CZ yivli tüfekler üstüne genel değerlendirme
Eski TT Forumda Sn yivlici tarafından açılmış konu:

yivlici
25-06-2011

Sn forum üyeleri, bilindiği üzere CZ yivli tüfekleri artık ülkemiz avcısının en çok rağbet ettiği yivli tüfek konumunda. İş dolayısı ile elimden çok miktarda CZ gelip geçmekte. Hemen hemen her çaptaki tüfeği deneme ve inceleme fırsatım oldu. Bu tecrübelerimi burda sizlerle paylaşmak istiyorum.
Öncelikle ticaretteki bir kuraldan bahsetmek istiyorum. '' Fiyat fayda ilişkisi '' diye bir şey var. Aldığınız ürün her ne olursa olsun muhakkak kendi cinsi içinde bir kategoriye aittir. 500 $ lık bir ürün alıp bundan 5000 $ lık bir ürünün performansını ve kalitesini beklemek ancak iyi niyetli hayal kurmaktır. Ancak bu 5000 $lık ürünün de mükemmel olacağı anlamına gelmez. Mükemmeli şartlar belirler. Modifiye edilmiş bir arazi aracının asfalttaki lastik gürültüsü ve ağırlığı onu kötü yapmaz. Sadece yanlış üründen yanlış iş beklediğiniz anlamına gelir.

Buradan hareketle, artık piyasada oturmuş bulunan CZ yivli tüfeklerini bu bağlamda değerlendirdim. Tamamen şahsi görüşümdür.
Yazımı çok uzatıp sizleri sıkmak istemiyorum, bu yüzden kısaca avantaj ve dezavantajları sıralamak istiyorum.

Artı yönleri:
1- Tüm CZ ' ler tabancaları dahil olmak üzere ekonomik ürün grubundadır, fiyat fayda ilişkisinde ön sırada yer aldıkları açık bir gerçektir.
2-Tüfek namluları dövme malzemedir, dolayısı ile metal yoğunluğu yeterli seviyededir.
3-Mekanizmaları talaşlı imalat olup, uygun evsaftaki çelikten imal edilmiştir.
4-En önemli kısımlardan birisi olan tırnak, Mauser K98 kopyası olup, bilinen en sağlam tırnak sistemidir. Kovan dip tablasının nerede ise yarıya yakınını kavramaktadır, bu da sıkışmış bir kovana 4/3 oranında güç uygulama imkanı sağlar. Kavrama yüzeyinin geniş olması sıyırma ihtimalini çok ciddi oranda düşürür, tamamen sıyırmaz demiyorum. Ama standart tırnaklı tüfeklere oranla bu yüzde çok düşüktür.
5-kilitler klasik K98 sisteminin kopyasıdır. Ön kilitler yekpare olduğundan çok güvenlidir, arkada bulunan kontra kilit ise mekanizmanın geri gelme ihtimalini neredeyse sıfıra indirmektedir. Gerçi kilitlerin ikisinin birden kırılma ihtimali devletimizdeki eksiklerin sıfıra inmesi ihtimali kadardır ama, yine de ihtimaldir.
6-Gez arpacık oldukça hassas ölçüde dizayın edilmiş. Mevcut CZ fabrika nişangahlarının yeni başlayanlar için iyi bir nişangah sistemi olduğunu düşünüyorum.
7-Set kesimleri genelde düzgün, namlu ağzı kesimi fena değildir.
8-Dürbün montajında tüfeğin üstündeki kızaklar, tüfeğe ayakların kilitlenmesinde veya vidalı montajda ( sağlıklı olan yöntem budur) uygulama kolaylığı getirmektedir.
9-Tüm CZ yivli tüfeklerde magnumlarda 2, standartlarda 1 adet olmak üzere darbe tutucu mevcuttur. Ama magnumların ön tutucusu var ile yok arası bir şeydir.

Eksi yönleri:
1- Kundak çok kullanışsız ve estetikten uzak bir formda, kundak tüfek birleşimleri çok sağlıksız ama düzeltmek mümkün. Yataklamalarda nerede ise 2 avuç malzeme kullanıyorum.
2-Kubuz iç yüzeyleri tesviye görmemiş , CNC' den çıktığı gibi montaja gitmiş, sanki bu da mekanizmanın rahat çalışmasına ciddi bir engel teşkil etmekte. Ama düzeltmek mümkün.
3-Kubuz gövdesi alüminyum, tabi bu doğramalık alüminyum değil ama yivlide olması gereken o güzel metal sesini asla vermiyor.( malesef son dönemde bir çok firma maliyet hesabından bu yola başvuruyor)
4-Mekanizma kolunun açısı çok kötü, seri atışlarda takılmaya sebep oluyor ama düzeltmek mümkün.
5- Mekanizma topuzunun dış yüzeyinde tırtır olmaması kavramada sıkı tutmaya bir miktar engel, parlak yüzeyli olması seri çekmede kavrama sıkıntısına neden oluyor, değişmesinde fayda var.
6-Tırnak mekanizma birleşimi tesviyesiz, kolu çevirirken ciddi bir sıkışmaya sebep olmakta.
7- Bizim zarf kapağı tabir ettiğimiz, mermiyi şarjöre basarken mermilerin üstüne geldiği parça plastik, aşınmaya müsait.
8-Tetik ayarlanabilir tetikler içindeki kötü seçeneklerden biri, üstünde çalışınca bazen randıman veriyor, ama kıl sistemini iptal edecek derecede hassasa ayarlandığında süper oluyor diyebilirim.
9-Magnumların ön stopperi mutlaka yeniden kaynaklanmalı, çok zayıf bir konumda.
10- Vida bağlantıları mutlaka değişmeli

SONUÇ
CZ marka yivliler üstünde çalışılırsa iyi sonuç verebilecek tüfekler. Fiyat fayda ilişkisinde ön sıralarda yer alıyor. Çok uzun mesafelerde '' Match '' tüfek kalitesini kimse beklemesin veya abuk sabuk mesafelerden çok iyi sonuçlar attığını kimse söylemesin. İyi sonuç göreceli bir kavram. Benim kötüm bir başkasının iyisi olabilir. Benim değerlendirmem 300 metredeki 60x40 ebadındaki bir hedef için değildir. Şahsi kanaatim '' Alıp ava gider misin ? '' derseniz, alırım ve giderim. Ancak üstünde çalıştıktan sonra kullanırım. En önemli bölüm olan namlu sorunsuz. Gerisi de fani şeyler zaten, müdahale mümkün. Bu rakama TÜRKİYE şartlarında daha iyisi alınamaz. Alan herkese hayırlı olsun.
Diğer önemli bir nokta da distrübütörünün yaklaşımı ve malına sahip çıkması, bu konuda CZ rakipsiz diyebilirim.

Saygılarımla
Selçuk AYDIN

bezoaribex
21-06-2012, 10:15 AM
Güzel yazınız için teşekkürler Selçuk bey,
Yivli tüfekler konusunda teknik bir yazı gördüğümde bir solukta okuyorum. Ülkemizde yayınlanan popüler iki av dergisine de aboneyim. Ama ikisi de benim aradığım konularda bana bir gram katkı yapmaktan uzaklar. Varsa yoksa köpek yarışmalarından görüntüler. Güzel teknik bir yazıya rastlamak mucize. Gerçi onlarda haklılar, zar zor yaşatıyorlar dergileri. Bizim avcımız av pulu almıyorki bir de dergiye abone mi olacak. Bişeyler okuyup öğrenmemiş ne gam. Bir zamanlar Rifle Shooter ve Magnum dergilerine abone idim. Yetersiz İngilizceme rağmen işime yarayacak yazıları bulur tercüme ettirir ve okurdum. Bir çok şeyi bu şekilde öğrendim. Bizim dergiler niye yapmaz bunu anlamıyorum. Maliyet meselesi sanırım. Birisi bir yazı yazacak yollayacak, bedava yayınlayacaklar. Bizde Craig Boddigton gibi adamlar hiç olmayacak sanırım, böyle sürüp gidecek....

yivlici

Sn bezoaribex Blaser'ler için olan yazımı okudunuzmu.okumadı iseniz onun içinde görüşlerinizi almak isterim.

http://www.tabancatufek.com/forum2/showt...p?tid=8980

Aslında bir Selçuk Boddington ihtimali vardı.Yaban tv ye teklif götürdüm ancak sık sık marka zikretmek zorunda kalınacağından reklama gireceğini söyleyip kabul etmediler.Bende tecrübelerimi paylaşmak istiyorum,aynı konuda mantıklı adamların fikirlerini almak istiyorum.
bu foruma üye olmamın 1. sebebi burada daha teknik yazılar yazılıyor ve affedilmez bir kalite şartı olması idi. Siz ,sn Xlcod3r ve şimdi hatırlayamadığım bir kaç forum üyesi dışında bu konularda yaşanmışlıklarını yazan olmadı.Yivli işi güdük kaldı.İşin aslı bende öğrenmek peşindeyim.

sem

Sn yivlici bu konunun ülkemiz şartlarında güdük kalması gayet normal, aynı potada eriyik halde bulunacak yivli tüfeklere gönül vermiş, tekniğini öğrenmiş ve cebinde mangırı görece olarak tabanca sahibine oranla fazla olan kaç kişi var. Min 3000$ tüfek + ?? ekipman + ?? ruhsat + fişek parası + yol masrafı = müteahhit, işadamı v.b.

xlcod3r
22-07-2012, 
Alıntı:(21-06-2012, 10:33 AM)yivlici demiş ki:Sn bezoaribex Blaser'ler için olan yazımı okudunuzmu.okumadı iseniz onun içinde görüşlerinizi almak isterim.
http://www.tabancatufek.com/forum2/showt...p?tid=8980

Aslında bir Selçuk Boddington ihtimali vardı.Yaban tv ye teklif götürdüm ancak sık sık marka zikretmek zorunda kalınacağından reklama gireceğini söyleyip kabul etmediler.Bende tecrübelerimi paylaşmak istiyorum,aynı konuda mantıklı adamların fikirlerini almak istiyorum.
bu foruma üye olmamın 1. sebebi burada daha teknik yazılar yazılıyor ve affedilmez bir kalite şartı olması idi. Siz ,sn Xlcod3r ve şimdi hatırlayamadığım bir kaç forum üyesi dışında bu konularda yaşanmışlıklarını yazan olmadı.Yivli işi güdük kaldı.İşin aslı bende öğrenmek peşindeyim.

Sn. yivlici, fikirlerinize katılmamak elde değil. Yivli işi gayet güdük kaldı, işin aslı yerlerde sürünüyor. Optik sanatı ile ile bilgi içeren konulara bakınca durum ortada. Optik kullanarak atış, malumunuz bir kaç temel unsurun bileşimi ile gerçekleştirilir.

Atıcıyı ilk başta ayırmamız lazım diye düşünüyorum. Öncelikle ana unsurlardan birisi olan tüfek lazım. Tüfek kesenin durumuna göre ehven-i şer yada kalite olabilir. Tüfeği almakla iş bitiyormu hayır. Elden geçirilmesi lazım. Sizin yaptığınız yataklama işlemi için gerek varmı yokmu gözden geçirilmeli ihtiyaç varsa yapılmalı. Akabinde bu tüfek ve kullanılacak çapa + amaca uygun bir optik edinmek gerekecek. Optiğin reticlesi bile önem arzedebilir. Amaca göre BDC li amaca göre sıfır duruşlu v.b. Optiğide edindik, bunu usulüne uygun olarak tüfeğe uygun ayakla montaj sırada. Bunlarda tamam fişek kaldı. Amacımıza uygun yada bulubilirliği göz önüne alınarak çap seçimimizi yapmış olduğumuzdan stabil fişek bulmamız lazım. Fişeğimizin BC si, graini dikkat etmemiz gereken etmenler. Marka değişince balistiğin değişmeside dikkat etmemiz gereken unsur. Bunlar da yazılmalı tartışılmalı.

Googleye arattığımda bir çok forumda bilgi var ama bir de farkına varıyorsunuzki bir çoğunda bilgi noktasına virgülüne kadar aynı. Copy - Paste olayı. Sn. Barış bir ara bahsetmişti " Cehalet mutluluktur" diye. Bir konu hakkında bilgi sahibi olmayınca sorun da olmuyor. Ancak kıyıdan köşeden öğrenmeye başlayınca azap ta başlıyor. Yerimde saymamak için hala bilgi arayışındayım. Bu optikle atış sanatı bir deniz ve ben bu denizde nacizane bir çay bardağı suyum. Diğer dolu çay ve su bardaklarını, sürahileri aramaktayım. Tecrübe aktarımı en önemli konu ama maalesef aktarım yok denecek kadar az. Hadi forumu takip eden bazı arkadaşlar aktarımdan çekiniyorlar, yivli kullanımında duayen avcılar var onların tecrübe aktarımında bulunduklarına rastlamadım. Siz bu av camiasını yakından takip ediyorsunuz. Bildiğiniz bir aktarım var ise linkini rica edeceğim.

Aslında sn. ilksurfer den bir ricada bulunmak lazım. Bir topik açılmalı, bu topikte mekanik, optik kullanımı, doğru montaj ve ayak seçimi, nette bulunan herkesin ulaşabildiği bilgilerin yorumu, kullanılabilirliği gibi yivli tüfeklerin ansiklopedini oluşturabilirmiyiz? Burada katı kurallar da olmalı. Bir konu tartışılırken arada bilgi içermeyen mesajların da silinmesi konu bütünlüğü açısından gerekli.

Bu topiğe yivli tüfek sahibi arkadaşlar da katılmalı. Ellerindeki silah ve optiklerle ilgili geri bildirimlerde bulunmalı. Ancak bu bildirimler ayrıntılı olmalı, atmış olmak için değil, bir şeyleri geliştirmek amacı ile yapılan atışlar mutfağa sunulmalı. Yivli sahibi olup bu konuya dahil olmak isteyen arkadaşlar varmı?

İyi günler.

xlcod3r
24-07-2012, 
Alıntı:(22-07-2012, 02:27 AM)Yavuzhan demiş ki:Sn.Üstadım,
Biz hala sizden "Principles of long range shooting" başlığı altında temel bilgilerin biraz daha üstünde teorik ve pratik öğütler bekliyoruz. Siz "he" deyin bu başlık canlanır.
Lütfeen [Resim: smile.gif]

Sn. Yavuzhan. üstadlık konusunda çok alicenapsınız. Halen bilgi arayışında olan biri olarak Üstadlığın bana 3-4 gömlek bol geleceğini düşünüyorum. Temel bilgilerin biraz üstünde demişsiniz. Bundan, temel bilgileri bildiğinizi, daha komplike konuları araştırdığınız anlamını çıkarıyorum. Yine benim inanışıma göre bu iş bir usta çırak ilişkisi ile mükemmeliyete kavuşur. Sanıyorum av amacı ile atış yapıyorsunuz. Çevrenizde duayen bir yivli atıcısı bulup onunla takılınız. Atışlarını gözlemlemek ve yorumlamak sizi daha üstlere taşıyacaktır. Her ne amaç için atış yapıyorsanız (AV, hedef) atışlarınızı kayıt altına alma alışkanlığı kazanınız. Sniper data book yada logbook adı verilen ( Bu arada ingilizcem biraz zayıftır, hatalı yazmış olabilirim) kayıt formlarını inceleyin ve her atışınızı mahal, rakım, rüzgar, ışık, atış düzlemi şeklinde kayda alın. Bu işlem size geçmişte yaptığınız atışlar ile ilgili en güvenilir kayıdı verecektir. Dedikleri gibi " Söz uçar, yazı kalır" Çok iş, ben atar geçerim diyen arkadaşlar varsa, onlar atıp geçmeye devam etsinler.

Önerime verilmiş olumlu cevap şu ana maalesef yoktur. Forumda bildiğim 9-10 arkadaş yivli tüfek sahibidir. Bazıları çok iyi kullanıcıdır da. Bu işi meslek olarak yapan arkadaşlarımızda var. Anlaşılan resim harici bilgi paylaşımına kimse yanaşmıyor. Avcı avcıya yerini söylemezmiş. demek ki bildiğini de söylemiyor.

Bu ara işlerimin yoğunluğu nedeni ile vakit darlığı yaşıyorum. En iyisi aklınıza takılanı siz sorun elimden geldiği kadar ben, ben olmazsam takipçi arkadaşlar bir şey karalarlar.

İyi günler.
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 8 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn.Sabri,CZ yivlileri hakkında belki de en objektif ve samimi yazıyı kurtarıp, yayınladığınız için sağolun. 
Yıllar önce diğer yivli fiyatlarına göre çok uygun fiyatlarla CZ yivliler gelince,herkes bir yivli alma sevdasına
düşmüştü.Önce avcılık belgesi için müracaatlar yapıldı.(Ben de bu dönemde avcılık belgesi almıştım.) Sonra
o dönemde bu kadar fahiş olmayan harçlar yatırılarak CZ yivliler alındı.Forumda 10-15 yivli CZ alındığını
hatırlıyorum.O yıllarda yerli yivliler yoktu.CZ yivliler hakkında bayağı bir yazıldı,çizildi,resimler konuldu.
Ama,Sn.Yivlici'nin değerlendirmeleri en teknik ve objektif olanlarıydı.Kendisini yeni foruma zorla üye
yaptım,ama ne yazık ki yazı yazmıyor.Bu arada Ahmet Abi'nin (xlcod3r)ne kadar zamansız vefat ettiğini
bir kez daha gördük. Onunla birlikte tecrübeye ve uygulamaya dair bir çok bilgi de gitti.Nurlar içerisinde yatsın.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Cz 527 lux sahibiyim 10 senedir kullanıyorum,aldığımda sanırım 2.000 dolar civarlarındaydı,her marka mermiyi atmışımdır,bir kez namluda bir mermi kaldığını hatılıyorum ondada kovanda bir sıkıntı vardı,kundak sağ elliler için ürelimişti çok zor kullanıyordum,bir kundak ustasına bayağı bir traşlatmıştım o kısmını,genel olarak beni hiç üzmedi halada keyifle kullanıyorum.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi