Anket Sizce mikro kompakt tabancalar, hizmet ya da kompakt boy tabancalar kadar mekanik güvenilirliğe sahipler mi?
Bu ankette oy kullanma yetkiniz yok.
Evet
45.00%
9 45.00%
Hayır
55.00%
11 55.00%
Toplam: 20 100%
* Siz bu anket için oy kullanmışsınız. [Anket Sonuçlarını Göster]

Mikrokompakt Tabancaların Güvenilirliği
Sn.Pinus başka bir konuda mikro kompakt tabancalarla ilgili bir yorum yazmış:

"Belimdeki ağrı sebebiyle taşımak için bende mikro kompakt boyutlu bir polimer tabanca almayı düşünüyorum, ama gördüğüm hala daha yerli üreticiler incelediğim Sig vb. ürünlerin seviyesine yaklaşamadılar. Alırım, çünkü acil bir can güvenliği problemim yok. Peki, olsa canımı sadece bu küçük tabancalardan birine emanet eder miydim, hayır. Silah mekaniğini biraz olsun bilen birisi olarak bunların çalışma güvenliğinin tam boy bir hizmet tabancasıyla asla aynı olamayacağı kanaatindeyim. Bu kadar kısa bir sürgü geri hareket alanında silahın gerçekleştirmesi gereken ana manevralar ucu ucuna sağlanıyor. En küçük bir sıkıntıda silah sorun çıkarabilir. Gerekirse detayına girerim ama benim görüşüm şimdilik bu şekilde."

Bu yorum yeni  bir tartışmayı başlatacak galiba. Aynı fikri bir çok kişiden duydum.
Sizce mikro kompakt tabancalar, hizmet ya da kompakt boy tabancalar kadar mekanik güvenilirliğe
sahipler mi?
Bir kaç satırla düşüncenizi ve gerekçelerini açıklarsanız sevinirim. Bir de anket ekleyelim.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Hiç bu boyutta bir silah kullanmadım ama ön yargılarım mevcut.
Bul
S kasa mercedes ile smart' ı karşılaştırmak gibi ikisi de gideceğin yere götürür ama aynı güveni vermez.
Barış istiyorsan savaşa hazır ol...
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için corvette'e teşekkür ederiz.
Bul
(10-12-2024, 01:37)ceycey yazdı: Sizce mikro kompakt tabancalar, hizmet ya da kompakt boy tabancalar kadar mekanik güvenilirliğe
sahipler mi?  Bir kaç satırla düşüncenizi ve gerekçelerini açıklarsanız sevinirim. 

Sayın ceycey,

Boyutları ve ağırlıkları nedeniyle kolay taşınabilen, bir anda popüler olan "mikro-kompakt tabancalar" ile okuyup, araştırdıklarımdan edindiğim görüşlerimi, şöyle ifade edebilirim:

1. Üretim Kalitesi: Sig-Sauer (P365), Glock (G43), S&W (M&P Shield plus) titiz testlerden geçerek üretim kalitesi bilinen markalara güvenirken,  bütçe dostu olarak piyasaya sürülen, ayni kalite süreçlerinden geçmeyen mikro-kompakt tabancalara pek güvenemiyorum.

2. Mühimmat uyumluluğu: Mikro-kompakt tabancaların oyuk uçlu (hollow point) ve düşük basınçlı mermilerle arasının iyi olmadığını okudum. Bu konuda son kullanıcıların yorumlarını yazmalarını beklerim.

3. Bakım ve Alışma süreci: mikro-kompakt tabancaların, dar toleranslara ve küçük parçalara sahip olduğundan düzenli temizlik ve Yağlama yapılmazsa arıza yapmaya meyilli olduklarını okudum.  Dar toleranslara sahip olmaları nedeniyle bu tabancalarda 200-300 atımlık bir alışma sürecine (rodaj) ihtiyacı olduğu görüşleri var. 

4. Küçük kabzeleri ve düşük ağırlıkları nedeniyle geri tepmeden daha çok etkilenmeleri, tutuş konforu sağlayamamaları muhtemel

5. Daha kısa namlu boyu, daha düşük namlu çıkış hızı, geri tepme ile birleştiğinde orta ve uzun mesafelerde isabet sorunları yaşayacaklarını düşünüyorum.

6. Her ne kadar son zamanlarda şarjör kapasiteleri artsa da, çoğunlukla tek sıralı ve düşük kapasiteli oluşları bence bir dezavantaj.

Şu andaki durumda kolay taşıma avantajı sağlasalar da, kullanımda bazı dezavantajları nedeniyle özellikle hizmet tabancası olarak kullanılabilir olmadıklarını düşünüyorum.  Silah dünyasında da geçici trendler ve modalar olduğunu düşünürsek; son kullanıcı deneyimlerinden sonra piyasası yerine oturacaktır. 

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Geçen hafta cumartesi günü Ankara'da bir silahçıda permi ile yurda girmiş SS ve SW markalarının çeşitli mikro kompakt modellerini kısa da olsa inceledim. SS firması üretimi tabancalar gerçekten üstün bir mühendislik ürünü. Sadece nişangahları bedel olarak, -bence- bizim yerlilerden daha fazla eder. Bizim firmalar ekonomi ürünler üretiyor. 

Mekaniğine gelirsek, bu dar alanda namlu sıhhatli salınım yapacak, en azından kilidi açabilmek için kısa namlu boyuyla alakalı olarak daha fazla yatacak; fişeği şarjörden sürebilmek için mesafe lazım, yetmeyecek, yatağın altını biraz açık bırakacaksın, fazla bırakamazsın ucu ucuna girecek, bizde çeşitli partilerde çekirdek yerine tam oturmamış fişekler çıkacak, beslemeyecek. Kaldı ki Geco fişeklerin bile bazı serileri boyut hatalı gelmiş. En önemli şeylerden biri de şudur. Mermi namluya sürülürken şarjörde alttaki mermi de bir miktar öne kayar. İkinci atış öncesi geri tepme manevrası sırasında sürgünün altında bu iş için tasarlanmış şerit veya kertikli şeritin amacı mermiyi geri çekerek şarjörde olması gereken yere oturtmaktır. Fakat bu tabancalarda sürgü geri hareketinin bu işlemi layıkıyla yapabileceğinden kuşkuluyum. Bu yüzden sert şarjör ve manevra yayları kullanmak zorunda kalınır. Bu durumda ise 115 gr mermilerle bu tabancalar çalışmaz. Bir de hafif tabanca, sert yay ikilisi yumuşak bilek tutuşunda büyük ihtimal hata yapar. 9 mm fişek ciddi bir güçtür, patladığında küçük polimerlerde ele önemli bir etki yapacağını da hesap etmek gerekir. Mikro kompakt tabancaları sıhhatle çalışan firmalar var ama tabancaları mükemmel mühendislik ve işçilik ürünü. Fiyatları da dolaylı olarak ona göre. Bizim firmalar hem ekonomi hem kalite koşullarını aynı anda sağlamanın zor olduğunu görmüş olmalılar. Handikapımız dünya çapında ucuz ve çalışan tabanca sağlayıcıları olarak öne çıkmış olmaları. Bu gidişle pek çok küçük firma maalesef İspanyol hafif silah endüstrisinin akibetine doğru gidebilir. Ki buna en fazla ben üzülürüm.
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Pinus'e teşekkür ederiz.
Bul
Öncelikle merhaba. Bende sizin gibi micro compact mı standart mı diye çok düşündüm. Aklımda 5,6 model ile mke ye gittiğimde Mete mc 9 ‘ a bayıldım, onu aldım. Çokta memnunum. Birkaç ek parça ile de mükemmel zevk alıyorum. Kalite olarak da yerli dedirtmeyecek kadar kaliteli, ithalin kur farkından iyi.
EN İYİ DOSTUN SİLAHINDIR
Bul
Micro Compact tabancalar silaha erişimin kolay ve ucuz olduğu memleketlerde de kullanıcıların compact ve standart boy tabancalar arasında gidip geldiği bir model türü.
Benim için micro compact model türü birincil tabancadan ziyade ikincil(yedek) tabanca olarak yerini alır. Sebepleri oldukça küçük kavraması zor, geri tepmesi compact modellere yüksek, Bazı Avrupalı modeller dahil tam kapasiteli şarjörlü kullanımında şarjör oturma sıkıntısı olabiliyor. Aldığım tabancanın vad edilen standartlarda çalışmasını isterim.
Pek tabi dediğim birincil tabanca olarak değil ikincil(yedek) olarak tercih edebileceğim bir model. Şahsen bir Glock 26ya asla hayır diyemem.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul
[Resim: 126.jpg]

Biraz önce merak ederek, elimde mevcut olan tabancalarda mezura ile acemice ve çaylakça bir ölçüm yaptım. Yapmış olduğum ölçüm sonucunda Canik L120 sıfır noktasından 4,5 cm. geri gelirken, H11 Pro 4 cm. geri gelmiş.

Bir şey ifade eder mi, bir fikir verir mi bilmiyorum tabiki. 

(10-12-2024, 01:37)ceycey yazdı: Sn.Pinus başka bir konuda mikro kompakt tabancalarla ilgili bir yorum yazmış:

Bu kadar kısa bir sürgü geri hareket alanında silahın gerçekleştirmesi gereken ana manevralar ucu ucuna sağlanıyor.

Ancak sayın Pinusun söylediği gibi sürgü hareketinin kısa olduğu görünüyor.
Bul
Canik MC9 kullanıcısı olarak bu durum maalesef beni biraz pişman ediyor 500 fişeği geçtim fakat hala bir alışma durumu yok firmaya durumu bildirmedim henüz fişek atmaya ve denemeye devam ediyorum ama gerçekten güvenilirliği konusunda özellikle can emanet etme konusunda bu iş beni çok düşündürüyor…Tüm mikro kompakt tabancalar için söylüyorum eğer hepsi böyleyse önceden bilsem tercih etmezdim diyorum..
G45 - PX5.7 - MC9 - M1911 - TP9
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için thearoperator'e teşekkür ederiz.
Bul
İnternette bir arama motoruna girip "Canik MC issues" (Canik MC sorunları) yazıp aratırsanız, sürgünün aşırı sertliğinden, tahliye sorunlarına, ölü tetik meselesinden, besleme sorunlarına bir çok makale ve video bulabiliyorsunuz. Hatta Canik MC ile ard arda 1000 atım ile işkence testi yapan bir youtuber ilk videosunda "Ben bu silaha hayatımı teslim ederim" demesine karşın, ardından ikinci videosunda tahliye ve tutukluk sorunlarını gösterip, fikrinden caydığını da izleyebilirsiniz.

Mikro kompakt tabancaların pek sözünü etmediğimiz bir sorunu da isabet ile ilgili. Cüssesi ve ağırlığı nedeniyle geri tepme mikro-kompakt tabancalarda biraz fazla. Tam boy tabancalara göre 5-10 m. içinde pek fark edilmeyen isabet sorunun mesafe 25 yardaya ( 22,8 m) çıkınca nasıl fark edebileceğini biraz matematik ve geometri ile sizlere anlatmaya çalışacağım.

Metal gez ve arpacık içeren Ateşli silahlarda Gez-arpacık arası mesafeye  nişangah yarıçapı (Sight Radius) deniyor:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-12-12-11-21-44.png]

Silah uzadıkça orantılı olarak bu mesafe artıyor. 

[Resim: Ekran-Resmi-2024-12-12-11-21-59.png]

Nişangah resminde arpacığın durumu geze göre özellikle ardışık atışlarda hedefe dönerken milimetreden az sapması 20 metreden sonra açısal olarak hedefteki isabeti bozuyor. Nişangah açısı küçüldükçe bu sorun artıyor. Bunu aşağıdaki resim üzerinden açıklamaya çalışayım:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-12-12-11-22-14.png]
 Merminin hedefteki sapması namlu açısının tanjantı ile hedefe uzaklığın çarpımı ile de hesaplanılabilir.

Yukarıdaki resimde tabancaya tepeden baktığımızda nişangahlar arası mesafesi az olanın, aynı açısal sapma ile hedefte ne kadar sapma yapacağı gösterilmiş. Bunu bir örnekle açıklayayım:

Yukarıdaki resimde D ile gösterilen nişangahtaki sapmanın 0,4 mm olduğunu varsayalım (Atıcının fark edemeyeceği kadar küçük).

Nişangah arası mesafe 11 cm olan bir tabancada 25 yarda ( 22,8 m) mesafede yanal dağılım 9 cm olurken düşey dağılım 18 cm olabiliyor

Nişangah arası mesafe 14 cm olan bir tabancada 25 yarda ( 22,8 m) mesafede yanal dağılım 7 cm olurken düşey dağılım 13 cm olabiliyor

Mesafe ve nişangah sapması arttıkça bu dağılma da orantılı olarak artıyor. Nişangahlar arası uzun olan tüfeklerde bu fark ancak 91 metrede ortaya çıkıyor.

Hem Tam boy tabancası hem de Mikro kompakt tabancası olan forumdaşlarımın, her iki boy için 25 metredeki grupmanlarını burada paylaşmalarını istesem, zor mu olur?

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 9 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi