Anket Sizce mikro kompakt tabancalar, hizmet ya da kompakt boy tabancalar kadar mekanik güvenilirliğe sahipler mi?
Bu ankette oy kullanma yetkiniz yok.
Evet
45.00%
9 45.00%
Hayır
55.00%
11 55.00%
Toplam: 20 100%
* Siz bu anket için oy kullanmışsınız. [Anket Sonuçlarını Göster]

Mikrokompakt Tabancaların Güvenilirliği
Sabri abiciğim,

Valla Einstein gibisiniz. Maşaallah.

Önünüzde saygıyla eğiliyorum. Hürmetler...
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için jfmrk'e teşekkür ederiz.
Bul
(10-12-2024, 21:24)jfmrk yazdı: [Resim: 126.jpg]

Biraz önce merak ederek, elimde mevcut olan tabancalarda mezura ile acemice ve çaylakça bir ölçüm yaptım. Yapmış olduğum ölçüm sonucunda Canik L120 sıfır noktasından 4,5 cm. geri gelirken, H11 Pro 4 cm. geri gelmiş.

Bir şey ifade eder mi, bir fikir verir mi bilmiyorum tabiki. 

(10-12-2024, 01:37)ceycey yazdı: Sn.Pinus başka bir konuda mikro kompakt tabancalarla ilgili bir yorum yazmış:

Bu kadar kısa bir sürgü geri hareket alanında silahın gerçekleştirmesi gereken ana manevralar ucu ucuna sağlanıyor.

Ancak sayın Pinusun söylediği gibi sürgü hareketinin kısa olduğu görünüyor.

Sn.Jfmrk,ben HS 11 Pro'yu subkompakt sınıfında sayıyorum. Mikrokompakt HS 11'i ölçtüğünüzde bu mesafe çok daha
kısa çıkacaktır.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
(12-12-2024, 21:05)ceycey yazdı: Sn.Jfmrk,ben HS 11 Pro'yu subkompakt sınıfında sayıyorum. Mikrokompakt HS 11'i ölçtüğünüzde bu mesafe çok daha kısa çıkacaktır.

Evet üstadım muhtemelen öyle olacaktır.

Önceki forumda, Stoegerin 2023 yılında mikrokompakt tabanca çıkaracağıyla ilgili bir paylaşım yapılmıştı. Yine 2023 yılı başlarında Canik MC9'un da tanıtımı yapıldı. Hastaneye sağlık raporu almak için gittiğimde aklımda Stoeger MC9, ikinci tercihim de ise Canik MC9 vardı. Alışveriş yaptığım silah bayisinde maalesef stoeger yoktu ve tek seçeneğim Canik MC9'du. 1905sss üstattan esinlenmiş olacağım ki (kendisi de zamanında Canik L120 almıştı) o gün MC9'dan vazgeçip Canik L120 almıştım. Mikrokompakt sorunlarını görünce, doğru bir karar verdiğimi bugün daha iyi anlıyorum. 

Saygı ve hürmetlerimle...
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için jfmrk'e teşekkür ederiz.
Bul
(12-12-2024, 10:17)thearoperator yazdı: Canik MC9 kullanıcısı olarak bu durum maalesef beni biraz pişman ediyor 500 fişeği geçtim fakat hala bir alışma durumu yok firmaya durumu bildirmedim henüz fişek atmaya ve denemeye devam ediyorum ama gerçekten güvenilirliği konusunda özellikle can emanet etme konusunda bu iş beni çok düşündürüyor…Tüm mikro kompakt tabancalar için söylüyorum eğer hepsi böyleyse önceden bilsem tercih etmezdim diyorum..

tam olarak neyine alışamadınız ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz
Bul
Sn.sabri ve Sn.pinus eski forumdan beri takip ettiğim değerli insanlar her ikisinden de istifade etmişliğim çok.

Ancak bu konudaki fikirlerine pek katılmıyorum.

Sight-radius evet bu bilinen ve kabul edilen bir sorun, nişangah kısaldıkça nişan almak daha sorunlu hale geliyor.

Ancak zaten tabanca doğası gereği "doğrult-at" şeklinde çalışması gereken bir aygıt. Hassas hedef atıcılığı, hatta hedef atıcılığı için micro-compact tabancalar zaten bir tercih olmamalı.

Mesela glock micro-compact modellerinin yer aldığı seriye "slim-line" adını vermektedir. Yani kısa demiyor tabancalara "ince" diyor.

Gerçekten tabancalar ince, ancak G43 slide uzunluğu G19 ile aynı. Slide-operation ileri-geri hat üzerinde çalıştığı için kalınlığın mekanik güvenirliğe (dayanım güvenliği ayrı) olumlu/olumsuz bir etkisinin olmaması gerekiyor.

Yani Glock micro-compactlarda kilit / gecikme sistemlerinde potansiyel sorunlar bekleniyorsa, bu sorunların çok uzun yıllardır hizmette olan G19'da da görülmesi gerekirdi.

Benim düşüncem böyle.

Ayrıca G43 ile G42'nin (43, 42'nin üzerine geliştirilmiştir) kilit-gecikme mekanizmaları dışarıdan bakıldığında benzer görülse de arada ciddi farklar var. Bu da mekanik güvenirliğe ciddi kafa patlatıldığını gösterir. G42 yarı blow-back yarı basit browning tipi bir gecikme mekanizmasına sahip, 43 ise klasik basit browning/sig tipi.

Yerlilere gelince, hiç bir fikrim yok.
75BΩ - G43X - 686/3 -  USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
(12-12-2024, 22:40)BarbarKurt yazdı:
(12-12-2024, 10:17)thearoperator yazdı: Canik MC9 kullanıcısı olarak bu durum maalesef beni biraz pişman ediyor 500 fişeği geçtim fakat hala bir alışma durumu yok firmaya durumu bildirmedim henüz fişek atmaya ve denemeye devam ediyorum ama gerçekten güvenilirliği konusunda özellikle can emanet etme konusunda bu iş beni çok düşündürüyor…Tüm mikro kompakt tabancalar için söylüyorum eğer hepsi böyleyse önceden bilsem tercih etmezdim diyorum..

Out of battery denen sorunu yaşıyorum yani atış sonrası sürgü tam kapanmıyor ve tetiğe o şekilde basılırsa iğne boşa düşüyor. 400 atışı geçtim hala aynı..
G45 - PX5.7 - MC9 - M1911 - TP9
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için thearoperator'e teşekkür ederiz.
Bul
(13-12-2024, 00:29)alpSaral yazdı: Sight-radius evet bu bilinen ve kabul edilen bir sorun, nişangah kısaldıkça nişan almak daha sorunlu hale geliyor.

Ancak zaten tabanca doğası gereği "doğrult-at" şeklinde çalışması gereken bir aygıt. Hassas hedef atıcılığı, hatta hedef atıcılığı için micro-compact tabancalar zaten bir tercih olmamalı.

Gerçekten tabancalar ince, ancak G43 slide uzunluğu G19 ile aynı. Slide-operation ileri-geri hat üzerinde çalıştığı için kalınlığın mekanik güvenirliğe (dayanım güvenliği ayrı) olumlu/olumsuz bir etkisinin olmaması gerekiyor.

Yani Glock micro-compactlarda kilit / gecikme sistemlerinde potansiyel sorunlar bekleniyorsa, bu sorunların çok uzun yıllardır hizmette olan G19'da da görülmesi gerekirdi.

Sn.AlpSaral,

Elbette herkesin kendine göre düşüncesi var. Kimse de katılmak zorunda değil.

Mikro-kompakt tabancaların amacı kolay ve gizli taşımaya uygunluğu. Daha önce yazdığım bir konuda tabanca ile çatışmanın genellikle 3 m  içinde 3 saniyede. 3 atışta bittiği söylendiğini yazmıştım. Bu mesafe içinde zaten sight radius'un bir anlamı yok. Ama mesafe 10 metre üzerine çıkınca eh biraz var, onu yazmak istedim.

Glock 42 ve 43 evet iyi tabancalardır ama mikro-kompaktların tartıştığımız sorunlarından uzak değiller. Markalarının Glock olması onları aklamıyor :

G43 ün slide boyu G 19 ile aynı değil:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-12-13-01-04-59.png]

G19 kompakt sınıf olarak bunlarla karşılaştırılamaz. O Glock'un bence amiral gemisi.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(13-12-2024, 00:56)thearoperator yazdı:

Out of battery denen sorunu yaşıyorum yani atış sonrası sürgü tam kapanmıyor ve tetiğe o şekilde basılırsa iğne boşa düşüyor. 400 atışı geçtim hala aynı..
benim ortalama mc9 ile 650, 700 civarı atışım oldu herhangi bir sorun yaşamadım. ne kurarken ne de atış anında, o sorunu yaşamadım mermi olarak 124grn kullandım hep. birde almadan önceki araştırmalarımda o sorunu tutuş kaynaklı olduğunu da okumuştum, ama başıma hiç gelmedi.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için BarbarKurt'e teşekkür ederiz.
Bul
(13-12-2024, 02:15)BarbarKurt yazdı:
(13-12-2024, 00:56)thearoperator yazdı:

benim ortalama mc9 ile 650, 700 civarı atışım oldu herhangi bir sorun yaşamadım. ne kurarken ne de atış anında, o sorunu yaşamadım mermi olarak 124grn kullandım hep. birde almadan önceki araştırmalarımda o sorunu tutuş kaynaklı olduğunu da okumuştum, ama başıma hiç gelmedi.

Tutuş tabii ki burada bir etken gerçekten, örneğin ben atış yaptığımda 20 fişekte 1 kez yaşıyorum bu sorunu ama daha tecrübesiz biri geldiğinde her fişekte yaşıyor nerdeyse. Canik ile görüştüm yurtdışındaki vatandaşlara genelde orada kırmızı farklı bir icra yayı olduğundan ve gönderildiğinden bahsettiler bana ama burada öyle bir ürün yokmuş dolayısıyla yeni bir yay istesem bile sıfır fabrikasyon yay göndereceklerini söylediler. O da zaten benim işimi çözmez aksine zorlaştırır gibi geldi bakalım biraz daha atış yapıp silahı alıştırmaya devam edeceğim.
G45 - PX5.7 - MC9 - M1911 - TP9
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için thearoperator'e teşekkür ederiz.
Bul
Yorum yazan arkadaşlar kendi açılarından gayet tutarlı açıklamalar yapmışlar.Anketteki
seçeneklere hemen hemen yarı yarıya oy verilmiş.Ben Sn.Sabri ve Sn.Pinus gibi düşünüyorum.
Sn.Sabri bir çok yönden mikrokompakt tabancaları incelemiş.Sn.Pinus bir kaç marka dışında
mikrokompakt  tabancalara niye tam boy tabanca gibi güvenilemeyeceğini teknik olarak 
açıklamış.
Artık günümüzde taşıma için mikrokompakt,subkompakt ve küçük revolverler tercih ediliyor.
Boyutları ve ağırlıkları avantajları olmasına rağmen,hedef atıcılığına uygun olmamaları,tepme
şiddetinin yüksek olması da dezavantajarı.
Bence bir Sig Sauer,Glock,HS gibi bir kaç marka dışında mikrokompakt tabanca kullanmak
riskli.Bu firmalar gerçekten iyi mühendislik ve ince işçilikle iyi-kaliteli mikrokompakt tabancalar
yapıyorlar. Diğer firmalar genel olarak daha çok satış için daha az kaliteli tabanca yapımına
yönelmiş durumdalar. Bu yüzden kaliteye önem veren ve iyi mühendislik ürünü bir kaç marka
dışında mikrokompakt tabanca alınmaması ve diğer markalardan alınacaksa kompakt boy
alınması gerektiğini düşünüyorum.Saygılarımla.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi