İğne nedir? İğne kırımı nedir? Sarsılmaz Kılıç 2000 ile yaşanan iğne kırımı
İğne nedir? İğne kırımı nedir? 
Sarsılmaz Kılıç 2000 ile yaşanan iğne kırımı

Merhaba sevgili hocalarım. Bugün poligonda atış yaparken Sarsılmaz Kılıç 2000 mega ile iğne kırımı yaşadık. Silah kurulup tetik çekildiğinde ateşlemiyordu. Yataktaki mermiyi çıkarınca kapsülde hiç bir iz olmadığını gördük. Poligon görevlisinin söylediğine göre iğne kırılmıştı. Kırımdan önce poligon görevlisi, bi müşteriye eğitim verirken, silah tutuşunu tetik ezmeyi falan gösterirken bir kaç kez boşa tetik düşürdü. Sebebinin bu olabileceğini düşündük.
İğne de balistik parçaymış. Öyle kafamıza göre değiştiremiyormuşuz. Bugün de bi şey öğrendik çok şükür. 

Bu olayın ardından Chat-GPT ile bi sohbet gerçekleştirdim

Tabancalarda Ateşleme İğnesi (Firing Pin)

İğne Nedir ve Ne İşe Yarar?
• Ateşleme iğnesi, silahın kapsülü (primer) ateşleyerek mermiyi patlatan kritik bir parçadır.
• Tetik çekildiğinde mekanizma iğneyi ileri iter, iğne kapsüle vurur ve patlama gerçekleşir.
• Kapsül patlayınca barut ateşlenir ve gaz basıncı mermiyi namlu dışına iter.

İğne Türleri
İğneler genellikle silahın tasarımına göre değişiklik gösterir. İki ana tip iğne vardır:
1. Serbest Ateşleme İğnesi (Free Floating Firing Pin):
• İğne mekanizma içinde serbest hareket eder ve genellikle çekiç (hammer) tarafından ileri itilerek kapsüle vurur.
• Örneğin, birçok eski tabanca ve tüfeklerde kullanılır.
2. Darbesel Ateşleme İğnesi (Striker-Fired Pin):
• İğne bir yay mekanizmasıyla gerilir ve serbest bırakıldığında kapsüle vurur.
• Glock ve benzeri tabancalarda yaygındır.

İğne Kırımı Nedir ve Neden Olur?
İğne kırımında, ateşleme iğnesi kırılarak görevini yerine getiremez hale gelir. İşte iğne kırılmasının başlıca nedenleri:
1. Malzeme Yorgunluğu:
• İğneler sürekli mekanik stres altındadır. Kalitesiz malzemeden yapılmışsa veya uzun süre kullanılmışsa zamanla kırılabilir.
2. Aşırı Güçlü Yay:
• İğneyi hareket ettiren yay çok güçlüyse, iğneye gereğinden fazla kuvvet uygular ve bu da kırılmasına yol açabilir.
3. Kapsülsüz Atış (Dry Fire):
• Kapsül olmadığı durumlarda iğne boşluğa vurur. Bu, iğnenin sürekli metal yüzeye çarparak zarar görmesine neden olur.
4. Kalitesiz Mühimmat:
• Düşük kaliteli mühimmatların kapsülleri sert olabilir. İğne kapsüle yeterli darbeyi vurmak için fazla zorlanabilir.
5. Bakım Eksikliği:
• Kir, pas veya düzgün yağlanmama gibi faktörler iğnenin hareketini zorlaştırır ve stres birikmesine yol açabilir.
6. Üretim Hatası:
• İğnenin üretim sırasında kusurlu olması, erken kırılmasına neden olabilir.

Sarsılmaz Kılıç 2000 Mega İle Atışta İğnenin Kırılması
Sebep Olasılıkları:
1. Kapsülsüz Atış:
• Daha önce kuru tetik (dry fire) yapılmış olabilir. Bu, iğnenin sürekli metal bir yüzeye çarpmasına ve zayıflamasına neden olmuş olabilir.
2. Malzeme Hatası:
• İğne fabrika çıkışında kusurlu olabilir. Bu, zamanla iğnenin kırılmasına yol açabilir.
3. Yetersiz Bakım:
• Silah düzenli temizlenip yağlanmamışsa, iğnenin hareketli olduğu yuva sürtünmeden dolayı zarar görmüş olabilir.
4. Kalitesiz Mühimmat:
• Sert kapsüllü mühimmatlar iğnenin fazla zorlanmasına neden olabilir.
5. Aşırı Kullanım:
• Silahın çok fazla kullanılması ve uzun süre değiştirilmemiş bir iğnenin yorulması, kırılmaya neden olabilir.

Çözüm Önerileri
1. İğneyi Değiştir:
• Yeni bir orijinal iğne temin edip değiştirilmesi gerekir. Sarsılmaz yetkili servisi veya uzman bir silah ustası bunu yapabilir.
2. Kapsülsüz Atıştan Kaçın:
• Kuru tetik çalıştırmalarında (dry fire) snap cap adı verilen sahte kapsüller kullanılmalıdır.
3. Düzenli Bakım:
• Ateşleme iğnesi ve yuvasını temizleyip yağlamayı ihmal etme.
4. Mühimmat Kalitesine Dikkat Et:
• Sert kapsüllü veya düşük kaliteli mühimmatlardan kaçınılmalı. Örneğin, iyi markalar tercih edilmeli.

Siz değerli hocalarımın bu konudaki görüşlerini ve tavsiyelerini de merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler. 
Saygılarımla.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Ömer Faruk'e teşekkür ederiz.
Bul
Beylik silahım olan Sarsılmaz Kılınç 2000 mega ile  yaklaşık 1700 atımdan sonra iğne kırımı yaşamıştım.
Cz klonu sarsılmazlarda iğne kırımı görülmesi iğne sisteminin yapısı gereği çok normal.( İğne uzun ince ve konik şeklinde kalınlaştığı için kuru tetik düşürüldüğünde  sürgüdeki iğne deliği yuvasına iğnenin kalınlaştığı yer temas ediyor).
Genel olarak her tabancada ama özellikle Cz ve klonu tabancalarda eğitim yaparken “snap cap “ fişek kullanımı iğne sağlığı için çok önemlidir.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Onyedi-Cetinkol'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi