenizi kaybetmeniz durumunda silahınızın yönü ve çevrenizi bilmek önemlidir
Alan Güvenliği
1. Yukarıdaki 12 kurala uyunuz
2. Atış alanı ve poligonun kurallarına uyunuz
3. Atış güvenliği uzmanı varsa uyarılarına uyunuz
4. Atış alanında başkaları da varsa güvenlik sağlanmadan atış hattının ötesine geçmeyiniz
5. Atış dışında Namlunuzu her zaman aşağı ve güvenli yönde tutmaya özen gösteriniz
6. Atış yapacağınız ana kadar emniyet kilidini güvende tutunuz
7. Daima atış gözlüğü ve kulaklık kullanınız
8. Asla su yüzeyine ve sert cisimlere doğru atış yapmayınız
Av Güvenliği:
1. 12 Altın kurala uyunuz
2. Gurup halinde avlanıyorsanız bir kişiyi o gün güvenlik denetim için görevlendiriniz
3. Atış yapacağınız alan ve doğrultuyu belirleyip alanı aranızda paylaşınız, herkes kimin nerde olduğunu bilmelidir
4. Atış anına kadar silahınızı güvenli yöne tutunuz
5. Atış yapacağınız ana kadar emniyet kilidini güvende tutunuz
6. Dolu silahla bir şeylerin üzerine tırmanmaya çalışmayınız
7. Eğer herhangi bir nedenle düşerseniz, namlunuzu ve silahı herhangi bir hasar veya tıkanıklık için kontrol ediniz, katiyen namlu ağzından içeri bakılmamalıdır
8. Eğer hedef konusunda bir şüpheniz olursa ateş etmeyiniz
Bunca kural arasında boşa tetik düşürmek nerede?
Bence Tetik sadece silahı ateşlemek içindir. (Bazı silahlar tetik düşürülmeden sökülemez, onda da tetik düşürülmeden atım yatağının boş olduğu gözle ve hatta elle doğrulanmalıdır).
Ateş etmek amacı dışında parmağınızı tetik korkuluğundan içeri sokmazsanız, atım yatağının boş olduğunu tetik düşürmek dışında kontrol ederseniz kazara ve istem dışı birini vurma ihtimaliniz, boşa tetik düşürmeğe göre sıfıra yakın ihtimaldir.
Hep ne diyoruz? EĞİTİM, EĞİTİM, EĞİTİM
Eğitime önce tetik parmağınızı eğiterek başlayın.
Silahın boş olduğundan %100 emin olsanız bile, hep dolu gibi davranın
Saygılar