Yorumları: 21
Konuları: 3
Teşekkür Alındı: 17 mesajda 44
Teşekkür Verildi: 478
Merhabalar,
1 adet 9mm tabanca ve birer adet gazlı ve kinetik 12 ga tüfeğin yanına envanterimde eksik olan yivli tüfek için gerekli başvurumu yaptım.
Ama seçim konusunda çok kararsız kaldım.
Karar verebildiğim kısımlar ise
Menşei : Yerli
Kalibre : 308 win
Nişangah gez ve arpacık olsun istiyorum, optik ekipmana zarar geldiğinde kullanıma devam etmek isterim böyle konularda her ihtimali düşünüp senaryo yazan bir huyum var
Karasız kaldığım kısımlar ise;
Marka :
Namlu boyu:
Benim için değerli olan görüş, öneri ve yorumlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Yarımcalı'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Yarımcalı'e teşekkür ederiz.
• blacksea (08-02-2025), gumush (12-02-2025), Yamtar (08-02-2025)
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,361
Teşekkür Verildi: 1,074
08-02-2025, 10:32
(Son Düzenleme: 08-02-2025, 10:46, Düzenleyen: Sabri.)
Sayın Yarımcalı,
Allah kolaylık versin, zor bir işe adım atmışsınız. Yivli tüfeği ev hapsinde bulundurma ruhsatlı almanın hiç bir pratiği yok, avcılık belgesi av ruhsatı da çıkartıp taşıma ruhsatı aldınız diyelim. Onu da Avlak alanları dışında ve av mevsimi dışında kullanamayacaksınız. 100 m menzili olan yivsiz için meskün mahal sorunu yaşarken, bin metreye kadarlık bir atış alanı bulacaksınız... Ayrıca optik için de bir tüfek parası daha harcamanız gerekecek.
Yerli yivli konusunda seçenekler sınırlı. MKEK listesinde bulunan yivli markaları şunlar:
Bu listedekilerden ATA ARMS'ın TURQUA, İstanbul Silah'ın MONZA ve Huğlu'nun OVİS'i ülkemizde kullanıcı deneyimi en yüksek olanlar. Diğerleri yivli işine yeni girdikleri için pek fazla son kullanıcı deneyimi yok. Silah seçme konusunda bence kullanıcı deneyimi önemli. Yorumlara ulaşıp artı ve eksilerini öğrenebiliyorsunuz. Kullanıcı deneyimi olanlar, burada yorum yaparlarsa herkes için yararlı olur.
Namlu boyu konusuna gelirsek yivli için göreceli kısa mesafe, yüksek isabet için 47-50 cm, Genel kullanım ve uzun mesafe avcılığı için 61 cm, uzun mesafe atıcılığı için 66 cm namlu boyu öneriliyor.
Size kolay gelsin
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• blacksea (08-02-2025), dekaya (20-12-2025), Yarımcalı (08-02-2025)
Yorumları: 86
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 70 mesajda 214
Teşekkür Verildi: 372
Bu konuda bilgim yok denilecek kadar az, ancak ideal namlu boyunun 61cm ve seçilmesi mantıklı markaların da Ata, Monza ve Huğlu olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.
si vis pacem, para bellum
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
• blacksea (08-02-2025), Yarımcalı (08-02-2025)
Yorumları: 363
Konuları: 37
Teşekkür Alındı: 334 mesajda 1,355
Teşekkür Verildi: 1,167
(08-02-2025, 00:47)Yarımcalı yazdı: Menşei : Yerli
Kalibre : 308 win
Nişangah gez ve arpacık olsun istiyorum, optik ekipmana zarar geldiğinde kullanıma devam etmek isterim böyle konularda her ihtimali düşünüp senaryo yazan bir huyum var 
Karasız kaldığım kısımlar ise;
Marka :
Namlu boyu:
Sn Yarımcalı,
Şimdiden hayırlı olsun. Ben Monza T (51 cm) kullanıyorum, memnunum.
Yivliyi ne amaçla alacağınız önemli. Avcılık mı, evet ise ne avcılığı? Atıcılık mı, evet ise ne tür atıcılık, orta - uzun mesafe mi yoksa yakın mesafe keyif atıcılığı mı?
Şayet av ise mümkün mertebe kısa namlulu, hafif bir model, örneğin Monza T veya U, Ata Turqua S veya L gibi. Av domuz avı ise 51 veya 56 cm, 47 cm bile olur.
Atıcılık ve avcılık için çift amaçlı olarak kalın ve uzun namlulu bir tüfek olabilir, Monza V, Ata Turqua 61 gibi.
Sadece atıcılık amaçlı ise Ata Turqua PT, Huğlu B08 gibi. Yalnız bu iki tüfeğin ağır ve hantal olduğunu, elde taşınacak tüfekler olmadığını unutmamak lazım.
Huğlu A08 şahsen tavsiye etmem. Hantal ve tutulmayan bir model oldu. Yeni çıkan Ovis G2 güzel görünüyor ama henüz çok yeni bir model. G2 de Monza ve Ata gibi Rem 700 klonu.
Arttech çek bırak ve pompalı tüfekleri ile çok farklı bir konsept.
Yeni çıkan Balıklı hakkında bir fikrim yok.
Kalibre olarak bence ülkemizde madden ve manen en mantıklı olanı 308 W. Tüfeği mekanik nişangah ile kullanacağınızı anlıyorum. Yivli tüfek, bence, optiksiz olmaz. Amaca uygun bir dürbün ve bazı yardımcı ekipmanın da tedariki gerekli.
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
• alpago (06-03-2026), ceycey (08-02-2025), jfmrk (09-02-2025), Yarımcalı (09-02-2025)
Yorumları: 21
Konuları: 3
Teşekkür Alındı: 17 mesajda 44
Teşekkür Verildi: 478
09-02-2025, 10:57
(Son Düzenleme: 09-02-2025, 11:03, Düzenleyen: Yarımcalı.)
Sn. Blacksea
Görüş ve önerileriniz için teşekkürler.
308w tufek için optik vb. ekipmanları almam gerekiyor. Benim mekanik nişangah olsun demem sahada optik ekipmanın hasar görme ihtimaline karşı.
Mevcut tabanca seçimimi bile red dot pil veya vb. sebeplerden çalışmaz ise yüksek gezli modelden yana yaptım. Hem red dot hemde mekanik nisangah aynı anda kullanılabiliyor. Tabiki tüfekle aynı anda kullanım olması mümkün değil.
Huglu ovis g2 modelinde ayarlanabilir yanaklık olmaması markayı sevmeme rağmen elenmesine neden oldu.
Monza va Ata olarak seçenekler azaldı.
Monza nın harf kodlarına bir türlü ulaşamadım
Sizin yazınız haricinde
T = 51 cm
V = 61 cm
U = hangi namlu uzunluğu?
Sn. Blacksea
Telefondan yazarken metin eksik kaldı.
Birde eğer uygun görürseniz kullanmış olduğunuz Monza t 308w tüfeğiniz ve ekipmanları hakkında paylaşım yapabilir misiniz? (Marka model, aldığınız yerler montaj işlemleri vb)
Benim için bir rehber niteliğinde olacaktır.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Yarımcalı'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Yarımcalı'e teşekkür ederiz.
• blacksea (09-02-2025)
09-02-2025, 23:51
(Son Düzenleme: 10-02-2025, 16:18, Düzenleyen: blacksea.)
Sn Yarımcalı,
.308 MONZA:
T = 51 cm (ince namlu)
U = 56 cm (ince namlu)
V = 61 cm (kalın namlu)
V olanı, bence, çatal ayak ile atış amacına uygun. Koldan atış için ağır. Ama yönlendirmekte istemem, kişiden kişiye değişir. Benim düşünceme göre ağır.
Huglu ovis g2 modelinde ayarlanabilir yanaklık olmaması enteresan, haklısınız. Bu kadar kapsamlı bir modifiye olması, hatta modifiye de değil bambaşka bir tüfek dizayn edilmesi ama yanaklığın atlanılması. Bilemedim. Bu modelin şu anda 51 cm hariç alternatifi de yok. Bence 308 win için en ideal namlu boyu ama her beğeniye göre seçenek olması gerekirdi.
Bizim yerli firmaların böyle enteresan yaklaşımları olabiliyor. Monza'da taktik kundak çıktı. Kundağı 2 parça yapmışlar. İsteyen dipçiği söküp kundağa taktik veya av tipi dipçik takabilir. Gayet güzel bir fikir. Lakin taktik kundak ve taktik dipçik QD askı kayışına göre imal edilmiş. Taktik kundağa av tipi dipçik takılınca, av dipçiğinde normal tip askı kayışı yuvası olduğundan tüfeğe askı kayışı takılamıyor. Bu ve bunun gibi basit hususları nasıl gözden kaçırıyorlar, anlamak zor.
Monza'nın bolt çalışma akıcılığı daha iyi. Ata'nın ise 7.62x51 ile daha iyi çalıştığı söyleniyor. Kendi tüfeğimde hiç bu mühimmatı kullanmadığımdan ve kullanmayı da düşünmediğimden benim için önemli değil. Monza'nın (ilk çıkanların değil, 3-4 yıldır piyasada olan parlak siyahların) boyası daha kaliteli.
Tüfekten önemlisi optik ve bağlantı seçimi. Optiği seçmek, almak sıkıntı. Bu konuda piyasası da biraz sıkıntılı. Eski forumda bu konuda çok bilgili katılımcılar vardı ama henüz forumda yivli başlığı pek etkinleşmedi. Optik konusu derya deniz.
Naçizane şunu söylemek isterim ki av veya yakın mesafe atış amaçlı alacaksanız FFP dürbünlerden ve 5 ya da 6 büyütmeden başlayan dürbünlerden uzak durmanız. Hatta başlangıç için fayda/fiyat red dot dahi iş görür.
Bir diğer önerim tüfeği ve mermiyi aldıktan sonra aşağıdaki ekipmanın temini gerekli, yoksa yivliden çok keyif alınacağını düşünmüyorum (gene kendi fikrim olduğunu belirteyim, kişiden kişiye değişir), dolayısıyla bütçe programı gerekli:
01. Optik (bütçesi önemli, alt kalite üründen uzak durulmalı). Vortex 1-8x24 AR BDC3 (SFP) kullanıyorum.
02. Montaj ayağı (bütçesi önemli, alt kalite üründen uzak durulmalı, 308 çok yüksek geri tepmeye haiz olmayabilir ama düşük kalite ürün sıkıntı olur). Vortex Pro Series 2 parçalı ayak kullanıyorum.
03. Çatal ayak (uzak mesafe atmasanız bile optiği sıfırlamada, daha önemlisi tüfeği temizlemede lazım. Fayda/fiyat ürün yeterli ama uzak mesafe atıcılık yapılacaksa alt kaliteden uzak durulmalı). Bunun markası hakkında bilgi veririm, İşgörendan almıştım.
04. Mesafe ölçer (optiği sıfırlamada ve atış çalışmalarında olmazsa olmaz. Fayda/fiyat ürün yeterli ama uzak mesafe atıcılık yapılacaksa alt kaliteden uzak durulmalı). Bunun markası hakkında bilgi veririm, Aliexpress ten almıştım.
05. Rüzgar ölçer (uzak mesafe için şart). Kullanmadığımdan bilgim yok.
06. Balistik program. Strelok Pro iyi ama IOS ta yok. Chairgun Elite kullanıyorum.
07. En önemlisi bu işe az biraz da olsa zaman ayırmak ve kafa yormak. Uzak mesafe atıcılığı yapılacaksa çok ciddi kafa yormak.
Yorumları: 169
Konuları: 15
Teşekkür Alındı: 144 mesajda 534
Teşekkür Verildi: 353
Sn Yarımcalı,
Siz kalibreye karar vermişsiniz Türk marka var mı bilmiyorum ama 223 kalibreyide düşünmenizi tavsiye ederim,özellikle atıcılık için 223 çok uygun ki usta avcılar tarafından teke avı bile yapılıyor,genelde tüfekler daha hafif ve mermisi daha ucuz,benim tecrübelerime göre 1 km üzeri atış düşünmüyorsanız namlu boyu uzunluğu dünyalar kadar farketmiyor,bende cz 527 lux var,çok memnunum,av yapmıyorum sadece atıcılık için kullanıyorum,üzerinde meopta dürbün var gezi sökmek istemediğim için ince tüplü almıştım,ondanda çok memnunum hatta bir kere sökmek zorunda kaldım,geri taktığımda pek anlam veremedim ama sıfırlaması bozulmamıştı.
Saygılarımla.
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
• Actionman (10-02-2025), blacksea (10-02-2025), Yarımcalı (10-02-2025)
(10-02-2025, 00:11)Achilles yazdı: Sn Yarımcalı,
Siz kalibreye karar vermişsiniz Türk marka var mı bilmiyorum ama 223 kalibreyide düşünmenizi tavsiye ederim,özellikle atıcılık için 223 çok uygun ki usta avcılar tarafından teke avı bile yapılıyor,genelde tüfekler daha hafif ve mermisi daha ucuz,benim tecrübelerime göre 1 km üzeri atış düşünmüyorsanız namlu boyu uzunluğu dünyalar kadar farketmiyor,bende cz 527 lux var,çok memnunum,av yapmıyorum sadece atıcılık için kullanıyorum,üzerinde meopta dürbün var gezi sökmek istemediğim için ince tüplü almıştım,ondanda çok memnunum hatta bir kere sökmek zorunda kaldım,geri taktığımda pek anlam veremedim ama sıfırlaması bozulmamıştı.
Saygılarımla.
Sn Achilles,
Gördüğüm kadarıyla .223 Rem (5.56x45) kalibre yapan yerli bir üretici şu an için yok, Monza yapacak diyorlardı ki prototipi de vardı fuarda ama bir gelişme olmadı. Bu çapta MKE'de CZ nin 527 Varmint modeli görünüyor, önceki partiden kaldığı için olsa gerek fiyatı da nispeten hesaplı.
Ata Turqua'nın .243 Win (6x52) modeli var. Kullanan görmedim, duymadım. Hafızam yanıltmıyorsa eskiden 6,5 mm altındaki çapların ya avda ya da sadece domuz avında kullanımı MAK kararları gereği yasaktı. Şimdi incelediğimde MAK kararlarında bulamadım. Ya Ata bu çapı yaptıktan sonra o ibareyi kaldırdılar ya da ben yanlış hatırlıyorum.
Konu dışı bir hatırlatma. Yivli tüfek almayı düşünüp te bütçesi uygun olan kişilere Benelli yivlileri değerlendirmelerini öneririm. Resmi kaptırmasyon piyasasında nasıl olduysa dolar bazında uygun fiyatları var ki zaten şu an satışta olan Remington ve CZ 600 fiyatları ile kıyaslayınca durum belli oluyor.
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
• Achilles (10-02-2025), alpago (06-03-2026), Sabri (10-02-2025), Yarımcalı (10-02-2025)
Yorumları: 169
Konuları: 15
Teşekkür Alındı: 144 mesajda 534
Teşekkür Verildi: 353
(10-02-2025, 16:13)blacksea yazdı: (10-02-2025, 00:11)Achilles yazdı: Sn Yarımcalı,
Saygılarımla.
Sn Achilles,
Gördüğüm kadarıyla .223 Rem (5.56x45) kalibre yapan yerli bir üretici şu an için yok, Monza yapacak diyorlardı ki prototipi de vardı fuarda ama bir gelişme olmadı. Bu çapta MKE'de CZ nin 527 Varmint modeli görünüyor, önceki partiden kaldığı için olsa gerek fiyatı da nispeten hesaplı.
Ata Turqua'nın .243 Win (6x52) modeli var. Kullanan görmedim, duymadım. Hafızam yanıltmıyorsa eskiden 6,5 mm altındaki çapların ya avda ya da sadece domuz avında kullanımı MAK kararları gereği yasaktı. Şimdi incelediğimde MAK kararlarında bulamadım. Ya Ata bu çapı yaptıktan sonra o ibareyi kaldırdılar ya da ben yanlış hatırlıyorum.
Konu dışı bir hatırlatma. Yivli tüfek almayı düşünüp te bütçesi uygun olan kişilere Benelli yivlileri değerlendirmelerini öneririm. Resmi kaptırmasyon piyasasında nasıl olduysa dolar bazında uygun fiyatları var ki zaten şu an satışta olan Remington ve CZ 600 fiyatları ile kıyaslayınca durum belli oluyor.
Sn blacksea,
243 kalibre benim zamanında çok istediğim bir çaptı,bayağı bir git gel yapmıştım bir yabancı marka 243 kalibre için,o zaman konuştuğum usta atıcılar bu kalibrenin yeteri kadar stabil olmadığını,fazla barut hafif çekirdek yüzünden grupmanlarının iyi olmadığını söylemişler ve beni vazgeçirmişlerdi,tabi forumdaki Üstadlarımızın bu konu hakkında daha derin bilgileri vardır,paylaşırlar ise faydalı olacağı inancındayım.
Saygılarımla.
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
• blacksea (10-02-2025), Yarımcalı (10-02-2025)
Yorumları: 29
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 23 mesajda 66
Teşekkür Verildi: 165
Sayın Yarımcalı
Genel olarak sorunuza Sayın Blacksea gerekli cevapları vermiş ama bir kaç konuda ben de fikirlerimi belirtmek isterim. Ülkemizdeki 308 win fişek çeşitliliğinin azlığı sebebiyle tüfek seçmeden önce fişekler ile ilgili de araştırma yapmanızı öneririm. Özellikle yerli tüfeklerimiz için bazı fişekler diğerlerine göre daha iyi performans sergiliyor. YouTube’da Gazisniper kanalında Furkan Düzenci bununla ilgili paylaştığı videosunda Huğlu Ovis 61cm namlu (1/12 hatve ) ile 147gr Sterling mühimmatlarının iyi sonuç verdiğini , Monza 56cm namlu (1/12 hatve ) ile de 180gr S&B fişeklerinin iyi sonuç verdiğini yazmıştı. Aslında bu konu ile ilgili forumda ayrı bir başlık açılıp edinilen tecrübeler paylaşılsa doğru fişek seçimi konusunda yivli kullanan sayın üyelere yol gösterici olacaktır.
Yivli tüfek konusu ve uzak mesafe atıcılığı çok fazla bilgi gerektiren konular. Örneğin tüfek namlu boyu, twist rate oranı, namlu kalınlığı, çekirdek ağırlığı, çekirdek boyu ve yapısı ve bütün bunlar arasındaki ilişkiyi öğrenmek bile çok uzun zamanlar alıyor. Kişisel tavsiyem tüfek almadan önce amacınızı net olarak belirlenmeniz, imkanınız olursa her tüfek ile atış yapmanız veya en azından tetiğini tecrübe etmeniz olacaktır.
Son olarak yivli tüfeklerde eğer mekanik nişan becerinizi geliştirme gibi bir amacınız yoksa gez arpacık gereksiz bir detaydır. Optiğe bir şey olduğunda onları kullanacağım ihtimali üzerinden konuşursak; o durumda refleks olarak atış yapacaksınız ve aklınıza gez arpacık gelmeyecek. Bunu beğeneceğiniz bir tüfeği gez arpacık yok diye elememeniz için ifade ediyorum.
Saygılar
|