Stoeger M3000
Stoeger M3000:

Sn.XIII tarafından eski forumda 20.01.2015 tarihinde açılan konu:

Ağustos ayından bu yana " Ha bu gün...Ha yarın " diye beklediğim, sonunda kavuştuğum tüfeğimi sizlerle de paylaşmak istiyorum.

" Akdaş 212 " incelemesinin ardından başka bir yerli markayı denemek aslında bir riskti benim için .
Sn. Türkmenoğlu’nun objektif incelemesi, 2000 adetlik mermi atımını tüfeğin sorunsuz geçmesi, yerli tüfek alımında iyi bir referanstı aslında .
Başka bir YERLİ markayı denemek , iyi bir silah ise bizler için başka bir referans olacak olması " Az para ile çok tüfek " tabirini gerçekleştirebilmesi güzel olsa gerek. Umarım iyi bir silah çıkar .

Stoeger M 3000 hakkındaki bir çok yorum okudum. Yurt dışında kullanıcı yorumlarının olumlu olması güzeldi , ama Türkiye piyasasına aynı titizlikte sunulup sunulmadığına dair endişelerim de vardı aslında.

Tüfek ile ilgili ilk izlenimim;

Tüfeği elinize aldığınızda güven veriyor.
3300 gr ağırlığına rağmen bunu hissettirmiyor, sanırım dengeli olmasından kaynaklanan bir his bu.
Boyası kadife gibi, çok çabuk çizilecek hissi uyandırıyor.
Malzeme işçiliği gayet başarılı, herhangi bir hata görmedim.
55 cm Slug namlu ve 71 cm şeritli namlu olarak set halinde almak zorunda kaldım. Stoeger M 3000 modelini sadece " slug " namlu olarak veremiyorlarmış. Şaka gibi.
Slug Namlunu et kalınlığı 2 mm gibi , kumpas olmadığı için ölçmedim .
71 cm şeritli namlunun bant işçiliği gayet iyi, herhangi bir hata görmedim.

Bunlar ilk izlenimlerim, umarım atış testleri de başarılı olur. Gerçi poligona gidip test edecek bir vaktim de yok . Ava gittikçe test yapmayı düşünüyorum .

[Resim: prudi1f.jpg]

[Resim: nhmvrmp.jpg]

[Resim: 8wlc9gq.jpg]

[Resim: ei5xwsp.jpg]

[Resim: q4rrnvl.jpg]

[Resim: bdgc6hv.jpg]

[Resim: i0igfug.jpg]

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Tüfeğin üzerinde ki red dotları " İşgören Silahçılık" Eser .Bey , denemem için verdi . Ne kadar dayanacağını zaman gösterecek.
Truglo'nun modelleri . 4 Moa ve 2,5 Moa değerleri mevcut . Sağlamlığına emin olmadan av da kullanmayı düşünmüyorum.
Aimpoint H-1 gelesiye kadar bunlarla zaman geçireceğiz .

baris demiş ki:
M2 benzerliği ile ilgili soru aldım, detay vermek gerekirse M2'de inertia mekanizmanın yayı dipçik içindedir ve boltun gerisinde yaya kılavuzluk eden bir kuyruk bulunur.
M3000 ise, dışarıdan M2ye benzerlik taşısa da, yukarıda Sn. XIII'nin eklediği fotolarda da görüldüğü üzere, yay mekanizması gazlı sistemlere benzeyecek şekilde ön kundak içindedir, bu sebeple kundağı da kalındır, arada boltu taşıyacak bir kızak vardır. M2'nin benim en hoşuma gelen kısımlarından birisi, ince ve kavraması kolay ön kundağı. İçinde yay olmadığı için, sadece şarjör tüpü kadar ince olabiliyor.
Bu ve birkaç farklılığı daha kayda geçtikten sonra, bu dizaynın gayet iyi çalıştığı, ve üretim kalitesinden çoğu alıcının memnun olduğunu da eklemek lazım, bence fiyat-performans bareminde iyi bir seçenek M 3000. Sn. XIII, bu haliyle kaça mal olduğunu da paylaşabilir misiniz?
Saygılarımla...

XIII demiş ki:
Yedek namlusu dahil "1350 TL" ye mal oldu Sn.baris.
-----------
"Stoeger M 3000 " Çalışma sistemi.

Sabit bir namlu ve geri tepmeli inerşiyal bir çalışma sistemi kullanır.Bu sistem , döner kafa ile mekanizma gövdesi arasına yerleştirilen bir yay üzerine kurulmuş.Atış yapıldığında , mekanizma gövdesi , tüfeğin kalan kısmıyla bağlantılı bir şekilde , geri tepmeye ve mekanizma gövdesinin inerşiya'sına bağlı olarak ileriye doğru hareket eder "fişeğe bağlı olarak yaklaşık 4 mm hareket eder" , bu şekilde Yayı ezer.
Yay tamamen ezildiğinde , geri teper , mekanizma gurubunu döndürür ve boş fişek kovanını dışarı atar , sonra da önceki konumuna geri dönmeden başka bir fişek doldurur. Yayın güç kapasitesi mekanizmanın açılmasındaki gecikmeyi garanti etmek ve farklı fişeklerin yarattığı değişik basınçlara uyum Sağlamak için hassas ve kusursuz bir şekilde ayarlanmış.

Basit ve dayanıklı bir forma sahip ve mekanizmayı kilitleyen bir döner kafa ; bu döner kafa iki adet kilitleyici kulakları ile namlu başlığının ekseni boyunca , 76 mm (3 inch) 12 kalibre fişeklerin meydana getirdiği namlu basıncına dayanabilen Güvenli bir kilitleme yaratır.

Kovanları Süratli ve kolay bir şekilde değiştirmek için , şarjörden fişek yatağına , 76 mm kovanlar da dahil olmak üzere , kovanların manuel olarak döndürmesine izin verecek.
Süratli ve Güvenilir bir şekilde tekrar doldurmayı yapmayı garanti edecek şekilde tasarlanmış bir doldurma sistemi vardır.
Kesme düzeneği , gövdenin alt kısmının ötesinden hafifçe çıkıntı yapan ve tetikteki parmağın kolayca ulaşabileceği bir fişek serbest bırakma butonundan oluşur.Fişek serbest bırakma butonunun gövdeden çıkıntısı kolaylıkla görülebilir. Fişek serbest Bırakma butonu görünür halde olduğu zaman , horoz kalkık yani kuruludur ve tüfek atış yapmaya hazırdır . Atış yapıldığı zaman , horoz Yayı , fişek serbest Bırakma butonunu yukarı doğru çevirir ve bu butonu , fişek kaşığı mandalından ayırır. Fişek kaşığı mandalı saat yönüne döner , böylece şarjörden bir fişeğin çıkmasına imkan tanır. Fişek, fişek yatağına bırakılır , fişek burada fişek kaşığı mandalının arkasına baskı yapar be bunu aksi yöne döndürür ve böylece bir sonraki fişeğin çıkışını engeller . Mekanizma ile bağlantılı olan fişek kaşığı , otomatik olarak yukarı kalkar ve fişeği , fişek yatağının önüne yerleştirir. Bu esnada , zaten kalkık yani kurulu vaziyette sıkıştırılmış olan horoz yayı , fişek serbest Bırakma butonunu aşağı ve tekrar geri bekleme pozisyonuna düşürülmüştür . Fişek kaşığı mandalı şimdi artık bir başka atış yapılana kadar diğer fişekleri şarjörün içinde kesin olarak kilitleyecek şekilde bir pozisyon alır.
Model 3000 , tüfeğin mekanizmasını döndürmek için inerşiyal sistem enerji kullanır. Bu sistem , geri tepen namlulardan , atış yapıldığı zaman gelişen namlu titreşimlerinden kaynaklanan problemleri , veya Basınçlı ve güçlü fişeklere göre ayar yapma ve uyum sağlama ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu sistem ayrıca , sık temizleme gerektiren ve kötü iklim koşullarında bozulup , çalışmayan gazla işleyen sistemlere alakalı problemleri de bertaraf eder.
---------
Hafta sonu , Slug namlu ile 50 Adet tek kurşun atışı yaptım. Red dot sıfırlamasının ardından , 25 m de üçlü gurupman denemeleri gayet başarılı oldu.
25 m de ,10cm Çapında bir daireye üç mermi isabet ettirdim. Slug namlunun et kalınlığı fazla olması , namlunun atış anında şahlanmasını önlüyor.
Herhangi bir tutukluk veya fişek tahliye sorunu yaşamadım . Tüfeğin hiç bir akşamında ses yok , bu ayrıntı benim için çok önemli bir faktördü.
Şimdilik ilk izlenimlerim bunlar.
---------
Stoeger M 3000'nin üzerinde , " Sightmark 14002 " holosight kullanıyorum.

Pil Ömrü çok kısa, bunun haricinde geniş görüş alanı, 4 fonksiyonlu ekran işaret seçeneği, yüksek fişek gramajına dayanımı, kelepçe ile montaj " tak / çıkar " pratikliği gibi özellikleri mevcut.

[Resim: r56bdn0.jpg]

[Resim: mbk7cf4.jpg]

[Resim: 42pcj7q.jpg]

Gez yok .Arpacık ise namluya sabit ,metal arpacık.
Kapsamlı bir test yapamamış  , 50 adet kadar tek kurşun atışı yaptım ve isabet oranı gayet iyiydi.
Tüfeğin arkasındakinin sıfırlaması iyi olunca gerisi birazda teferruat aslında.

Oceanborn demiş ki:
Sayın XIII Ata neo mu artık emekli edip özellikle su kuşu avlarında kullanmak üzere M3000 almayı düşünüyorum. Bunun yanı sıra Domuz avlarında kullandığım hatsan slug tüfeğimin üzere bir red dot arayışım var. Daha önce başka bir tüfeğimde Docter kullandım fakat daha düşük bütçeli red dot ların da benzer şekilde işe yarayıp yaramayacağını merak ediyorum. Kullandığınız nispeten düşük bütçeli reddotlardan hangilerini önerirsiniz?Saygılar.

XIII demiş ki:
Sıghtmark'ın holo sight modelini kullandım . Fayda fiyat oranı yüksek bir ürün , 50ga ya kadar fişek kullanımına dayanıklı .
Stoeger M3000 almayı düşünüyorsanız , 71cm şeritli namlunun yanında slug namlu da alıp Hatsanı da emekli edebilirsiniz .
Stoeger de pikatini ray takabilmek için montaj delikleri mevcut .
Holosıght ile su avları da yapabilirsiniz .Saygılar .

Kut4 demiş ki:
Sn. Oceanborn,
Bende domuz için Hatsan kullanıyorum. Reddot olarak Vortex Sparc2 var. Gerek kendi kullanımım gerekse de test yazıları son derece başarılı bir ürün olduğunu söylüyor.

XIII demiş ki:
Burrıs Fast Faire lll , kullandım . Bu ürünün tabanca için daha uygun olduğunu düşünüyorum .
Av için düşünüyorsanız; Aimpoint' in "H " serisine bir bakın derim .
Başka bir seçenek ise ; Eotech 512 , bu ürünü uçar avlarında kullanan da çok var.

Oceanborn demiş ki:
Sayın XIII daha önce Docter kullandığım için Burris e çok kolay alışacağımı düşünüyorum. Aimpoint ve Eotech çok iyi markalar olsa da fiyatları oldukça yüksek. Bu sebeplerden ötürü gayet iyi alternatifler olan burris ve vortex gibi markalara yöneliyorum. Örneğin Yivli tüfeğimde de başka bir alternatif marka olan Hawke 3 12 50 dürbün kullanıyorum ve gayet memnunum.Saygılar.

XIII demiş ki:
Sn.oceanborn,

[Resim: c83wdfv.jpg]

Görselde gördüğünüz Benelli M4 ve Aimpoint comp ML2 kombinesini ,domuz avı için kullanıyorum . Çok zengin olduğum İçin değil , tehlikeli bir avın telafisi olmadığı için kullanıyorum.
Bir çok alternatif denedim geçen yıllar içerisinde , haliyle bir çok ta olay yaşadım . Yaşadığım her olaydan ve o olayı yaşatan ekipmandan da bir ders çıkardım .
Yivli tüfek üzerin de Hawke dürbün kullanmak inanın bir alternatifi değerlendirmek değildir . Umarım acı bir tecrübe ile bunu yaşamazsınız . Saygılar .

Oceanborn demiş ki:
Sayın XIII , tüfeğiniz ve üzerindeki aimpoint muhteşem bir ikili olmuş kazasız belasız güzel avlarda kullanmanızı dilerim. Daha önce Schmidt Bender dürbün de kullandım tartışmasız muhteşem cihazlar fakat söylemeye çalıştığım her ürün gamında olduğu gibi optik cihazlarda da alternatif ürünler olduğu. Yanlış anlaşılmasın hiç bir marka ile bağım olmadığı gibi marka fanatikliğim de yoktur. Basit bir meraklıyım sadece. Hawke almadan önce yüzlerce Amerikalı avcının yorumunu okudum. Özellikle bir tanesi tüm bir Afrika av seyahatinde bu dürbünü kullandığını, yüksek kalibreli çap ile atışlar yapmasına rağmen en ufak bir sorun yaşamadığını yazmıştı. Bu ürün tabi ki yüksek kaliteli bir ürün değil fakat işlevini düzgün bir şekilde yerine getiriyor ki benim ihtiyacım da bu. Şu ana kadar 300 win mag ile bu dürbün en küçük bir hata vermedi . Hatta geçen sene dağdan yuvarlandım tüfek bir tarafa ben bir tarafa  sıfırı bir mm bile kaymadı. Doğal olarak bunları tecrübe ettikten sonra bu markayı (tabi ki her modeli değil) alternatif olarak görüyorum. Yalnız tekrar belirteyim Benelli’ ye hayran olmamak elde değil tekrar kazasız belasız avlar dilerim. Saygılar.

CeUn demiş ki:
Selamlar,
Daha önce tabanca ve tüfek ile poligonda atış yaptım ancak hiç kendime ait bir silahım olmadı.
İlk tüfeğim olarak Stoeger M 3000'ü düşünüyorum. Amacım öncelikle tüfek kullanmayı, temizliğini-bakımını öğrenmek; sonrasında kuş avına gitmek daha sonrasında da domuz avına gitmek.
Bu av tüfeğini ilk defa tüfek alacak birine önerir misiniz? Eğer öneriyorsanız atışı öğrenmek ve kuş avına gitmek için kaç cm'lik namluyu önerirsiniz? İleriki dönemlerde 12'lik namlu almak istesem domuz avı için temin etmekte güçlük çeker miyim? Saygılarımla.

XIII demiş ki:
71 şeritli namlu ve yanında 55 slug namlu alırsınız , her avı yaparsınız .
Kullandığım süre içerisine bana sorun çıkarmayan bir tüfek . Devralan arkadaşım da gayet memnun .

Bu mesajdan sonrası silinmiş……….
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Yıllar çok hızlı geçiyor .

Sormak istediğiniz sorular varsa bu başlık altında devam edebiliriz .

Saygılar .
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Xlll'e teşekkür ederiz.
Bul
(10-02-2025, 15:30)Xlll yazdı: Yıllar çok hızlı geçiyor .

Sormak istediğiniz sorular varsa bu başlık altında devam edebiliriz .

Saygılar .

Sn. XIII, yeni V2 Taktik modeli incelediniz mi?
Be your own hero!
Bul
Tüfeği inceledim ama atış yapma fırsatım olmadı . Teleskopik dipçikli modeli gayet başarılı duruyor . El kundağı M lok montaja uygun olması güzel olmuş . Mekanizma kurma kolu ve mekanizma düşürme butonu taktik kullanıma uygun hale getirilmiş . Değerlendirilebilinir .

Saygılar.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Xlll'e teşekkür ederiz.
Bul
Bu tüfeğin en büyük sorunu döner başlı mili tutan pimdir pim fabrikanın bilgisidir!!! Zımbalı proses olarak uygulanmıştır. Bir defa söktüğünüzde aynı sıkılıkla yerine takmanızın mümkünü yok. Kendi tüfeğimde bunu tecrübe ettim, yatakta salınan pimle montajı yapıp atışa gittiğimde tüfek her 10 fişekte tutukluluk yaptı. Tüfeği fabrikaya yolladım, yeni bir pim zımbalandı ve geldi. Yeni aldığım zamanlarda 24 Gr fişekleri dahi sorunsuz çalıştıran m 3000, bin 1500 fişekten sonra besleme hatasını sıklıkla yaptı. Fırsat bulursam fabrikaya yollayıp yay grubunun tamamını değiştirmeyi düşünüyorum. En enteresan olansa m3000 in kullanma kılavuzunda mekanizmanın nasıl söküleceğini teknik resimlerle anlatan Stoeger, pimin söküldüğünde aynı sıhhatle bir daha kullanılmayacağını belirtmemiş olmasıydı.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Köstenceli35'e teşekkür ederiz.
Bul
(20-02-2025, 14:30)Köstenceli35 yazdı:  yeni aldığım zamanlarda 24 Gr fisekleri dahi sorunsuz çalıştıran m 3000 bin 1500 fisekten sonra besleme hatasını sıklıkla yaptı fırsat bulursam fabrikaya yollayıp yay grubunun tamamını değiştirmeyi düşünüyorum 

Sayın Köstenceli35,

Bu pim konusu incelemeniz kullanıcılar açısından önemli bir bilgi içeriyor.

Ayrıca kinetik sistemin en büyük zaafiyetlerinden biri, irca yayının zayıflığıdır. Bu hem besleme sorunu ve Benelli klik, hem de sistemdeki yavaşlığın nedenidir. İrca yayını yenisi ile değiştirdiğinizde bu kez de düşük gramajlı fişeklerde tahliye sorunu yaşamak mukadder. Ne yapalım? Her güzelin bir kusuru var mı diyelim?

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın Sabri hocam benim m3000 ile ilgili hayal kırıklığım çokça. Tüfeğin üzerindeki arpacık son derece kötü. Ayrıca bariz bir üst vurma sorunu vardı, ben bu durumu tornacı marifetiyle 7 mm yüksekliğinde bir platforma 1.5mm yeşil truglo arpacık takarak halletsem de bunlar hep bir maliyet. Zaten bu durumu Stoeger'e kabulde ettiremedik. Benim bu olaya bakış açım şu: nasıl ki bir Skoda asla bir ww olmayacaksa bir Stoeger ürünüde asla bir Beratta ve Benelli olmayacak. Ben Kinetix sisteme olan merakımı PARAMLA giderdim ? Ama esasen hayal kırıklığım, Stoeger m3000 kullanma kılavuzunda mekanizmanın nasıl sökuleceğini teknik olarak anlatılmasına rağmen, zımbalı proses pimin bir defa söküldüğünde pimin burada sıhhatli bir şekilde yatağına sıkı sıkıya oturmayacağının belirtilmemiş olmasıydı. Bu durum tüm M serisi Stoeger tüfeklerde de aynıdır. Bilgisini bizzat fabrika yetkilileri den aldım ve V2 modelde de zımbalı proses pim uygulaması devam ediyor.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Köstenceli35'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn.Köstenceli35, değerli yorumlarınız için teşekkür ederim . Tüfeği değerlendirecek arkadaşlar için değerli bilgiler.

Saygılar
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Xlll'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın XIII SAYİN Hocam sizi eski Forum günlerinden bilir ve yazıp çizdiklerinizi keyifle okurdum iyi bir avcı olduğunuzu elinizden nice güzel yivsizler gelip geçtiğini bilirim ve zannedersem sizde İzmir'de yasiyordunuz hosgeldiniz hocam sizi tekrar burada gördüğüme çok memnun oldum his geldiniz
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Köstenceli35'e teşekkür ederiz.
Bul
Stoeger'in M3000 serilerini beğeniyorum.Önden geri getirme yaylı olması bu yayın dipçiğe gömülü olmaması bir avantaj.Dipçiği söküp yaya ulaşması hem zor sonrasında tüfeğinizin sıfırlamasını yeniden yapmanız gerekir.M3000 bu zahmeti önlüyor.
Tek kusuru Döner kafa pimini sökmeyeceksiniz.Sökerseniz pimin girdiği delik ağzı pimin çıkmaması için özel ayarında zımbalanacak.
Sadece iğne blokunu söküp döner kafayı sökmeyeceksiniz.Onu ulaşabildiğiniz kadar iğne deliğinden  kenarlardan sprey yağla temizleyip fazla yağıda basınçlı hava ile dışarı attıracaksınız.
Benim aklıma çözüm olarak bu pimin ağzının zımbalanması yerine pimi taktıktan sonra üstünü  Browning auto 5 lerde olduğu gibi vidalamak.Bunu herkes söküp takar vidalar ama herkes pim ağzını belli ayarda zımbalayamaz.
Bu arada Stoeger'e bu konuyu yazdım.Stoeger bu şekilde tasarının doğru olduğunu tek eksiklklerinin bu hususu kullanım kitapçığına eklememeleri olduğunu kullanım kitapçığında uyarı ekleyeceklerini belirtmişler.
Yanlız youtube de bir video var orada bir kullanıcı tüfeği ayrıntılı söküp takıyor.Kendisine tüfeğin tutukluk yapıp yapmadığını herhangi bir sorunla karşılaşıp karşılaşmadığını sordum.Herhangi bir sorunla kaşşılaşmadığını yazmış.video linkini veriyorum. Yorumları okumanızı öneririm.

Saygılar.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi