Yorumları: 169
Konuları: 15
Teşekkür Alındı: 144 mesajda 536
Teşekkür Verildi: 353
Yorumları: 86
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 70 mesajda 215
Teşekkür Verildi: 372
Güzel tabanca da, bu tip spor atıcılığa uygun tabancaların compact versiyonundan ziyade tam boy versiyonunu tercih ederim. Hem daha yüksek kapsiteli şarjörlerle daha uzun ve keyifli atışlar yapılır hem de daha ağır ve uzun namlulu tabanca daha az şahlanır, mükerrer atışı vs daha keyifli olur.
si vis pacem, para bellum
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
• Ali Avcı (29-05-2025)
Yorumları: 8
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 7 mesajda 33
Teşekkür Verildi: 10
10-02-2025, 23:39
(Son Düzenleme: 11-02-2025, 00:18, Düzenleyen: Kanuni.)
Glock gibi, düşük namlu aksı olan horozu olmayan bir sisteme göre, horozlu bir sistemde elbette namludan, sürgüden daha aşağıda tutma hissiyatı oluşacaktır, çünkü zaten öyle…. Elmayla elmayı, armutla armudu kıyaslamak için CZ Shadow 2’yi başka bir horozlu sistemle kıyaslamak doğru olur. Amerikan pazarında satışta olan bazı 2011 modelleri hariç, CZ 75 türevi tabancalar, özellikle yukarı kıvrımlı kunduz kuyruğuna sahip Shadow tabancaları en düşük namlu aksına sahip horozlu sistemlerden biridir. Hem çift hareket, hem tek hareket çalışabilen sistemler içerisinde belki de en düşük namlu aksına sahip platformlardır.
İki platform için aynı fişekle yapılan geri tepme / şahlanma kıyaslamalarında kavrama, irca yayı sertliği gibi değişken faktörlerin de bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Daha sert irca yayı her zaman daha düşük şahlanma / tepme hissi yaratmayacağı gibi daha az şahlanma daha az geri tepme anlamına da gelmemektedir. Bunun dışında hissedilen geri tepme de, gerçek geri tepmeden farklı olabilir. Belki ağır çekim bir video ile benzer kavrama kuvveti ile ölçüm yapmak, ayrıca şahlanma ile beraber sürgünün ileri gitmesi ile ne kadar süratli namlunun tekrar hedef hattına doğrulduğunu ölçmek gerekir. Ancak genelleme yapmak gerekirse, daha fazla kütle geri tepmeyi daha fazla abzorbe eder. Tepme kuvvetinin atıcıya ulaşması çelik bir gövdede azalsa da namlu aksı yüksekse şahlanma daha fazla hissedilebilir. Kompakt Shadow 2’dekine göre daha fazla kütle barındıran Glock 17 namlu ve sürgüsünün tepme ve şahlanma hissinde azaltıcı etkisi olabilir ancak sürgünün hareketinin daha uzun sürede tamamlanması sebebiyle mükerrer atışlarda daha yavaş kalınabilir.
Hem Glock, hem CZ sistemlerinin bir çoğunu kullanmış, halen Shadow 1, Shadow 2 ve Glock 19’a sahip biri olarak 9x19 kalibrede bu modellerin tepme ve şahlanma konusunda hiç bir sorunlarının olmadığını aksine kendi sınıfındaki diğer rakip modellere kıyasla dezavantajlı değil, avantajlı olduklarını düşünmekteyim.
(10-02-2025, 23:39)Kanuni yazdı: Glock gibi, düşük namlu aksı olan horozu olmayan bir sisteme göre, horozlu bir sistemde elbette namludan, sürgüden daha aşağıda tutma hissiyatı oluşacaktır, çünkü zaten öyle…. Elmayla elmayı, armutla armudu kıyaslamak için CZ Shadow 2’yi başka bir horozlu sistemle kıyaslamak doğru olur. Amerikan pazarında satışta olan bazı 2011 modelleri hariç, CZ 75 türevi tabancalar, özellikle yukarı kıvrımlı kunduz kuyruğuna sahip Shadow tabancaları en düşük namlu aksına sahip horozlu sistemlerden biridir. Hem çift hareket, hem tek hareket çalışabilen sistemler içerisinde belki de en düşük namlu aksına sahip platformlardır.
İki platform için aynı fişekle yapılan geri tepme / şahlanma kıyaslamalarında kavrama, irca yayı sertliği gibi değişken faktörlerin de bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Daha sert irca yayı her zaman daha düşük şahlanma / tepme hissi yaratmayacağı gibi daha az şahlanma daha az geri tepme anlamına da gelmemektedir. Bunun dışında hissedilen geri tepme de, gerçek geri tepmeden farklı olabilir. Belki ağır çekim bir video ile benzer kavrama kuvveti ile ölçüm yapmak, ayrıca şahlanma ile beraber sürgünün ileri gitmesi ile ne kadar süratli namlunun tekrar hedef hattına doğrulduğunu ölçmek gerekir. Ancak genelleme yapmak gerekirse, daha fazla kütle geri tepmeyi daha fazla abzorbe eder. Tepme kuvvetinin atıcıya ulaşması çelik bir gövdede azalsa da namlu aksı yüksekse şahlanma daha fazla hissedilebilir. Kompakt
Shadow 2’dekine göre daha fazla kütle barındıran Glock 17 namlu ve sürgüsünün tepme ve şahlanma hissinde azaltıcı etkisi olabilir ancak sürgünün hareketinin daha uzun sürede tamamlanması sebebiyle mükerrer atışlarda daha yavaş kalınabilir.
Hem Glock, hem CZ sistemlerinin bir çoğunu kullanmış, halen Shadow 1, Shadow 2 ve Glock 19’a sahip biri olarak 9x19 kalibrede bu modellerin tepme ve şahlanma konusunda hiç bir sorunlarının olmadığını aksine kendi sınıfındaki diğer rakip modellere kıyasla dezavantajlı değil, avantajlı olduklarını düşünmekteyim.
Sn Kanuni,
Değerli bilgilerinizi ve deneyimlerinizi paylaştığımız için teşekkür ederim.
Doğal olarak bir arkadaşım yada ben yeni bir silah aldığım zaman elimdeki çevremdeki diğer silahlarla kıyaslama yapıyorum,gönül isterdiki çok daha fazla silaha ulaşabiliyim onlarlada karşılaştırabiliyim.
Horozlu Hk larım ve Smith Wesson ım var(toplu) tam olarak aynı klasmanda olmasada(polimer Hk lar) onlarlada bir kıyaslamaya çalışırım.
Bende buna en yakın yine tam aynı klasman olmasda Cz Ts 2 var,onla kıyasladığım zamanda silahı kavrama daha alttan oluyor,fotoğraflarda belli oluyor zaten sürgüsü daha kalın ve yüksek,tabi ts 2 nin büyüklüğü ağırlından dolayı şahlanma ve tepmesi yok denenecek kadar az.
Havalar daha bir düzeldiğinde fırsatta bulabilirsem daha ayrıntılı tecrübe edip çekimler yapmaya çalışıcağım.
Bu arada tetikten bahsetmemişim tetiği bir ts2 değil ama çok çok iyi,ayrıca ts 2 gibi tek hareketli değil çift hareketli ki bence bu bir avantaj.
Ağırlık olarakta(boş ağırlık) 850 gram civarı elinize aldığınızda daha ağır hissettiriyor,ts 2 çok daha ağır olmasına rağmen ağırlık dağılımı daha iyi gibi,glock 17 gen 5 650 gram,glock 19 gen 5 600 gram civarında.
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
• Actionman (06-04-2025), blacksea (11-02-2025), jfmrk (11-02-2025)
Kısa bir süreliğinede olsa vakit ayırabildim,çektiğim ağır çekim ve normal videolardan tabancaların şahlandığı(namlunun aldığı en üst pozisyon) anın fotoğraflarını çekmeye çalıştım.
Fotoğraflarda gözüken ve benimde hissiyatıma göre,sig sauer 365 x macro comp ile cz shadow 2 compact ın şahlanması neredeyse aynı hatta sig sauer bir tık az gibi,bu bana garip geldi cz shadow 2 compact in ağırlığından dolayı daha az şahlanmasını beklerdim yada sig sauer daki kompansitör gerçekten işe yarıyor ve çok faydalı,incelemelerime vakit buldukça devam edeceğim.
İsabet konusunda henüz birşey söylemem için erken ama shadow 2 compact in arpacık ve gezine çok alışamadım fazla yüksek gibi(ts2 den yüksek),sig sauer a reddot takılıydı onunda hassas ayarı çok yapılmamış ama 25 metrede 2/3 yarım insan büyüklüğündeki hedefi ikiside sorunsuz vuruyor,yine aynı mesafede düello ağacına yaptığımız atışlarda zorlandık.
Yorumları: 554
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 531 mesajda 3,376
Teşekkür Verildi: 1,080
18-02-2025, 09:16
(Son Düzenleme: 18-02-2025, 17:42, Düzenleyen: Sabri.
Sebep: imla düzeltmesi
)
(17-02-2025, 23:02)Achilles yazdı: ağır çekim ve normal videolardan tabancaların şahlandığı(namlunun aldığı en üst pozisyon) anın fotoğraflarını çekmeye çalıştım.
Fotoğraflarda gözüken ve benimde hissiyatıma göre,sig sauer 365 x macro comp ile cz shadow 2 compact ın şahlanması neredeyse aynı hatta sig sauer bir tık az gibi,bu bana garip geldi cz shadow 2 compact in ağırlığından dolayı daha az şahlanmasını beklerdim
Sn. Achilles,
Atış fotoğraflarınızda, yarı otomatik tabancalarınızın; Revolver gibi şahlandığını görünce önce şaşırdım, sonra tabancayı kavrama ve tutuşunuzun doğru olmadığına karar verdim:
![[Resim: Tabanca-Geri-tepme.png]](https://i.ibb.co/8LFNSFZ0/Tabanca-Geri-tepme.png)
En solda Sn. Kanuni, CZ75 klonu, alüminyum gövdeye sahip olduğu için daha hafif, ve tam boy olduğundan dolayısıyla daha fazla tepmesi olacak Canik L-120 ile atışlarında sürgünün en geride (yani şahlanmanın en üstte) olduğu durumda şahlanma açısını ölçtüm 7 derece. Kompakt boy bir tabanca olan benim STR-9C ile kendi atışlarımda şahlanma açısını ölçtüm 10 derece. Sizinkinin ölçümünde adeta revolver gibi 30 derece bir şahlanma var...
Bu arada Canik L-120, Browning 9 mm ile Sn. Kanuninin, STR-9C ve Sig P229 kompakt tabancalarla kendi atış videolarımı buldum ve videoya grid koyarak şahlanmayı izlenebilir hale getirdim:
Sn. Kanuni'de tam boy CZ Shadow 1 ve 2 var. Kendim de atış yaptım, Hiç o kadar şahlanma izlemedim, kompakt modelin de doğru tutuş ile o kadar şahlanacağını düşünmem.
Doğru tutuş ve kavrama tekniğinizi geliştirdikten sonra, incelediğiniz silahların namlu şahlanmasını tekrar değerlendirmenizi tavsiye ederim. Ayrıca CZ Shadow 2 üst düzey bir tabancadır. Tetiğinden, resetine, nişangahından, şarjörüne, isabetine kadar o kadar incelenecek tarafı var ki...
Bu arada,
Alper üstadın Namlu şahlanması
Sn. Kanuni'nin Tabancayı Kontrol Etmek-Şahlanmayı Dizginlemek yazılarını okumak fırsatınız olursa faydalı olacağını düşünüyorum
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Sn Sabri,
Değerli paylaşımınız için teşekkür ederim.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
• Sabri (18-02-2025)
Cz shadow 2 compact ı arkadaşım ilk aldığında,diğer tüm silahlara yaptığımız gibi henüz atış yapmadan söktük,ilk eline aldığında da bütün silahın yapış yapış olduğunu söyledi,bazı kozmetik olduğunu düşündüğümüz yerler gördük,ilk kez yabancı bir silahta bu durumu yaşadık,sağ olsun çok değerli bir üstadımız vasıtasıyla fabrikaya sordurduk,verdikleri cevabıda paylaşıyorum.
Ayrı bir konumu açılmalı bilemedim gerek görülürse sayın moderatörler kararını verir.
Bir süredir irca yayları ve milleri hakkında kendimce araştırma yapıp yurtdışı forumlarda ve üretici sayfalarında geziniyorum,genelde ben ve arkadaşlarım tabanca alınca hemen bir yerlerden silaha uygun DPM irca mili bulmaya ve almaya çalışırız çünkü gerçekten şahlanma ve geri tepmeyi farkedilir bir biçimde azaltıyor.
Arkadaşımın yeni aldığı Cz Shadow 2 kompakt içinde DPM irca mili aldık,genelde daha önce aldığımız miller kapalı sistemdi fakat bu sefer gelende 4 adet değiştirebilir yay geldi.
Bende yayların atışa etkisini araştırmaya başladım malesef kesin bir sonuç bulamadım,deneyerek hangisinin iyi olduğuna karar vermeye çalışın deniliyor,bir kaç yerde ağır yay kullanımının şahlanmayı azaltacağı özellikle seri atışlarda grupmanların daha iyi olduğundan ama geri tepmenin daha çok hissedileceğinden bahsediliyor.
Üreticinin yay hakkındaki bilgileride aşağıda paylaşıyorum.
4 uzunlukta yay vardı, her yayı aynı marka mermiler ile denedik.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki shadow 2 kompakt ı sökmek çok zor.
Her yayda geri tepme belirgin şekilde azaldı ama şahlanma sanki arttı ta ki en kısa yayı takana kadar.
En kısa yayı takınca silahın kimyası değişti şahlanma inanılmaz azaldı,seri atıştaki grupmanları inanılmaz daraldı.
Yayın uzunluğunun kısalığının atışa etkisini araştırmaya devam edeceğim.
Konuyla ilgili bilgisi olan forumdaşlar değerli bilgilerini paylaşırsa faydalı olacağı inancındayım.
Saygılarımla.
En üstteki silahla gelen orjinal icra mili.
En kısa yayın fotoğrafı yok çünkü o silaha takılı.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
• blacksea (10-03-2025)
Yorumları: 367
Konuları: 37
Teşekkür Alındı: 338 mesajda 1,371
Teşekkür Verildi: 1,183
(10-03-2025, 21:20)Achilles yazdı: En üstteki silahla gelen orjinal icra mili.
En kısa yayın fotoğrafı yok çünkü o silaha takılı.
![[Resim: IMG-2017.jpg]](https://i.ibb.co/qLHDC4xh/IMG-2017.jpg)
6,2 - 8,15 lb arasında değişen 4 farklı yay var ve şu anda 8,15 lb olanı takılı, diye anlıyorum. Tabanca sıhhatli çalışıyorsa tek fark zorlaşan sürgü manipülasyonu olsa gerek.
Tabancanın orijinal yayının kaç lb olduğu hakkında bilgi var mı Sn Achilles?
Test boyunca kullandığınız aynı mermi 124 grain mi? 115 grn de sert yay sıkıntı yapar mı, sorusu geliyor akla.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
• Achilles (10-03-2025)
|