Sig Sauer P220
S.SAUER P220:
Arkadaşlar,karizmatik bir tabanca hakkında konu açmak istiyorum:Sig Sauer P220.
Benim bir süre taşıdığım, Osman Ortaç üstadın halen kullandığı bu tabancayı benim yaşımdaki
forum üyeleri iyi bilirler. Ancak, genç arkadaşlara bu tabancayı anlatmak gerektiğini düşünüyorum.
Ortaç üstadımızın tabancayı ayrıntılı olarak anlatan videoları var ve bunları konuya ekleyeceğim.
Ben daha çok tabancanın tarihini, kısaca genel özelliklerini ve kişisel tecrübelerimi anlatacağım.

[Resim: eykyqo8.jpg]

İsviçre kolluk kuvvetlerinin kullandığı efsanevi Sig P210 yerine, performans-dayanıklılıktan ödün
vermeden daha az maliyetli ve daha modern bir tabanca ikame etmek düşüncesiyle arayışlara 
başlandı. Sonuçta 1975 yılında Almanya merkezli Sauer & Sohn (B.Alman-İsviçre) ortaklığı tarafından
9X19 mm P220 üretilmeye başlandı.Tabanca,İsviçre ordu envanterine P75(Pistole75) koduyla katılmıştır.

[Resim: i81945t.jpg]

P220’de, P210’'un temel yapısı korundu. Ancak,önemli değişiklikler de yapıldı. Yeni tabanca, bükülmüş
karbon çelik sürgü tasarımı, alüminyum alaşımlı bir gövde ve tek/çift etkili bir tetik içeriyordu. Yine kabzası
büyütülen tabancaya 45 ACP ve 38 Süper gibi mermiler yerleştirilebilirdi. Bu değişiklikler, P210'un 
tamamen frezelenmiş yapısından bir sapmayı işaret ediyor ve uygun maliyetli, ancak aynı derecede 
güvenilir bir alternatif sunuyordu.

[Resim: 62lvpvf.jpg]

ABD’de bu tabanca ilk olarak 1977'den 1980'e kadar ilginç bir şekilde Browning BDA adı altında
değiştirilmiş bir biçimde satılmış.Tabanca Japonya,Kanada,Danimarka,B.Almanya ve bir çok ülkenin
kolluk kuvvetlerince kullanılmış. ABD ordusunun Colt M1911A1'in yerini almak üzere  Beretta 92FS,
Ruger 85 ile rekabet ettiği, ancak esas olarak şarjörlerinin fiyatı nedeniyle kaybedildiği söyleniyor.

[Resim: oz3iq39.jpg]

İlk olarak  9x19 mm çap mermi kullanılan tabanca, daha sonra 7.65x21 mm,9 mm Steyr,38 Süper,
10 mm Auto ve 45 ACP çaplarında mermi atabilecek şekillerde yapıldı. Halen ABD ve Almanya’da 
üretimine devam edilen P220,yalnızca 45 ACP ve 10 mm Auto  çaplı üretiliyor.

[Resim: tdxg7dc.jpg]

[Resim: ndlynzk.jpg]
10 mm Auto

MKE tarafından 2005-2015 yılları arasında sadece 45 ACP çaplı P220’ler(P226,P228,P229,
P245 ve P225’le birlikte) satıldı. Farklı çaplı P220 gelmedi.9 mm çaplı P serileri olan P225,
P226,P228,P229 daha çabuk satıldılar.Ancak,P220 ve P245 uzun süre MKE’de beklediler.
(P245, P220’nin kompakt versiyonudur.)

Özelliklerini yazacağım ve resimlerini koyacağım P220, ülkemizde satılan 45 ACP çaplı 7+1
kapasiteli P220’dir.

[Resim: n28f7tr.jpg]

Kısaca Sig Sauer P220,Almanya’da üretilen,alüminyum alaşım gövdeli, tek/çift hareketli tetiğe
sahip,7+1 kapasiteli 45 ACP çapında mermi atan,basit geri tepme sistemiyle çalışan,tam boy
(hizmet boyu) yarı-otomatik bir tabancadır.

Boş şarjörlü ağırlığı 862 gr,uzunluğu 192 mm,namlu uzunluğu 112 mm,yüksekliği 140 mm,
genişliği ise 38 mm’dir.

[Resim: nr22kkb.jpg]

Tabancanın ayırt edici özelliklerinden birisi, sürgüsünün bükme karbon çelikten yapılmasıdır.
Gövdesinde eloksal kaplamalı alüminyum alaşım kullanılmıştır. İğne grubu tek parça halinde
sürgüye yandan geçme iki pimle sabitlenmiştir. İğne tırnağı sürgü içerisindedir. Bu özellikler
o dönem yapılan P226,P225,P228 ve P245’de de vardır.

[Resim: pbtlufc.jpg]

İrca yayı çift sarmalı olup,bayağı serttir.İrca mili metal olup,yayın yarısı kadardır.Rayları tam
boydur.Sürgü gövdenin dışında hareket eder.Toleransları sıkı olup,parça sayısı azdır. Namlu
ağzı taçlaması son derece iyidir.Sürgü ve namlu işçiliği iyi olsa da sürgü kaplaması kalitesizdir.
Colt-Browning kilit sistemi kullanılmıştır. 

Çekme kertikleri sadece arka tarafta ve kızak yüksekliği kadardır.Yeni versiyonlarında yarım boy
olarak ön tarafa da konulmuştur.

[Resim: kqepl4z.JPG]

İlk versiyonlarında olmayan aksesuar rayı sonraki versiyonlara konulmuş ve plastik kabza
deseni değiştirilmiştir.Yine ilk versiyonunda kabza altında olan şarjör düşürme düğmesi
sonrakilerinde tetik korkuluğu yanına taşınmıştır.

[Resim: r5c3hny.jpg]

Tabancanın sol tarafında olan dekoker aşağı indirildiğinde,horoz emniyetli olarak düşer ve 
iğneye vurmaz.İğne blok emniyeti mevcuttur. Manuel emniyeti yoktur.Şarjör düşürme düğmesi
sağ tarafa çevrilebilir.Sürgü yakalama-bırakma manivelası ve sökme mandalı da sol taraftadır.

[Resim: 21ldaq3.jpg]

Sökmek için sürgü kilitlendikten sonra sökme mandalını aşağı çevirmek ve  sürgüyü hafif geri
çekip ileri itmek yeterli. Şarjörü tek sıralıdır.

[Resim: m0b96es.jpg]

Çift hareketli tetik ağırlığı fazla olmayıp 4,5 kg, kadardır.Tek hareketli tetik yumuşak ve 2,4 kg
ağırlığındadır. Reset mesafesi 4-5 mm’dir.

Şimdi tabancanın iyi ve kötü yönlerine bakalım:

-Tam boy(hizmet) bir tabanca olmasına rağmen,gövdesinin alüminyum alaşım olması nedeniyle
ağır değil. Şarjörünün de tek sıralı olması nedeniyle kabzası son derece ince ve ergonomik. 
Dolayısıyla sivil taşımaya uygun bir tabanca.Yine inceliği nedeniyle küçük elli ve kısa parmaklı 
insanlar da rahatlıkla kullanabilir.

-Klasik Sig Sauer kalitesinde,dengeli ve dayanıklı bir tabanca.Parça sayısı az,işçiliği iyi.Tabancayı
kutudan çıkartır çıkarmaz hiçbir müdahale/modifiye gerekmeksizin poligona gidip atış yapabileceğiniz
bir tabanca.

-Kabzasının ince ve ergonomik yapısı,kavramayı kolaylaştırıyor.Bu durum aynı zamanda tetik 
erişim mesafesini de kısaltıyor.Tek hareketli tetik çok yumuşak ve net.Namlu ağzı işçiliği,kızak 
raylarının tam boy olması,kabza açısı vd.nedenlerle atışı çok iyi.Tabancayı düzgün tuttuğunuz 
takdirde hedefte grupman yapmamanız çok zor.

-Tabancanın bence tek sorunu var; eloksal vuruntuları ve kötü kaplaması. Sürgü kaplaması ve gövde
 eloksalı kötü.İlk şarjörden sonra eloksal vuruntuları ortaya çıkıyor.Ancak,daha ileri gitmiyor.Yine sürgü
 ve gövdenin kaplaması çok hassas. Kolayca çizilebiliyor.

-Bazıları şarjör kapasitesinin düşüklüğünü bir sorun olarak görüyorlar.8 Adet 45 ACP mermi bence
çok çok yeterli.

Bu kozmetik sorunları kabul ederseniz, ülkemizde MKE tarafından satılan en iyi atış tabancalarından
birisinin sahibi olabilir ve rahatlıkla taşıyabilirsiniz.

Osman Ortaç üstadın  tabancasını tanıttığı ayrıntılı videolar aşağıda:

P220 ile ilgili diğer konuda yazdığım mesajı ve kendi P220’min resimlerini kopyalıyorum.

Forumda okuduklarımdan sonra yıllar önce bu tabancayı MKE'den satın aldım. O dönemde herkes 
P226 ve P229 aldığı için ,P220 yavaş satılıyordu. Tabancanın tetiği çok hafifti. Rahat taşınabiliyordu. 
Tek sıralı şarjörü olduğu için ,kabzası inceydi. Bu durum tetik erişim mesafesini kısaltıyordu. 
Bu sayede çok iyi atış yapabiliyordum. Ancak, alaşım gövdeli S.Sauer'lerin ortak sıkıntısı olan
elokselindeki vuruntular daha ilk günden beni tedirgin etmeye başladı. Kaplaması o kadar hassastı ki
bir yere hafifçe çarptığınızda bile iz kalıyordu. Titiz biri olduğum için bu vuruntular beni rahatsız etmeye
başladı. Bir süre sonra başka bir tabanca almaya karar verdim.P220'yi bir forum arkadaşımıza devrettim.
Yıllar sonra pişman oldum. Atış yaparken rahat olduğum 4-5 tabancadan biridir. Tek sıra şarjörü, 45 acp
mermi atması, ince kabzası ,kabza açısı, hem atış tabancası olması hem de taşınabilme özelliğiyle 
nedeniyle karizmatik bir tabanca.

[Resim: pj5epsb.jpg]

Tabancama özel kabza kapakları takmıştım.

[Resim: 1tiv5uf.jpg]
[+] 17 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
İnsanın baktıkça bakası geliyor, hele o eski baklava deseni kabzalı Sig Sauerler insanın rüyasına bile girer.
DA/SA tabancalar modern savunma konseptine uymuyor diye kendimi şartlandırıp polimerci olup çıktım. Her zaman mantıkla değil, bazen de duygularla hareket etsem evimde çok kıymetli bir modern klasik koleksiyonluk bir tabancam olurdu. 
Polimerlerin hiç biri bu silahların mertebesine ulaşamaz sadece ve sadece ruhsuz bir kendini savunma aleti benim gözümde.
Bu arada benim ellerim ortalamadan biraz daha iri, favori Sig Sauer modellerin 226 ve 228.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi